A što će Facebooku - Oculus Rift?

poruka: 42
|
čitano: 7.219
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
Ovo je tema za komentiranje sadržaja Bug.hr portala. U nastavku se nalaze komentari na "A što će Facebooku - Oculus Rift?".
15 godina
neaktivan
Re: A što će Facebooku - Oculus Rift?

@Angus_Young

Uzalud se s njime raspravljaš, njemu se Rift ne sviđa kao koncept.

Većina tih pitanja to zapravo i nisu jer on već zna odgovor na njih. Ne, nisu riješili motion sickness jer je to nemoguće riješiti bez mijenjanja načina na koji ljudski organizam reagira na podražaje izvana, no isto tako ljudski organizam razvija prilagodbu na sve podražaje, tako bi se nakon nekog vremena prilagodio na ovo. Pitanje o djeci se vjerojatno nadovezuje na pitanje o mučnini, pa se tu primjenjuje isti odgovor. Budući da on kao "pravi VR doživljaj" definira nešto što sliči na matrix, onda možemo zaključiti i da "prava VR igra" još uvijek nije na pomolu, no na pomolu su igre koje koriste sve ono što Rift nudi. "Pravi VR kontroler" - pogledati pod "prava VR igra".

Ukratko, rezime ove teme.

To understand what recursion is, you must first understand recursion.
Poruka je uređivana zadnji put sri 2.4.2014 18:57 (rustweaver).
15 godina
neaktivan
Genie kaže...

Niti nema praktickih nedostataka i ogranicenja pothvata

Ima, a to što ih ti ne vidiš ne mogu ti pomoći...

To understand what recursion is, you must first understand recursion.
17 godina

To je ulog, investicija. Imaju para pa tako smanjuju dobit prije oporezivanja.
Bez puno filozofije i mudrovanja.

http://www.bug.hr/forum/post/lcd-plazma-televizori/stvarni-vlasnici-brandova/2909836.aspx
Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
rustweaver kaže...

@Angus_Young

Uzalud se s njime raspravljaš, njemu se Rift ne sviđa kao koncept.

Većina tih pitanja to zapravo i nisu jer on već zna odgovor na njih. Ne, nisu riješili motion sickness jer je to nemoguće riješiti bez mijenjanja načina na koji ljudski organizam reagira na podražaje izvana, no isto tako ljudski organizam razvija prilagodbu na sve podražaje, tako bi se nakon nekog vremena prilagodio na ovo. Pitanje o djeci se vjerojatno nadovezuje na pitanje o mučnini, pa se tu primjenjuje isti odgovor. Budući da on kao "pravi VR doživljaj" definira nešto što sliči na matrix, onda možemo zaključiti i da "prava VR igra" još uvijek nije na pomolu, no na pomolu su igre koje koriste sve ono što Rift nudi. "Pravi VR kontroler" - pogledati pod "prava VR igra".

Ukratko, rezime ove teme.

Kad smo već oftopik, ja sam znao dobijati motion sickness još u doba 486 računala na nekim fps naslovima.
kasnije na nekim utrkama tipa nfs gdje su mijenjali POV kad se "ubrzavalo" auto, to je njima valjda bila neka
filmska fora, meni je bila mučnina. Eto, bez ikakvog Occulus rifta.
A kad smo kod pitanja o djeci, ona su znala dobijati mučninu od gledanja japanskih crtića, jer su
ih radili sa premalo sličica u sekundi sa obilatim korištenjem strobo titranja kao "efekata".
Kod nekih je izazivalo čak epileptični napadaj. Dakle običan "dječji program" na običnom starom TV-u.
Nije stoga toliko bitan medij/gadget, koliko sadržaj.
Naravno kod vr "naočala" morat će biti i oprezniji. Prvo ljuljanje se dobija ako uređaj zamjetno kasni za pokretom,
drugo ako osvježenje ne štima, treće ako ne štima perspektiva kuta vidljivosti.
Ali da je to lako, occulus bi komercijalno bio vani već barem dvije godine. Zato, dobro je da imaju extra para za hardver i inžinjeriju.

http://www.bug.hr/forum/post/lcd-plazma-televizori/stvarni-vlasnici-brandova/2909836.aspx
Poruka je uređivana zadnji put sri 2.4.2014 20:03 (overhaul).
17 godina
protjeran
Angus_Young kaže...
memulica kaže...

1. Jesu riješili 'VR sickness' ?

Glavni uzroci su sa DK2 uklonjani.

2. Kako djeluje na djecu ?
Pretpostavljam da bi oči mogle trpit zbog konstantnog fokusa na malu udaljenost, a kaj se tiće mantalnog, ovisi o sadržaju.
3. Kad izlazi prava VR igra ?
Ovo je zanimljivo pitanje. Odgovor Eve valkyrie. Release date 2014. Najavljen ko exclusive za VR.
Zanimljivo je da ni sony ni oculs ne žele otkriti datum izlaska naočala, ali ne spominju datum prije 2015?
4. Kad izlazi pravi VR kontroler?
Naj obečavajuće mi izgleda PrioVR u kombinaciji sa leap motinom.

Pomeno si i bio da su očale niš koristi. Taj beskoristan gadget konačno daje smisao panelima sa večom gustočom od 500 ppi-a. Ne iskorišteni gamerski hardware če konačno doći na svoje, jer koliko god ti sad besmisleno zvuči rezolucije od 4k pri 120 fps i naj običnije če laik vidjeti razliku sa brilama. Pominju i edukaciju tipa rekonstrukcija povjesnih događaja i prezentiranja u VR...

Nego ranije sam pomenu da analitčari baš i nemaju mašte. Izgleda da im samo malo duže treba: Wsj

1. znači nisu.

2. oči nisu uopće problem, već mozak i centar za ravnotežu.

3. bez VR kontrolera to nije VR igra.

4. znači nema ga ( BTW naj obečavajuće? watafaka iz naj obečavajuće !???)

Dobro kad smo sve to gore zaključili, sad ide glavni zaključak:

... sve ovo sam slušao i prije jedno 20tak godina, tako da mi ovo dođe ka i 3D TV/filmovi priča bez kraja.

Ono svako toliko nabildaju 'hype' do ekspolozije, prodaju u 2 godine što mogu i ne mogu naivnim ovcama i nestanu na neko vrijeme dok se prašina ne slegne. A onda ponovo ... jednog dana će uspjet naravno, jer ipak će tehnologija doć do te točke razvoja gdje će sve to bit moguće.

Ali brate mili u međuvremenu sve je to jedna obična prodaja magle.

You are like the Michael Jordan of being a son of a bitch.
14 godina
neaktivan
memulica kaže...

1. znači nisu.

2. oči nisu uopće problem, već mozak i centar za ravnotežu.

3. bez VR kontrolera to nije VR igra.

4. znači nema ga ( BTW naj obečavajuće? watafaka iz naj obečavajuće !???)

Dobro kad smo sve to gore zaključili, sad ide glavni zaključak:

... sve ovo sam slušao i prije jedno 20tak godina, tako da mi ovo dođe ka i 3D TV/filmovi priča bez kraja.

Ono svako toliko nabildaju 'hype' do ekspolozije, prodaju u 2 godine što mogu i ne mogu naivnim ovcama i nestanu na neko vrijeme dok se prašina ne slegne. A onda ponovo ... jednog dana će uspjet naravno, jer ipak će tehnologija doć do te točke razvoja gdje će sve to bit moguće.

Ali brate mili u međuvremenu sve je to jedna obična prodaja magle.

1. Oculus tvrdi da jesu.
2. DK2 ima positional tracking. rustweaver ti je ostavio rezime da se potsjetiš kakve veze ima positional tracking sa centrom za ravnotežu.
3. Objasni to onima koji nakon igranja kažu da je "immersion" pre dobar i da su imali osječaj da su stvarno tamo. Napomena koristili su DK1.

4. Naj obečavajuče po mom mišljenju je zbog toga što je fokus tih kontrolera na brzini odziva. Mislim da je leap motion negdje bio recenziran kao 300 puta brži od kinecta.

Hype su u to vrijema stvarale firme radi zarade. Pretpostavljam da je to bio pokušaj Nintenda da izbaci firmu koja je do onda proizvodila video recordere i televizore i pokorila je tržište sa, kako tvrde, prvom akceleriranom 3d grafikom. Trend hardwerski akcelerirane grafike je pokrenu uspjeh Doom-a.
Znači jedan Nintendo upada sa idejom VR nakon što su tek temelji postavljeni i nema nikakve percepcije o tome osim iz sf literature.
Pravu percepciju izgleda ima jedino John Carmack i uspio ju je prezentirat svima nama. Tako da za spoznaje o svim terminima, koje koristimo u ovoj raspravi, možemo zahvaliti njemu.
PR je tebe izgleda prao posljednjih 20 godina i pretpostavljam da si jedan od onih koji misle da če prije sony isfurat VR.
Kaj je naj bolje to bu i tak zgledalo za jedno 5 g. zato što je ekipi iz oculusa jedino bitno da VR uđe u mainstrim.
Kroz maglu je lako gledat, ako se malo bolje zadubiš i koristiš logiku. 

17 godina
protjeran

Vidim da vam i dalje nije jasno o čemu pričam.

Dakle ...

1. trenutno dostupna VR tehnologija NE MOŽE prevariti ljudski centar za ravnotežu, koji se nalazi u unutarnjem uhu.

Jedino što mogu je da naprave VR igru u skladu sa dostupnom tehnologijom i da donekle ublaže ili spriječe pojavu konflikta između očiju i centra za ravnotežu. Pošto još uvijek nema pravog VR kontrolera jedino simulacije vožnje/letenja dolaze u obzir. Dakle gdje je tijelo manje-više statično, a glava se može kretati bez izazivanja konflikta. Ili da daju tablete ... preporučam im plavu i crvenu pilulu u kompletu. 

Svakodnevnim treningom je moguće ukloniti ili ublažiti simptome kod većine ljudi (žene su podložnije simptomima, kao i djeca do 12te godine).

Problem je što se otprilike 10% populacije nikad ne navikne i uvijek će imati simptome. Ako ne ubace veliko upozorenje u proizvod, ta populacija će ih vrlo vjerovatno tužit i moguće su velike odštete i gubici u startu.

2. odnos konvergencije i fokusa očiju kod homo sapiensa je još uvijek veliki problem za 'wannabe' VR tehnologije.

You are like the Michael Jordan of being a son of a bitch.
Moj PC  
0 0 hvala 0
12 godina
memulica kaže...

Vidim da vam i dalje nije jasno o čemu pričam.

Dakle ...

1. trenutno dostupna VR tehnologija NE MOŽE prevariti ljudski centar za ravnotežu, koji se nalazi u unutarnjem uhu.

2. odnos konvergencije i fokusa očiju kod homo sapiensa je još uvijek veliki problem za 'wannabe' VR tehnologije.

Jasno nam je, samo se ne slazemo...

Bio sam jednom na demonstraciji, demo s voznjom na roller coasteru. Otprilike 1 minuta (nakon cekanja u redu jedno 15-20min). I stvar je totalno fenomenalna, dugo nisam bio tako impresioniran s nekom tehnologijom. Stvarno je dozivljaj imerzije prilicno jak.

Da, centar za ravnotezu i g-sile ovise o tlakovima u uhu i to ne mozes zavarat, ali mozak itekako igra odredjenu ulogu tu. Inace se ja ne bi cvrsto drzao za stolicu jer sam mislio da cu odletit. I kad sam poletio dolje u onom vlakicu, bogami mi nije bilo bas svejedno. Kolikogod da sam svjestan da tu nema g-sila, mozak je naprosto prevaren vizualnom informacijom i daje odredjeni feedback.

Sto se tice ociju, ne fokusiras se na blizu, pa to nije problem. Prije bi mi se cinilo da bi Google Glass trebao imat takvih problema.
A i opcenito me ovakvi argumenti podsjecaju na one znanstvene radove iz 1850-ih o stetnim utjecajima na mozak i tijelo prilikom putovanja *neprirodnim* brzinama od ~50km/h u vlakovima. :P
Sigurno da ce neki osjecat mucninu i da im to nece odgovarat, ali i sa 3D pa i obicnim 3D igricama to zna biti problem. Sta bi sad trebali zabranit i aute, jer ce 2% populacije osjetit mucninu pri duzem putovanju. O brodovima da i ne pricam...

- on topic
Mislio sam da cu 100% uzet kad izadje javna verzija, ali ovaj Facebook deal me itekako dira. Slusao sam negdje izlaganje od strane Facebooka, i sjecam se nekih dijelova koji me brinu: oni nisu HW kompanija i ne misle zaradit na samom produktu, vec softverskim sadrzajem, jer oni vide siru upotrebu nego samo u igrama, pa onda "there may be advertisements"... Obzirom da Facebook prakticki zivi od reklama i prodavanja osobnih informacija, te imaju povijest problema i kritika oko privacy laws, mislim da bih mogao preskocit.

Plus sto dev kit 1 ima bas ocajnu rezoluciju, 1280x800 s overlapom izmedju ociju, taj dio je bio razocaravajuc. Obzirom da je cijelo vidno polje popunjeno, usporedio bih to s igranjem na rezoluciji 1280x800 na 30-incnom monitoru. 1080p ima cca 2x vise pixela, i sigurno je vrlo osjetno poboljsanje, ali nisam siguran da ce i to biti dovoljno. 2560x1440 bi vec trebalo bit pristojno i nadam se da ce mozda izaci i s takvom varijantom, a idealno bih volio vidjet 4K verziju.

Znam da oni nisu nista obecavali na kickstarteru, i pravno je sve OK, ali je ipak malo gramziv potez. Koliko sam vidio od pocetnih par milijuna dolara na koje su ciljali, uspili su nagrnut nekih $100M, itekako dovoljno za normalan rad i bez potrebe za prodajom. Ovako ispada da im je cilj bio pokrenut startup tek toliko da ga mogu prodat i zgrnut novce. Nije da je to neuobicajeno i nerazumljivo, ali ipak to nije ono za sto su kickstarter donori mislili da daju priloge.

14 godina
neaktivan
CyberK, necu te citirati jer je dugacak tekst pa da ne dobijem zuti karton :). Iako je OR prvi to ne znaci da ih netko ne bi mogao sustici da se prava lova utrpa. Ako se pokaze (a po meni se vec pokazalo) da je OR revolucija pojavit ce se stotine klonova i da OR nije prihvatio investiciju Facebooka oni bi ulozili u nekog drugog i prestigli ih za godinu, dvije. Njihov potez je dedfinitvno pametan sto su pristali na investiciju FB-a.

0 0 hvala 0
12 godina

http://venturebeat.com/2013/12/12/oculus-vr-raises-75m-from-andreessen-horowitz-to-create-consumer-version-of-its-virtual-reality-goggles/

Cak i ako uzmemo potencijalnu konkurenciju u obzir, postoji niz kompanija koje imaju vise smisla kao kupci: Samsung, Apple, Google, cak i Microsoft. Pa mi se i dalje cini da je najjednostavnije objasnjenje vjerojatnije, Occamova britvica, jel: prodali su se radi dobre love. Ni ja se ne bih puno bunio da preko noci postanem multi-milioner...

Vise love je sigurno pozitivna stvar, ali nekako sam dojma da im to vise nije bio narociti problem, pa kad se sve zbroji i oduzme, ne vidim ovo kao nesto pozitivno za nas kupce. Druga stvar su vlasnici Oculusa.

14 godina
neaktivan

Dakle evo konačno recenzija DK2 prototipa.
U BUG tv-u su komentirali uređaj kao neki gimmick i uspoređuju ga sa pokušajima od prije 20 g. Nije mi u opče jasno kako netko može raditi tu usporadbu i druga stvar kako netko ne vidi prednosti VR-a.
Predložio bi ekipi iz BUG-a da se malo dublje pozabavi tom temom i volio bi vidjeti naslovnicu BUG-a sa temom virtualne stvarnosti. San je star i duže od 20 g. i ima toliko stvari da bi se vjerojatno moglo ispuniti sve strane časopisa, a da ne bude dosadan.
http://www.ign.com/articles/2014/05/06/eve-valkyrie-oculus-riftas-first-killer-app

2 0 hvala 0
11 godina
protjeran

Ovo vrijedi pogledati

www.mmo-balkan.com www.starcitizen-balkan.com
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice