Windows XP kao open source?

poruka: 19
|
čitano: 3.366
1
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
Ovo je tema za komentiranje sadržaja Bug.hr portala. U nastavku se nalaze komentari na "Windows XP kao open source?".
17 godina

Ako to MS napravi, potpisao si je smrtnu presudu iz dva razloga...

1. Bugovi i exploitivi bi se jos brze nasli, a 99% njih bi automatski bili primjenjivi i na najnovijem OS-u, nastao bi pravi sigurnosni potop...

2. Open source OS koji ima apsolutnu binarnu kompatibilnost s postojecim aplikacijama. Koja budala bi dala para za novi OS, ako mu sve radi i na "starom" besplatnom?

Moj PC  
13 2 hvala 0
17 godina
Re: Windows XP kao open source?
Aldo kaže...

1. Bugovi i exploitivi bi se jos brze nasli, a 99% njih bi automatski bili primjenjivi i na najnovijem OS-u, nastao bi pravi sigurnosni potop...

2. Open source OS koji ima apsolutnu binarnu kompatibilnost s postojecim aplikacijama. Koja budala bi dala para za novi OS, ako mu sve radi i na "starom" besplatnom?

OS-ovi su kompatibilni unazad, a ne unaprijed, lol

A i to donekle ograničeno

It is our duty as men and women to proceed as though the limits of our abilities do not exist - Pierre Teilhard de Chardin
Poruka je uređivana zadnji put sub 9.8.2014 9:50 (segregator).
17 godina
neaktivan
Jedno je kompatibilnost, a drugo je code reuse.
MS je neke stvari napisao iz pocetka, ali je puno stvari ostalo isto ili slicno.
Jenput sam naletio na clanak o memory managementu i task scheduleru u kome je opisano par nacina kako su pronasli nacine za poziv proizvoljnog koda pod full pravima. Fantastino na koje su dosli ideje i to bez ikakva sourca! Zamislimo sto bi bilo da imaju source! 95% kompova vrti Winse. Razlog zasto goli Linux nije probijan je u njegovih 1.5%. Ali to nije slucaj sa Androidom, a bome i sa probijanjem servera.
15 godina
neaktivan

Priznajem da bi volio vidjeti Open source windowse.

Razlog zašto je android probijen nije u njegovoj popularnosti koliko u tome da je google radi lakoće korištenja žrtvovao sigurnost.

A to da bi open sourceanje bilo sigurnosna opasnost i nije toliko istinito.

http://en.wikipedia.org/wiki/Linus's_Law

Vječni izazivač na gostujućem terenu.Moj blog:http://thebluedrag.blogspot.com/ Svi smo mi jedna velika obitelj sa prezimenom Čovječanstvo
Poruka je uređivana zadnji put sub 9.8.2014 10:32 (g12356).
Moj PC  
6 1 hvala 0
17 godina
Drazen kaže...
Jedno je kompatibilnost, a drugo je code reuse.
MS je neke stvari napisao iz pocetka, ali je puno stvari ostalo isto ili slicno.
Jenput sam naletio na clanak o memory managementu i task scheduleru u kome je opisano par nacina kako su pronasli nacine za poziv proizvoljnog koda pod full pravima. Fantastino na koje su dosli ideje i to bez ikakva sourca! Zamislimo sto bi bilo da imaju source! 95% kompova vrti Winse. Razlog zasto goli Linux nije probijan je u njegovih 1.5%. Ali to nije slucaj sa Androidom, a bome i sa probijanjem servera.

A što je treće? :D

Aldo je napisao "apsolutna binarna kompatibilnost" što u prijevodu znači "svaka aplikacija pisana za vistu, sedmicu i osmicu će raditi i na XP-u". I onda ja dobijam TD-e na navodno

informatičkom forumu :D

It is our duty as men and women to proceed as though the limits of our abilities do not exist - Pierre Teilhard de Chardin
Poruka je uređivana zadnji put sub 9.8.2014 10:36 (segregator).
15 godina
neaktivan

Ali kada bi taj kod dospio u javnost ljudi bi mogli Xp razvijati nezavisno.

Međusobna kompatibilnost između Mac os-a,Linuxa i Windowsa(pa čak i novijih verzija) bi poprimila sasvim novu razinu jer bi MS-ovi zatvoreni library-i,api-ji itd odjednom bi postali open source,a time i primjenjivi na druge sustave.

I ne samo to,omogućila bi se izrada nekih radiklnijih promjena na XP-u koje MS jednostavno ne želi napravit.

Npr. kada bi MS objavio kod pod GNU GPL licencom netko bi uzeo i počeo praviti svoj vlastiti Windows.Ali to i dalje nebi ugrožavalo M$-ove milijarde koje on utuče u marketing.Dapače,omogućilo bi MS-u da bolje vidi šta korisnici žele.Iznimka bi bila ako bi neki drugi div industrije počeo radit svoj Windows(google,apple,facebook,bilokoja druga velika softveraška kompanija),ali bi MS i tu imao koristi jer bi on onda mogao uzeti poboljšanja koja su napravljena od konkurencije i staviti ih u nove windowse,rezultat bib io da su windowsi bolji zbog većeg broja developera koji rade na njima.

Open sourceanjem windowsa najviše možemo dobiti upravo mi useri(napredni a i štefice)

A i ako se to ikada dogodi,to bi mi omogućilo povratak na Windowse XD ...

Vječni izazivač na gostujućem terenu.Moj blog:http://thebluedrag.blogspot.com/ Svi smo mi jedna velika obitelj sa prezimenom Čovječanstvo
Moj PC  
1 4 hvala 0
17 godina
Aldo kaže...

Za*ebimo to kako bi, recimo, sistemske pozive 8-ice emulirali na XPu ili, recimo, činjenicu da je pre 4.0 GAC fizički odvojen od post 4.0 GAC-a.

Ajde, samo ovo bi volio znati - kako bi aplikacija buildana na 4.5 .NET-u radila na 2.0 verziji frameworka? Samo to... Ajde mi samo to pojasnite. 

You can patch technical vulnerabilities as they evolve, but there is no patch for stupidity, or rather gullibility. - Kevin Mitnick
17 godina
neaktivan

Pravno gledano MS nikada nije prodavao softver već ga licence pa je još uvijek vlasnik svog softvera kojeg nije drugačije katalogizirao.

Tako da on nije napušten već je samo zaustavio ažuriranje.

Ideja je ideja na koju svatko ima pravo ali se mora reći da je sa gledišta poznavatelja i zaposlenika u IT industriji užasno glupo predlagati dijeljenje softvera kojeg matična kompanija pokušava izbrisati sa računala već godinama.

You can fall for chains of silver you can fall for chains of gold You can fall for pretty strangers and the promises they hold
Moj PC  
1 1 hvala 0
13 godina
neaktivan

I u osmici se koristi velik dio koda koji se nalazi u XP-u, i  zato nema šanse da MS otvori kod... Samo idioti misle da je MS zadnji OS napisao od početka do kraja, iznova.

1 1 hvala 0
16 godina
Aldo kaže...

-MS nikad neće otvoriti source, jer je to closed soft, licence itd. (žicaju ih godinama za DOS...).

-1. ćorava baba nagađanje... rupe koje se pronađu u OSu (bilo kojem) su zanemariv postotak rupa..

-2.mješaš open s free. Vlasništvo i licenca su nešto drugo, pa čak i u slučaju kad MS obeča da neće naplaćivati neki kod druga strana mu ne može vjerovati jer sutra to može promijeniti, vlasnik je vlasnik, ostali nisu vlasnici i dok nemaju 'crno na bijelom..' ne smiju ništa bez dozvole vlansika, npr distribuirati, mijenjati itd jer je sve kršenje copyrighta (koji btw nema veze s open-free, neovisno).

segregator kaže...
..

