Star 3 dana a sta sve zna. Ici ce na faks kad bude imao 8 dana. ;)
Uvjek me zanimalo kako prenijeti matematicki model u kod (dakle da ga racunalo izracuna). Kuzim osnovne operacije, matrice, jednadzbe... ali integrali, derivacije, diferencijalne jednadjbe? Za to postoji nekakav matematicki model ili?
evo ako nitko nije stavio malo o bug.hr:
http://www59.wolframalpha.com/input/?i=Bug.hr
zanimljivo je vrijeme, upišite npr. weather in zagreb 20.05.2009.
ili još ima time in zagreb, kune u bilo koje valute... na ovome ću provoditi dane!
a zanimljivi su i oni razni dodaci za browsere, gadgeti itd

Uvjek me zanimalo kako prenijeti matematicki model u kod (dakle da ga racunalo izracuna). Kuzim osnovne operacije, matrice, jednadzbe... ali integrali, derivacije, diferencijalne jednadjbe? Za to postoji nekakav matematicki model ili?
Pa nije ni to jednostavno :)
A skonto sam tek kad sam pozornije procitao post... mislio sam da je pitao kako da postavi upit. Moja greska...
edit: Moj profesor informatike je znao reci (i dokazati) da se svaka operacija u algebri svodi na zbrajanje... Nikada to nisam shvatio. Za pretpostaviti je da i Mathematica tako radi. ;)
A skonto sam tek kad sam pozornije procitao post... mislio sam da je pitao kako da postavi upit. Moja greska...
edit: Moj profesor informatike je znao reci (i dokazati) da se svaka operacija u algebri svodi na zbrajanje... Nikada to nisam shvatio. Za pretpostaviti je da i Mathematica tako radi. ;)
Nemozes usporedjivati covjekovu inteligenciju koja non stop razvija nove algoritme i "inteligenciju" jednog racunala koja i ako moze razvijati novi algoritam, jako je ogranicena u tom (a najcesce ne moze).
Zna li netko možda kako se na tipkovnici napiše znak za apsolutnu vrijednost?
Alt Gr + W (npr. |-3|)
Nemozes usporedjivati covjekovu inteligenciju koja non stop razvija nove algoritme i "inteligenciju" jednog racunala koja i ako moze razvijati novi algoritam, jako je ogranicena u tom (a najcesce ne moze).
Postoje algoritmi koji su sposobni "uciti"...
On prolazi Touringov test, prema tome ima znacajke umjetne inteligencije, iako je prvenstveno namjenjen kao chat... Alpha nije namjenjena kao chat ali na koliko god nacina da preformuliras pitanje ono ce ga razumijeti... Opet znacajke AI
Da, ali ako postavis Alphi pitanje na koje ne zna odgovor, nece se pokusati "snaci" u odgovoru, vec bi samo izbacila poruku tipa "query not valid"...
On prolazi Touringov test, prema tome ima znacajke umjetne inteligencije, iako je prvenstveno namjenjen kao chat... Alpha nije namjenjena kao chat ali na koliko god nacina da preformuliras pitanje ono ce ga razumijeti... Opet znacajke AI
Da... u pravu si...
wvo još jednog pitanja
Dajte, ne gnjavite Alphu glupim pitanjima, jos bi je trebali pitati planira li djecu imat.
Probajte upisati:Where I am
I pogledajte što će prikazati.
Jednom mi je pokatalo kao:Vukovar-Srijem,a ja sam u Slav.Brodu...Sad su ispravili...Piše Slavonski Brod-Posavina
Uz poliranje i peglanje baza podataka, te konstantan feedback od mase korisnika, Alpha polako počinje na nešto ličiti
Jel se netko služi podacima koje generira i iz kojeg područja?
na pitanje where were you born odgovara " u mislima stephena wolframa i njegovog tima"
na pitanje koliki je svemir odgovara da je promjer poznatog svemira 93 milijarde svjetlosnih godina, međutim da nije poznato dal je svemir konačan ili ne
do you like me----------------Of course; I like all humans who ask me questions I can answer."
what is your last name------ My last name is Alpha.
do you know me?------------No, I'm afraid you have me at a disadvantage there. My name is Wolfram|Alpha. What's yours?"
are you smart ?------------- -I am capable of universal computation; that I can say.
are you gay? -----------------I compute without regard to race, creed, color, gender, marital status ... haha kakav lik
are you in love?---------------Yes. I love the Internet.
i don't like you!---------------I'm so sorry. I like all humans.(even ones who don't like me)
baš sam se zabavio :)