Nažalost imam osjećaj da će ljudi isprobati firefox os i odustati od njega,međutim nadam se da uspiju napraviti konkurentan proizvod.Konkurencije nikad previše.Isto to želim Ubuntuu za mobitele!
- +/- sve poruke
- ravni prikaz
- starije poruke gore
Iskreno? Volim firefox, ali mi je ovaj cijeli koncept browsera kao operacijskih sustava veoma odbojan.
Takodjer silno guranje onlina, a provideri se bune i prijete cijenama. Kaj bi provideri morali samo investirat i izmisljat nove tehnologije da zadovolje ostale?
FF OS je iz filma: gdje mali Mujica tud i ja.
Prijatelju ovo se zove dogma ili zagriženost.
> FF ... je iz verzije u verziju sve losiji i losiji.
FF je imao dug, loš period nesnalaženja. FF sad je dobar, sve bolji. Na Linuxu se update-ira čim se pojavi bug, i povremeno ga treba restartati da npr. provjera hrvatskog pravopisa proradi u novoj verziji... a optimizira se za Android kontinuirano.
> HTML5 je ok standard ali kao sve skript (cross platform) tehnologije uzasno spor i vrlo zahtjevan na resursima
Ne da mi se u detalje, ali opet ti je premisa ugl. točna a onda vrvi predrasudama. HTML 5 je još u povojima, ali nije nužno da u svemu bude spor. U krajnjoj liniji, aplikacija se može vrtiti s druge strane, a "iscrtavati" rezultat na hostu (da "iscrtam"). Chromebook koncept npr funkcionira, ali ne za sve i svaku primjenu.
> Sam Google je priznao sporost Jave, a to i vidimo suludim nabrijavanjem CPUova.
O čemu ti? Koja mrtva Java? Hoćeš sad spominjati i ActiveX? "script tehnologija" ili pak "VM interpreter" tehnologija? Moraš biti jasniji, ako već pljuješ. Bolje nemoj, jer ovo nema smisla.
> Ne kuzim guranje cross platform kada na desktopu imamo iskljucivo x86, a na mobilnoj platformi ARM caruje.
Ovo ne treba ni komentirati... a što je kompatibilnost aplikacija/servisa između x86 i ARM nego cross platform ?
> Takodjer silno guranje onlina, a provideri se bune i prijete cijenama. Kaj bi provideri morali samo investirat i izmisljat nove tehnologije da zadovolje ostale
Koja ti je to konstrukcija? Baš se provideri bune što će više zarađivati. Cijene padaju čim je veći promet, ne? Vjerojatno si htio reći da dolazi do prezagušenosti - što je realni, ali ne i neriješiv problem.
Naime, nekad kad nije bilo toliko velikih brzina, koristili su se proxy-ji, intraneti, raz. (lokalna) keširanja i ubrzivači, kompresije i optimizacije. Sve je to i danas upotrebljiva tehnologija.
> FF OS je iz filma: gdje mali Mujica tud i ja
Otprilike kao i tvoj komentar.
Tko ima xperiu e može i isprobati firefox os. http://www.xperiablog.net/2013/02/27/sony-mobile-releases-firefox-os-rom-for-xperia-e/
Iskreno? Volim firefox, ali mi je ovaj cijeli koncept browsera kao operacijskih sustava veoma odbojan.
Zavisi šta ti želiš tj. koje su tvoje potrebe.
Meni je recimo ova Ubuntu fora sa one device to rull them all jako privlačna.
Ali tu postoje i ljudi koji žele običan jeftin smartphone koji će zadovoljavati najosnovnije potrebe, a ipak imati mogućnosti za dodavanje aplikacija, igara itd.
I ja bih voleo da imam S3 ili iPhone 5, ali su mi nepotrebni, niti su vredni novca (za moje potrebe).
Najbitnije je videti sa kojim paketima i cenama će operateri nuditi Fx OS uređaje.
Prijatelju ovo se zove dogma ili zagriženost.
> FF ... je iz verzije u verziju sve losiji i losiji.
FF je imao dug, loš period nesnalaženja. FF sad je dobar, sve bolji. Na Linuxu se update-ira čim se pojavi bug, i povremeno ga treba restartati da npr. provjera hrvatskog pravopisa proradi u novoj verziji... a optimizira se za Android kontinuirano.
> HTML5 je ok standard ali kao sve skript (cross platform) tehnologije uzasno spor i vrlo zahtjevan na resursima
Ne da mi se u detalje, ali opet ti je premisa ugl. točna a onda vrvi predrasudama. HTML 5 je još u povojima, ali nije nužno da u svemu bude spor. U krajnjoj liniji, aplikacija se može vrtiti s druge strane, a "iscrtavati" rezultat na hostu (da "iscrtam"). Chromebook koncept npr funkcionira, ali ne za sve i svaku primjenu.
> Sam Google je priznao sporost Jave, a to i vidimo suludim nabrijavanjem CPUova.
O čemu ti? Koja mrtva Java? Hoćeš sad spominjati i ActiveX? "script tehnologija" ili pak "VM interpreter" tehnologija? Moraš biti jasniji, ako već pljuješ. Bolje nemoj, jer ovo nema smisla.
> Ne kuzim guranje cross platform kada na desktopu imamo iskljucivo x86, a na mobilnoj platformi ARM caruje.
Ovo ne treba ni komentirati... a što je kompatibilnost aplikacija/servisa između x86 i ARM nego cross platform ?
> Takodjer silno guranje onlina, a provideri se bune i prijete cijenama. Kaj bi provideri morali samo investirat i izmisljat nove tehnologije da zadovolje ostale
Koja ti je to konstrukcija? Baš se provideri bune što će više zarađivati. Cijene padaju čim je veći promet, ne? Vjerojatno si htio reći da dolazi do prezagušenosti - što je realni, ali ne i neriješiv problem.
Naime, nekad kad nije bilo toliko velikih brzina, koristili su se proxy-ji, intraneti, raz. (lokalna) keširanja i ubrzivači, kompresije i optimizacije. Sve je to i danas upotrebljiva tehnologija.
> FF OS je iz filma: gdje mali Mujica tud i ja
Otprilike kao i tvoj komentar.
Ajmo redom.
FF negdje od verzije 4 dozivljava pad sto se tice brzine i pozderane memorije. Da, stavljaju oni novu funkcionalnost ali s druge strane gube. Puno puta sam napisao kako mi FF na Win pri ucitavanju raznih webshopova (html tablice) zakoci citav komp dok ostali to ne rade. Nisam jedini koji nije zadovoljan FFom. Da se razumijemo, striktno koristim FF pod Win ali na Androidu ne jer je teska koma. Na PCu koma se izgubi radi proca i memorije (ostaje problem kocenja).
Sorry, ali suludo je pisati glavni dio kompa u sporom jeziku. WP je daleko brzi (fluidniji) od Andoida jer nema silnu skalarmeriju koju ima Android. Pogledaj si bilo koji html file pa ces vidjeti da se radi o text filu koji ima hrpu "nepotrebnog" - radi se o XMLu. Taj text file, html, moras ucitati, isparsati i onda izvrsiti. Si dovoljno star da si cuo za Basic? To je html na nesto visem nivou. Znas, postoje nativni programi, tj oni pisani u "masinskom" jeziku, interpretirani jezici kao Basic (ima i semi compiliranih) i skripte kao JavaScript. Nativni jezici su najbrzi ali nisu cross platform, a oni ostali jesu. Java i C# uveli su pol compilirani kod koji se do kraja iskompajlira prilikom izvrsavanja. Npr, C# je po defaultu skompajliran nativno ako se ne izabere cross platform opcija koja proizvodi, tzv P code (CLI), koji se u run timeu kompajlira u nativni jezik. Ljudi vole html jer im je sve gotovo i jednostavno. Uopce ne moras vodit brigu o, npr, crtanju jer to obavi browser bez flickera. Kao i Flash koji je jednostavan za programirat, a to onda platis na drugoj strani. Pisati OS na takav nacin je suludo i zahtjeva mrcine od procesora koji vecinu vremena provode izvrsavajuci OS kod.
Dalje, Java i ActivX nemaju nikakve veze. ActiveX je COM objekt pisan u nativnom jeziku sa odredjenim interfacima koji se vrlo lako moze ugradit (embeddati) u bilo koji window pod Windowsima. Skripte nemaju pak veze s navedenim jer su svijet za sebe. Sto se tice brzine ActiveX je nativno "pisan" kod i kao takav najbrzi. Npr IE je ActiveX objekt (browser dio). Koliko je neki jezik brz ovisi o njemu samom i kvaliteti kompajlera Ada je divan jezik za neke vrlo specificne zadatke ali nije za pisanje OSa. Android pod sobom ima Linux kernal koji vrti VM koja vrti user program. Windowsi direktno vrte user program jedino se hardwareu ide preko proxya - HAL. A FF OS ima pod sobom Linux, pa browser koji je velik interpreter i tek onda user program koji ima kod pisan skriptama koje se dodatno interpretiraju. Suludo!
Sada opet o cross platformu, tj x86 i ARM. Android se vrti uglavnom na ARMu, a x86 nema bas nekih sansi. WP se vrti na ARMu i x86 ali sam OS nije pisan cross platform. Aplikacije jesu i zato zahtjevaju RT mod. Btw, dal znas da MS nije dozvolio FF pod RTom? Razlog je povecana potrosnja struje, tj sporost i neoptimiranost. Ono sto hocu rec, ako pises cross platform OS da si smanjis muke onda to platis brzinom i resursima. Rezultat je sto Android ima vece zahtjeve nego iOS ili WP.
Bilo je dosta clanaka gdje provideri oce naplacivat, npr YouTubeu radi enormnih prometa. Dal imas viziju koliko kosta neki HSDPA BTS (bazna stanica), pa onda link do centrale (zicani ili mikrovalni), pa u centrali routeri, serveri da bi korisniku pustio koji megabit? Jako puno! Kod nas je situacija losa upravo radi enormnih ulaganja, a slabog povrata investicije.
Sorry sto je ovako pisano jer pisem na Android Tabletu gdje je "nemoguca" misija radit copy&paste bez gubitaka zivaca.
Da zavrsim. Imati telefon za browsanje gdje ces imenik imat napisan kao html file je suludo. Dodatno suludo uz mega popularni Android! Uspjeh Androida lezi u tome sto je bio prvi slobodni touch orijentirani OS. iOS je i dalje zatvoren (jedna firma), a MS je spavao jer WM nije touch vec stylus orijentirani OS bez fancy-schmancy GUIa. Guranje novih OSova podsjeca me na videoteku u nas, jedan otvori pa moraju svi.