Više „običnih“ korisnika za Ubuntu

poruka: 150
|
čitano: 24.042
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
Ovo je tema za komentiranje sadržaja Bug.hr portala. U nastavku se nalaze komentari na "Više „običnih“ korisnika za Ubuntu".
13 godina
odjavljen
Re: Više „običnih“ korisnika za Ubuntu
DeathBringer12 kaže...
mario.L_hr kaže...
DeathBringer12 kaže...

Wine i ta čuda, aj kako ću ja igrat Tera Online, Smite, Heroes of Newerth i novi simcity na ubuntu? + imat xfire!

S takvim pristupom bolje da ostaneš na Windowsima, nećeš se usrećiti na Linuxu.

pristupom^^ Što su to na linuxu samo "ljubazni" ljudi?

nemoj srat

uopce nisi trazio odgovor kak da to sredis nego si samo cekao da ti netko kaze da se to na linuxu ne moze

Jednostavno Linux ti nije windows i ne trazi windows u linuxu
kompletno druga stvar po nacinu funkcioniranja ,al ajd sad ovaj ubuntu pokusava priblizit granicu cak ju i pomaknut sa svojim gui tj unity

To ti ko da se zalis zasto ista ispusna cijev sa sa auta ne pase na avion

http://revohd.blogspot.com/
Poruka je uređivana zadnji put pon 11.3.2013 23:33 (Arnold Layne).
15 godina
neaktivan
g12356 kaže...
Ivan(4) kaže...

@Domagoj, ne preteruj:

• Besomučno Googlanje? Šta si to tačno tražio da ti pravi sajt nije bio prvi rezultat (ne veći napor nego da tražiš u repozitorijumu)? 
  • Desni klik, pa scan for viruses? Koji to antivirus koristiš da fajl nije skenirao automatski, čim je skinut, a i pri pokušaju pokretanja?
  • Iskoči ti sigurnosni upit kad nešto želi da napravi sistemsku izmenu? Linux je to dobio mnogo pre Windowsa.

BTW, to sa Brotherom je, ne sumnjam, autentična i istinita priča, no, da budemo iskreni, nije li mnogo češća potpuno obrnuta varijanta? Ja nemam hardwarea, uključujući tu i štampač i TV karticu, za koju ni sam ASUS ne nudi drivere ni za Win 7 (čak nisam siguran ni za Vistu), za koje mi Windows Update ne nudi ispravne drivere, na svim Windowsima, uključujući i 8.

BTW, repozitorijum iz koga klikneš šta hoćeš da instaliraš je super, osim kad ti treba nešto što nije u njemu, i osim kad ne radi kako treba. Recimo, moj (do sada) poslednji pokušaj da se družim s Linuxom i instalacija NetBeansa: u repozitorijumu se nalazilo bukvalno nekoliko desetina komponenata i plug-inova, od kojih je builo potrebno pojedinačno izabrati sve one koji bi mi mogli zatrebati (i onda na kraju nije radilo kako treba, ne zato što mi je nešto falilo, već se uz NetBeans instalirala pogrešna Java ili šta već, pa sam imao lag od po nekoliko sekundi samo pri otvaranju menija). Znaš šta je na kraju bilo prostije od upotrebe repozitorijuma? Proguglati, izabrati jednu od nekoliko "edicija" koje se nude, skinuti to i Javu i utipkati naredbe za instalaciju u komandnu liniju, i onda je radilo kako treba (ali su za*ebavale neke druge stvari; posle nekoliko nedelja entuzijazma, pa čistog mazohizma, format). Na površini? Kao što sam rekao, fancyje od Windowsa. Stvarni efektivni napredak u poslednjih 10 godina? Nula.

Žalim ali to nisu pojedini slučajevi...

Evo moja priča sa spajanjem na wireless na fakultetima i domovima.MIslim da ova priča vrijedi za sve domove i fakultete u Zagrebu,međutim EU prospisuje standarde oko toga kakvu zaštitu fakulteti moraju imati na svojim mrežama,tako da bi to tako moglo biti po cijeloj EU.

Šta moraš na windowsima napravit po koracima:
1)Sakupi sve moguće podatke za spajanje na mrežu.Tip zaštite,tip autentifikacije itd....lol,kao da ju ideš hakirati.I na kraju svoje korisničko ime+password.
2)Instaliraj securew2 program jer Windowsi nativno ne podržavaju TTLS i PAP protokole.
3)Manualno moraš kreirati network profil i preko pola tuceta menija i tabova doći do postavka za securew2.
4)Kreiraj profil na securew2
5)Podesi profil na securew2 za šta će ti opet trebati pola tuceta menija i tabova.
6)Zatvori sve i drži fige,jer ako neće radit,vjeruj mi nećeš naći gdje si pogriješio.

7)Ako slučajno koristiš windowse 8 baci se kroz prozor jer se ni sistem admini neznaju spojit na vlastitu mrežu sa njime.

Ovaj proces mi više liči na hackiranje wifi-ja nego na legalno spajanje iskreno.

Ovako to izgleda na Ubuntu Linuxu:
1)Klikneš na ikonicu za wifi.
2)Odabereš mrežu,kao što bi to inače radio.
3)Pojavi ti se prozor gdje trebaš unijeti podatke(user name i pass),većina podataka za mrežu je već ispravno preselektirana.
4)Klikneš da se spoji,pojavi ti se prozor na kojim stisneš ignore.I spojen si.

Evo ja ću navesti par svojih primjera za Ubuntu i win7:

Printer na WIN7: 1. priključi

2. čekaj da se pojavi par desetaka dijaloga sa drivers not installed i device not working properly pa odjedanput working properly

3. ubaci instalacijski cd, čekaj instalaciju...

4. stisni ne na par stotina dijaloga koji te pitaju jel hoćeš bespotrebni softwer

5. instalacija završena, na desktopu imaš par desetaka novih ikona za beskorisne programe koji se pokretaju pri svakom bootu i uzimaju resurse i vrijeme

6. printaj

Ubuntu: 1. priključi, pričekaj koju sekundu

2. dodaj prepoznati printer sa par klikova (settings - printers - add new printer)

3. printaj

I to nije šala. I ja sam bio iznenađen.

ZTE usb stick za mobilni internet na win7: 1. utakni, čekaj da se pojavi par desetaka dijaloga sa drivers not installed i device not working properly pa odjedanput working properly

2. pokreni instalaciju, odobri action centar

3. čekaj instalaciju

4. ubaci sve podatke u ZTE/TMOBILE softwareu bezumno loše kvalitete

5. restartaj kompjuter

6. čekaj da se ZTE software pokrene

7.spoji se

Ubuntu 12.10 i 13.04: 1.utakni, pričekaj par sekundi da prepozna

2.unesi podatke u dijalogu koji ti automatski pokrene

3. spoji se

Inače, svi vi koji koristite kao argument da je linux kompliciran - počeo sam koristiti linux prije godinu dana sa 16 godina. Skinuo sam LIVE CD, spržio ga i instalirao ubuntu. I iznimno sam zadovoljan.

Bilo koji problemi koje sam susreo su riješeni bez većih problema zbog prilično žive i vibratne ubuntu zajednice.

Eto, toliko.

Wake up, Neo. Let me show you how deep the rabitt hole goes.
Poruka je uređivana zadnji put pon 11.3.2013 23:45 (wanderer).
15 godina
neaktivan
DeathBringer12 kaže...

Wine i ta čuda, aj kako ću ja igrat Tera Online, Smite, Heroes of Newerth i novi simcity na ubuntu? + imat xfire!

Hon imaš za Linux

Memphis kaže...
g12356 kaže...
Memphis kaže...

Nemojte mi se forsat sa tim linuxom jer i sami znate da komercijalno nikad neće uspjet što potvrđuje i ovaj lik ....

Lol,pa Linux je sada već komercijalno uspješan:

http://www.theregister.co.uk/2012/12/13/windows_market_share_just_20percent/

reko sam bez forseva .. nemojte se pravit pametni jer ste još svi na windowsima ...

Ne forsam se nego ti ne podnosiš činjenice.I btw nisam na windowsima.

Ali da,cjepidlačim i to gadno.

Ja sam Plavi zmaj.Form the future!Masa,društvo većina,''normalni'' su ništa bez onih pojedinaca koji ih čine.
16 godina
neaktivan

Mene recimo smeta kod windowsa nedostatak opcija kod instalacije, recimo da mogu odma "Users" direktorij postavit na drugu particiju i sl bez da poslin moran petljat po registirju, ka sta na linux-u moga definirat vrlo lako mount tocku za svaku particiju posebno odma kod instalacije, bez da rucno editiram fstab kasnije. Jednostvano zelim da kod pokretanja instalacije windowsa postoje opcije "default" i "advanced" di sam određujes ovakve stvari i odabires dodatan softver koji se instalira (ie, wmp)itd...

Moj PC  
0 0 hvala 0
15 godina
protjeran

Ja sam do sad koristil Ubuntu (11.10 i 12.10) kao drugi OS uz Win 7 (Win zbog tu i tam gaminga i većinom zbog Photoshopa i još nekih programa), danas sam instaliral Mint Cinnamon i totalno me više Ubuntu ne zanima, osim eventualno za smartfon ili tablet verziju (ako si nabavim tablet ili smartfon na koji može Ubuntu).

Trust me, I'm a Jedi!
Moj PC  
1 0 hvala 0
14 godina
neaktivan
mario.L_hr kaže...
DeathBringer12 kaže...

S takvim pristupom bolje da ostaneš na Windowsima, nećeš se usrećiti na Linuxu.

A kako cu ja u Ferrarija ukrcat 5 vreca cementa?

Poruka je uređivana zadnji put uto 12.3.2013 1:35 (BlueMax).
14 godina
neaktivan
hrvooje kaže...

slažem se s većinom stvari, ali ...

smatrati GUI nečim nevezanim za softver. pa valjda znaš da KDE i GNOME aplikacije imaju svoje zavisne pakete i 'bibilioteke'. teoretski svaka aplikacija ide na svaki DE, ali to baš u praksi i nije tako. kdenlive je mušičav sa određenim formatima, pogotovo onim zatvorenim od microsofta i applea.

u biti, sve probleme koje si nabrojao nemaju veze s linuxom, jer linux razvijatelji niti rade kdenlive, niti rade zatvorene grafičke drivere, niti rade libreoffice. drugi proizvođači OS-ova guraju svoja rješenja OEM-ima. linux (većinom) ne radi tako. i na kraju, zašto mene briga dal je 1% il 99% ako mene sustav služi odlično.

*napomena: nvidijini zatvoreni grafički driveri puno bolje rade pod linuxom nego ati-jevi, dok su otvoreni driveri za ati kartice bolji od otvorenih za nvidiju. kriviti linux što proizvođači hw ne daju dokumentaciju ili ne rade kvalitetne drivere nije fer.

pa nemam pojma. stvarno sam mislio da su Gnome, Unity, KDE, XFCE... samo GUI Linuxa koji nemaju utjecaj na sami OS. Nesto kao teme na windowsima. Iskreno sam se razocarao kad sam skuzio da imaju veze s kompatibilnoscu aplikacija.

A ovo sto na kraju kazes za drivere, iznenadio sam se s onim prstom koji je Linus pokazao Nvidiji. mislim da nisam jedini koji nikad nije imao problema sa nvidijinim "zatvorenim" driverima dok s AMD-ovim "otvorenim" itekako jesam.

17 godina
neaktivan
BlueMax kaže...
(...) A ovo sto na kraju kazes za drivere, iznenadio sam se s onim prstom koji je Linus pokazao Nvidiji. mislim da nisam jedini koji nikad nije imao problema sa nvidijinim "zatvorenim" driverima dok s AMD-ovim "otvorenim" itekako jesam.

Nvidia je dobila srednji prst zbog ovog - China: NVIDIA Loses Face and a 10 Million PC Order over Linux Drivers and NRE's

The laws of nature are constructed in such a way as to make the universe as interesting as possible. - Freeman Dyson, Imagined Worlds
15 godina
BlueMax kaže...

Tri vreće otraga i dvije na suvozačko sjedalo. Ako se malo potrudiš možda sve srtrpaš otraga.

Nitko ne tvrdi da je Linux za svakoga. Način na koji se on postavio je evo mene a di su rješenja. To je potpuno krivo. Prvo se informiraš a onda odlučiš. Osobno me baš briga tko će koristiti koji OS. Bitno mi je da je podrška za Linux (za hardver) odgovarajuća. Da imam drivere za hardver koji koristim. A to da li će biti 1, 5, 10 ili 50 % korisnika me manje zanima. Ako tebi ili bilo kome drugome paše onda ćeš ga koristiti. Ako ti ne paše tu su drugi OS-evi.

Uvijek se iznenadim pljuvačkom pristupu prema besplatnom i otvorenom softveru i OS-u. Ne razumijem koji su to porivi i zbog čega je tako. Ako nešto dobiješ besplatno, k tome je i više nego funkcionalno, zašto ga uspoređivati s nečim što u najboljem slučaju košta 500 puta više. Ako ti je pri tome osiguran i pristup source kodu (dakle znanju) zar to ne bi trebalo pozdraviti. Zatvaranje formata u vlasničke nije napravljeno za boljitak već za zatiranje konkurencije. Ztiranje konkurencije u konačnosti znači ovisnost o samo jednom proizvođaču što nikako nebi trebao/smio biti cilj.

Stručnjak za odmaganje...
16 godina
wanderer kaže...
..

4. stisni ne na par stotina dijaloga koji te pitaju jel hoćeš bespotrebni softwer

5. instalacija završena, na desktopu imaš par desetaka novih ikona za beskorisne programe koji se pokretaju pri svakom bootu i uzimaju resurse i vrijeme

6. printaj

.                                 2. pokreni instalaciju, odobri action centar

3. čekaj instalaciju

Inače, svi vi koji koristite kao argument da je linux kompliciran - počeo sam koristiti linux prije godinu dana sa 16 godina. Skinuo sam LIVE CD, spržio ga i instalirao ubuntu. I iznimno sam zadovoljan.

Bilo koji problemi koje sam susreo su riješeni bez većih problema zbog prilično žive i vibratne ubuntu zajednice.

Eto, toliko.

- Govoriš o OSu ili 3th-party-sw kao HP? .. ne kaki. support proizvođača HWa je na strani MSa, godinama. Neće se uskoro promijeniti.

- Ako Steam zaživi to bi mogao biti početak boljeg supporta za VGA... trenutno je gaming ind. na strani MSa, biznis ind. na stani MSa, home-averageJoe ... na strani MSa, pa sve do ''Nacionalnih Normi'' koje su ipak ''kompatibilnije'' ako koristiš MS.. katastrofa.

- nema nerješivih problema (slažem se). OK, poslovno bankarstvo (ne token, čitač), FINA, razni sitni uređajčići.. kao i nacionalna norma i .doc formati, koji se odnose na standarde i defacto standarde.

Posljednji primjer u vezi fiskalizacije... stari ''kliperaši'' koji vrte razne soft-kase mada imaju službeno dostupan modul za linux jednostavno odustaju nakon par pokušaja i kažu klijentu da kupi licencu za win.. boli ih kikiriki jer ne plaćaju oni dok uredno naplate svoje 'održavanje' koje se svodi na promjenu PDVa naviše ili 'grickanje' dnevnog prometa... Njima je u interesu jedan OS i ostanak na starom (jer im se neda održavati dva sistema ili nedovoljno znanje, neki deseti razlog.., rezultat je isti). Čak mi je jasna prdnost kad takav programer uvaljuje staru kantu s OEM-COA XPa klijentu, dodatna pinka i kad je OS skup u odnosu na free njihova usluga ne zvuči tako skupo..

insomniac_cro kaže...

Mene recimo smeta kod windowsa nedostatak opcija kod instalacije, recimo da mogu odma "Users" direktorij postavit na drugu particiju i sl bez da poslin moran petljat po registirju, ka sta na linux-u moga definirat vrlo lako mount tocku za svaku particiju posebno odma kod instalacije, bez da rucno editiram fstab kasnije. Jednostvano zelim da kod pokretanja instalacije windowsa postoje opcije "default" i "advanced" di sam određujes ovakve stvari i odabires dodatan softver koji se instalira (ie, wmp)itd...

-može se, bez petljanja po reg. u čemu je problem nakon instalacije muvnuti? Za advanced moraš pripremiti odgovarajući install, nepotrebno (jer da je potrebno već bi bilo na netu pripremljenih..).

- istina, i meni je draža mogućnost koju standardana instalacija linuxa nudi (kao i post iznad, katastrofa od smećastog softwarea koji i meni jednako smeta.., ali to nije OS), ali nisu ni instalacije distri jednake.. ima svega. Btw, distra je zapravo modan paket-install, tj identično bi bila neka modana verzija Win, koja je ugl smeće.

Distra kao mint naspram ubuntua recimo ima 3rd party sw uključen, u čemu je razlika s ubuntuom gdje to moraš nakon instalacije u odnosu da muvneš userske foldere? Ukoliko se to želi jednako se može napraviti vezija instalacije s predefiniranim odgovorima ili pitanjima za juzera i za win, tad bi to bilo kao mint...

BlueMax kaže...
..A kako cu ja u Ferrarija ukrcat 5 vreca cementa?

-gas do daske i zabiješ u cementaru, ući će već nekako...

BlueMax kaže...
hrvooje kaže...

.

*napomena: nvidijini zatvoreni grafički driveri puno bolje rade pod linuxom nego ati-jevi, dok su otvoreni driveri za ati kartice bolji od otvorenih za nvidiju. kriviti linux što proizvođači hw ne daju dokumentaciju ili ne rade kvalitetne drivere nije fer.

pa nemam pojma. stvarno sam mislio da su Gnome, Unity, KDE, XFCE... samo GUI Linuxa koji nemaju utjecaj na sami OS. Nesto kao teme na windowsima. Iskreno sam se razocarao kad sam skuzio da imaju veze s kompatibilnoscu aplikacija.

A ovo sto na kraju kazes za drivere, iznenadio sam se s onim prstom koji je Linus pokazao Nvidiji. mislim da nisam jedini koji nikad nije imao problema sa nvidijinim "zatvorenim" driverima dok s AMD-ovim "otvorenim" itekako jesam.

- nebrojeno puta sam rekao ''nikad više Rade driver''. Dodatno, Gnome3/Unity.. verzije ubuntua s live medija bootaju u GUI koji često ne podržava par godina stare VGA ili najnovije, gubi smisao livea i prisiljava na korištenje drugih 'klasičnih' npr xbuntu-suse-ArtistX.. ili starijeg ubuntua 8-9-10 (koji opet nema npr chipset-wlan za noviji HW..). Nije problem istalirati i podesiti OS, problem je samo upotreba livea koji mi je inače odličan za fixeve.. (Osmica je tu zvjerski izuzetak, još samo da postane dobavlijva...).

C64/TurboModul-OpenSourceProject.org.cn.部分作品为网上收集整理,供开源爱好者学习使用
13 godina
neaktivan
wanderer kaže...

ZTE usb stick za mobilni internet na win7: 1. utakni, čekaj da se pojavi par desetaka dijaloga sa drivers not installed i device not working properly pa odjedanput working properly

2. pokreni instalaciju, odobri action centar

3. čekaj instalaciju

5. restartaj kompjuter

6. čekaj da se ZTE software pokrene

7.spoji se

Ubuntu 12.10 i 13.04: 1.utakni, pričekaj par sekundi da prepozna

2.unesi podatke u dijalogu koji ti automatski pokrene

3. spoji se

I od svih primjera koji barem rade, ti baš odabereš nešto što ide preko Network Managera.

Ta nakupina koda najvjerojatnije je već neko vrijeme najviše zaslužna za dobar dio downloada na stranicama wvdial i sakis3g projekata.

No, WorksForMe (tm). Jel'?

A osim veselja sa stickovima, postoje i nezaboravni trenuci kada se pokušavam spojiti na VPN, a zbog nekog razloga Network Manager posenili, pa zaboravi kako kontaktirati aplikaciju koja drži ključeve i ostale slične stvari koje treba pamtiti (mislim da se na Gnomeu to sada zove Seahorse).

Pa onda hajd'mo restartati servis po nekoliko puta.

13 godina
neaktivan

Dakle, čovjek koji u rukama drži sudbinu distre koja je navodno broj 1 po broju korisnika, nakon 8 (ili malo više) godina razvoja, zaključi kako su zapravo bitni korisnici (ljudi), a ne kod.

Ntisunpora!

1 0 hvala 0
13 godina
neaktivan
insomniac_cro kaže...

Na desktop verzijama to je tako odrađeno, jer ih je bolilo uvo za time.

Odnosno, "šta tu meni obični korisnik ima seliti sistemske direktorije i fajle".

Ista stvar kao i sa Windows "live" distribucijom - u teoriji je izvedivo (ako se pogleda način na koji se podiže sustav - mauntanje nekakvog virtualnog fajlsistema, učitavanje registry-a...), no zaboli ih još nekoliko dijelova anatomije za time.

Konfigurabilan "juzer" direktorij inače imaš na OS-ovima na kojima je predviđeno kako će više korisnika biti ulogirano i raditi istovremeno.

Na desktop Windozama je do sada bilo uglavnom 1:1.

Uz to, gomila softvera dan danas ima hardkodirane putanje direktorija.

Ne možeš to programerima izbiti iz glave niti nakon više desetljeća što postoje environment varijable.

16 godina
odjavljen
insomniac_cro kaže...

Osim veselja sa hardkodiranim putanjama (vrli programeri, pogotovo samouki), "čupanje" IEa, WMPa i sličnih programa je recept za katastrofu. Zašto?

Pa, MS je odlučio zakopati dio njihove funkcionalnosti u sam Explorer - .dllovi koji su dio tih MSovi aplikacija se koriste za svašta u samom shellu windowsa. WebBrowser kontrola u .Netu se bazira na IE, MediaPlayer kontrole također.

Jedna moja aplikacija (shame on me) koristi taj WebBrowser za prikaz reporta (ne pitajte zašto - to je moralo biti dio aplikacije). Ako je IE nefunkcionalan, nema šanse da moja aplikacija pokaže taj HTML report. U masi drugih slučajeva, jednostavnije je uzeti tu neku gotovu kontrolu, COM objekt ili tako nešto jer znaš da "normalna" instalacija Windowsa to ima 100% i ne moraš raditi dodatne provjere jel postoji npr. Firefox da bi se taj report otvorio.

Doduše, kada mi treba neki folder, nikad ne diram user foldere - napravim svoj na C: disku i doviđenja. Znam da će uvijek biti tu, nitko neće obrisat usera, user neće obrisati neki dll sa CCleanerom, pobrisat mi neke ključeve i onda se čuditi zašto aplikacija koju je platio 4000 kuna ne radi. Svaki put napomenem da se pazi na taj PC na kojem je taj softver ali svako malo nestane neki interop dll i sl. 3.14zdarije. No dobro, malo sam otišao u offtopic.

Uglavnom, windowsi imaju neke MSove aplikacije preduboko integrirane u sistem da bi ih izbacili bez problema tj. da njihov nedostatak ne ometa ništa drugo.

http://nighthawk-software.blogspot.com/
15 godina
neaktivan

Znači li to da su windowsi loši po dizajnu?

Ja sam Plavi zmaj.Form the future!Masa,društvo većina,''normalni'' su ništa bez onih pojedinaca koji ih čine.
Moj PC  
0 0 hvala 0
16 godina
odjavljen

Ne. Jednostavno od početka nije zamišljen da se sam OS može "moddati" tj. sve komponente su međusobno ovisne. A to je napravljeno radi unificiranja stvari i backward compatibilitya.

http://nighthawk-software.blogspot.com/
15 godina
neaktivan
Sum_of_all_fears kaže...

Ne. Jednostavno od početka nije zamišljen da se sam OS može "moddati" tj. sve komponente su međusobno ovisne. A to je napravljeno radi unificiranja stvari i backward compatibilitya.

Meni se to tako čini.Da su doista takvi geniji u MS-u kako oni misle da jesu oni bi to sve uspjeli.

16 godina
g12356 kaže...
Sum_of_all_fears kaže...

Meni se to tako čini.Da su doista takvi geniji u MS-u kako oni misle da jesu oni bi to sve uspjeli.

-lupetaš. .dllovi i razne kontrole, comovi i sl. su lego kockice, jednako kao i codec za mp3. Instaliran na nivou OSa je dostupan svim app, no player može koristiti svoje. Unuficiranost je prednost. Imaš win, da bi bio kompatiblian, da bi logo na nekom proizvodu (od miša nadalje) radio (moža) se oslanja upravo na taj dio, koji neki tudum odluči ukloniti. Nikakve razlike s dependencyjima pod linuxom. Želiš KDE aplikaciju? (vidi postove Blua). U čemu je razlika? Osim što hračkate u suprotnim smjerovima, oboica hračkate protiv vjetra. Problem je nerazumijevanje ili namjerno. Nerazumijevanje se može riješiti, ovo drugo teško..

Kontrole unutrar npr VS se koriste svugdje, dali je to Office, OS, calculator.. dok je ie-engine samo jedan mali dio dependencyja (gecko, trident ili neki peti, ista stvar). Od prvih programskih jezika, to je postala prednost, tj ne mora aplikacija šlepati tone identičnog koda, može ga dijeliti s ostalima. Postojali su programi-plahte, izmišljeni su SUBovi, izdvojeni u dllove ili libove i pretvorili se u npr print, open, save, .. rutine kojima se se koriste aplikacije na nivou OSa. Dak npr WinAmp može imati svoje rutine ili neki player svoj codec.

To je prednost istovremno i mana, ovisno kako gledaš na problem održavanja, kompatibilnosti i sl. Linux app generalno ne ovise međusobno nit postoji registry.. brisanje foldera aplikacije u pravilu briše sve povezano s njom (nirvana), osim kad se krene na pakete ... tad je veći problem upravo to što nema reg. Caldera-RIP mi je jedan od katastrofalnih primjera distre iz tog razloga, inače na klasičnom Debianu koji je nakon toga skoro neupotrebljiv za bilo što drugo.

16 godina
neaktivan
mario.L_hr kaže...
zerocool12 kaže...
Jel se sučelje nemože naknadno mijenjati?

Tko to kaže? Na kućnom računalu imam Unity, Gnome, KDE, Xfce, Cinamon. Kod logiranja odabereš sučelje i peri.

Arnold Layne kaže...
zerocool12 kaže...
Jel se sučelje nemože naknadno mijenjati?

da

"Pitanje" je bilo da gospodi dokažem da sučelje nije bitno i da se može naknadno promijeniti, pa ako neki program trukira zato jer je predviđen za neko drugo sučelje,jednostavno promijeniš sučelje...

Listen, this is no set of rules. I'm not tellin' you what to do, all I'm saying is I'm bringing up of three things that are like, so important to the world, I don't have to find as much importance in.
14 godina
protjeran
ihush kaže...

-lupetaš. .dllovi i razne kontrole, comovi i sl. su lego kockice, jednako kao i codec za mp3. Instaliran na nivou OSa je dostupan svim app, no player može koristiti svoje. Unuficiranost je prednost. Imaš win, da bi bio kompatiblian, da bi logo na nekom proizvodu (od miša nadalje) radio (moža) se oslanja upravo na taj dio, koji neki tudum odluči ukloniti. Nikakve razlike s dependencyjima pod linuxom. Želiš KDE aplikaciju? (vidi postove Blua). U čemu je razlika? Osim što hračkate u suprotnim smjerovima, oboica hračkate protiv vjetra. Problem je nerazumijevanje ili namjerno. Nerazumijevanje se može riješiti, ovo drugo teško..

Kontrole unutrar npr VS se koriste svugdje, dali je to Office, OS, calculator.. dok je ie-engine samo jedan mali dio dependencyja (gecko, trident ili neki peti, ista stvar). Od prvih programskih jezika, to je postala prednost, tj ne mora aplikacija šlepati tone identičnog koda, može ga dijeliti s ostalima. Postojali su programi-plahte, izmišljeni su SUBovi, izdvojeni u dllove ili libove i pretvorili se u npr print, open, save, .. rutine kojima se se koriste aplikacije na nivou OSa. Dak npr WinAmp može imati svoje rutine ili neki player svoj codec.

To je prednost istovremno i mana, ovisno kako gledaš na problem održavanja, kompatibilnosti i sl. Linux app generalno ne ovise međusobno nit postoji registry.. brisanje foldera aplikacije u pravilu briše sve povezano s njom (nirvana), osim kad se krene na pakete ... tad je veći problem upravo to što nema reg. Caldera-RIP mi je jedan od katastrofalnih primjera distre iz tog razloga, inače na klasičnom Debianu koji je nakon toga skoro neupotrebljiv za bilo što drugo.

Pa i ne baš. Ako je nešto instalirano kroz neki packet manager (bio dpkg, yum i slično) je iznimno lako. Za primjer u debian distribucijama je dovoljno apt-get autoremove i ukloni sve. Nema programa koji si instalirao kao i svih dependencies-a. To je zato jer package manager uz listu programa koji je instalirao ima i listu dependencies-a za svaki program, pa tako i dependencies od dependencies-a.

Ontopic:

Zašto ljudi ne koriste linux više, a mogli bi u puno većem broju? Zato jer se ljudi boje promjena. To je u ljudskoj prirodi. Jednostavno se odbijaju prilagoditi ili nedaj bože nešto novo naučiti.

Naravno tu isto tako ne pomažu razno razni windows freakovi i masturbatori koji zagađuju internet sa glupostima protiv linux-a (distribucijama).

Ad astra peronospora
16 godina
Bypass kaže...
.. Zato jer se ljudi boje promjena...

- kojih promjena? možda Financije..

Minimalno preporučena konfiguracija stolnog ili prijenosnog računala za korištenje sustava jest:

• CPU Intel Pentium IV 2 GHz ili procesor usporedivih karakteristika
  • 1024 MB radne (RAM) memorije
  • Grafički prikaz 1024x768 (u boji)
  • Operativni sustav Microsoft Windows XP SP3 (x86) ili noviji
  • Java: minimalna podržana verzija je Java 7u1

Podržani internetski preglednici:

• Microsoft Internet Explorer 8 i više
  • Google Chrome v23.0 ili novija
  • Mozilla Firefox 17.0 ili noviji

-skoro identična situacija za fisklalizaciju itd..

Firme-Obrti nisu tako 'uplašeni' promjena, pogotovo zbog cijene i kazni. No izbor im nije neki..

-Kučni juzer-gamer ide tamo gdje su igre, možda uskoro i na linux ali za sad na win.

Te dvije kategorije pokrivaju velik dio Desktopa, ostaju još samo Štefice koje surfaju-lajkaju ili printaju 'word'.. njima je pak svejedno, pa čak (možda) ne znaju na kojem su OSu, ponekad i na linuxu misle da je to win, jer ima ikone.

btw. -boldani dio (prethodni quotqni post) je samo dio rečenice, dodaj ispred-iza (ne čupati iz konteksta..). Slažem se.

Poruka je uređivana zadnji put uto 12.3.2013 21:54 (ihush).
17 godina
BlueMax kaže...
hrvooje kaže...

slažem se s većinom stvari, ali ...

smatrati GUI nečim nevezanim za softver. pa valjda znaš da KDE i GNOME aplikacije imaju svoje zavisne pakete i 'bibilioteke'. teoretski svaka aplikacija ide na svaki DE, ali to baš u praksi i nije tako. kdenlive je mušičav sa određenim formatima, pogotovo onim zatvorenim od microsofta i applea.

u biti, sve probleme koje si nabrojao nemaju veze s linuxom, jer linux razvijatelji niti rade kdenlive, niti rade zatvorene grafičke drivere, niti rade libreoffice. drugi proizvođači OS-ova guraju svoja rješenja OEM-ima. linux (većinom) ne radi tako. i na kraju, zašto mene briga dal je 1% il 99% ako mene sustav služi odlično.

1.mislio si da su DE-i kao teme na windowsima i onda ozbiljno diskutiraš na ovoj temi?!

2. što linusa briga za nvidijine zatvorene drivere. vjerovatno ih nikad nije ni instalirao. čovjeka zanimaju moduli/driveri koje može implementirati u kernel, dakle otvoreni.

Može li ljudima u tamnim odjelima u Bruxellesu biti stalo do Hrvatske?
14 godina
neaktivan
hrvooje kaže...

1.mislio si da su DE-i kao teme na windowsima i onda ozbiljno diskutiraš na ovoj temi?!

2. što linusa briga za nvidijine zatvorene drivere. vjerovatno ih nikad nije ni instalirao. čovjeka zanimaju moduli/driveri koje može implementirati u kernel, dakle otvoreni.

1. Mislio sam da nisu prepreka kompatibilnosti kao sto windows teme nisu prepreka kompatibilnosti a na da je to isto. I sam si napisao da bi u teoriji sve linux aplikacije trebale raditi na svim distribucijama ali nazalost nije tako. ta nekompatibilnost je mana. KDEnlive mi je u repozitoriju (ubuntu software center) ponudjen kao preporucena aplikacija za obradu videa. I ne radi. Takve stvari odbijaju korisnike. ako ces ti i dalje  trvrditi kako to nije nista lose...

2. A sto Nvidiu briga za Linusa i zasto bi rusili vlastiti ugled dozvoljavajuci svakome da prcka po driverima (koji su usko vezani uz neke Nvidijine zasticene tehnologije)? Njihova briga je da njihov proizvod dobro radi sto se za AMD u puno slucajeva ne moze rec. Druga, puno bitnija stvar je da bi otvaranjem drivera Nvidia pristala na njihovu modifikaciju i na taj nacin sama sebi unistila trzisni segment "pro" kartica koje su identicne gamerskima a upravo im driveri omogucavaju visestruko visu cijenu. Linus jako fino zivi od svog znanja a pokazuje prst drugima koji zele to isto.

Osim toga, da ga nije briga ne bi im se obracao, pogotovo ne na onakav nacin. 

13 godina
odjavljen

Da Nvidia vecinom puta radi za razliku od AMD-a (to je bilo mozda ,ali mozda prije par godina danas i amd radi skroz ok)

I Nvidia radi dobro ,ali ne zbog njihovih drivera nego zbog open source drivera

http://revohd.blogspot.com/
Moj PC  
1 0 hvala 0
16 godina

ma samo manje forsa i sve bu ok ...

17 godina
BlueMax kaže...
hrvooje kaže...

1. Mislio sam da nisu prepreka kompatibilnosti kao sto windows teme nisu prepreka kompatibilnosti a na da je to isto. I sam si napisao da bi u teoriji sve linux aplikacije trebale raditi na svim distribucijama ali nazalost nije tako. ta nekompatibilnost je mana. KDEnlive mi je u repozitoriju (ubuntu software center) ponudjen kao preporucena aplikacija za obradu videa. I ne radi. Takve stvari odbijaju korisnike. ako ces ti i dalje  trvrditi kako to nije nista lose...

2. A sto Nvidiu briga za Linusa i zasto bi rusili vlastiti ugled dozvoljavajuci svakome da prcka po driverima (koji su usko vezani uz neke Nvidijine zasticene tehnologije)? Njihova briga je da njihov proizvod dobro radi sto se za AMD u puno slucajeva ne moze rec. Druga, puno bitnija stvar je da bi otvaranjem drivera Nvidia pristala na njihovu modifikaciju i na taj nacin sama sebi unistila trzisni segment "pro" kartica koje su identicne gamerskima a upravo im driveri omogucavaju visestruko visu cijenu. Linus jako fino zivi od svog znanja a pokazuje prst drugima koji zele to isto.

Osim toga, da ga nije briga ne bi im se obracao, pogotovo ne na onakav nacin. 

1. kdenlive nije proizvod linux kernel developera kao niti linux fondacije. kao da se žališ microsoftu što je arma II puna bugova. miješaš kruške i jabuke. 

2. pristavši na modifikaciju drivera izgubili bi tržišni segment? ne vidim kako bi izgubili tržišni segment, ako bi im stotine drugih pomogli da driver i podrška bude bolja. po meni samo bi poboljšali tržišni segment. 

evo vidi npr. ovaj primjer atherosa http://www.linuxzasve.com/atheros-objavio-izvorni-kod-svojih-wifi-uredaja takvi uređaji sada imaju prednost kod linuksaša

Može li ljudima u tamnim odjelima u Bruxellesu biti stalo do Hrvatske?
Poruka je uređivana zadnji put sri 13.3.2013 23:11 (hrvooje).
14 godina
neaktivan
hrvooje kaže...

1. kdenlive nije proizvod linux kernel developera kao niti linux fondacije. kao da se žališ microsoftu što je arma II puna bugova. miješaš kruške i jabuke. 

2. pristavši na modifikaciju drivera izgubili bi tržišni segment? ne vidim kako bi izgubili tržišni segment, ako bi im stotine drugih pomogli da driver i podrška bude bolja. po meni samo bi poboljšali tržišni segment. 

evo vidi npr. ovaj primjer atherosa http://www.linuxzasve.com/atheros-objavio-izvorni-kod-svojih-wifi-uredaja takvi uređaji sada imaju prednost kod linuksaša

1. Tebi se stvarno nista ne da dokazati. Nije bitno ko je proizvodjac aplikacije ili distribucije. Bitno je da na jednoj distribuciji nesto radi a na drugoj ne radi sto je veliki problem i jedan od mali milijun razloga zasto ljudi izbjegavaju Linux. Mozes ti sad krivit male zelene ali Ubuntu, kao distribucija o kojoj se ovdje prica, preporuca upotrebu softwarea koji ne radi. Krajnjeg korisnika nije briga zasto nesto ne radi ni ko je kriv. Nije Kdenlive jedini, ima toga koliko hoces. Na KDE distribucijama sam imao jos vise problema.

2. AMD je otvorio drivere pa su rezultati gori nego sa Nvidijinim zatvorenim. Sto baba - kilavo dite. Ne vrijedi ta poslovica bas uvijek ali kod drivera je skoro pa pravilo.

2.1 Nvidia dobru lovu zaradjuje na profesionalnim Quadro karticama. Razlika izmedju Quadro i neke gamerske kartice krije se u driverima. Nvidia nije luda firma da bi dozvolila (legalizirala) prckanje po driverima i BIOS-u za softmod Geforce kartica u Quadro. Vec su se dobro opekli na tom podrucju. I sam sam imao softmodanu 8800GT u Quadro FX3700 - dakle pet puta skuplju graficku. Oni bi mozda i otvorili drivere kad bi im netko garantirao da se takve stvari nece dogadjati ali cim si ti otvorio drivere nemas vise nikakvu pravnu osnovu braniti ljudima koristenje drivera kakvih zele. 

EDIT: shvacas da nije ista stvar wifi kartica, kakvih ima na stotine proizvodjaca i graficka kartica gdje su 2 proizvodjaca i obrce se milijun puta veca lova?

Atheros na ovaj nacin nema sta izgubiti i to je odlican poslovni potez. Daju razlog vise za kupovinu Atheros wifi kartice ili sticka. Nvidija bi dala razlog manje za kupovinu Quadro kartica. Zasto bi netko kupio karticu od 20 000 kn ako istu takvu moze kupiti za 2000kn?

Jedino sto bi Nvidiji preostalo kad bi otvorila drivere je hardware lock na grafickima sto dodatno poskupljuje proizvodnju. Da je u pitanju vece trziste mozda bi se takvo nesto i razmatralo, ali niti 1%?? Ne bi ni ja na njihovom mjestu.

Poruka je uređivana zadnji put čet 14.3.2013 0:16 (BlueMax).
14 godina
neaktivan
mario.L_hr kaže...
BlueMax kaže...

Tri vreće otraga i dvije na suvozačko sjedalo. Ako se malo potrudiš možda sve srtrpaš otraga.

Di otraga? Ferrari "otraga" ima samo na jednom modelu, a ja nemam toga. Mozda da izvadim cement iz vreca i raspem ga okolo?

{#}

16 godina
hrvooje kaže...
--

evo vidi npr. ovaj primjer atherosa .. takvi uređaji sada imaju prednost kod linuksaša

- loša usporedba. Sasvim suprotni interesi proizvođača-vlasnika. wlan-u je smisao da ga se može koristiti na što više platformi i nema opasnosti da se softmodom pretvori u cisco firewall (tu možemo ubaciti miševe, tipkovnice, printere.. jeftin način za održavanje tj nebrigu), dok driverom VGA vlasnik skriva male tajne.. kao što kaže BM. Istovremeno, Canonical maltretira juzere bootanjem u crni ekran (od 12tice, polovica PCa ne može do GUIa kao Unity), kao i izbacivanje supporta iz kernela za stari hardware, jer ga ne zanimaju juzeri tog profila.

- uz to da nVidia nema problema na linuxu (pa niti prednosti koje bi tako idilična zajednica donjela udruženim ručicama).

btw, odavno nisam vidio softmod nvidie u quadro, od 6xxx, za 8xxx možda, za novije ništa..

14 godina
neaktivan
ihush kaže...

btw, odavno nisam vidio softmod nvidie u quadro, od 6xxx, za 8xxx možda, za novije ništa..

8800 je bila zadnja i to samo proizvedene do odredjenog datuma sto se moglo skuziti iz serial numbera. 

Ima ova prica s Nvidiom i drugu i trecu stranu. Nvidijine zasticene tehnologije postale su lagano prevazidjene upravo od strane open source zajednice. Cak su i proizvodjaci zatvorenog komercijalnog softwarea shvatili da im je pametnije (profitabilnije) okrenuti se open source rjesenjima nego placati harac Nvidiji.

Ona uvrijezena "Nvidia za posao a ATI za igru" polako odlazi u povijest. Danas su za posao obe kartice dobre a po svemu sudeci sutra ce ATI (AMD) i njegova vrhunska OpenCL/GL  podrska biti puno bolji izbor.

Treca strana je da trziste racunala opada i Nvidia se postavlja kao potencijalno jak igrac na trzistu tableta i smartphonea gdje bi uskoro open source zajednica mogla postati ta koja odredjuje pravila. Tu vec ima puno mjesta za pregovore i otvaranje drivera ce mozda biti neophodan znak dobre volje.

Samo me zanima zasto se dogodio Android. Da se to nekako izbjeglo danas bi Linux bio u najboljoj poziciji ikad da napravi veliki bum.

Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice