Gluposti! Pa Microsoft ako želi može totalno prekinuti prodaju XP-a u Rusiji.. I prodavati samo Vistu.
Sad bi Rusi njima naređivali dal da pordaju svoj proizvod i kako.
Gluposti! Pa Microsoft ako želi može totalno prekinuti prodaju XP-a u Rusiji.. I prodavati samo Vistu.
Sad bi Rusi njima naređivali dal da pordaju svoj proizvod i kako.
Nisu gluposti. Microsoft OS je rasprostranjen od najobicnog netboka do nuklearnih podmornica. Sve velike firme moraju da postuju pravila igre u lokalnim zemljama. Risuja je milionski pazar, sa milionima prodanih kopija M$ softvera i mnogo zelenih dolara. Mislis da oni ne mogu da naredjuju Microsoftu kad su u takvu poziciju?.
ovdje sam na strani Rusa, ali se svejedno malo zahihocem kad pomislim da jedna od zemalja sa najvecom stopom piratiziranog (vecinom MS-tovog) softvera u svijetu ide prigovarat MS-u radi krsenja zakona. pocistite prvo u svom dvoristu. hehe, Ballmer je sigurno socno opsovao rod russkiesima.
Nije tocno. Evo malo finansiskih podataka:
51.10 milijardi dolara u 2007god.
Kad mi na balkanu napravimo toliki obrt, onda bi i mi postavljali uslove M$.
http://www.microsoft.com/rus/news/issues/2007/09/MS_FY07.mspx
http://english.pravda.ru/russia/economics/22-09-2006/84613-Microsoft-0
Мировой объем продаж корпорации Microsoft за 2007 финансовый год вырос на 15% и составил 51,10 млрд. долларов США. Чистая прибыль (Net Revenue) составила 14,10 млрд. долларов США, доход от основной деятельности (Operating Income) составил 18,50 млрд. долларов США. В направление исследований и разработок (Research and Development) было инвестировано 7,1 млрд. долларов США.
Osobno mislim da je to kretenizam.
Izgleda da je u svijetu postalo popularno izmisljati kojekakve gluposti protiv velikih firmi koje imaju znacajan trzisni udio pod izlikom borbe protiv monopola, pa sad stvarno nalaze razne debilne razloge. Valjda je recesija stisnula, pa treba naci neke nove izvore novaca.
Microsoft ima novi OS i naravno da gura njega i zeli da korisnici prestani koristiti stari.
Sta ce biti slijedece?
Tuzba protiv MS jer ne isporucuje Windows 98?
Tuzba protiv Intela jer ne isporucuje Pentium4?
Tuzba protiv AMD-a jer ne isporucuje Barton 2500+?
Tuzba protiv Volkswagena jer ne isporucuje Golf 5?
Izgleda da je u svijetu postalo popularno izmisljati kojekakve gluposti protiv velikih firmi koje imaju znacajan trzisni udio pod izlikom borbe protiv monopola, pa sad stvarno nalaze razne debilne razloge. Valjda je recesija stisnula, pa treba naci neke nove izvore novaca.
Microsoft ima novi OS i naravno da gura njega i zeli da korisnici prestani koristiti stari.
Sta ce biti slijedece?
Sta ce biti slijedece?
Sta ce biti slijedece?
Sta ce biti slijedece?
a Boze sta oni imaju tuzit Microsoft...on moze prekinut prodaju XP-a u Rusiji ak oce...valjda 
a Boze sta oni imaju tuzit Microsoft...on moze prekinut prodaju XP-a u Rusiji ak oce...valjda 
U pitanju je vise od 50 milijardi dolara godisno.
Valjda M$ nije toliko naivan da toliko velikom kupcu kaze: 'Ako neces Vistu ko te je.e'.
Zanmljiv način stvaranja monopola - smanjenjem isporuke...
Dobro, o čemu vi svi pričate?
1. U Rusiji vrijede ruski zakoni kakvi god oni bili.
2. Microsoft možda ne može odlučiti što će prodavati ako to nije u skladu sa ruskim zakonima.
Ne znam kakvi su zakoni, a kladim se da nitko od vas ne zna. Ako ne znaš za zakon to te ne opravdava za njegovo kršenje - to je tako u cijelom svijetu. Microsoft se trebao upoznati sa svim pravilima igre prije nego je stupio na tržište. Ako se nije upoznao ili nije mario bit će kažnjen. To je u redu.
A da ima blesavih presuda i zakona, ima.
meni je samo smijesno da Rusija ima agenciju za zastitu trzisnog natjecanja :)
a ja mislio da su oni isto korumpirani kao i mi :)))
Neki od vas bi drugacije svirali da su morali dignuti lijepi kredit od par milja pa sve legalno 
Što jest, jest... udaraju na ovaj Microsoft sa svih strana.. a ovi opet puni para bez obzira na sve tuzbe :D
Svi pricaju o sigurnosti kao prednost, kao Vista i Windows 7 su sigurniji od XP.
Pa probajte da koristite Vista i Windows 7 bez ukljucenog Firewala i Antivirusnog softvera, videcemo koji Windows je sigurniji.
Svi su isti, svi su djubre bez dobrog antivirusnog softvera.
Nek neko nabroji koji su prednosti Viste i Windows 7 naspram XP za prosecnog korisnika (a mislim da su 90% prosecni Office korisnici) i kako da ubedis nekog korisnika ko je dao 100 i vise eura za legalni XP, sad ode u prodavnicu i kupi Windows 7, kad mu Office, Internet, Photoshop, AutoCad i ostale aplikacije perfektno rade na XP-u.
hehe jos ce Rusija zabraniti uvoz sbih ms_ovih proizvoda pa ce vidit onda, nebi bilo cudo :)
Potpuno se slazem. Moj prijatelj ima hrvatski softver Vidak Corpus za dizajn namještaja.
Cijena je 2000 eura po licenci sto je mnogo vise od jednog Windowsa.
Softver se malo sasavo ponasa pod Vista OS, tako da XP mu je prirodno okruzenje.
Isti je slucaj i sa skoro svim specijaliziranim softverima, tako da M$ nije u pravu kad prinudjuje korisnike
na mnogokratne investicije za novi softver, ali to je zacaran krug koji funkcionira jos od vremena DOS-a.
Novi OS, novi Office, novo razvojno okruzenje itd itd.
Nije ni cudno da je M$ najbogata firma, kad svake 2-3 godine moras nesto da menjas.
svaka kompaktibilnost unazad vrijedi do određenog trenutka...to je vrijedilo za SVE OS do sada...a vrijedit će i dalje...druga je stvar...što nisi koristio više od 2 MS OS-a...
za kompaktibilnost sa starijim softom tu je virtual mashine...koji je potpuno besplatan...i ne trebaš imati elektrotehnički fakultet da ga instaliraš i podesiš...
život ide dalje...
win2000 = 5.0
winXP = 5.1
Vista = 6.0
Windows7 = 6.1
isti problemi sa softom i kompaktibilnosti unazad će i dalje postojati...novi win useri će i dalje postavljati ista pitanja...linuxaši će i dalje pljuvati po windowsima...
sve je već odavno viđeno..psi laju...a karavane prolaze...
svaka kompaktibilnost unazad vrijedi do određenog trenutka...to je vrijedilo za SVE OS do sada...a vrijedit će i dalje...druga je stvar...što nisi koristio više od 2 MS OS-a...
za kompaktibilnost sa starijim softom tu je virtual mashine...koji je potpuno besplatan...i ne trebaš imati elektrotehnički fakultet da ga instaliraš i podesiš...
život ide dalje...
win2000 = 5.0
winXP = 5.1
Vista = 6.0
Windows7 = 6.1
isti problemi sa softom i kompaktibilnosti unazad će i dalje postojati...novi win useri će i dalje postavljati ista pitanja...linuxaši će i dalje pljuvati po windowsima...
sve je već odavno viđeno..psi laju...a karavane prolaze...
za one koji se boje...tu je pips