"tehnički nije ukradena"? Pa obzirom je E.Schmidt radio u Suna na Javi vjerujem da su tehnički dotjerano puno toga ukrali obzirom su "sklepali" android vrlo brzo jednom kad su appleu pokupili koncept. ;) U svakom slučaju nisu računali na to da će Oracle kupiti Sun.
Google je koliko mi je poznato jednostavno uzeo Sunov VM i modificirao ga taman toliko da ne moraju platiti ništa Sunu ( licencu ). I Msoft je napravio slično sa Javom za Win, al barem je platio tj licencirao Javu prije nego je brejkao?
I opet se spominje Apple, meni je fascinantno kako to uvijek uspjevas. :D
Nije Dalvik modifikacija postojeceg JVM-a, nego potpuno novi kôd koji je kompatibilan s Javom + dodatne Googleove ekstenzije. Nije to Google napravio zato da izbjegne licenciranje nego zato sto im originalni JVM nije odgovarao, a to sto su usput "zaboravili" platiti licencu je neka druga prica...
Moja definicija krade je uzeti neciji kôd doslovce, ovdje se samo radi o kompatibilnom VM-u koji krsi cijelu paletu patenata. Ako te bas zanima krada programskog kôda onda si pogledaj one slucajeve MS-a i Softimagea (naime tu se je doslovce krao kôd).
Da, slazem se otisli smo debelo offtopik. Ali bar smo se sporazumjeli :D