Aldo je napisao "apsolutna binarna kompatibilnost" što u prijevodu znači "svaka aplikacija pisana za vistu, sedmicu i osmicu će raditi i na XP-u". I onda ja dobijam TD-e na navodno

informatičkom forumu :D

-bin.comp. je kod koji se može izvršiti na svim arhitekturama (ne verzijama OSa). Može se... hint vidi uz termine unix, bsd, linux.. dok su viši prog.jezici nešto drugo (prevode kod na ciljanu platformu, dakle kod nije bin.comp. nego source kojeg kompiler čita..). Primjer dobre kompatibilnosti su npr baze s connectima. Osnova je da postoji samoobjašnjenje, npr morzeova abeceda, nule-jedinice na CDu, header filea.. iz headera se npr čita koji je file (za winjuzere .extenzija) koji kompresor npr za jpeg ili mpeg, vawe.. ili doc .. sve je file (kao osnova unixove definicije filea, samo ga treba moći pročitati i eto kompatibilnosti).

C64/TurboModul-OpenSourceProject.org.cn.部分作品为网上收集整理,供开源爱好者学习使用
15 godina
neaktivan

nije bas source windowsa izdan od microsofta, ali je zanimljivo

http://www.reactos.org/

15 godina
neaktivan
dns kaže...

nije bas source windowsa izdan od microsofta, ali je zanimljivo

http://www.reactos.org/

To je već 10 godina u alfa fazi i nikad neće ništa od toga biti.(nažalost)

Poruka je uređivana zadnji put sub 9.8.2014 14:18 (g12356).
17 godina
Nema šanse, nažalost. Na taj način Microsoft bi sam sebi stvorio konkurenciju u oblasti gdje je gotovo monopolist. Xp nije linux. Sa xp rade sve windows aplikacije, profi programi, igre i periferni pc uređaji i komponente unazad barem 20 godina. Sa open source zajednicom, vjerojatno bi bio poprilično agilan i postao prevelika prijetnja otimanju kolača od milijardi dolara.
http://www.bug.hr/forum/post/lcd-plazma-televizori/stvarni-vlasnici-brandova/2909836.aspx
Moj PC  
3 1 hvala 0
17 godina
ihush kaže...

Osnova je da postoji samoobjašnjenje, npr morzeova abeceda, nule-jedinice na CDu, header filea.. iz headera se npr čita koji je file (za winjuzere .extenzija) koji kompresor npr za jpeg ili mpeg, vawe.. ili doc .. sve je file (kao osnova unixove definicije filea, samo ga treba moći pročitati i eto kompatibilnosti).

Aha, a sad mi daj jedan primjer bilo kojeg filea koji nije strukturiran na "samoobjašnjenje" (što se inače zove meta-podaci) i payload?

Sve je zapisano u nulama i jedinicama. Razlika je u tome što u jednom slučaju imaš 2 layera apstrakcije u drugome 22.

Te nule i jedinice ti ništa ne znače ako nemaš player koji razumije te nule i jedinice. Taj player ti ništa ne znači ako nemaš OS koji zna komunicirati sa playerom i CD-playerom. Itd. itd. itd.

U Visual Studiu, uđi u Debug Mode i preko Alt + Ctrl + D otvori se Disassembly Window... Evo ti assmebly. A koliko ti je taj assembli koristan na bilo kojem *nix-u? Well, probaj C/P, pa javi...

You can patch technical vulnerabilities as they evolve, but there is no patch for stupidity, or rather gullibility. - Kevin Mitnick
17 godina
Bukva kaže...
Aldo kaže...

Za*ebimo to kako bi, recimo, sistemske pozive 8-ice emulirali na XPu ili, recimo, činjenicu da je pre 4.0 GAC fizički odvojen od post 4.0 GAC-a.

Ajde, samo ovo bi volio znati - kako bi aplikacija buildana na 4.5 .NET-u radila na 2.0 verziji frameworka? Samo to... Ajde mi samo to pojasnite. 

Upravo zbog ovakvih debilana ozbiljne aplikacije se ne pisu u .net-u. Pogotovo ne novijem od 3.5. Ajd mi reci iskreno koliko naprednih feature-a iz 4.5 uopce koristis? 

16 godina
Bukva kaže...
..

Aha, a sad mi daj jedan primjer bilo kojeg filea koji nije strukturiran na "samoobjašnjenje" (što se inače zove meta-podaci) i payload?

Sve je zapisano u nulama i jedinicama. Razlika je u tome što u jednom slučaju imaš 2 layera apstrakcije u drugome 22.

Te nule i jedinice ti ništa ne znače ako nemaš player koji razumije te nule i jedinice. Taj player ti ništa ne znači ako nemaš OS koji zna komunicirati sa playerom i CD-playerom. Itd. itd. itd.

U Visual Studiu, uđi u Debug Mode i preko Alt + Ctrl + D otvori se Disassembly Window... Evo ti assmebly. A koliko ti je taj assembli koristan na bilo kojem *nix-u? Well, probaj C/P, pa javi...

-VM+emulatori. -dal' je dobar primjer?

Možda ovako, što zapravo priječava neki OS da pokrene neku aplikaciju drugog nativnog OSa? S podacima problema nema, problem su samo aplikacije. (još uvijek se slažemo?)

-ako se aplikacija-OS virtualiziraju-emuliraju? ... npr Win ne čita linuxove FSove (bez dodatnog drivera), ni linux bez drivera ne čita neki FS, čak ni svoj, smao što je njegov nativni FS već ugrađen dok za ntfs može biti dodan, nakon tog npr wine. Dali je obrnuto nemoguće? (ignorirajmo sve teh.zahtijeve npr API.. govorim o npr hello word primjeru). Ta lowlevel bin.kompatibilnost postoji, moguća je... ali nije praktična (hint npr gamerske VGA, to je ovisnost o HWu, ne o SW-OSu, pošto je HW od BIOSa, firmwarea itd zapravo zajednički svim platformama, nema nekog posebnog razloga da to nebi bilo moguće. Sasvim je drugo dali je to praktično (da ne uvodimo druge interesne razlogem npr ni jedan bankar ne želi da se hpuxov soft vrti na nekom PCdomestikusu, slično kao što svaki mobitel ima svoj punjač. Ubaci npr ATI-CF i nVidia SLI kao neku HW (zapravo soft-licencnu) razliku, zapravo iste stvari koje ne smiju biti iste, jer je to biznis. Teško je to objasniti... ali, svaki processor (pa i na vodu) može obraditi bilo koji podatak, kao što može iskalikulirati bilo koju jednadžbu, naravno, mora biti napravljen algoritam-soft-'nešto' nešto što možeš nazvati player, VM.. to nešto je binarna kompatibilnost i postoji od doba bušenih kartica, CAD/CAM opreme itd.

Razlika je 'samo' što spominješ više jezike-platforme kao VS, koji je ovisan o MS/Win umjesto usporedbe npr neke online igre kao WoT, OGame.. sve je neka baza (podataka) + algoritam koji ih obrađuje, ništa više. Isključivo o HWu ovisi mogućnost (brzina-requirements), HW je IDENTIČAN (ok, tu ne mislim na unix stanice, možda Sun.. ono pod PC kategorijom, Mac-win-Lin).

... tvoj drugi odomak, točno... pa kad to povežeš vidjet ćeš da je to to..

17 godina
ihush kaže...

(1)-VM+emulatori. -dal' je dobar primjer?

(2)Možda ovako, što zapravo priječava neki OS da pokrene neku aplikaciju drugog nativnog OSa? S podacima problema nema, problem su samo aplikacije. (još uvijek se slažemo?)

(3) Ta lowlevel bin.kompatibilnost postoji, moguća je... ali nije praktična (hint npr gamerske VGA, to je ovisnost o HWu, ne o SW-OSu, pošto je HW od BIOSa, firmwarea itd zapravo zajednički svim platformama, nema nekog posebnog razloga da to nebi bilo moguće.

(4)Teško je to objasniti... ali, svaki processor (pa i na vodu) može obraditi bilo koji podatak, kao što može iskalikulirati bilo koju jednadžbu, naravno, mora biti napravljen algoritam-soft-'nešto' nešto što možeš nazvati player, VM.. to nešto je binarna kompatibilnost i postoji od doba bušenih kartica, CAD/CAM opreme itd.

(5)Razlika je 'samo' što spominješ više jezike-platforme kao VS, koji je ovisan o MS/Win umjesto usporedbe npr neke online igre kao WoT, OGame.. sve je neka baza (podataka) + algoritam koji ih obrađuje, ništa više. Isključivo o HWu ovisi mogućnost (brzina-requirements), HW je IDENTIČAN (ok, tu ne mislim na unix stanice, možda Sun.. ono pod PC kategorijom, Mac-win-Lin).

... tvoj drugi odomak, točno... pa kad to povežeš vidjet ćeš da je to to..

(1)Jel ti shvaćaš da sam sebi skačeš u usta? Prvo govorite o nekome prilagođavanju aplikacija da rade na svim Windowsima do sada, a onda odjednom argument ti je VM i emulatori?

Pa virtualke i emulatori su upravo ovo što ja tvrdim - dodatni layeri koji omogućuju izvršavanje koda.

(2) Ne, uzmi, recimo, .docx i pokušaj ga otvoriti na OS-u koji nema instaliran MS Office +2010(?) ili neki viewer .docx dokumenata.

(3) Ne nije moguća. Recimo da imam aplikaciju koja ispisuje Hello World na zaslon. Da bi ju on ispisao on treba otvoriti neki prozor. Recimo da OS1 na na low-level razini te podatke sprema u Lx1, Ly1, Lx2 i Ly2 (bezveze govorim) neke memeorijske lokacije. Međtuim, OS2 na tim istim lokacijama brži podatke o sistemskom vremenu. Pogodi što će se dogoditi...

(4) Ne može. Samo zato što nešto predstavlja bitovni stream nužne ne znači da će procesor to moći interpretirati. Iako ne vidim kako to veze ima s ovime - govorimo o istim arhitekturama. Ajde, zapravo recimo da se tu slažem.

(5) Vjerovao ili ne sve te igre se izvršavaju na nekom serveru koji opet ima neki OS itd. JA imam osjećaj kao da ti misliš da se računalo sastoji od HW -> OS -> aplikacija, gdje viši programski jezici su na razini OS-a i mi samo trebamo umjesto source codea poslati na hardware 0 i 1 i sve će magično raditi bez obzira koji OS i koja aplikacija stoje nad tim HWom.

Mogu se složiti da u suštini (na HW razini) postoje samo neki podaci i neke instrukcije koje se izvršavaju. Ali što ako neka istrukcija traži da se pristupa nekom memorijskom segmentu koji nije alociran (nešto što je trebala "okolina" napraviti aplikacije u kojoj se nalazi)?

16 godina
Bukva kaže...
..

(2) Ne, uzmi, recimo, .docx i pokušaj ga otvoriti na OS-u koji nema instaliran MS Office +2010(?) ili neki viewer .docx dokumenata.

..

.pokušaj playati neki DVD-video bez DVD-playera, pokušaj pregledavati slike bez viewera... itd. argument ti je nikakav. Podaci nisu ovisni o OSu, aplikacije jesu. Da ne ulazim dublje, kompatibilnost npr linux softa + ovisnost o nekom DE. Sama aplikacija može raditi, dok je GUIevski dio ovisan o DE npr neki video konverter koji ima soft dio + GUI. Ako se bilo što koristi što ima neki specifičan requirements tad je to requirements. Banaliziram, printanje, trebaš printer, igranje trebaš VGA+audio+kontroler... dok npr server ne mora uopće imati monitor, tipkovnicu i sl. a moguće je na ISTOM OSu. Kako na nekom takvom PCju (serverskom) igrati igru koja traži npr audio-video i to određene generacije npr HW lighting SM2.0 itd.. Dal je to problem kompatibilnosti OSa ili requirementsa?

Ne razumijemo se.. pa (inače je pola stvari koje natipkaš s kojima se slažem... teško je 'bolje' reintrepetirati, nisam dobar pisac-...).

Poruka je uređivana zadnji put ned 10.8.2014 17:49 (ihush).
17 godina
neaktivan
ihush kaže...
Bukva kaže...
..

..

Mozda malo los primjer jer ima mali compatibility pack (20-30MB) od MS-a s kojim se bez problema otvara na starijim verzijama.

1
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice