WebP slike za Web

poruka: 35
|
čitano: 5.161
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
Ovo je tema za komentiranje sadržaja Bug.hr portala. U nastavku se nalaze komentari na "WebP slike za Web".
18 godina
neaktivan
WebP slike za Web

Hoce li i to kao i H.264 biti royalty free do 2014.te i onda nakon toga, kad se rasiri, licencirati i morati placati za sve aplikacije koje budu rabile to????

Niceeeeeee...

In Control... MNOGE države imaju mafiju. Ali u Hrvatskoj mafija ima državu...
Moj PC  
0 0 hvala 0
16 godina
neaktivan
WebP slike za Web

WEBP moja guzica !! Da, bilo je užasno puno pritužbi na JPG pa ćemo automatski preći na neko neprovjereno govance od ove sve više gnjusne kompanije.

http://www.sosomoso.com - meet nice people!
Moj PC  
0 3 hvala 0
18 godina
neaktivan
WebP slike za Web
Što se dogodilo sa jpg2000 i sličnim?
A.

0 0 hvala 0
16 godina
neaktivan
RE: WebP slike za Web
EnlightenedPhoenix kaže...

Hoce li i to kao i H.264 biti royalty free do 2014.te i onda nakon toga, kad se rasiri, licencirati i morati placati za sve aplikacije koje budu rabile to????

Niceeeeeee...

Nekako sumnjam da se Google mora spustati na tu razinu da dranci royalty od obicnog slikovnog formata. Uostalom, kako god bilo ne moze zavrsiti gore od GIF situacije 90-ih.

Pathogenic fundamentals clearly indicate that homogenous populations are most vulnerable.
15 godina
neaktivan
WebP slike za Web

a pazi primjera koji su naveli, google format u png-u a jpg u jpg-u - na prvi pogled izgleda uvjerljivo na drugi više ne :)

0 0 hvala 0
16 godina
neaktivan
tomaa kaže...

a pazi primjera koji su naveli, google format u png-u a jpg u jpg-u - na prvi pogled izgleda uvjerljivo na drugi više ne :)

webp je prebacen u png da bi ti ga browser mogao prikazati, kako bi inace pogledao tu sliku?

Pathogenic fundamentals clearly indicate that homogenous populations are most vulnerable.
17 godina
neaktivan
WebP slike za Web

Ovaj google mi se sve više i više gadi. Več vidim da če na tražilici imati prednost oni koji koriste taj format na web stranici

Moj PC  
2 4 hvala 0
18 godina

H.264 je nedavno postao royalty-free za stalno, mislim negdje početkom osmog mjeseca. Bez limita - za web upotrebu.

A što je sa jpeg2000 formatom? Postoji već godinama, ja svoju privatnu arhivu slika komprimiram u lossless varijantu jer nudi najbolji omjer kompresije, bolji i od PNG formata (PNG je bolji za stripove i za slike sa velikim plohama jednake boje), a lossy se da na masu načina optimizirati i komprimirati.

I thought my Uncle Tommy was wearing black socks, but when I looked at them closely, they were just very, very, very, very, very, very, very, very, very dark blue.
17 godina
neaktivan
WebP slike za Web

Niste mi jasni. Google napravi nešto dobro što će smanjiti loading timeove na globalnoj razini cijeloga weba, ukoliko se standard prihvati i raširi, a vama se firma sve više i više gadi.

Google će završiti kao Apple sa brdom hejtera koji niti neznaju zašto ga mrze, ali svejedno mrze firmu. 

Herbalife
Moj PC  
2 1 hvala 0
16 godina
neaktivan
nCh! kaže...

Niste mi jasni. Google napravi nešto dobro što će smanjiti loading timeove na globalnoj razini cijeloga weba, ukoliko se standard prihvati i raširi, a vama se firma sve više i više gadi.

Google će završiti kao Apple sa brdom hejtera koji niti neznaju zašto ga mrze, ali svejedno mrze firmu. 

Zato što se širi kao rak! Uskoro neću ni guzicu moći obrisati a da ne vidim Google.

Mada ja ubiti ne mrzim google i uopće mi ne bi smetalo da brišem guzu s Google wc papirom :)

Poruka je uređivana zadnji put sub 2.10.2010 19:59 (Xanzzu).
17 godina
neaktivan
Xanzzu kaže...
nCh! kaže...

Zato što se širi kao rak! Uskoro neću ni guzicu moći obrisati a da ne vidim Google.

Mada je ubiti ne mrzim google i uopće mi ne bi smetalo da brišem guzu s Google wc papirom :)

Meni osobno nije problem ni da google pokupuje cijelu konkurenciju i uništi cijelo tržišno natjecanje ukoliko će usluge ostati na razini kvalitete na kojoj jesu danas i dok god malo malo uvode nekakve inovacije. Dok god google i njihovi proizvodi šljakaju kako se od njih očekuje ne vidim u čemu je problem.

Herbalife
Poruka je uređivana zadnji put sub 2.10.2010 17:20 (nCh!).
17 godina
neaktivan

Kad je microsoft napravio neki format za slike na temelju jpeg-a niste se bunili, a i on se širi ko rak. 

Pa ovaj format za slike je opensource halo ljudi, nije to microsoft da sve patentira i naplačuje. 

Ubuntu 10,04 (Lucid Lynx) , ako želite naučiti o linuxu posjetite wiki.open.hr ili www.linuxzasve.com
16 godina
neaktivan
nCh! kaže...

Meni osobno nije problem ni da google pokupuje cijelu konkurenciju i uništi cijelo tržišno natjecanje ukoliko će usluge ostati na razini kvalitete na kojoj jesu danas i dok god malo malo uvode nekakve inovacije. Dok god google i njihovi proizvodi šljakaju kako se od njih očekuje ne vidim u čemu je problem.

Konkurencija je najbolja za krajnjeg potrošača. Ako je nema tvrtka stvara monopol nad tržištem i određuje pravila (i cijene) kako želi.

18 godina
neaktivan
WebP slike za Web
Osim što je vjerojatno lošiji od .jpg-a koji je ionako loš.
A.

0 0 hvala 0
16 godina
neaktivan
artfull kaže...

Kako si sada dosao do tog zakljucka?

17 godina
WebP slike za Web

Sad svi znaju kakve je kvalitete, kao svi su vidjeli pa mogu uspoređivat s ostalim formatima.

A ne znam na temelju čega mrzite google?

Pola od vas koji se*ru po njemu , koriste gmail, ili tražilicu, ili google docs ili android ili chrome. tako da mi nemojte pričat ne valja, gadi mi se, ovo i ono a koristite ga svakodnevno.

Da koristim i chrome i gmail i tražilicu a uskoro i android.

ZAšto? Zato jer se google barem trudi napraviti nekaj, i to ne naplačuje. Za razliku od ostalih koji proizvode i usluge lošije od googleovih naplačuju i to masno.

Sad budu počeli već vidim, da a oglasi, a prikupljanje informacija... i slično.

pa kaj me briga, nek zarađuju, ionak imam blokirane oglase a i da nemam, ne smetaju mi. a prikupljanje informacija? pa njihova stvar kaj budu prikupili, briga me, ak budu na temelju toga radili oglase i slično? briga me, velka stvar da jedan google zna ko sam i kaj sam. baš se zamaram s tim.

A ako google počne radit wc papir? neka, jedva čekam, možda bude mekaniji od ovih sad.

5 1 hvala 0
17 godina
neaktivan
Xanzzu kaže...
nCh! kaže...

Konkurencija je najbolja za krajnjeg potrošača. Ako je nema tvrtka stvara monopol nad tržištem i određuje pravila (i cijene) kako želi.

Ja se slažem da je to tako, ali samo zato jer te konkurencija tjera na konstantnu evoluciju i unaprijeđivanje tvojih proizvoda i usluga uz zadržavanje istih ili čak davanje manjih cijena od ostalih. Ali taj dio nije primjenjiv na proizvode koje ti google daje za besplatno (osim dijela o unaprijeđivanju naravno).

Herbalife
15 godina
protjeran
rustweaver kaže...
artfull kaže...

Kako si sada dosao do tog zakljucka?

Jer ga nije napravio Apple :)

18 godina
linuxuser kaže...

Kad je microsoft napravio neki format za slike na temelju jpeg-a niste se bunili, a i on se širi ko rak. 

Pa ovaj format za slike je opensource halo ljudi, nije to microsoft da sve patentira i naplačuje. 

Misliš li na JPEG-XR? On je besplatan za korištenje, izdan je pod MSovom verzijom Open Sourcea, Microsoft ga ima patentiranog, i postao je ISO standardiziran... tako da tvoja ideja da Microsoft naplaćuje korištenje JPEG-XR pada u vodu. Daj se malo educiraj prije nego što bubneš ovakvo što. Masa programa ga podržava.

I thought my Uncle Tommy was wearing black socks, but when I looked at them closely, they were just very, very, very, very, very, very, very, very, very dark blue.
18 godina
neaktivan
WebP slike za Web

Nisam ga vidio al brija da konstantno sve veće komprimiranje daje bolje rezultate nas je i dovelo do toga da na "HI FI" uređajima slušamo kupus od mp3, koji su lošiji od "cd kvalitete" koja je opet užas u usporedbi sa starim analognim gramofonima ili sa magnetofonima.

S druge strane na vrhunskim monitorima gledamo komprimirane .jpge i slično. samo kvantiteta, nista kvaliteta.

Google je investirao u tu tehnologiju (VP8), al obzirom je H.264 superioran za kompresiju videa i sad besplatan morali su probat gurat na druga vrata. Vjerujem da ako ne komprimira video naročito dobro ne briljira ni ovako, al volio se uvjeriti u suprotno. Priče o benevelentnom googleu ostavite za djecu.

A.
Poruka je uređivana zadnji put sub 2.10.2010 21:22 (artfull).

0 0 hvala 0
16 godina
neaktivan

Oprostit ces mi ako, sto se patenata tice, vise vjerujem Googleu nego MPEG LA grupi.

18 godina
neaktivan
rustweaver kaže...

Oprostit ces mi ako, sto se patenata tice, vise vjerujem Googleu nego MPEG LA grupi.

U pm, koje ste vi neki ovce sa tim googleom ...

google ... jedino u čemu su dobri je search i plaćeni oglasi ( ukradeno od Overturea, za što su Yahoo u masno platili kasnije kad je Yahoo kupio Overture ). Ukrali su kod androida od Oraclea za što su upravo tuženi ( a tuži ih i microsoft sad preko motorole i apple usput preko HtCas a druge strane ), dakle modificirali su Sunovu Javu do bola nadajući se da nitko neće primjetiti, da ih Oracle neće tužiti, al obzirom je Oracle sad vlasnik i Sun-a i svih njihovih patenata biti će veselo ... s tim da Oracle ne traži novce nego da Google piše "Android" iznova :D

Google koji je kupio On2 i uletio u MPG4 arenu sa "svojim" VP8 kao "novim" kodecom pri tom praveći se nevješti oko patenata i varajući zajednicu da pomisli da VP8 ne potpada pod iste patente kao i H.264 ... http://digitaldaily.allthingsd.com/20100520/googles-royalty-free-webm-video-may-not-be-royalty-free-for-long/ 

da ne idem dalje i dalje ... google, licemjerni do bola. Msoft mi je draži od njih ako je to moguće ...

A.
Poruka je uređivana zadnji put sub 2.10.2010 21:48 (artfull).
16 godina
neaktivan
artfull kaže...

Ukrali su kod androida od Oraclea za što su upravo tuženi, dakle modificirali su Sunovu Javu do bola nadajući se da nitko neće primjetiti, da ih Oracle neće tužiti, al obzirom je Oracle sad vlasnik i Sun-a i svih njihovih patenata biti će veselo ... s tim da Oracle ne traži novce nego da Google piše "Android" iznova :D

Kakve ovo veze ima sa WebP osim u svrhu ispusnog ventila negativnosti prema Googleu?

artfull kaže...

Google koji je kupio On2 i uletio u MPG4 arenu sa "svojim" VP8 kao "novim" kodecom pri tom praveći se nevješti oko patenata i varajući zajednicu da pomisli da VP8 ne potpada pod iste patente kao i H.264 ...

A u cemu je tu problem? Ah da, Google vjesto manevrira sa svojim VP8 codecom pred nosom svima koji bi ga najradje rasporili tuzbama za patente (koje ocito ne krsi buduci da se tuzba jos nije pojavila). Jedini izvori "potvrde" da krsi patente su PR MPEG LA koji je izjavio kako "sigurno VP8 krsi njihove patente" (FUD) i developer x264 encodera koji je toliko srastao za tu tehnologiju da ne vidi dalje od svog nosa. A kako je Apple clan MPEG LA grupe jasan je i tvoj angazman u ovoj temi.

18 godina
neaktivan
rustweaver kaže...
artfull kaže...

Ukrali su kod androida od Oraclea za što su upravo tuženi, dakle modificirali su Sunovu Javu do bola nadajući se da nitko neće primjetiti, da ih Oracle neće tužiti, al obzirom je Oracle sad vlasnik i Sun-a i svih njihovih patenata biti će veselo ... s tim da Oracle ne traži novce nego da Google piše "Android" iznova :D

Kakve ovo veze ima sa WebP osim u svrhu ispusnog ventila negativnosti prema Googleu?

Ovdje i drugdje su svi skloni šamarati apple ili Msoft kao nekakve negativce, a google je sav sjajan i ispravan ... pa google je najveći lopov i kršitelj patenata koji postoji valjda u IT ju. Neznam jel ima neka "tehnologija" koju nisu pokušali ukrast, prošvercat, podvaliti nekom, ... kako im dosta dobro ide u tome usput su se namlatili para pa kupuju lijevo i desno sve što stignu bez ikakvog rezona. Ti "vjeruješ" googleu??? Zašto? Google je zadnja firma kojoj bi vjerovao. 

Oracle vjerojatno ulaže više od googlea u "open source" (Btrfs file system ? ) 

A.
16 godina
neaktivan
artfull kaže...

Ovdje i drugdje su svi skloni šamarati apple ili Msoft kao nekakve negativce, a google je sav sjajan i ispravan ... pa google je najveći lopov i kršitelj patenata koji postoji valjda u IT ju. Neznam jel ima neka "tehnologija" koju nisu pokušali ukrast, prošvercat, podvaliti nekom, ... kako im dosta dobro ide u tome usput su se namlatili para pa kupuju lijevo i desno sve što stignu bez ikakvog rezona. Ti "vjeruješ" googleu??? Zašto? Google je zadnja firma kojoj bi vjerovao. 

Softverski patenti ne vrijede u Europi zasto bi mene trebalo biti briga za njih? Stovise, stav vecine je da je sustav software patenata u SAD pogresan i da treba veliku reviziju jer je stanje postalo neizdrzivo. Ali da se osvrnem na ono sto si napisao. Do sada je open source zajednica (koju ne pratis bas ako smijem primjetiti) imala samo koristi od Googlea, kao sto je i Google imao od open source zajednice. Bioloski pojam za to bi ti bio: simbioza. Quid pro quo.

Je, Oracle je toliko dobar da se Open Office odmah pretvorio u Libre Office (u nadi da ce Oracle ipak na kraju donirati trademark da promjena imena ne bude trajna), a developeri Open Solarisa bili prisiljeni napraviti fork jer je Oracle totalno zapustio sve.

Poruka je uređivana zadnji put sub 2.10.2010 22:15 (rustweaver).
18 godina
neaktivan
rustweaver kaže...
artfull kaže...

Softverski patenti ne vrijede u Europi zasto bi mene trebalo biti briga za njih? Stovise stav je da je sustav software patenata u SAD pogresan i da treba veliku reviziju jer je stanje postalo neizdrzivo. Ali da se osvrnem na ono sto si napisao. Do sada je open source zajednica (koju ne pratis bas ako smijem primjetiti) imala samo koristi od Googlea, kao sto je i Google imao od open source zajednice. Bioloski pojam za to bi ti bio: simbioza. Quid pro quo.

Je, Oracle je toliko dobar da se Open Office odmah pretvorio u Libre Office (u nadi da ce Oracle ipak na kraju donirati trademark da promjena imena ne bude trajna), a developeri Open Solarisa bili prisiljeni napraviti fork jer je Oracle totalno zapustio sve.

Mda, tebi je filosofija googlea koja je zapravo: "tvoj software ( kod ) mi se sviđa ... , ukrast ću ga jer mislim da bi to svi trebali koristiti "besplatno"." ok?

Google ja kao robin hood za "open source" zajednicu? Sve je to divno i krasno ako nisi onaj od koga je taj kod ukraden, a tko možda zapravo i nije zločesti debeli bogataš.

A "besplatno" je naravno debelo plaćeno samo što google ima malo drugačiji poslovni model od nekih drugih firmi, al svodi se na isti kapitalizam, ne?

Ne, ne pratim dovoljno ili koliko bi htio ni open source ni ostale zajednice, al kad vidim kako se neki oduzimaju na spomen googlea ( android vs iOs recimo ... ) Apple ( kad se već odmah vezuje uz moj nick ovdje ) je barem napravio svoj hebeni OS ili je licencirao ono što nije sam napravio i nema urezano licemjerno "dont be evil" bullshit na grb svoje kuće. 

Tako ja to vidim. A patenti u principu nisu ništa loše, dapače. Da je nered, nered je ... kako ne bi bio kad imaš "robin hooda" googlea i slične kojima je glavna fiksacija uzet tuđe intelektualno vlasništvo i dati ruku japna preko u nadi da nitko neće ništa pitat.

A.
18 godina
neaktivan
rustweaver kaže...

Ne shvaćam zašto je to loše? Samo zbog imena? Pojasni.

također zaključak da sw patenti doslovno ne vrijede u europi je pogrešan.

A.
16 godina
neaktivan
artfull kaže...

Mda, tebi je filosofija googlea koja je zapravo: "tvoj software ( kod ) mi se sviđa ... , ukrast ću ga jer mislim da bi to svi trebali koristiti "besplatno"." ok?

Google ja kao robin hood za "open source" zajednicu? Sve je to divno i krasno ako nisi onaj od koga je taj kod ukraden, a tko možda zapravo i nije zločesti debeli bogataš.

Sto su to sve "ukrali"? Java tehnicki nije ukradena nego je napravljen nekompatibilni VM za koji su trebali traziti licencu. VP8 pusti na miru, jer tu nema nicega dok (ako) tuzbe ne osvanu.

A s druge strane Google ima i programe poput ovoga. Nije da Google nema kapaciteta postati *veoma* neugodna firma, ali trenutno to nisu, i ovakvo demoniziranje i lov na vjestice mi nikako ne drze vodu.

16 godina
neaktivan
artfull kaže...

Ne shvaćam zašto je to loše? Samo zbog imena? Pojasni.

također zaključak da sw patenti doslovno ne vrijede u europi je pogrešan.

Open Office je registrirani i poznati brand. Mijenjanjem imena se unistava taj brand i nanovo se svima mora govoriti kako se tu radi o istoj stvari. Zamisli da Firefox promjeni ime ili Apple, vidis problem? Marketing. A kako Oracle sada posjeduje to ime, developeri se nadaju da ce se ipak na kraju smilovati i donirati ga projektu.

Sto se sw patenata u europi tice: ovo se cita.

18 godina
neaktivan
rustweaver kaže...
artfull kaže...

Sto su to sve "ukrali"? Java tehnicki nije ukradena nego je napravljen nekompatibilni VM za koji su trebali traziti licencu. VP8 pusti na miru, jer tu nema nicega dok (ako) tuzbe ne osvanu.

A s druge strane Google ima i programe poput ovoga. Nije da Google nema kapaciteta postati *veoma* neugodna firma, ali trenutno to nisu, i ovakvo demoniziranje i lov na vjestice mi nikako ne drze vodu.

"tehnički nije ukradena"? Pa obzirom je E.Schmidt radio u Suna na Javi vjerujem da su tehnički dotjerano puno toga ukrali obzirom su "sklepali" android vrlo brzo jednom kad su appleu pokupili koncept. ;) U svakom slučaju nisu računali na to da će Oracle kupiti Sun.

Google je koliko mi je poznato jednostavno uzeo Sunov VM i modificirao ga taman toliko da ne moraju platiti ništa Sunu ( licencu ). I Msoft je napravio slično sa Javom za Win, al barem je platio tj licencirao Javu prije nego je brejkao?

Pitam se jel baš zato google umjesto androida gura chrome OS i web aplikacije umjesto nativnih aplikacija za tablete ... ukoliko čitava priča oko androida rokne?

al tveć smo debelo off topic.

A.
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice