Wolfram Alpha u pogonu

poruka: 93
|
čitano: 27.257
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
Ovo je tema za komentiranje sadržaja Bug.hr portala. U nastavku se nalaze komentari na "Wolfram Alpha u pogonu".
Ova tema je sadržajno povezana sa sljedećim temama: Wolfram Alpha, Wolfram kuži spiku…, Najnovija tražilica
16 godina
neaktivan
Wolfram Alpha u pogonu

ja upitam: How old are you? i on izbaci koliko je točno vremena prošlo otkad je pošten u pogon

0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan
Wolfram Alpha u pogonu

Star 3 dana a sta sve zna. Ici ce na faks kad bude imao 8 dana. ;)

Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
Wolfram Alpha u pogonu

Uvjek me zanimalo kako prenijeti matematicki model u kod (dakle da ga racunalo izracuna). Kuzim osnovne operacije, matrice, jednadzbe... ali integrali, derivacije, diferencijalne jednadjbe? Za to postoji nekakav matematicki model ili?

I'm going woo woo

0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan
Wolfram Alpha u pogonu

evo ako nitko nije stavio malo o bug.hr:

http://www59.wolframalpha.com/input/?i=Bug.hr

zanimljivo je vrijeme, upišite npr. weather in zagreb 20.05.2009.

ili još ima time in zagreb, kune u bilo koje valute... na ovome ću provoditi dane!

Moj PC  
0 0 hvala 0
16 godina
neaktivan
Wolfram Alpha u pogonu

a zanimljivi su i oni razni dodaci za browsere, gadgeti itd

http://www63.wolframalpha.com/downloads.html

0 0 hvala 0
17 godina
moderator
RE: Wolfram Alpha u pogonu
Pudge kaže...
mbaksa kaže...
I matrice. Vidio. Al to je i bilo za ocekivati posto te zadatke u biti rjesava Mathematica, najbolji matematicki program. Namigiva
  Rjesava i matrice?? Kako ih upisivati, da uradim C/P iz worda ili?
Zatvaras brojeve u viticaste zagrade, npr. ovo. Vezano uz matrice, ovdje imas vise primjera.
17 godina
neaktivan
tnakir kaže...

Uvjek me zanimalo kako prenijeti matematicki model u kod (dakle da ga racunalo izracuna). Kuzim osnovne operacije, matrice, jednadzbe... ali integrali, derivacije, diferencijalne jednadjbe? Za to postoji nekakav matematicki model ili?

Ma ne, nego samo zadas kakvo je i inace npr. ∫(2x2-3x)/(16x)
17 godina
Wolfram Alpha u pogonu

Pa nije ni to jednostavno :)

I'm going woo woo

0 0 hvala 0
17 godina
moderator
Pudge kaže...
tnakir kaže...

Ma ne, nego samo zadas kakvo je i inace npr. ∫(2x2-3x)/(16x)
Ne pita on to, nego pita za nacin na koji Alpha, odnosno Mathematica, rjesava integrale, derivacije. Znaci, algoritmi koje upotrebljava. Ocito postoji neki model - na kraju krajeva, na Mathematici su tijekom dvadesetak godian radili vrhunski matematicari.
17 godina
neaktivan
Wolfram Alpha u pogonu

A skonto sam tek kad sam pozornije procitao post... mislio sam da je pitao kako da postavi upit. Moja greska...

edit: Moj profesor informatike je znao reci (i dokazati) da se svaka operacija u algebri svodi na zbrajanje... Nikada to nisam shvatio. Za pretpostaviti je da i Mathematica tako radi. ;)

Poruka je uređivana zadnji put sri 20.5.2009 0:25 (Pudge).
Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
moderator
Pudge kaže...

A skonto sam tek kad sam pozornije procitao post... mislio sam da je pitao kako da postavi upit. Moja greska...

edit: Moj profesor informatike je znao reci (i dokazati) da se svaka operacija u algebri svodi na zbrajanje... Nikada to nisam shvatio. Za pretpostaviti je da i Mathematica tako radi. ;)

Mathematica obuhvaca puno vise od algebre. A sad, kako radi - ako malo bolje razmislis, kad ides derivirat ili integrirat, radis to po nekim pravilima - u biti imas neki manje ili vise razradjen algoritam - pa ako covjek to moze napraviti, slijedeci odgovarajuce korake, ne vidim zasto se ne bi mogao isprogramirat i program koji ce to isto raditi.
17 godina
Wolfram Alpha u pogonu

Nemozes usporedjivati covjekovu inteligenciju koja non stop razvija nove algoritme i "inteligenciju" jednog racunala koja i ako moze razvijati novi algoritam, jako je ogranicena u tom (a najcesce ne moze).

I'm going woo woo
Poruka je uređivana zadnji put sri 20.5.2009 13:03 (tnakir).

0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan
Wolfram Alpha u pogonu

Zna li netko možda kako se na tipkovnici napiše znak za apsolutnu vrijednost?

Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan
Wolfram Alpha u pogonu

Alt Gr + W   (npr. |-3|)

Moj PC  
0 0 hvala 1
17 godina
moderator
tnakir kaže...

Nemozes usporedjivati covjekovu inteligenciju koja non stop razvija nove algoritme i "inteligenciju" jednog racunala koja i ako moze razvijati novi algoritam, jako je ogranicena u tom (a najcesce ne moze).

Pa ne razvija racunalo algoritme - covjek razvija algoritme i onda isprogramira racunalo da izvrsava te algoritme.
17 godina
Wolfram Alpha u pogonu

Postoje algoritmi koji su sposobni "uciti"...

I'm going woo woo

0 0 hvala 0
17 godina
moderator
tnakir kaže...

Postoje, ali nisu opcenamjenski i ne znam koliko bi takvi algoritmi imali smisla u matematici - od koga bi ucili? Od korisnika? Od toga bi bilo vise stete nego koristi. Od vrsnih matematicara? Neusporedivo manje vremena ce potrositi i napravit ce bolji posao kad sami napisu algoritam, umjesto da pokusavaju program "nauciti" kako se nesto radi. Ni Mathematica ni Wolfram|Alpha nemaju nikakve veze s umjetnom inteligencijom, sto je netko na ovoj temi pogresno prepostavio. To sto Alpha pokusava "shvatiti" tvoj upit je jaaaaaaaako daleko od umjetne inteligencije.
17 godina
mbaksa kaže...
tnakir kaže...

Postoje, ali nisu opcenamjenski i ne znam koliko bi takvi algoritmi imali smisla u matematici - od koga bi ucili? Od korisnika? Od toga bi bilo vise stete nego koristi. Od vrsnih matematicara? Neusporedivo manje vremena ce potrositi i napravit ce bolji posao kad sami napisu algoritam, umjesto da pokusavaju program "nauciti" kako se nesto radi. Ni Mathematica ni Wolfram|Alpha nemaju nikakve veze s umjetnom inteligencijom, sto je netko na ovoj temi pogresno prepostavio. To sto Alpha pokusava "shvatiti" tvoj upit je jaaaaaaaako daleko od umjetne inteligencije.
 Neznam sto ti podrazumijevas pod umjetnu inteligenciju, ali umjetna inteligencija nisu sustavi koji uce i uce i uce i uce dok ne postanu terminatori koji zavladaju svijetom. Inteligencija je sposobnost snalazenja u novim situacijama.
I'm going woo woo
17 godina
moderator
tnakir kaže...
Neznam sto ti podrazumijevas pod umjetnu inteligenciju, ali umjetna inteligencija nisu sustavi koji uce i uce i uce i uce dok ne postanu terminatori koji zavladaju svijetom. Inteligencija je sposobnost snalazenja u novim situacijama.
Wolfram|Alpha nema tu sposobnost.
17 godina
Wolfram Alpha u pogonu

http://www.titane.ca/igod/

On prolazi Touringov test, prema tome ima znacajke umjetne inteligencije, iako je prvenstveno namjenjen kao chat... Alpha nije namjenjena kao chat ali na koliko god nacina da preformuliras pitanje ono ce ga razumijeti... Opet znacajke AI

I'm going woo woo

0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan
Wolfram Alpha u pogonu

Da, ali ako postavis Alphi pitanje na koje ne zna odgovor, nece se pokusati "snaci" u odgovoru, vec bi samo izbacila poruku tipa "query not valid"...

Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
moderator
tnakir kaže...

http://www.titane.ca/igod/

On prolazi Touringov test, prema tome ima znacajke umjetne inteligencije, iako je prvenstveno namjenjen kao chat... Alpha nije namjenjena kao chat ali na koliko god nacina da preformuliras pitanje ono ce ga razumijeti... Opet znacajke AI

Nece! I Alphino razumijevanje pitanja nije nesto narocito napredno - ima skup rijeci koje jednostavno ignorira (how much, what is, ...), ima rijeci koje prevodi u matematicke odnose (what is largest ili smallest... - u biti je to samo naredba da sortira po odredjenoj vrijednosti, od vece prema manjoj ili obrnuto) - na kraju se sve svodi na jednostavni "matematicki" upit - i sam ti ispise pod "Input" kako je protumacio tvoj upit. Nadalje, na isti upit uvijek daje isti odgovor. Tako da ne vidim gdje ti tu vidis inteligenciju. Ako se dobro sjecam, i sami su u FAQ-u napisali da Alpha ne koristi umjetnu inteligenciju (ne zeli mi sad ucitati stranicu da vidim tocno sto pise - valjda je preopterecena).
17 godina
Wolfram Alpha u pogonu

Da... u pravu si...

I'm going woo woo

0 0 hvala 0
17 godina
protjeran
Zippo kaže...

Postavite Wolframu ova pitanja:

Where do you live?

Odgovor

Who Are you?

Odgovor

zelim,hocu,mogu al neam koga
17 godina
Wolfram Alpha u pogonu

wvo još jednog pitanja

what will you do?

fuck yeah || ako nema riješenja nema ni problema II Win or lose, on the booze. II i nogom u guzicu je korak naprijed II when i'll be rich, you'll be my bitch II Bolje biti mrtav pijan nego mrtav hlada

0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan
Wolfram Alpha u pogonu

Dajte, ne gnjavite Alphu glupim pitanjima, jos bi je trebali pitati planira li djecu imat.

Moj PC  
0 0 hvala 0
16 godina
neaktivan
Wolfram Alpha u pogonu

Probajte upisati:Where I am

I pogledajte što će prikazati.

Jednom mi je pokatalo kao:Vukovar-Srijem,a ja sam u Slav.Brodu...Sad su ispravili...Piše Slavonski Brod-Posavina

sa poštovanjem vaš crazy_frog
Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan
Wolfram Alpha u pogonu

Uz poliranje i peglanje baza podataka, te konstantan feedback od mase korisnika, Alpha polako počinje na nešto ličiti Namigiva

Jel se netko služi podacima koje generira i iz kojeg područja?

Lijep pozdrav ;)
Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan
Da ja sam probo pomocu nje vise puta rjesit zadacu iz mat..medutim nema pomoci...
addicted to HD :)
17 godina
Wolfram Alpha u pogonu

na pitanje where were you born odgovara " u mislima stephena wolframa i njegovog tima"

na pitanje koliki je svemir odgovara da je promjer poznatog svemira 93 milijarde svjetlosnih godina, međutim da nije poznato dal je svemir konačan ili ne

do you like me----------------Of course; I like all humans who ask me questions I can answer."        

what is your last name------ My last name is Alpha.

do you know me?------------No, I'm afraid you have me at a disadvantage there. My name is Wolfram|Alpha. What's yours?"

are you smart ?------------- -I am capable of universal computation; that I can say.

are you gay? -----------------I compute without regard to race, creed, color, gender, marital status ...           haha kakav lik

are you in love?---------------Yes. I love the Internet.               

i don't like you!---------------I'm so sorry. I like all humans.(even ones who don't like me)

baš sam se zabavio  :)

Sve što sam napisao nije moje mišljenje. Vjerovatno se nisam odlogirao pa ovo piše ili moj brat ili mama

0 0 hvala 0
Ova tema je sadržajno povezana sa sljedećim temama: Wolfram Alpha, Wolfram kuži spiku…, Najnovija tražilica
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice