Stallman upozorava na Mono

poruka: 26
|
čitano: 4.215
1
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
Ovo je tema za komentiranje sadržaja Bug.hr portala. U nastavku se nalaze komentari na "Stallman upozorava na Mono".
18 godina

Slazem se sa Miguel de Icazom, covjekom koji ce uskoro omoguciti razvoj iphone/ipod aplikacija u .net mono frameworku :) (oh srece!). Cak stovise, cini se da veliki MS cak i dozvoljava

Mono framework u novom Visual Studio 2010 koji ce izaci pred kraj godine:

http://jpobst.blogspot.com/2009/06/mono-in-visual-studio-2010.html

stop(); // hammertime! | http://twitter.com/hhrvoje
Moj PC  
0 0 hvala 0
18 godina
protjeran

C# aplikacije su dosta zastupljene u GNOME-u za razliku od KDE-a. F-Spot, Banshee, spomenuti Tomboy... Nije čudno kada je Miguel jedan od začetnika GNOME-a a sada u sklopu Ximiana kojeg je kupio Novell razvija NET za GNU/Linux, Mono projekt.

Stallman je ovdje previše paranoičan, Mono je pod GPL-om tako da Micro$oft ne može ništa. Valjda bi tako Bell Labs mogao tužakati za C jezik.

Developers,developers,developers...coming and coming and coming...

0 0 hvala 0
18 godina
neaktivan
RE: Stallman upozorava na Mono
the_tux kaže...

C# aplikacije su dosta zastupljene u GNOME-u za razliku od KDE-a. F-Spot, Banshee, spomenuti Tomboy... Nije čudno kada je Miguel jedan od začetnika GNOME-a a sada u sklopu Ximiana kojeg je kupio Novell razvija NET za GNU/Linux, Mono projekt.

Stallman je ovdje previše paranoičan, Mono je pod GPL-om tako da Micro$oft ne može ništa. Valjda bi tako Bell Labs mogao tužakati za C jezik.

Iskustvo me uci da Stallman nije previse paranoican. Glupo je forsirati alat koji ima porijeklo u Microsoftu kad se sve moze napraviti i sa drugim alatima koji ce sigurno zauvijek ostati open source.

Uvijek sam bio protiv programiranja u Visual Basicu i Visual C-u, te MS SQL bazi ako se to isto moze napraviti u phpu i MySQL-u i na taj nacin, em seliti lako sa stroja stroj, em ne kupovati razne licence.

18 godina
neaktivan

Stallman je kreten.

Hrvatska je oligarhijska partitokracija s primjesama patokracije.
Moj PC  
1 2 hvala 0
18 godina
neaktivan
naxeem kaže...

Stallman je kreten.

sa ovako fino argumentiranim komentarima, naxeem također...

ex biljna uš, puknite me toljagom po lusteru možda ugledam zvjezdicu više
18 godina
neaktivan
virtualAThome kaže...
the_tux kaže...

Iskustvo me uci da Stallman nije previse paranoican. Glupo je forsirati alat koji ima porijeklo u Microsoftu kad se sve moze napraviti i sa drugim alatima koji ce sigurno zauvijek ostati open source.

Uvijek sam bio protiv programiranja u Visual Basicu i Visual C-u, te MS SQL bazi ako se to isto moze napraviti u phpu i MySQL-u i na taj nacin, em seliti lako sa stroja stroj, em ne kupovati razne licence.

a kakve veze ima php sa visual c jezikom?

php je za web aplikacije, a visual c za desktop aplikacije. ne razvijas web sa c jezikom!

a mysql se ne moze mjeriti sa ms sql. da li je ok za web? da, ali ne moze se mjeriti sa ms sql kao niti sa oracleom.

18 godina
neaktivan
Problem je što ni njegovi argumenti nisu nešto. Lik je paranoični radikalni zelot i priča stvari koje zvuče dramatično, a često su gluposti.
Sada idem pročitati članak i vidjeti jesam li uopće trebao.
18 godina
neaktivan
Ne mogu uređivati post, pa ću ovaj dodati. Kolega moderator neka spoji, hvala.
Pročitao sam i stojim pri svome. Jer C# je ECMA standard (ECMA-334), pa mu kritika uopće ne stoji.
18 godina
protjeran

"a mysql se ne moze mjeriti sa ms sql. da li je ok za web? da, ali ne moze se mjeriti sa ms sql kao niti sa oracleom."

A zašto se ne bi mogao mjeriti?

Ja sam za osobne primjene prebacio knjigovodstvene podatke jedne firme od 50-tak kompjutera u MySQL, sa alatom za automatsko čitanje Oracle servera, isprogramirao u NetBeans-u (Java RAID) aplikaciju za pregled i analizu tih podataka.

U MySQL-u mi se strašno sviđa alat za rad sa podacima. Uvijek sam imao manje problema za eksportiranje podataka za OpenOffice tablice (govorim o kodnim stranicama) iz MySQL-a.

Ne vjerujem da Oracle ne zna zašto kupuje Sun (ili MySQL, zar ne?).

A o razlici između Microsoft baza podataka i Oracla, ne isplati se niti govoriti...

Posebno kada količina podataka naraste na GBy-te.

Ali sve se razvija, i svi imaju problema koji vremenom nestaju, opcija koje se vremenom dodaju...

A Stallman je plaćen da priča gluposti... Kao što je i SCO pričao.

Ali mač ima ponekad i dvije oštrice!

Nikola Tesla and My Thoughts: http://free-ri.htnet.hr/Branko/index.html

0 0 hvala 0
18 godina

kog su zmije grizle, i guštera se boji.

ja sam se zaljubio ... http://crunchbanglinux.org/

0 0 hvala 0
18 godina

Mislim da mysql ne bi radio kao klaster od 50-tak servera, sa terabajtima podataka. MS i Oracle to moze, ali mysql-u to nije niti cilj! To su dva razlicita trzista i ne treba ih mjesati. Za ono sto su napravljeni, php i mysql rade dobro, a java, .net i slicni imaju malo drugacije ciljeve.

Sto se tice ECMA standarda, istina je da je c# standardiziran ali problem je u Frameworku. Mono kopira funkcionalnost ali nesmije koristiti patentirane algoritme koje MS koristi. Iako mislim da se MS nameraci, nasao bi par stotina dijelova gdje se implementacija moze protumaciti kao krsenje prava. Medzutim, prema sve sudeci MS pomaze Novellu i za sada stvari izgledaju dobro.

MS zna da se tih nekolicina programera koji razvijaju Mono nemogu mjeriti sa vojskom iz MSa.

Moj PC  
0 0 hvala 0
16 godina
neaktivan
hudo kaže...

Mislim da mysql ne bi radio kao klaster od 50-tak servera, sa terabajtima podataka. MS i Oracle to moze, ali mysql-u to nije niti cilj! To su dva razlicita trzista i ne treba ih mjesati. Za ono sto su napravljeni, php i mysql rade dobro, a java, .net i slicni imaju malo drugacije ciljeve.

Sto se tice ECMA standarda, istina je da je c# standardiziran ali problem je u Frameworku. Mono kopira funkcionalnost ali nesmije koristiti patentirane algoritme koje MS koristi. Iako mislim da se MS nameraci, nasao bi par stotina dijelova gdje se implementacija moze protumaciti kao krsenje prava. Medzutim, prema sve sudeci MS pomaze Novellu i za sada stvari izgledaju dobro.

MS zna da se tih nekolicina programera koji razvijaju Mono nemogu mjeriti sa vojskom iz MSa.

Konkretno, radi se o Base Class Libraries. One nisu uključene u standard niti se MSFT odrekao njihove zaštite. Sam C# kao jezik je drugi par rukava, BCL i ono oko njega je glavni kamen spoticanja.

Bilo je rasprave o tome prije par godina, pa je MSFT rekao da neće tužit ni forsirat patente, osim ukoliko netko iz tog tabora njih ne tuži.

@hudo: app za iPhone se ne mogu razvijati tako da rade direktno na Mono frameworku, Appleova licenca ne dopušta. Rješenje je kompajler iz IL koda i nativni, kako se sad radi.
@the_tux: može biti pod GPL-om, ali ako krši nešto zaštićeno, nema spasa.
@sasa: Visual C++ je MSFT-ov alat za razvoj aplikacija u C-u. Naravno da se u C-u mogu pisati i pišu programi za web. Jesi čuo za web servere i script (ASP, PHP) interpretere? Oni se često pišu u C-u. U čemu je pisan Apache i PHP interpeter? Jesi čuo za CGI, koristilo se prije nego se scripting raširio - i to se često pisao u C-u. Razni filteri i pluginovi za web servere se ponekad pišu u C-u (ISAPI filteri)... Ali razvoj je složeno i dugo traje.
@branko: postoji razlog zbog čega se MSSQL i Oracle DB koriste. Za napravit grafove i sumu knjigovodstvenih podataka najčešće je dovoljan Access. Nemoj se zatupit kao oni sa www.sampioni.com pa da sve guraš u isti kalup

18 godina
neaktivan
hudo kaže...

Morat cu se tu upetljati. Samo Microsoft ima MS SQL koristen u clusterima i nitko drugi (barem ne pametan). Koristiti MS SQL za imalo vece baze (vec iznad 10GB) je ravno samoubojstvu, zato postoji Oracle i svatko ozbiljan ga koristi.

Svi ostali mogu u potpunosti koristiti MySQL.

18 godina
neaktivan
Upravo si izvalio glupost dana; firma za koju sam nedavno radio, ima MSSQL cluster (9 nodova) i savršeno su zadovoljni. Da, ozbiljni su, ako neozbiljnim ne smatraš pola milijuna zahtjeva dnevno.
18 godina
neaktivan
virtualAThome kaže...
hudo kaže...

Morat cu se tu upetljati. Samo Microsoft ima MS SQL koristen u clusterima i nitko drugi (barem ne pametan). Koristiti MS SQL za imalo vece baze (vec iznad 10GB) je ravno samoubojstvu, zato postoji Oracle i svatko ozbiljan ga koristi.

znaci oracle ne vrijedi za male baze, a ms je samo za male baze, ali opet ne valja jer je mysql bolji?!

luda ti je ta logika...

netko je gore napisao za oracle i sun - zar mislis da je oracle kupio sun zbog mysqla? ili zbog servera, procesora i sl.

@blahblalbla..

krivo si me razumio.. jano da se te aplikacije pisu u c/c++, ALI ne pises samu web stranicu u c/c++, vec u c# ili php.... ili ti pises u c/c++??

Poruka je uređivana zadnji put sri 1.7.2009 23:03 (sasa).
18 godina
virtualAThome kaže...
hudo kaže...

Mi u firmi imamo baze puuuno vece od 10gb, i to vise njih, za klijenta kojega svi vi znate ali ga ja nesmijem imenovati;). Sva radi uredno, naravno.

Ima tonu velikih firmi koje koriste mssql. Mysql se niti nemoze instalirati u takvom okruzenju, ali kao sto sam napisao, on nije niti napravljen za takve stvari. Gdje je potrebna vrhunska replikacija, security i recovery mysql nema sto traziti. Ali zbog odredzenih optimizacija (myisam format tablica), mysql je nesto brzi kod nekih upita (sto se tice memorije i cpu-a) - ali opet to je kod puno selectova, kod puno updateova i insertova bolje se drzi mssql (OLTP primjena) Znaci za manje stvari, male i srednje tvrtke, mysql je odlican, ali za velike tu su jedine opcije mssql i oracle (da ne spominjem i db2, ingres,...)

Poruka je uređivana zadnji put sri 1.7.2009 23:20 (hudo).
18 godina
neaktivan
hudo kaže...

Mi u firmi imamo baze puuuno vece od 10gb, i to vise njih, za klijenta kojega svi vi znate ali ga ja nesmijem imenovati;). Sva radi uredno, naravno.

Ima tonu velikih firmi koje koriste mssql. Mysql se niti nemoze instalirati u takvom okruzenju, ali kao sto sam napisao, on nije niti napravljen za takve stvari. Gdje je potrebna vrhunska replikacija, security i recovery mysql nema sto traziti. Ali zbog odredzenih optimizacija (myisam format tablica), mysql je nesto brzi kod nekih upita (sto se tice memorije i cpu-a) - ali opet to je kod puno selectova, kod puno updateova i insertova bolje se drzi mssql (OLTP primjena) Znaci za manje stvari, male i srednje tvrtke, mysql je odlican, ali za velike tu su jedine opcije mssql i oracle (da ne spominjem i db2, ingres,...)

MS SQL postoji zato sto Microsoft poklanja pakete svojim partnerima, a onda se programeri naviknu (kao sto sam se i ja naviknuo) na MS alate i zbog navike nastavljaju raditi na njima. MS se ne moze mjeriti sa Oracleom (osim sa cijenom) i svakome tko si moze priustiti bih preporucio Oracle.

Ako si vec ne moze priustiti onda je MySQL bolja baza jer je besplatna, a sa dobrim programerom baze jednako brza kao i MS SQL. Sto se tice recoverya, replikacije i sl. Microsoft je tu katastrofalan, u najmanju ruku. Mozda se varam jer ne radim na MS bazama vec 4 godine, ali prije 4 godine je samo amater mogao koristiti apsolutno nepouzdanu MS-ovu replikaciju. O clusterima necu niti govoriti. Niti ja necu spominjati imena, ali jedan, vjerojatno zajednicki poznanik (jedan od 50 najboljih za MS SQL u svijetu) mi je savjetovao da preskocimo MS replikaciju jer nije dovoljno pouzdana.

18 godina
protjeran

Kako je lako pljuvati po rms-u. Čovjeku koji je nešto učinio za kompjutersku zajednicu, kreatoru GNU projekta i GPL-a. GPL je genijalna stvar. Kada je software pod GPL-om (pogotovo GPLv3), ne može Microsoft, Apple, Adobe i ostala bratija po pohlepi iskoristiti trud programerske zajednice, čupkati i krasti kod kako im se sprdne, to mogu raditi kod BSD licence. Radi GPL-a, Oracle ne može zaustaviti razvoj MySQL-a (onako tipično za velike softverske firme, kupiti, zaustaviti razvoj, uništiti), jer je pod GPL-om, i lako se može fork-ati.

@blahblahblah, program pod GPL-om se mora pridržavati nekih pravila. Teško da Mono krši neke patente jer mora poštivati GPL.

Ako bi se neka baza iz open sourcea mogla uspoređivati sa velikima, onda bi to bio PostgreSQL, ne MySQL. Dobro da se nije za usporedbu uzeo SQLite.

Oracle je kupio SUN radi MySQL-a i Solarisa. Hardware im dobro dođe jer tako sada imaju cjelovito rješenje u svojoj ponudi.

Developers,developers,developers...coming and coming and coming...

0 0 hvala 0
18 godina
virtualAThome kaže...

MS SQL postoji zato sto Microsoft poklanja pakete svojim partnerima, a onda se programeri naviknu (kao sto sam se i ja naviknuo) na MS alate i zbog navike nastavljaju raditi na njima. MS se ne moze mjeriti sa Oracleom (osim sa cijenom) i svakome tko si moze priustiti bih preporucio Oracle.

Ako si vec ne moze priustiti onda je MySQL bolja baza jer je besplatna, a sa dobrim programerom baze jednako brza kao i MS SQL. Sto se tice recoverya, replikacije i sl. Microsoft je tu katastrofalan, u najmanju ruku. Mozda se varam jer ne radim na MS bazama vec 4 godine, ali prije 4 godine je samo amater mogao koristiti apsolutno nepouzdanu MS-ovu replikaciju. O clusterima necu niti govoriti. Niti ja necu spominjati imena, ali jedan, vjerojatno zajednicki poznanik (jedan od 50 najboljih za MS SQL u svijetu) mi je savjetovao da preskocimo MS replikaciju jer nije dovoljno pouzdana.

Mogu samo reci to sto ti govoris nije istina, jer u kuci imamo i mysql i mssql baze (dio naseg biznisa je pruzanje hosting usluga, a dio razvoj aplikacija), i znamo prednosti i mane svake od njih. Ne samo to, i da zaguglas i potrazis objektivne (naglasak!) usporedbe te dvije platforme, vidjeti ces da odprilike govore ovo sto sam ja napisao. Reci samo, koliko godina iskustva imas i na cemu baziras te svoje tvrdnje? U kojim alatima si radi, i kakve aplikacije? Ako je zadnje na cemu si radio msssql 2000, onda nemamo o cemu pricati.

18 godina
neaktivan
hudo kaže...
 Reci samo, koliko godina iskustva imas i na cemu baziras te svoje tvrdnje?

8 god., na osobnom iskustvu.

18 godina
neaktivan

8. godina radiš s bazama, ali očito nisi ni taknuo SQL Server 2005 ili 2008?

18 godina

pregledom virtualAThome-ovih postova na ovom forumu primjetio sa da pljuje po svemu sto ima bilo kakve veze sa MS. Stoga mislim da je bilo kakva rapsrava unaprijed osudzena na neagrumentirano lametiranje i flejmanje.

Zato predlazem da se dalje drzimo teme threada, ako uopce netko ima nesto za reci o tome (da podsjetim: Stallman upozorava na Mono)

Moj PC  
0 0 hvala 0
18 godina
neaktivan
hudo kaže...

pregledom virtualAThome-ovih postova na ovom forumu primjetio sa da pljuje po svemu sto ima bilo kakve veze sa MS.

Morat cu se jos malo zadrzati offtopic. Tocno je da pljujem dosta, mozda i previse po MS-u, ali je to zato jer sam isprobao i druge stvari osim MS-a. Nekada sam i ja radio samo na MS alatima, u IE-u, sa MS bazama u virtual studiu itd. Kad sam sjeo na MySQL poludio sam od muke jer su mi falili alati na koje sam naviknuo. Kad sam se naviknuo raditi na drugaciji nacin sa novim alatima shvatio sam njihove prednosti i sada imam drugu koncepciju programiranja nego sam je imao onda.

A to sve i nije offtopic jer je upozorenje Stallmana na Mono u potpunosti jednako mojem razmisljanju o MS-u. Bolje ga se cuvati jer cemo u suprotnom kad tad placati nekakve licence koje nismo ocekivali i uracunali u cijenu naseg rada.

18 godina
neaktivan
naxeem kaže...

8. godina radiš s bazama, ali očito nisi ni taknuo SQL Server 2005 ili 2008?

Ne. Vec 4 godine ne radim na administriranju baza. Jedino sto me sada kod baze zanima je postavljanje indexa i punjenje tablica, a moje lose iskustvo sa clusterima i replikacijom je vezano za starije MS SQL Servere.

18 godina
virtualAThome kaže...

virtual studiu itd

Izgleda da stvarno imas iskustva sa ms alatima, pogotovo sa virtual studiom.

Na stranu sala, razumijem tvoje strahove glede proprietary microsoft alata, imas svo pravo se bojati toga i koristiti sto god zelis. 

Ja osobno ponekad vise vjerujem "placenim" proizvodima jer ipak dobivam odredzenu sigurnost i garanciju, posto sam se par puta opekao upotrjebljavajuci razne open source frameworke. Ovime mislim na odredzene slucajeve gdje je razvoj alata odjednom napusten i ja sam bio ostavljen na "cjedilu". Bez obzira na to, u svakodnevnome poslu se i dalje uvelike oslanjam na razne open source proizvode bazirane na ms tehnologiji (ne samo to, od nedavno je i cijeli .net framework open source!).

18 godina
neaktivan

@virtualAThome: radi se o dvije iteracije i godinama razlike pa mislim i da je tvoje mišljenje, s obzirom na datum, irelevantno.

Poruka je uređivana zadnji put ned 5.7.2009 14:05 (naxeem).
1
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice