Veća plaća za certificirane informatičare

poruka: 74
|
čitano: 11.642
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
Ovo je tema za komentiranje sadržaja Bug.hr portala. U nastavku se nalaze komentari na "Veća plaća za certificirane informatičare".
14 godina
protjeran
Re: Veća plaća za certificirane informatičare
tnakir kaže...
Jovanka kaže...

Šteta što nije neka invazija normalnih firmi... {#}

Certificiranje = ulaganje u sebe, u svoje znanje i svoju buducnost... Ako se ima mogucnosti, bilo bi glupo to ne napraviti. 

Samo pod pretpostavkom ako postoji budućnost za informatičare u ovoj zemlji. {#}

Ad astra peronospora
14 godina
protjeran
alankish kaže...

Odličan članak kolege StroyentFISH-a. Zašto sam ponukan tim člankom odlučio isti linkati ovdje? Naravno razumijem i jednu i drugu stranu, te da se od nečega mora živjeti, poštujem to. No trenutna pomama za razno-raznim tečajevima koji će od vas za određenu svotu novaca napraviti web developere, dizajnere, mobile developere je u kranju ruku SMIJEŠNA. Druga je situacija sa MS/CISCO certifikatima, koji su priznati po cijelom svijetu, te je razina znanja za stjecanje istih u cijelom svijetu ista. Samo da navedem slučaj, koji sam osobno doživio, ovdje na BUG forumu, član, korisnik 0 dana, traži pomoć u PHP-u. Rekoh zašto ne, veliku količini znanja sam stekao razmjenom iskustva baš ovdje na forumu. Rekoh prebacimo raspravu na Skype, jednostavnije je.

Da bi nakraju saznao da je potrebno izraditi kompletnu aplikaciju (frontend/backend) za polaganje završno ispita POGODITE GDJE? Rekoh, mogu, nije problem, plaćaš školovanje, zašto bih ti još ja uzeo novac, i napišem cijelu programsku logiku (pseudokod) u par linija. Ne, neide, bih li ja mogao to SVE napraviti i poslati na dani mail? Rekoh, da, zašto ne, ali isto tako da ne živim od zraka, na što više nema glasa.

POANTA: Izgleda da je cijela obrazovni sistem u RH, postao jedna velik industrija, gdje MORAL i POŠTENJE ne poznaju niti strana iza katedre, a još manje ona ispred katedre.

Pa certifikacija i jest industrija koja je u sprezi sa kompanijama i tako se novac vrti. Pa to je sasvim jasno svima.

Problem je u tome da se provodi propaganda da bez papira u stvari ništa ne vrijediš, što je opet povezano sa ovim gore.

To su činjenice.

Ad astra peronospora
12 godina
neaktivan

Mislim da je ljudima isplativije upisati faks. Jer 13000kn vam košta stručni studij u trajanju od 3 godine. Dok Algebri date 13000kn za samo jedan predmet koji se na faksu naplaćuje 60-70kn po satu. Sad si izračunajte koliku maržu Algebra lupa na svoje tečajeve, a nakon njih ste nitko i ništa, doslovce ste novac bacili u vjetar.

Pa bolje da ste onda kad ga već imate dali u humanitarne svrhe i pomogli djeci, ženama žrtvama nasilja, beskučnicima i sl. Živimo u svijetu kada marketing prodaje sve, znači priča prodaje sve. Algebra ima jako lijepe tekstove, koji na žalost nisu odraz kvalitete koju nude. Uz to su jedini Microsoftov veći centar u Hrvatskoj, pa je očito da smao oni i mogu primiti nagradu za isto jer nema konkurencije u državi. Ivora je Adobe i Cambridge centar certfikat licencirala pa je očito da nagrade za Adobe i Cambridge nece primiti Algebra vec Ivora, jer ni ona nema konkurenciju. Imate dvije kompanije koje su na istom tržištu sa različitim snažnim firmama iza sebe.

Poruka je uređivana zadnji put pet 1.2.2013 14:34 (StroyentFISH).
16 godina
odjavljen
Bypass kaže...

Pa certifikacija i jest industrija koja je u sprezi sa kompanijama i tako se novac vrti. Pa to je sasvim jasno svima.

Problem je u tome da se provodi propaganda da bez papira u stvari ništa ne vrijediš, što je opet povezano sa ovim gore.

To su činjenice.

Da, pričamo o certifikaciji, dok ja ovdje skrećem pažnju na programe nazovimo to programi za osposobljavanje, za koje u stvarnom zapadnom svijetu, ajde, osim možda Zenda, ne postoje cetrifikati, ili si njima u krajnjem slučaju možeš obrisati, da nebudem prost, onu stvar. Plus mediji, koji ističu nadprosječna primanja zaposlenih u IT-u, posebno onih koji nešto rade oko weba. Pa ti vidi belaja. S jedne strane vodeće tvrtke koje su orijentirane na tržište web aplikacija, kukaju kako čak i za plaću od 10k kuna nemogu pronaći adekvatnog zaposlenika, s druge strane razni kvazi-stručnjaci kukaju kako nema posla, s treće strane, kao mali entuzijast, nemožeš pronaći barem nekog s voljom za odraditi projekt, s četvrte strane, na popisu najtraženijih zanimanja se nalaze dizajneri i programeri, a s pete strane, novine pune glavu javnosti sa nebuloznim tekstovima o enormnoj zaradi freelancera. I 'ko je tu sad lud?

12 godina
neaktivan

Hrvatske firme, nove se okrecu poslovanju izvan Hrvatske. Jer hrvatsko trziste IT-a drze firme iz 90-tih godina. Medjutim to je kompleksno pitanje jer su se sustavi firmi promjenili. Pa tako firme sa 2-3 zaposlena gdje svaki od njih je strucnjak u svom polju prije ce uzeti posao vecim firmama, jer vece firme su poput slona. Imaju veliki tehnoloski potencijal ali ljudski resursi su im takvi da im onemogucuje brzo prilagodjavanje promjenama, dok firma od 3 covjeka se vrlo brzo prilagodjava trzisnim promjenama, vrlo brzo usvajaju nove tehnike i okretne su, brze jer nemaju ogromnu strukturu upravljanja uredima, nema managera, nema voditelja ureda, nema nadglednika i informacija brzo putuje i brzo se obradjuje. Svakako da neka skola poput Educe, EduNet-a i slicne su okretnije i prilagodljivije promjenama nego sto je to Algebra koja je vec razvila poprilicno velik aparat upravljanja sto ju usporava u njezinom radu, svakako da je struktura njezinog upravljanja djelom teritorijalna sa nadglednim uredima, ali ona kao i sve druge kompanije zaostaju za malim poduzecima i firmama. Jer imaju ogromne ljudske resurse koje ne stigne pripremiti dovoljno brzo na promjene koje trziste postavlja. I zato je Algebra ostala u godinama izmedju 1995 i 2000, gdje misli da je kvantitaivnost ispred kvalitete i misli da ce jedino opstati ako marketinskim trikovima ostriga ovce i uzme im novac. To ce palit jos neko vrijeme, a onda slijedi pad. Taj pad se vec dogadja jer Algebra novim tecajevima pokusava privuc ljude, novim reklama i sl, i sve je agresivnija u svojim istupima jer gubi zaradu i pokusava zadrzati tu razinu novim materijalima. Medjutim ljudi gube povjerenj u nju i to je razvidno, jer vecina polaznika im odlazi nezadovoljno. A dokaz da ne vode statistiku uspjesnosti svojih polaznika pokazuje da nakon sto tecaj zavrsi njih vise nije briga jer su vam uzeli novac i sto sa vama bude vasa je krivica. Iako u njihovim opisima tecaja pise da ce vas osposobiti. I kad ne uspiju u tome odbijaju preuzeti odgovornost za lošu uslugu.

Radio sam u IT-u do prije godinu dana, neki imaju visoka primanja, neki nemaju. Ja sam uvijek imao prosjecna, nisam radoholicar, nemam namjeru radit 24/7 jer sam mlad i živi mi se. Medjutim novac mi nije motivator. Meni je bitno da sam sretan i da mogu podmirit troškove, za ostalo se snadjem.

Poruka je uređivana zadnji put čet 31.1.2013 18:41 (StroyentFISH).
14 godina
protjeran
alankish kaže...

Da, pričamo o certifikaciji, dok ja ovdje skrećem pažnju na programe nazovimo to programi za osposobljavanje, za koje u stvarnom zapadnom svijetu, ajde, osim možda Zenda, ne postoje cetrifikati, ili si njima u krajnjem slučaju možeš obrisati, da nebudem prost, onu stvar. Plus mediji, koji ističu nadprosječna primanja zaposlenih u IT-u, posebno onih koji nešto rade oko weba. Pa ti vidi belaja. S jedne strane vodeće tvrtke koje su orijentirane na tržište web aplikacija, kukaju kako čak i za plaću od 10k kuna nemogu pronaći adekvatnog zaposlenika, s druge strane razni kvazi-stručnjaci kukaju kako nema posla, s treće strane, kao mali entuzijast, nemožeš pronaći barem nekog s voljom za odraditi projekt, s četvrte strane, na popisu najtraženijih zanimanja se nalaze dizajneri i programeri, a s pete strane, novine pune glavu javnosti sa nebuloznim tekstovima o enormnoj zaradi freelancera. I 'ko je tu sad lud?

Istina. Svaka od interesnih skupina će tjerati vodu na svoj mlin. Web developeri u većini slučajeva ne zarađuju 10k kuna, nego manje. U nekim slučajevima puno manje. Da, istina je, za neki postotak ITovca je istina da primaju nadprosjećnu plaću, ali svakako ne svi. A onda su tu firme za certifikate, koje imaju standardnu priču kao i svaka druga isto takva firma na svijetu. Posla naravno ima, ali nema posla za sve. Kao i svim drugim granama.

Freeelancing kao takav je danas određen za zemlje sa jeftinom radnom snagom. Nitko se više ne može natjecati sa indijcima koji imaju tvrtke koje samo rade na freelancing portalima i to za novac koji bio bio uvreda za nekog sa zapada. Nažalost razlika standarda i masa ljudi je dovela do toga. Kao primjer mogu navesti i slučaj koji se nedavno otkrio u americi, gdje je jedan stariji iskusan i dobar programer outsource-ao svoj posao u kinu i ništa nije radio po cijele dane. Čovjek koji zarađuje preko 100 000$ godišnje, za manje od petinu novaca je unamio kompaniju u kini da radi njegov posao. Ne bi ni primjetili da nije bilo sigurnosnog problema, jer je čovjek fizički poslao svoj RSA ključ u kinu u tu firmu, a kompaniji u americi bilo čudno da se na njihov VPN spaja netko iz kine. Pa ti probaj živjeti od freelancing-a u zapadnoj zemlji. Ne kažem da nije moguće, moguće je, ali samo uz sustav preporuka, web stranica itd. 

Što se naših kompanija tiče, većina njih traži previše za premalo. Ali to je tipičan problem Rvacke.

Ad astra peronospora
16 godina
neaktivan
StroyentFISH kaže...

Mislim da je ljudima isplativije upisati faks. Jer 13000kn vam košta stručni studij u trajanju od 3 godine. Dok Algebri date 13000kn za samo jedan predmet koji se na faksu naplaćuje 30kn po satu. Sad si izračunajte koliku maržu Algebra lupa na svoje tečajeve, a nakon njih ste nitko i ništa, doslovce ste novac bacili u vjetar.

Pa bolje da ste onda kad ga već imate dali u humanitarne svrhe i pomogli djeci, ženama žrtvama nasilja, beskučnicima i sl. Živimo u svijetu kada marketing prodaje sve, znači priča prodaje sve. Algebra ima jako lijepe tekstove, koji na žalost nisu odraz kvalitete koju nude. Uz to su jedini Microsoftov veći centar u Hrvatskoj, pa je očito da smao oni i mogu primiti nagradu za isto jer nema konkurencije u državi. Ivora je Adobe i Cambridge centar certfikat licencirala pa je očito da nagrade za Adobe i Cambridge nece primiti Algebra vec Ivora, jer ni ona nema konkurenciju. Imate dvije kompanije koje su na istom tržištu sa različitim snažnim firmama iza sebe.

Isprike na upadu u temu, ali kda ste spomenuli Algebru, moram vam reci da jedna godina (akademska) kod njih dođe oko 30000kn (barem je tako bilo prilikom upisa ove godine kod njih na Visoku školu za primjenjeno računalstvo). Inače sam išao kod njih na predtestiranje za upis te sam vidio da tamo dolaze oni koji zbilja imaju brdo love kod sebe i koju neznaju kako ju iskoristiti (nažalost takvih je malo u RH).

Extend my EMSI License for free: http://download.emsisoft.com/EmsisoftAntiMalwareSetup_6434073 / My Web Site: http://markoidzan.from.hr || First Croatian CM9 blog: http://cm9croatia.blogspot.com
12 godina
neaktivan
tnakir kaže...
Jovanka kaže...

Šteta što nije neka invazija normalnih firmi... {#}

Certificiranje = ulaganje u sebe, u svoje znanje i svoju buducnost... Ako se ima mogucnosti, bilo bi glupo to ne napraviti. 

Ovisi. Recimo ljudi koji su željeli otvoriti firme vrlo brzo su skužili u čemu leži kvaka. Recimo završio si tečajGraf. Dizajna u Algebri. Certificirao si što? Nisi certificirao struku, već osposobljenost. Što znači osposobljenost? Osposobljenost znači da si ti upoznat sa radom u odredjenom specijaliziranom procesu. Ako pokušaš otvorit vezanu djelatnost u koju spada i grafički dizajn iz gospodraske komore će vam reći:"Ne može, gospodine!"

Zašto? Zato što vi nemate certificirano akademsko znanje i struku, već poznavanje procesa samo. I reći će vam kako u obrtničkoj komori tako i gospodarskoj:"Ne možete!"
Sa certifikatima o osposobljenosti možete doslovce obrisat guzicu. Oni služe samo da ljudima koji rade za neku firmu u nekoj struci a nemaju adekvatnu školu da legalno mogu i dalje raditi što su radili do sada. Da bi otvorio firmu, moraš imat 5 godina radno evidentiranog iskustva da bi ti se dopustilo polaganje majstorskog ispita i tako je za sve vezane djelatnosti. Prema tome treba znat mnoge stvari a ne samo vjerovat da riječ certificiranje znači da možeš što poželiš. Ne možeš. U večini slučajeva je materijal za wc papir. I o tome vam sve firme koje nude tečaje šute, jer bi propale. Web dizajn spada u nevezanu a za otvaranje web dizajn firme ne treba vam certifikat o osposobljenosti ni akademska diploma, svatko može pokrenuti slobodnu nevezanu djelatnost ako ima bilo koju srednju školu završenu. A HTML/CSS + PHP + Java možete u 6 mjeseci naučiti na youtube-u, ili možete pohadjati predavanja na sveučilištima i veleučilištima koja nude otvorena predavanja - to znači da sa svim studentima pohađate kolegije ali nemate pravo polaganja ispita jer niste dio fakulteta.

Uz to Algebra nije prva privatna visokoškolska ustanova jer ih ima preko 6 u Hrvatskoj koje su daleko starije od novog smjera na Algebri. I na svo iznenadjenje sve su isto privatne škole za visoko računarstvo i poslovne procese. Tu je Algebra zakasnila 10 godina.

Poruka je uređivana zadnji put čet 31.1.2013 19:42 (StroyentFISH).
12 godina
neaktivan
midzan21 kaže...
StroyentFISH kaže...

Mislim da je ljudima isplativije upisati faks. Jer 13000kn vam košta stručni studij u trajanju od 3 godine. Dok Algebri date 13000kn za samo jedan predmet koji se na faksu naplaćuje 30kn po satu. Sad si izračunajte koliku maržu Algebra lupa na svoje tečajeve, a nakon njih ste nitko i ništa, doslovce ste novac bacili u vjetar.

Isprike na upadu u temu, ali kda ste spomenuli Algebru, moram vam reci da jedna godina (akademska) kod njih dođe oko 30000kn (barem je tako bilo prilikom upisa ove godine kod njih na Visoku školu za primjenjeno računalstvo). Inače sam išao kod njih na predtestiranje za upis te sam vidio da tamo dolaze oni koji zbilja imaju brdo love kod sebe i koju neznaju kako ju iskoristiti (nažalost takvih je malo u RH).

Nisam govorio o uspostavljanju usluge visokog školstva za računarstvo već njihovih tečaja gdje se cijene kreću od 6800kn do 14000kn. Jedna godina ne veleučilištu i sveučilištu se kreće od 3800kn do 5500kn. Naravno ovisno o instituciji i rangu studentske usluge. Dok svaka godina broji 13 kolegija, po semestru 6-7. Znači 13 kolegija košta 4000kn. Dok u Algebri jedan kolegij košta 6000-14000kn. Na faksu jedan kolegij košta do 350kn. Ono što recimo u Algebri predaju iz grafičkog dizajna i web dizajna košta 600 kuna na faksu. Sad pogledajte koliku su maržu lupili na cijenu jednog kolegija. Preko 1000%. Usporedjujem cijenu kolegija Algebre sa cijenom kolegija privatnih učilišta. Da ne bude da se radi o državnim učilištima pa da se ljudi iz Algebre izvlače kako se ovi plačaju iz proračuna.

Poruka je uređivana zadnji put čet 31.1.2013 19:39 (StroyentFISH).
17 godina
neaktivan

Ne znam sto bih rekao na ovo sve.

Slazem se s tim, da ako vec imate potrebno znanje, a treba vam certifikat, samo naprijed.

Ali ako nemate znanje o nekom podrucju, a zelite nesto nauciti, onda mislim da je jedan od boljih nacina da to postignete upisati kolegij na Courseri, sjesti i zagrijati stolicu i poloziti ga sa ~90%. Predavanja traju od kakvih 4 tjedna pa do duzih koja traju i do 15 tjedana (13 tjedana je jedan semestar na FER-u, usporedbe radi). Za svako predavanje u njegovom opisu imate takozvani workload, tj. broj sati koji bi trebalo tjedno uloziti za uspjesno svladavanje kolegija - od laksih kolegija koji zahtjevaju 3-5 sati, pa do tezih za koje treba izdvojiti i 8-10 sati tjedno, to naravno opet ovisi individualno o studentu, nekome treba manje, nekome vise od tog prosjeka. Predavaci su profesori sa renomiranih svjetskih sveucilista (Stanford, Princeton, Berkeley, da nabrojim samo neke - lista je poduza), a kolegiji su raznoliki - od glazbe, matematike, elektrotehnike, preko humanistickih znanosti, biznisa i menadzmenta, pa do racunarske znanosti (to nas i zanima, jel :D) - od teorije, preko securitya, networkinga, software engineeringa pa do umjetne inteligencije, racunalnog vida, robotike... Teme su raznolike, za svakoga se nade ponesto. Na kraju kolegija dobijete certifikat gdje pise s kojim uspjehom ste ga polozili i sve to crno na bijelo s potpisom profesora koji predaje taj predmet. Da li se taj certifikat priznaje, vrlo vjerojatno ne. Da li cete nesto znati nakon polozenog kolegija, definitivno da.

Predavanja mozete pratiti live kako se predaju u stvarnosti (zbog vremenske razlike to je mali problem), ali mozete ih gledati i naknadno, nema ogranicenja. Ali naravno, predavanja su strukturirana s redovitim rokovima (za neke zadatke, zadace) tako da se ocekuje od vas da redovito pratite predavanja i rjesavate zadace. Takoder mozete i profesorima postavljati pitanja, ali ne direktno, vec postoji forum na kojem studenti medusobno ocjenjuju pitanja i odgovore, tako da najbitnija pitanja i najbolji odgovori isplivaju na vidljivo, ali i predavaci lurkaju po forumu tako da ako su neka bitna pitanja neodgovorena od strane drugih studenata onda oni upadaju. Dobijete i pristup materijalima koje koriste "pravi" studenti koji fizicki slusaju taj kolegij. Redovito dobivate zadace i zadatke te ispite. Takoder potpisujete i Honor Code - da cete se registrirati samo s jednim accountom, da su svi odgovori na zadace, zadatke i ispite vasi odgovori, tj. da necete varati, jel :D, da necete drugima davati rjesenja i tako to. Naravno da vam nitko to ne moze striktno zabraniti, zato se to i zove Honor Code pa ako nemate griznju savjesti ako varate, a Boze moj, ali ako zbilja sve sami rjesavate, ucite i redovito radite, garantiram vam da cete materiju koja se obraduje na kolegiju znati. Bilo kad mozete odustati od predavanja bez sankcija. Jedino sto morate znati je engleski (99%, primjetio sam i EPFL, svicarsko sveuciliste da nude OOP u Javi na francuskom(!) :D).

Tako da, uz malo volje i puno truda mozete puno toga nauciti.

The programmer is fighting against the two most destructive forces in the universe: entropy and human stupidity. --Damian Conway

4 0 hvala 1
16 godina
StroyentFISH kaže...
možete pohadjati predavanja na sveučilištima i veleučilištima koja nude otvorena predavanja - to znači da sa svim studentima pohađate kolegije ali nemate pravo polaganja ispita jer niste dio fakulteta.

Jesi siguran da se to može? Jeli se to može npr. na FER-u ili TVZ-u?

1domagoj1 kaže...

Ali ako nemate znanje o nekom podrucju, a zelite nesto nauciti, onda mislim da je jedan od boljih nacina da to postignete upisati kolegij na Courseri, sjesti i zagrijati stolicu i poloziti ga sa ~90%.

Imaš li ti kakva iskustva sa time internet učilištem?

Keep Calm and SWAG
17 godina
neaktivan
bruno03 kaže...

1.
2.

Imaš li ti kakva iskustva sa time internet učilištem?

Odgovorit cu ti na oba pitanja.

1. Znam da na PMF-u mozes zasigurno, a i na FER-u isto, nitko te nece provjeravati niti pitati nista (osim ako ne dodes u 1 u noci, onda ti treba iksica).

2. Nemam ja direktno, ne stignem uz svoje kolegije na faksu jos i to (no planiram), ali je jedan prijatelj polagao umjetnu inteligenciju i iako je dosta predznanja imao puno je toga i naucio, sto mu je naravno pomoglo na jednom projektu na faksu vezanom uz racunalni vid i prepoznavanje uzoraka na slikama. Probaj, nista te ne kosta, mozes samo profitirati (ako se primis posla naravno), slusas ista predavanja kao i studenti koji stvarno u tom trenu i studiraju na tim sveucilistima, a nisu ta sveucilista bezveze jedna od najboljih na svijetu...

EDIT: U Skriptarnici (na FER-u) mozes kupiti cak i literaturu, bilo opcenitu, bilo vezanu uz program pojedinih kolegija (za koje ista postoji, naravno).

The programmer is fighting against the two most destructive forces in the universe: entropy and human stupidity. --Damian Conway
Poruka je uređivana zadnji put pet 1.2.2013 12:48 (1domagoj1).
12 godina
neaktivan
bruno03 kaže...
StroyentFISH kaže...
možete pohadjati predavanja na sveučilištima i veleučilištima koja nude otvorena predavanja - to znači da sa svim studentima pohađate kolegije ali nemate pravo polaganja ispita jer niste dio fakulteta.

Da, siguran sam. Predavanja možeš slušati na fakultetima koja imaju predavanja otvorena za javnost (večina ih ima), možeš postavljati i pitanja vezana uz gradiva, ali ne možeš koristiti fakultetsku opremu i pisat ispite. Za to ipak moraš biti student. Isto tako ometanje nastave ti se neče tolerirati kao studentima, u suprotnom ako budeš ometao nastavu trajno ćeš biti udaljen sa prisustvovanja predavanjima.

15 godina
neaktivan

Ovdje su najbolji postovi koje je ovaj forum vidio. Svaka čast na informacijama,

R.I.P. EnlightenedPhoenix 24.6.2011.

0 0 hvala 0
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice