Top 5 VR headsetova, kao da ih ima 200
A i od ovih top 5, 2 su više-manje "naglavna" kučišta za mobitel, gdje samo iskustvo uvelike ovisi o mobitelu koji se stavi unutra, a i tip aplikacija koje se vrte na "desktop" VR headsetovima i onima na "mobilnim" nisu ni blizu usporedive. Ali, ako bi se mene pitalo, prvo mjesto VR headsetova bi zauzeo bilo koji headset za 15$ sa Ebaya, jer radi ono što ni jedan od ovih ne uspijeva; a to je dovođenje VR iskustva masama na puno kvalitetniji način od Google cardboard-a koji je šit.
- +/- sve poruke
- ravni prikaz
- starije poruke gore
Oculus je nesto dosad nevideno u mom zivotu(hvala original.exe-u:), neke stvari su se doslovno cinile kao da sam u igri, no rezolucija je uzasna i ubija taj dozivljaj vrlo, vrlo brzo.Stovise shvatite da je dostupan sadrzaj za djeciji vrtic cisto iz razloga jer ako bi zeljeli kvalitetan sadrzaj(dobru igru s full podrskom) jednostavno nepostoji. Treba kao prvo proraditi na min 2x4k ekrana za svako oko da bi licilo kao fullhd na desktopu eto to je po meni najveci problem, podrska bi ionako dosla s vremenom kao i dostatan hw da to upogoni u min 90fps-a koliko je potrebno da vam ne smetata buljenje u te okulare jer doticni imaju osvjezenje od 90hz pa ako fps pada dobijete "kupus" od kojeg ce vam glava explodirat!😎lp
Zanimljiv mi je ovo osvrt. Mada čekam da to zaživi u većem obimu.
Nadam se da će VR zažijveti, te da će to u godinama koje dolaze biti po popularnim cijenama.
Mada i ovo od 100 eurića nije nedostižno za naše nekakve standarde.
Dal' postoji mogućnost da ovaj val oko VR i njegovih headsetova jednostavno zamre?
Dal' bu razvijatelji gejming igara mogli pratiti razvoj VR tehnolgije. Kada već sada kaskaju?
Kakvu future predviđate VR-a?

Zamire sve ostalo.
Ppi veći od 300 za ljudsko oko nema smisla. Hardwer je danas toliko jak da ga nemaš gdje iskoristit pa su ljudi zadovoljni sa konfiguracijama starim proko 10g. i mobitelima od preko cca.3g. GUI koji koristimo je star preko 20g, ako raćunam globalno prihvaćanje od win95 i ispran je maximalno. Mobilni GUI se nije mijenjao od kad ga je Steve definirao i osobnog sam mišljenja da se na 5 incha nema ni što mjenjati.
Stavi sve ovo u kontekst VR-a i sve ove tvrdnje padaju u vodu.
Preporućam za pogledat cijeli intervju. Ovo je izdvojeni dio gdje manje više citira Michael Abrasha:
http://www.ign.com/articles/2016/12/23/oculus-exec-vr-is-the-last-computing-platform-a-ign-unfiltered?watch
Mada i ovo od 100 eurića nije nedostižno za naše nekakve standarde.
To ti je samo držać za mobitel sa 2 leće. Taj Samsug Gear ne radi ništa više od headseta sa ebaya i sl. stranica za 10-15$, tak da mi je opće glupo što su ga stavili na ovu listu (mislim, jasno mi je zašto su ga stavili; zato jer su radili "top 5" listu uređaja kojih tehnički ima manje od 5, pa su morali popuniti sa nečim
).
Evo, ja imam ovog i radi odlično i ništa lošije od tog Samsungovog: http://www.gearbest.com/virtual-reality/pp_275153.html
U konačnici se sve svodi na to kakav mobitel staviš nutra. Ako budeš stavio neki top model, sa dobrom rezolucijom ekrana i jakim hardware-om, onda bude iskustvo jednako dobro i na headsetu za 100$ i za 10$. Ali ako imaš krtniju od mobitela, onda ti bude iskustvo šit bez obzira koji headset imao.
Još jedna bitna mana tog Samsungovog Gear VR-a, je to što radi samo sa par Samsungovih uređaja; Galaxy S6, Galaxy S6 edge, Note 5, and Galaxy S6 edge+. Tako da ako nemaš neki od ovih mobitela, možeš se slikat. Dok ovaj jeftinjak za 15$ radi sa svim mogućim mobitelima koji stanu nutra, uključujući i iPhone.
I upravo zato tvrdim da bi po meni, broj 1. ove liste trebao biti bilo koji generički VR uređaj sa ebaya i sl. stranica. (npr. bilo koji ovaj: http://www.gearbest.com/vr-headset-c_12105/) zato što:
1. jefin je
2. praktičniji i udobniji od google cardboarda (i kopija)
3. sa većinom dobiješ bluetooth kontroler
4. u većinu pašu skoro svi mogući modeli mobitela
5. već su ih dovoljno "izglancali" tako da velika večina pruža OK iskustvo (a neki i odlično iskustvo) VR-a
6. radi svega ovog gore, je dovoljno pristupačan i praktičan da si ga svatko može priuštiti.
Jedina mana: VR iskustvo najviše ovisi o jačini mobitela koji se stavi unutra i o tome kako je netko tko je radio VR aplikaciju, tu istu optimizirao i prilagodio za mobilne uređaje.
Isprobao sam HTC Vice u par navrata, igrao dvije "tower defense" igre iz prvog lica.
puno bolji dozivljaj nego da sjedis u stolici i svijet se mice oko tebe, bar nema mucnine..
longbow:
space pirate:
lag nisam primjetio (vjerojatno postoji al je neosjetljiv u ovom tipu igara), niza rezolucija pada u oci ispocetka al se zbog "akcije" brzo zaboravi i ne primjeti.
kao demo igre su ok al ne i nesto zbog cega bi kupio cijeli set, cak ni kao kompetitivne igre (u drustvu) ne bi bile dugo zanimljive.
s druge strane, ne znam dal bi htio igrat ista kompliciranije od toga
Isprobao sam HTC Vice u par navrata, igrao dvije "tower defense" igre iz prvog lica.
puno bolji dozivljaj nego da sjedis u stolici i svijet se mice oko tebe, bar nema mucnine..
longbow:
space pirate:
lag nisam primjetio (vjerojatno postoji al je neosjetljiv u ovom tipu igara), niza rezolucija pada u oci ispocetka al se zbog "akcije" brzo zaboravi i ne primjeti.
kao demo igre su ok al ne i nesto zbog cega bi kupio cijeli set, cak ni kao kompetitivne igre (u drustvu) ne bi bile dugo zanimljive.
s druge strane, ne znam dal bi htio igrat ista kompliciranije od toga
Ti Vive demoi su i meni bili OK i taj doživljaj da hodaš okolo je fakat super.
Ali neki konkretni i trenutno dostupni primjer gdje se VR može koristiti, je npr. Elite: Dangerous i sl. igre (auto, avio, space i sl. simulacije) i tu stvar funkcionira odlično i "prirodno", jer si u samoj igri, u položaju di sjediš i tvoje "tijelo" se ne miće, pa nema problema sa vrtoglavicom i sl.
I Serious Sam VR je navodno dobar, ali ga nisam još isprobao:
To ti je samo držać za mobitel sa 2 leće. Taj Samsug Gear ne radi ništa više od headseta sa ebaya i sl. stranica za 10-15$,
Hardwerski gledano toćno. Sa druge strane GearVR je neophodan za pokretanje oculusovog softwera koji je strikton optimiziran za platformu ne kojoj radi.
Možeš paralelno koristiti gearVR kao cardbord tako da podigneš usb konektor i ubaciš mob bez da ga uštekaš u gearVr. Razlika je pre oćita tako da iskustvo ne ovisi samo o jaćini mobitela.
Google daydream bi trebao biti univerzalno rješenje mada se za sada po recenzijam ne može mjeriti sa oculusom.