To je jako dobra vijest jer to znači da će se tehnologija LED osvjetljenja početi ubrzano razvijati (kako kod njih, tako i kod konkurencije) što znači da možemo očekivati sve bolje i bolje zaslone zasnovane na LEDicama. 
Neka, neka.. samo neka se ekrani sa LED pozadinskim osvjetljenjem razvijaju i masovnije proizvode - kroz godinu do dvije biti će prestrašnih monitora i TV-a na tržištu po sasvim ok cijenama 
Jel tko zna koji su zasloni jeftiniji za proizvodnju? Klasični ili LED? Neznam zašto ali djeluje mi LED puno isplativiji, a možda čak i jeftiniji za proizvodnju. Isto tako kad vidim CRT televizore u trgovinama. Nije mi jasno zar se to još isplati proizvoditi? Ona katodna cijev, staklo, puno plastike zbog veličine i sve to, a onda još zaradiš na njemu nekih 3 i više puta manje. :S A ovako za neki LCD par puta više zaradiš, a manje materijala koristiš(bar se tako meni čini)
Krivo ti se cini, kako je CRT ekran primitivniji komad elektronike tako ga je i lakse proizvoditi. Osim toga koliko sam upoznat CRT-i se prakticki vise ni ne proizvode nego je to samo prodaja starih zaliha koje su se nakupile.
Da se vratimo na temu, nisam siguran za cijenu proizvodnje (iako se cini logicno da bi LED tehnologija trebala biti jeftinija), ali vijek trajanja LED LCD-a bi trebao biti dulji od CCFL LCD-a zato sto LED-ice dulje traju i ne gube toliko na intenzitetu (gube li uopce?) tjekom svog radnog vijeka.
E da jedino je to valjda fora s CRTima bila, al valjda samo na početku(sad je sigurno usavršena ta tehnologija izrade da je jeftinija neg CRT).
Inaće mislim da LEDice ne gube na kvaliteti tijekom vremena. A i kolko se sjećam što se tiće samo njihove izrade djeluje mi dosta jeftinije, a svi ih prodaju skuplje :S
Nadam se da će i ostali proizvođači slijediti ViewSonicov primjer. Taman bi si trebo kupit neki 24'' monitor. Najradije bi LED. Nadam se da će ih do kraja godine biti za nekih 1400 ili 1500kn..(a da nisu Acerovi ili AOC ;) )
Klasični CCFL LCD-ovi su skuplji u proizvodnju od Edge LED LCD-ova koji čine većinu LED LCD-ova na tržištu, naravno proivzđai te LED zaslone prodaju skuplje. Inače sam LED tako rješen ne donosi čak niti bolji kontrast(nerijetko i suprotno), nego čak donosi i više mana i nego prednosti, a jedine svi prednosti su tanak ekran i mala potrošnja. Više bi se učinilo za napredak kvalitete prikaza da se prijđe na IPS matrice, a ne ovo prodavanje muda za bubriga sa TN matricama.
Klasični CCFL LCD-ovi su skuplji u proizvodnju od Edge LED LCD-ova koji čine većinu LED LCD-ova na tržištu, naravno proivzđai te LED zaslone prodaju skuplje. Inače sam LED tako rješen ne donosi čak niti bolji kontrast(nerijetko i suprotno), nego čak donosi i više mana i nego prednosti, a jedine svi prednosti su tanak ekran i mala potrošnja. Više bi se učinilo za napredak kvalitete prikaza da se prijđe na IPS matrice, a ne ovo prodavanje muda za bubriga sa TN matricama.
Zato sam i napisao - sad će očito ići na usavršavanje tehnologije. Ne znam koliko vas se sjeća prvih generacija LCD-ova, gdje bi dobio jedno 10 x kopija stelice miša kad bi je negdje pomaknuo po ekranu...
A pogledajte gdje smo sada.
U svakom slučaju - me like. 
Inače sam LED tako rješen ne donosi čak niti bolji kontrast(nerijetko i suprotno), nego čak donosi i više mana i nego prednosti, a jedine svi prednosti su tanak ekran i mala potrošnja.
Zar LED nisu trajnije od CCFL? Takoder CCFL gube intenzitet vremenom.
Do pravih prekretnica u kvaliteti slike ce doci tek kad local dimming postane standard, a mreza LED-ica dovoljno gusta da jedna dioda pokriva tek nekoliko pixela. To ce biti prvi pomak necemu sto nalikuje na HDR ekran.
Zar LED nisu trajnije od CCFL? Takoder CCFL gube intenzitet vremenom.
Do pravih prekretnica u kvaliteti slike ce doci tek kad local dimming postane standard, a mreza LED-ica dovoljno gusta da jedna dioda pokriva tek nekoliko pixela. To ce biti prvi pomak necemu sto nalikuje na HDR ekran.
Televizori sa LED pozadinsikim čak imaju vjerojatnost da će manje trajat u igri, ipak trebaš jako puno LED-ica zamjenit sa samo par 'lampi' i ako se zna da je TV 'out' čim crkne jedna od njih onda je jasno zašto su klasični LCD-ovi trjaniji. To sa intenzitetom svjetla nema veze, posotoji kod ozbiljnih monitora elektronika sa kojom se to kmpenzira, a sam kontrast ovisi o svjetline koja je prema stanrdima konstantna i zna se točno kakva je za gledanje TV-a kakva i za obradu slika te to dalje vodi do zaključka da kontast bi trebao ovisiti samo o dubini crne.
Nažalost čini se da Direct LED sa loal Dimmingom nažalost neće postati standard, a u prilog tome govori činjenica kako je to bio prvi obli LED pozadinskog kod LCD TV-a i da ga je do današnjeg dana većina proizvođača napustila u korist inferiornog Edge LED-a. Kod TV-a i pokretne sliku to nije toliki problem, ionako tamo imaš bolji izbor u vidu plazme di je svaki piksel neovisan, ali kod monitora se sve ovo skupa nameće kao problem.
Zato sam i napisao - sad će očito ići na usavršavanje tehnologije. Ne znam koliko vas se sjeća prvih generacija LCD-ova, gdje bi dobio jedno 10 x kopija stelice miša kad bi je negdje pomaknuo po ekranu...
Neće tu biti nekog usavršavanja, bar ne dok su TN matrice u pitanju, ovo je samo način da budalam koji već imaju TN LCD sa CCF pozadisnkim izmuzu još para na račun 'naprednije' tehnologije koja je u biti čak korak unazad.
Neće tu biti nekog usavršavanja, bar ne dok su TN matrice u pitanju, ovo je samo način da budalam koji već imaju TN LCD sa CCF pozadisnkim izmuzu još para na račun 'naprednije' tehnologije koja je u biti čak korak unazad.
Pa briga me za same matrice, možda to nisam dovoljno naglasio - to je jedna sasvim druga priča. Tu je valjda sve rečeno (zasad), ne? Ali gušće LED 'matrice', manja potrošnja, dugotrajniji uređaji (u smislu kvalitete osvjetljenja)... To su vjerojatno smjerovi u kojima će ova priča (konačno) krenuti.
Pa briga me za same matrice, možda to nisam dovoljno naglasio - to je jedna sasvim druga priča. Tu je valjda sve rečeno (zasad), ne? Ali gušće LED 'matrice', manja potrošnja, dugotrajniji uređaji (u smislu kvalitete osvjetljenja)... To su vjerojatno smjerovi u kojima će ova priča (konačno) krenuti.
Kažem osvjetljenje neće naprid, ne može pošto proizvođači forisiraju Edge LED koji je realno lošiji od klasičnih CCFL LCD-ova- Kvaliteta osvjetljenja je nikakva kod većine Edge LED-ova, većina gadno probija u kutevima.
Zaboravi na Direct LED sa local dimmngom pa čak i obični Direct LED, sa njima potrošnja skoro ne pada u odnosu na klasični LCD. Iako je ovo najkvalitetniji tip osvjetljenja je i najskuplji za izvest i to pogotovo elektronika ako se radi o local dimmingu, a da ne kažem da ne mogu biti tanki što opet proizvođačima nije u interesu.
Danasnji CCFL LCD-ovi su sasvim dovoljno dugotrajni uredjaji - ionako ce ti prije dojaditi i pozeljet ces ekran vece dijagonale, nego da ti se toliko smanji intenzitet pozadinskog osvjetljenja da ce ti to jako smetati. A nije mi bas jasan smjer o kojem govoris - koliko smisla ima usitnjavati LED-ice? Samo ce poskupiti proizvodnju, a sumnjam da bi bila neka osobita korist od toga. Pa rijec je o pozadinskom osvjetljenju! O "zarulji"! LED-ice donose homogeno osvjetljenje, a ako bi se zonski kontrolirao njihov intenzitet onda bi mozda doprinjele kontrastu i - to je to sto se tice kvalitete slike. Daleko je vazniji sendvic ono sto se nalazi ispred pozadinskog osvjetljenja - badava ti i najkvalitetnije (nisam zapravo siguran ni sto bi to "najkvalitetnije" trebalo znaciti) LED pozadinsko osvjetljenje, ako matrica ne valja. A usitnjavanje klasicnih LED-ica nema smisla - za tu namjenu vec postoji OLED.
Televizori sa LED pozadinsikim čak imaju vjerojatnost da će manje trajat u igri, ipak trebaš jako puno LED-ica zamjenit sa samo par 'lampi' i ako se zna da je TV 'out' čim crkne jedna od njih onda je jasno zašto su klasični LCD-ovi trjaniji.To sa intenzitetom svjetla nema veze, posotoji kod ozbiljnih monitora elektronika sa kojom se to kmpenzira, a sam kontrast ovisi o svjetline koja je prema stanrdima konstantna i zna se točno kakva je za gledanje TV-a kakva i za obradu slika te to dalje vodi do zaključka da kontast bi trebao ovisiti samo o dubini crne.
Zuto: koliko je trajanje CCFL a koliko LED? LED je puno puno trajniji.
Zeleno: "ozbiljnih monitora", mi ovdje govorimo o necemu dostupnome masama, a ne o entuziast/profesionalnim komadima elektronike. HDR ne ovisi samo o dubini crne nego i svijetlini bijele, znaci govorim o tehnologiji koja bi tek trebala doci.
Jel tko zna koji su zasloni jeftiniji za proizvodnju? Klasični ili LED? Neznam zašto ali djeluje mi LED puno isplativiji, a možda čak i jeftiniji za proizvodnju. Isto tako kad vidim CRT televizore u trgovinama. Nije mi jasno zar se to još isplati proizvoditi? Ona katodna cijev, staklo, puno plastike zbog veličine i sve to, a onda još zaradiš na njemu nekih 3 i više puta manje. :S A ovako za neki LCD par puta više zaradiš, a manje materijala koristiš(bar se tako meni čini)
Samo za usporedbu, Samsung je u novi pogon za proizvodnju zadnje generacije LCD panela utrošio između 6 i 7 MILIJARDI dolara. To je enormno velik novac čak i za njih i jako jako veliki rizik.
Samo za usporedbu, Samsung je u novi pogon za proizvodnju zadnje generacije LCD panela utrošio između 6 i 7 MILIJARDI dolara. To je enormno velik novac čak i za njih i jako jako veliki rizik.
Veliki rizik= mogući veliki profit. Ako su toliko milijardi uložili, zamisli tek koliko milijardi $ misle i zaraditi. Ja bi se kladio bar duplo od toga :P A i da nisu, neko drugi bi, pa bi ih jednostavno konkurecija stigla i prestigla i papa i profit i sve.
A nije mi bas jasan smjer o kojem govoris - koliko smisla ima usitnjavati LED-ice? Samo ce poskupiti proizvodnju, a sumnjam da bi bila neka osobita korist od toga. Pa rijec je o pozadinskom osvjetljenju! O "zarulji"! LED-ice donose homogeno osvjetljenje, a ako bi se zonski kontrolirao njihov intenzitet onda bi mozda doprinjele kontrastu i - to je to sto se tice kvalitete slike. Daleko je vazniji sendvic ono sto se nalazi ispred pozadinskog osvjetljenja - badava ti i najkvalitetnije (nisam zapravo siguran ni sto bi to "najkvalitetnije" trebalo znaciti) LED pozadinsko osvjetljenje, ako matrica ne valja. A usitnjavanje klasicnih LED-ica nema smisla - za tu namjenu vec postoji OLED.
Prvo o OLED-u - ne postoji i još neko vrijeme neće ga biti (dostupnog običnim smrtnicima).
LED ne donosi homogeno osvjetljenje, upravo suprotno - LED proizvodi izrazito usmjereno, točkasto svjetlo, rasporediti ga po cijelom ekranu graniči s umjetnošću- to još nitko nije uspio u modelima s rubnim rasporedom dioda. Prednost je u potrošnji struje i dimenzijama uređaja a o cijeni materijala ne bih znao - vjerojatno se ne razlikuju previše.
A sad hereza - kontrast nije potrebno unapređivati i on zapravo nije problem niti u jednoj tehnologiji. Problem LCD-a je vjerna reprodukcija boja, kut vidljivosti i prikaz pokreta.
O kontrastu - uzmi da solidan LCD tv izbacuje maksimalno 40 cd/m2, a na prikazu crne 0,1. To u potpuno zamračenoj sobi daje kontrast od 1:400. Upali jednu svijeću metar ispred TV-a i kontrast pada na 40. Nije greška, samo 40. Kuro je išao do 0,003 cd/m2 što daje teoretski 10000 u potpuno zamračenoj sobi. Upališ svijeću i kurov kontrast pada na 30 :) Pri dnevnom svjetlu za reklamirane kontraste od jednog ili dva miliona TV bi trebao biti sjajniji od Sunca što je prvo nemoguće, a drugo nepraktično.
Televizori sa LED pozadinsikim čak imaju vjerojatnost da će manje trajat u igri, ipak trebaš jako puno LED-ica zamjenit sa samo par 'lampi' i ako se zna da je TV 'out' čim crkne jedna od njih onda je jasno zašto su klasični LCD-ovi trjaniji.To sa intenzitetom svjetla nema veze, posotoji kod ozbiljnih monitora elektronika sa kojom se to kmpenzira, a sam kontrast ovisi o svjetline koja je prema stanrdima konstantna i zna se točno kakva je za gledanje TV-a kakva i za obradu slika te to dalje vodi do zaključka da kontast bi trebao ovisiti samo o dubini crne.
Zuto: koliko je trajanje CCFL a koliko LED? LED je puno puno trajniji.
Zeleno: "ozbiljnih monitora", mi ovdje govorimo o necemu dostupnome masama, a ne o entuziast/profesionalnim komadima elektronike. HDR ne ovisi samo o dubini crne nego i svijetlini bijele, znaci govorim o tehnologiji koja bi tek trebala doci.
Da, LED je pojedinačno je u prosjeku trajnija nego CCFL alim kada uzmeš da na TV-u u osvjetljenju ima manje od 10 'lampi' il' više desetaka diodica, a kako se zna veća vjerojatnost povećava vjerojatnost kvara što dalje vodi do toga da LED LCD traje manje od klasičnog.
HDR je u biti zbijanje velkog opega oavjetljanja u onaj mali koje može vidjeti ljduseko oko, u biti je to varanje al nekim ljudima to lijepo izgleda. Specifikacije o idelnoj svjetilini su jasne i sve jače ili slabije od toga više nije idalno išto kao što je jasno da crna mora biti što bliže nuli i to nadalje vodi do zaključka da kontrast u biti ovisi o razini crne.
Ne HDR uopce nije to, HDR je snimanje cijelog opsega svijetlosti i vjerno reproduciranje istoga. Sadasnje HDR fotografije su laznjaci spajanja vise stupnjeva svjetline da bi se vidjeli detalji u svijetlim i u tamnim djelovima.
Pravi HDR ekran bi npr snimak Sunca reproducirao istom snagom svjetlosti kao i samo Sunce, znaci potpuno vjerna slika. Jasno je da to ipak ne samo da ne moze biti izvedeno, nego je i stetno za gledaoca, prema tome radi se na ekranima koji su u stanju reproducirati dovoljno snaznu svjetlost da zavara ljudsko oko a opet da ne bude stetno, za takvo nesto je potreban i local dimming za potpuni dozivljaj. Gledanje u takav ekran bi trebalo biti ekvivalentno gledanju kroz prozor, ljudi koji su gledali u onaj brightside ekran se zaklinju u znatno veci realizam od klasicnih ekrana.
Sto se ovih LED-ica tice, s time se slazem. Ali opet klasicni LCD je gusta mreza tranzistora od kojih svi moraju biti ispravni, ne vidim kakav bi problem bio s istom takvom mrezom LED-ica. Kad malo razmislim ne sjecam se da sam ikada vidio neispravnu LED-icu, i toga mozda proizlazi moja subjektivna naklonjenost LED tehnologijama.
Ne HDR uopce nije to, HDR je snimanje cijelog opsega svijetlosti i vjerno reproduciranje istoga. Sadasnje HDR fotografije su laznjaci spajanja vise stupnjeva svjetline da bi se vidjeli detalji u svijetlim i u tamnim djelovima.
Pravi HDR ekran bi npr snimak Sunca reproducirao istom snagom svjetlosti kao i samo Sunce, znaci potpuno vjerna slika. Jasno je da to ipak ne samo da ne moze biti izvedeno, nego je i stetno za gledaoca, prema tome radi se na ekranima koji su u stanju reproducirati dovoljno snaznu svjetlost da zavara ljudsko oko a opet da ne bude stetno, za takvo nesto je potreban i local dimming za potpuni dozivljaj. Gledanje u takav ekran bi trebalo biti ekvivalentno gledanju kroz prozor, ljudi koji su gledali u onaj brightside ekran se zaklinju u znatno veci realizam od klasicnih ekrana.
Ima gdje strucno napisanog teksta o toj temi? Ove vase interpretacije mi bas nisu najjasnije.
Sto se ovih LED-ica tice, s time se slazem. Ali opet klasicni LCD je gusta mreza tranzistora od kojih svi moraju biti ispravni, ne vidim kakav bi problem bio s istom takvom mrezom LED-ica. Kad malo razmislim ne sjecam se da sam ikada vidio neispravnu LED-icu, i toga mozda proizlazi moja subjektivna naklonjenost LED tehnologijama.
Prvo - ekrani s LED pozadinskim osvjetljenjem i dalje moraju imati TFT matricu s tekucim kristalima. Tako da se eventualnim povecanjem gustoce LED-ica samo jako povecava slozenost monitor i cijena. A razlika u kvaliteti slike ne bi trebala biti previse uocljiva, ako uopce. Koji je onda smisao toga?
Drugo - koja je najmanja velicina klasicne LED-ice? Jeste li vi svjestni da danasnji monitori imaju razmak izmedju piksela manji od 0,3 mm?! Shvacate li da zbog toga LED-ice trebaju biti manje od 0,1 mm u sirinu?! Ne vjerujem da je danas moguce napraviti tako sitne klasicne LED-ice - pitanje je kad i ako ce to biti moguce u skoroj buducnosti. Gledam sad na Wikipediji, najsitnije moguce klasicne LED-ice moraju se staviti direktno na tiskanu plocicu, a trenutno najmanji element koji se tako moze staviti na tiskanu plocicu je dimenzija 0,4x0,2 mm. Znaci, na taj nacin jos uvijek ne mozes dobiti dovoljno sitne elemente za danasnje rezolucije/dijagonale ekrana. A nisam siguran da je uopce moguce proizvesti tako sitnu LED-icu. Takodjer - hoce li tako sitne LED-ice uopce moci emitirati dovoljno svjetla?
Trece - jeste li svjestni koliko je to LED-ica? Recimo, za jedan Full HD ekran treba nesto vise od 2 milijuna LED-ica!
Cetvrto - vec sam napomenuo - vec danas postoji tehnologija koja sve to moze, samo sto je jos preskupa - OLED. Ne kuzim tko bi bio toliko lud da pokusava toliko minijaturizirati klasicne LED-ice, da mogu zamijeniti tranzistore ili OLED-ice. A i koliko bi to kostalo.
Peto - AMOLED ekrani i dalje imaju tranzistore! Kao sto smo u tocki drugoj ustvrdili, danasnjom tehnologijom nemoguce je bilo kakve LED-ice integrirati na tiskanu plocicu u gustoci potrebnoj za danasnje ekrane. Stoga OLED-ice stavljaju u aktivnu TFT matricu!
Suma sumarum - zbilja ne kuzim fantaziranja o mikroskopski sitnim LED-icama - ko da ne znate kako LED_ica izgleda, ko da niste svjesni koliko LED-ice moraju biti sitne za tu primjenu - u biti, kladim se da dosad niste bili svjesni. Mislim, tu se na ovoj temi ljudi javljaju kao neki znalci, kao da su prokuzili kojim tijekom ce ici tehnologija, pricaju u smanjivanju i mnozenju LED-ica koje se sad koriste za pozadinsko osvjetljenje (kao obicna zarulja!) kao da je samo pitanje vremena kad cemo imati prave LED ekrane. NIJE! Jedno s drugim nema veze - LED-ice se koriste iskljucivo kao zarulje, kao pozadinsko osvjetljenje. I danas se ne mogu dovoljno minijaturizirati, pitanje je kad i hoce li se uopce moci i na kraju je pitanje nece li biti skuplje od OLED-ica (ne vidim kako je moguce da ne bi bile skuplje od OLED-ica, kad je svaka LED-ica zasebni elektronicki element, dok su kod OLED-ica u pitanju organski materijali/povrsine).
Ako sam negdje pogrijesio - neka me neko ispravi. Ali molim vas prestanite s fantaziranjima.
Klasicne LED-ice ce vjerojatno zamijeniti zarulje za rasvjetu svega i svaceg, ali nece u ekrane kao "aktivni elementi" (eventualno u televizore zaista velikih dijagonala), nego eventualno kao zarulje, kao pozadinsko osvjetljenje. Ovdje vidite kako izgleda LED, a kako OLED. Jel vam to lici kao da ima smisla minijaturizirati LED-icu da bi obavljala istu funkciju kao "OLED-ica"?
2008 je najmanja ledica bila 0,8x0,9mm. To je bilo prije skoro 3 godine. Ne znam kakva je situacija s LEDicama trenutno u MIN dimenzijama, ali trebala bi biti samo bolja, ne?
Tesko je to objasniti, barem meni redovno ne uspjeva. HDR iliti High Dynamic Range je sposobnost ljudskog oka ali ne i ekrana. Radi se o tome da je ljudsko oko sposobno u "istoj sceni" vidjeti velike detalje u svijetlim i mracnim podrucjima slike, dok je na elektronici prisutan clipping. Digitalna oprema ne moze to snimiti lagano (moraju se koristiti trikovi) a jos je teze takvu sliku vjerno prikazati. Da bi se sto vjernije prikazala HDR slika ekran mora imati strasno velik kontrast i veoma snazno osvjetljenje. Recimo kod klasicnog kvalitetnog ekrana bi imao veliki kontrast i duboke crne boje u sjeni dok bi ti nebo (ajmo reci da je na slici uhvaceno nebo i neka tamna sumica u sjeni) izgledalo relativno isprano i mlako u odnosu na ekran koji pokusava odsimulirati HDR (kazem pokusava, jer bi za potpuno vjeran prikaz ekran trebao stvarati svjetlost jednake snage onoj koja je snimljena, pa sad zamisli snimak sunca ili atomske bombe i shvatit ces da je to i nemoguce i opasno za vid). Znaci kada bi ti pogledao u kvalitetan "HDR" (stavljam navodnike jer je upitno hoce li ikada postojati pravi HDR prikaz) ekran koji prikazuje neku svijetlu scenu, (recimo nebo), skiljio bi kao sto bi skiljio i u stvarnosti kad gledas u nebo. Tj. vjernost prikaza bi bila kao da gledas kroz prozor a ne u ekran.
Stvarno ti preporucam ovaj link. Ima svacega rasutog po internetu ali je uglavnom tesko naci pravu stvar jer se vecina toga bavi HDR fotografijom, koja nema puno veze s ovime vec stvara nekakav nadrealni efekt tone mappingom.
Ima i ovdje necega.
Sto se OLED-a tice, ispravi me ako grijesim ali nema li kraci zivotni vijek od svih trenutno dostupnih tehnologija za ekrane. Ali onaj laserski ekran koji se isto nalazi na tom tvom linku radi slicnu stvar kao brightside ekran koji u pozadini koristi LED-ice.
Poslije mbaksa-ovog iscrpnog objasnjenja moze se izvuci zakljucak da je bolji ekran sa boljom matricom i klasicnim osvjetljenjem nego losijom matricom i LED osvjetljenje. Jednom sam uletio u raspravu sa genijalcem koji je tvrdio da je bolji bilo kakav ekran sa led pozadinskim osvjetljenjem nego S-IPS matrica sa klasicnim osvjetljenjem. Mozda nekad bude al do toga ce jos puno vremena proci.
Prvo - ekrani s LED pozadinskim osvjetljenjem i dalje moraju imati TFT matricu s tekucim kristalima. Tako da se eventualnim povecanjem gustoce LED-ica samo jako povecava slozenost monitor i cijena. A razlika u kvaliteti slike ne bi trebala biti previse uocljiva, ako uopce. Koji je onda smisao toga?
Drugo - koja je najmanja velicina klasicne LED-ice? Jeste li vi svjestni da danasnji monitori imaju razmak izmedju piksela manji od 0,3 mm?! Shvacate li da zbog toga LED-ice trebaju biti manje od 0,1 mm u sirinu?! Ne vjerujem da je danas moguce napraviti tako sitne klasicne LED-ice - pitanje je kad i ako ce to biti moguce u skoroj buducnosti. Gledam sad na Wikipediji, najsitnije moguce klasicne LED-ice moraju se staviti direktno na tiskanu plocicu, a trenutno najmanji element koji se tako moze staviti na tiskanu plocicu je dimenzija 0,4x0,2 mm. Znaci, na taj nacin jos uvijek ne mozes dobiti dovoljno sitne elemente za danasnje rezolucije/dijagonale ekrana. A nisam siguran da je uopce moguce proizvesti tako sitnu LED-icu. Takodjer - hoce li tako sitne LED-ice uopce moci emitirati dovoljno svjetla?
Trece - jeste li svjestni koliko je to LED-ica? Recimo, za jedan Full HD ekran treba nesto vise od 2 milijuna LED-ica!
Jao sad sam ja vidio sto ti mislis. Ne, LED ne mijenja tranzistor u LCD-u nego mijenja dosadasnje pozadinsko osvjetljenje (CCFL) i tako stvara fleksibilnije/jace osvjetljenje. Mreza takvih LED-ica ne mora nuzno biti gusta da jedna LED pokriva jedan pixel, iako bi to bilo i vise nego dobro ako se s vremenom moze postici takva gustoca (s napretkom tehnologije vjerojatno moguce, ali opet, mozda ovi laserski ekrani potpuno potisnu LED local dimming tehnologiju)
Dakle u teoriji, u savrsenom takvom ekranu iza jednog pixela stoji jedna LED-ica koja odreduje svjetlinu tog jednog pixela cime se postize ogroman kontrast. U slucaju da pixel prikazuje crnu boju ta konkretna LED-ica moze biti potpuno iskljucena stvarajuci do tada nedostiznu crnu boju.
2008 je najmanja ledica bila 0,8x0,9mm. To je bilo prije skoro 3 godine. Ne znam kakva je situacija s LEDicama trenutno u MIN dimenzijama, ali trebala bi biti samo bolja, ne?
Nista te se nije primilo, a? Pazi vamo - 2007. se kretalo s proizvodnjom tada najmanje LED-ice, dimenzija 0,9 x 1,0 mm. Firma Rohm je rekla da krece u proizvodnju i da ce svaki mjesec proizvoditi 10 milijuna takvih LED-ica, po 100 yena (83 centa) po LED-ici. Pazi vamo - FullHD ekran ima rezoluciju 1.920x1.080=2,073.600 piksela. Ja sam bio napisao da treba nesto vise od 2 milijuna LED-ica - zabunio sam se - treba toliko puta 3, posto treba po jedna LED-ice za svaku od RGB komponenti piksela, znaci treba ti za jedan ekran 6,220.800 LED-ica! Treba ti preko 6 milijuna LED-ica! A to kosta preko pet milijuna americkih dolara! Ajde, recimo da u toj kolicini LED-ica ne kosta jedan 0,83 centa nego 8 centi - svejedno bi jedan takav ekran kostao nevjerojatnih 500 tisuca dolara za LED-ice + jos za ostale komponente. Ma sta 8 centi - neka 1 LED-ica kosta samo 1 cent (to je malo vise od 1% pocetne cijene!) - takav televizor/monitor kostat ce vise od 60.000 dolara (samo za LED-ice)!
Pa sad ti lijepo meni reci tko normalan bi isao raditi takve ekrane, ako isto moze dobiti s organskim LED-icama, koje mogu biti znacajno manjih dimenzija jer nemaju prozirno kuciste? I koje se mogu lijepo rasprostrijeti po TFT matrici? Ne zaboravimo da doticna firma ne moze proizvesti mjesecno dovoljnu kolicinu LED-ica za dva ekrana!
Pitanje je koliko bolja situacija moze biti, koliko manja LED-ica moze biti. LED-ica mora biti siroka 0,1mm da bi se mogla ugraditi u ekran dimenzije i rezolucije tipicnog monitora! Ako u dogledno vrijeme i uspiju napraviti tako sitne LED-ice, to ce biti tako skupa tehnologija da ce biti totalno neisplativa za ekrane.
Matematika ne stima.
Sto se OLED-a tice, ispravi me ako grijesim ali nema li kraci zivotni vijek od svih trenutno dostupnih tehnologija za ekrane. Ali onaj laserski ekran koji se isto nalazi na tom tvom linku radi slicnu stvar kao brightside ekran koji u pozadini koristi LED-ice.
Za razliku od LED-a, OLED ekran "kompjuterskih karakteristika" ako vec i ne postoje, uskoro ce postojati. Sto se za LED ne moze reci. AFAIK nema jos ni LED televizora. Niti ce ih, vjerujem, ikad biti. Mozda dodje neka druga tehnologija, ali minijaturizirane klasicne LED-ice prilicno sigurno nece. Sto je "brightside ekran"?
Dakle u teoriji, u savrsenom takvom ekranu iza jednog pixela stoji jedna LED-ica koja odreduje svjetlinu tog jednog pixela cime se postize ogroman kontrast. U slucaju da pixel prikazuje crnu boju ta konkretna LED-ica moze biti potpuno iskljucena stvarajuci do tada nedostiznu crnu boju.
Al to je apsurd, kad vec danas postoje OLED-ice za televizore koje su toliko sitne da mogu svaka pokrivati po jedan podpixel.
Ma mislim na onaj BrightSide-ov (marka) ekran, jesi li uopce pogledao onaj link?. LED local dimming vec postoji na trzistu, nije nikakva fantazija i nebuloza samo sto je pozadinska mreza LED-ica jos relativno rijetka, ali se radi na minijaturizaciji.
Jbt. ja to cekam "k'o ozeb'o sunce" a ti mi govoris da fantaziram. 
Ma mislim na onaj BrightSide-ov (marka) ekran, jesi li uopce pogledao onaj link?. LED local dimming vec postoji na trzistu, nije nikakva fantazija i nebuloza samo sto je pozadinska mreza LED-ica jos relativno rijetka, ali se radi na minijaturizaciji.
Jbt. ja to cekam "k'o ozeb'o sunce" a ti mi govoris da fantaziram. 
Nisam govorio o tome. Nismo se valjda dobro razumjeli. To je OK - LED u tom slucaju i dalje ostaje pozadinsko osvjetljenje.
Naravno da je pozadinsko osvjetljenje, drago mi je da smo rijesili nesporazum.