Kolega potpuno se slažem sa tobom. Tko kaže da terminal nije brz treba se upisati na fax na neki UX design ili Man machine communication, i pročitati si što je KLM(Keystroke level model) metoda pa izmjeriti: https://en.wikipedia.org/wiki/Keystroke-level_model
Ja osobno sam u procesu prelaska na i3wm GUI i stavio sam si da mi sustav automatski pokrene terminal, sudo apt-get update, sudo apt-get upgrade i izađe iz terminala dok samo stisnem tipke "super(još ljudima poznata kao win tipka) + u". Jedino što ja moram napravit je stisnuti tipke, unesti password i odobriti update. Ostalo je automatizam.
Što se tiče ovoga ostaloga, da Windows i Windows 3rd party aplikacije pogotovo su puno invazivnije na rad svog korisnika. A i "Windows rot"(postupna degradacija kvalitete sustava) je dokazana stvar.
a na pitanje dal je linux u mogučnosti vrtit aaa naslove igara isto ko i windovs dal se tu slažeš, jer po pretpostavkama koje si napisao smatram da si napredniji korisnik linuxa, samo da su grafičke kartice otvorenije prema linux devoloperima i dal open gl nebi mogo potuč dx?