uh, volio bih znati po čemu je win moderniji od androida i iOS a ... što je to što ga čini tehnološki naprednijim? Nadam se da će programirati biti konfornije nego kod Androida - iOS nisam probao.
Uglavnom koristio sam Eclipse i Visual studio paralelno i sada na priče koje sam slušao o Eclipseu, Linuxu i generalno open soruce zajednici (hvalospjeve) samo se lagano smješkam...
Slažem se da to nekom može izgledati isto ili rekli bi bolje i naprednije - samo se podstavlja pitanje što je on to točno radio u Visual Studiju i jel to bilo samo štrikanje nečeg da se "ima".
Po meni je ovo interesanto sam s strane da će velika zajednica MS developera dobiti još jednu "obalu".
S druge strane ako se MS bude držao strategije da njihov OS ide samo na fancy i skupe telefone - e pa onda ovo i nije neka vijest. Pa SE je radio i radi mobitele za sve platforme (Symbian, Android, Win mobile) i ne vidim po čemu je tu Nokija bila naprednija što se držala isključivo (nakon nekog vremena) svog Symbiana.
Malenim dijelom si možda u pravu - i to kada pogađaš onu grupu ljudi koji imaju smartphone, a koriste ga kao i svaki drugi glupphone uz dodatak igranja. Međutim postoje i oni kojima je smartphone uvelike olakšao svakodnevnicu i situacije koje si naveo kao negativne su ništa drugo nego situacije i ovise o pojedinačnim potrebama i upotrebi, a prednosti si preskočio. Zašto bi nekom bilo bitno prije tebe poslati poruku ili nazvati nekog? Zar te dvije-tri sekunde razlike zbilja mogu biti tako važne da se poslovni čovjek odrekne mailova, popisa zadataka, sinhroniziranih kaledndara i podsjetnika i korporativnih bilješki i kontakata. Naravno ti tu ne vidiš prednosti i za tebe tu koristi nema jer si takav tip korisnika koji nema potrebu za istima. Druga kategorija korisnika su oni koji od mobitela žele zabavu i razonodu, pa bi treća, četvrta bile negdje između, a na kraju dolaze i od tebe spomenuti kompleksaši kojih sigurno ima velik broj ali nikako ne opravdava generaliziranje. Trpanje svih u kategoriju kompleksaša je, malo je reći, neobjektivno već i poprililčno zatucano jer bi drugi o tebi mogli opravdano imati mišljenje koje nalikuje ovom: "On i njegova Nokija, najbrži na divljem zapadu, haha".
Generaliziranje da su svi korisnici smartphona poslovni ljudi, koji trebaju kalendar i bilješke.
Šta misliš, prema tvome mišljenju, da li je više poslovnih korisnika kako si ih ti opisao ili korisnika koji žele da mogu "volanati" svojim telefonom dok igraju neku simulaciju vožnje. Koga bi prije generalizirao? Gledajući na BUG forum ofcourse. 
sad bi najradije citirao one okorjele Symbian fanove koji još tvrde kako je Symbian super OS
ali necu jer nisam toliko zlocest :P
Bilo kako bilo, Symbian^3 jest velik korak naprijed u odnosu na prethodne Symbiane, ali jos uvijek ni blizu Androidu, iOS-u, pa cak i Windows Phonu 7 kojem fali hrpetina osnovnih funkcija. Ovo vam govorim kao Symbian developer i kao jedan od autora aplikacije: mPrognoza koju besplatno možete skinuti s OVI stora i dostupna je za S60v3, S60v5 i Symbian^3 uređaje (malo reklame :D)
Mislim da je ovo izuzetno pametan potez Nokije. Da se rijesi napokon tog Symbiana (odnosno ostavi ga eventualno za neke jeftinjake s obzirom da WP7 ima još uvijek relativno visoke minimalne hardware-ske zahtjeve). Za MeGoo, ne znam sto da vam kazem. Dobra je ideja za OS, ali ja njega puno vise vidim za tablete nego za mobitele.
Sto se tice clanka, autor me totalno razocarao. WP7 nije napredniji od iOS-a i Androida. Na neki nacin jest od Androida zbog nacina kako funkcionira (java, virtualna masina itd... stvari koje dosta guse performanse), ali po mogucnostima nikako. A za iOS necu niti komentirat. Dovoljno je vidjet kakve se sve aplikacije rade za njega, dovoljno je vidjet kako je Unreal 3 engine uspjesno portan na iOS, i to dovoljno govori koliko taj OS dobro funkcionira ispod haube i koliko je napredan.
Tako da gospodine Petricu, malo ozbiljnije clanke s vise objektivnosti ocekujem iduci put. I s Jobsom ste pretjerali (mada je bilo bar zanimljivo citat), ali ovo je ipak previse.
Windows Phone 7 ceka dugacak put da postane konkurencija Androidu i iOS-u. A u tom vremenu apgrejdanja vidjet cemo kako ce se OS ponasat i koliko ce mu (jos) narast zahtjevi.
Po mojem mišljenu, ovaj tekst je napisan s previše optimizma glede udruživanja Nokie i Microsofta...Skoro kao plaćeni oglas..
ma uobicajeno petricevo trabunjanje i pljuvanje po symbianu, sere li ga sere kad je symbian u pitanju, valda nikad nije cuo za novinarsku objektivnost
njemu je valda jedino vazno da je menu pun eye candya, pa da to bude odlican OS, nije bitno sto je ispod haube
zasto ti petricu nama ne objasnis tocno kako je to symbian zastario, umjesto da stalno trabunjas o tome bez argumenata
Windows Phone 7 ceka dugacak put da postane konkurencija Androidu i iOS-u. A u tom vremenu apgrejdanja vidjet cemo kako ce se OS ponasat i koliko ce mu (jos) narast zahtjevi.
S druge strane kad gledaš - od izdavanja Andorida je prošlo 2 godine. Iza njega ne stoji seoska informatička zajednica nego Google pa je status prezent da je grafički dizajner za sučelje živi piš a o smrzavanju u official pluginu za Eclipse neću pričati.
Izdavanje nezgotovljenih stvar je valjda ustaljena i proširena praksa.
Osobno ipak mislim da je Android s korisničke strane trenutno najbolji što se tiče odnosa dobiveno/uloženo.
Napokon će WP7 dobiti pravu priliku.
Boga mi super. WP7 ce update-om rijesiti djecije bolesti i postati vrhunska platforma. Odlican potez za obje kopmpanije. Probao WP7...Sistem radi nevjerovatno dobro i fluidno. Doci ce sve funkcionalnosti i super dobra konkurencija ostalim platformama. Odlicno za korisnike u svakom slucaju, developere takodje. Ipak MS sa iskustvom u razvoju OS-a i Nokia u razvoju hardware-a ne bi smjela biti losa kombinacija.
Ovo je početak kraja za Nokiu na tržištu pametnih telefona. Symbian je bio i ostao najbolji os za klasične telefone sa tipkovnicom, barem je ta niša trebala biti njegovana i razvijana. Udruživanje dva gubitnika vodi gubitniku^2. A taman sam se naučio na život sa Voipom, Gtalkom, navigacijom i masu aplikacija koje koristim na symbianu. Vidim da moram početi tražiti alternative na androidu. Šteta, jedno vrijeme su radili dobre telefone, tako je to kad izgubiš viziju.
LP
Po mojem mišljenu, ovaj tekst je napisan s previše optimizma glede udruživanja Nokie i Microsofta...Skoro kao plaćeni oglas..
večina stvari o microsoftu su plačeni oglas na bug.hr
Na plaćenim tekstovima uvijek stoji oznaka "promo", "sponzorirani tekst" ili "plaćeni oglas" te najčešće nisu potpisani.
Svi ostali tekstovi su autorski tekstovi i nisu plaćeni.
Koliko se sjećam, na BOL-u nismo objavili niti jedan tekst plaćen od strane Microsofta.
Aron Paulić
direktor
Bug d.o.o.
uh, volio bih znati po čemu je win moderniji od androida i iOS a ... što je to što ga čini tehnološki naprednijim?
glupav UI :)
neznan, meni je homescreen natpran aplikacijama glupav
a razlog zasto je wp7 naprediniji od androida i ios
je isti razlog zasto su ta dva naprednija od wp7
killer loop :P
Osobno, nekako mi cili taj hype oko svih smatfona izgleda glupavo i služi za izvlačenje para od tehnofrikova koji moraju imati zadnji krik mode.
Upravo tako. Sve je to izvlačenje love iz džepa, na koje neki pristaju bez razmišljanja. Samo da se ima što pokazati u kafiću.
Ajde neka im sa srecom. Ako naprave kaj dobrog jos bolje, imat cemo mi svi vise izbora i Apple i Google ce se morati jos vise potruditi. Bez obzira kaj napravili MSNokia niti Apple niti Google ne idu nikamo, uvijek ce biti telefona za sve ukuse.
A kaj se tice teksta, a nis novog, Petric voli WP7, misli da je super i to napise. Uostalom, to je covjeku i dio posla. On misli da je bolje i to je to. Sad sjest i cekat pa vidjet kaj bude i koliko dobro to sve skupa ispadne. No, jedno zaboravlja, dva loosera (trenutno su obje kompanije looseri na ovom podrucju) ne cine jednog uspjesnog i Elop je dosao iz MS i radi na ovome sa Ballmerom, a niti prije dok su obojica bili u MS im nije uspjelo napraviti super telefon. Ne znaci zato kaj su sad u razlicitim kompanijama da ce im to uspjeti. Uostalom, tko je prije drzao Nokiju da barem, ak nis drugo, dizajnira dopadljivi hardware za telefon koji nije ciglica (i iPhone i SGS su fini tanki u usporedbi). Nije prvi puta da MS ima super ideje, ljude (ima vrhunske ljude), pristup vrhunskom hardwareu i idiote od menadjera koji onda od svega toga naprave neki sivi proizvod bez imalo karaktera, okljasternih featurea i gomilom bugova, iako su napravili i jako inovativnih stvari (npr kinect od posljednjih), najcese jer je bilo ispod radara Ballmeru. Najvece sanse za uspjeh Elop ima ako uspije Ballmera sto dalje maknuti iz procesa.
uh, volio bih znati po čemu je win moderniji od androida i iOS a ... što je to što ga čini tehnološki naprednijim?
Oho jel to netko brani android?ili sam nesto krivo shvatio;)
Ne nego autor članka predstavlja MSov proizvod kao tehnološko napredniji pa me zanima kojim se tehnologijama i inovacijama stavlja iznad uspješnijih Androida i iOS a .
Stephen Elop će dobiti privatno od M$-a na račun puno para zato jer je uvjerio Nokiu da prijeđe na WP7.
by by iphone i ios
Boga mi super. WP7 ce update-om rijesiti djecije bolesti i postati vrhunska platforma. Odlican potez za obje kopmpanije. Probao WP7...Sistem radi nevjerovatno dobro i fluidno. Doci ce sve funkcionalnosti i super dobra konkurencija ostalim platformama. Odlicno za korisnike u svakom slucaju, developere takodje. Ipak MS sa iskustvom u razvoju OS-a i Nokia u razvoju hardware-a ne bi smjela biti losa kombinacija.
Vec su dosta toga i rijesili...
Normalna stvar. Bojazan dioničara.
Po meni - nemaju se čega bojati. Baš sam optimističan i mislim da je bi ovo moglo uspjeti.
Evo vamlinkna gsm arenu jer su tamo super naipsali clanak, vrlo objektivno i puno informacija... :)
Stephen Elop and Steve Balmer posted a joint open letter on Nokia Conversations, discussing the future. They finished with this:
There are other mobile ecosystems. We will disrupt them.
There will be challenges. We will overcome them.
Success requires speed. We will be swift.
Together, we see the opportunity, and we have the will, the resources and the drive to succeed.
Dugogodisnji sam korisnik Nokia telefona (zadnja tri n70,e90,n97).Sada koristim HTC Desire.Sada kad znam oba dva os-a (Symbian i Android) a mislim za sebe da sam napredni korisnik ne znam u cemu je fora toliko pljuvanje po Symbianu.Koristeci HTC Desire usporedio sam njegove prednosti u odnosu na Symbian ali i njegove mane.S Nokiom N97 sam ovaj post mogao napisati bez problema ali s HTC ne ide iako je androidov browser daleko bolji.Kvaliteta zvuka razgovora je debelo na strani Nokije kao i prijem signala.Bluetooth streaming na stereo headset je na HTC doslovno smijesan u odnosu na Nokiju a ogranicenje instalacije aplikacija na internu memoriju koju je HTC sveo na 140 mb je totalno frustrirajuci.Iako se dosta aplikacija mogu instalirati na sd karticu(telefon je root-an i froyo je gore), aplikacije s widgetima gube widgete nakon prebacivanja na sd.Sta da onda stavim na svih sedam pocetnih screenova?Navigacija na Nokiji je i dalje Garmin s Adriaroutom koji jedini ima kucne brojeve u manjim gradovima Hrvatske a za Android ima dobrih aplikacija ali su karte u usporedbi s Garminom lose.Na androidu jos nisam pronasao aplikaciju za internet radio koja bi bila jednako dobra kao tunewiki na symbianu.Postoje neke koje su blizu ali ni jedna nema EQ funkciju a i tunewiki na androidu ne radi tako dobro kao na symbianu.Sportstracker na symbianu ( bivsi nokia sportstracker) nema konkurenciju na androidu a probao sam skoro sve aplikacije za tu namjenu.Gmail push je sporiji od Nokia messaginga sto nisam mogao vjerovati.Treba mu otprilike 5 min da posalje mail nakon sto je stigao dok je to kod nokije u roku od minute.Nisam jos pronasao aplikaciju za vremensku prognozu koja bi imala radar za kisu za nase podrucje.Imaju radar ali vecina njih samo za ameriku( tu se vidi di je os nastao) dok kod nokije to ima Foreca Weather.HTC-ove fotke i snimke se ne mogu usporediti s n97 a sta bi bilo da ih se usporedjuje s N8?Najbolji mobitel za fotke radi na symbianu,takodjer najbolja navigacija za nase podrucje radi na symbianu.N8 vrti mkv filove na 720p ima hdmi za tv.Desire to ne moze.Maksimum mu je divx.Baterija mi s ukljucenim bluetooth-om, mobilnom mrezom,malo surfanja i malovi u prosjeku 30-40 min razgovora izdrzi oko 15 sati!?Pa n97 je za to mogla raditi dva dana.Stvarno ne znam u cemu je android napredniji osim u browseru koji je fantastican ali ima tu jos jako puno posla.U real life koristenju jos uvijek mi je Nokija bila korisnija nego android.Mozda sam ja glup pa da mi netko objasni u cemu ja grijesim.Live wallpaper je stvarno odlican na androidu.Kad ga ukljucis koliko traje baterija?
Ne znam od kuda je to win za Nokiju. Ovo je kraj Nokije. Za par godina neće ostati ništa te firme.
Upravo pročitah cijelu temu.
I... svi ste u pravu, ali... kad malo bolje razmislim nebih se žalio da mi ta Nokia dopadne šaka.
Mislim da neće biti uopće loš mob.
@xhm hahahahahha ta ti je dobra... Sa microsoftom će stvoriti nevjerojatno moćan ecosystem kojeg će biti teško poraziti... Ovo je bio sjajan potez. Ovo ima nevjerojatan potencijal - nokia će procvjetati a microsoft će gladiti bradu i proširiti wp7 pomoću nokie na tržišta na koja nije ni mogao zamisliti... Informirajte se malo ljudi prije nego sto idete davati besmislene i neargumentirane izjave... >.< :)
Lako moguce da MS i Nokia uspiju uzeti veci dio kolaca na SP trzistu, ali i lako moguce da od svega bude corak.
Sto vi kazete?
| 16 | Pun pogodak! |
|---|---|
| 4 | Epic Fail |
| 3 | I don't give a fuck |
| 19 | Vrijeme ce pokazati... |
Twitter: @bmarasovic ||| Ne postoji najbolji mobitel. Postoje samo mobiteli koji vam se sviđaju više ili manje... :)
koliko god bio dobar dil za Nokiu, mislim da je jos bolji za MS!
Nokija je svoju zlatnu priliku propustila kad nije kupila palm i njihov Web OS!
nije mi jasno di su oni bili kad su se ovi prodavali? imas jednu od najbolji distribucija na svijetu sto se tice mobilne telefonije, imas "know how" glede hardvera, imas brand koji je toliko jak da ga ni 4 godine losih poteza nije jos ubilo a ocito ti fali OS kojeg, pokazalo se, ne umijes sam razviti...
sa druge strane oceana pak palm umire jer ne zna kako do trzista izgurati taj predivan OS kojeg imaju!!!
sad nek se zabavljaju sa balmerom!
Nema nish bolje kada mi je dosadno i nemam nish pametno da radim nego da dodjem na BOL forum i pocnem da citam komentare na vijesti poput ove
. Pa ovo ovdje je bolje od velikog brata....
Jedina stvar koja se izgleda moze tacno utvrditi iz ovog clanka je da Petric zeni prvu Nokiu koja izadje sa WP7. Za nekoga ko vec ima poprilican radni staz ovo je previse subjektivan clanak. Razumijem ja da netko moze biti ocaran odredjenim proizvodom (nisam izuzetak) ali takvo odusevljenje i slicne stvari treba drzati za privatni zivot. Ja ne vidim u ovom clanku ni jednu informaciju koja bi potkrijepila tvrdnji da je WP7 bolji od Androida ili iOS-a i ovakve tvrdnje se mogu tolerisati da su napisane na stranicama nekih dnevnih novina ili sl. ali i ne na stranicama informatickog casopisa koji jos ima reputaciju najboljeg u regiji. Ili ako vec zelite da pisete ovakvo subjektivne clanke napravite rubriku na stranicama ''subjektivni stav'' ili nesh slicno pa tamo pisite sto vas je volja.
A sto se tice forumasa valjda celnici u Nokiji znaju sta je najbolje za njihovu firmu i koja poslovna strategija ce da najbolje funkcionise. Postoji mogucnost da nisu u pravu ali isto tako njima su na raspolagaju informacije i stanja koja nisu nama. Vrijeme ce da pokaze da li je ovo bila ispravna odluka ili ne. Mi krajnji korisnici treba da budemo sretni zbog ovoga jer najvaznije za nas je sto ce konkurentnost na trzistu mobitela da postane jaca, a to moze znaciti samo bolje proizvode i nize cijene
....
Nema nish bolje kada mi je dosadno i nemam nish pametno da radim nego da dodjem na BOL forum i pocnem da citam komentare na vijesti poput ove
Jedina stvar koja se izgleda moze tacno utvrditi iz ovog clanka je da Petric zeni prvu Nokiu koja izadje sa WP7. Za nekoga ko vec ima poprilican radni staz ovo je previse subjektivan clanak. Razumijem ja da netko moze biti ocaran odredjenim proizvodom (nisam izuzetak) ali takvo odusevljenje i slicne stvari treba drzati za privatni zivot. Ja ne vidim u ovom clanku ni jednu informaciju koja bi potkrijepila tvrdnji da je WP7 bolji od Androida ili iOS-a i ovakve tvrdnje se mogu tolerisati da su napisane na stranicama nekih dnevnih novina ili sl. ali i ne na stranicama informatickog casopisa koji jos ima reputaciju najboljeg u regiji. Ili ako vec zelite da pisete ovakvo subjektivne clanke napravite rubriku na stranicama ''subjektivni stav'' ili nesh slicno pa tamo pisite sto vas je volja.
Pa ovo i nije vijest!
Ovo je 'Komentar dana' i kao takav on i jest subjektivan clanak.
Ovo je Petricevo subjektivno misljenje o necem aktualnom, isto kao sto je i vecina komentara na forumu subjektivna...
Twitter: @bmarasovic ||| Ne postoji najbolji mobitel. Postoje samo mobiteli koji vam se sviđaju više ili manje... :)
Nije Nokia od jucer pa da iz vedra neba odluce da ce preci na WP7, a nisu ni bezveze organizirali veliku pressicu.
Nokia si je fino omogucila da moze mjenjati WP7 vise nego svi ostali proizvodjaci. Ako to pametno iskoriste, da jos vise ubrzaju WP7 (koji je vec sada jako brz i fluidan) i donesu vise mogucnosti, mogli bi uzeti dobar dio trzista.
A nije mi MS vise gluh, osluskuje trziste, vec iduci update za WP7 donosi jako puno poboljsanja.
Pa ovo i nije vijest!
Ovo je 'Komentar dana' i kao takav on i jest subjektivan clanak.
Ovo je Petricevo subjektivno misljenje o necem aktualnom, isto kao sto je i vecina komentara na forumu subjektivna...
Članak je sasvim korektno napisan za komentar dana, to što si označio znači da je to komentar neke vijesti. Poanta komentara i je da bude osoban.
Postoji i vijest koja je objektivna i na koju se ovaj komentar odnosi: http://www.bug.hr/vijesti/nokia-microsoftom/106728.aspx
A što se tiče Microsofta i Nokie - napokon ćemo dobit kvalitetu i ozbiljnost kakvu samo ima Nokia, uz genijalan OS. A da ne govorin o tome da će Market vjerojatno postat dostupan svugdje u Europi :)