Plastični spin tranzistori

poruka: 7
|
čitano: 2.997
1
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
Ovo je tema za komentiranje sadržaja Bug.hr portala. U nastavku se nalaze komentari na "Plastični spin tranzistori".
17 godina

> Fizičarima sa Sveučilišta Utah Johnu Luptonu i Christophu Boehmeu napokon je uspjelo i u praksi dokazati da je moguće napraviti plastične tranzistore i u njima upravljati

>elektronskim spinom, mijenjati ga i očitavati njegovo stanje što je ekvivalent zapisivanju i čitanju bita informacija.

Imam dojam da je doticnim uspjelo napraviti plasticnu memoriju, a ne plasticni tranzistor, buduci da iz ovog gore proizlazi da ta stvar moze samo memorirati, ali ne moze pojacavati. No dobro, sva sreca sto Bugovci sami sebe na stavljaju na Zloceste stranice.

0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan
RE: Plastični spin tranzistori
rjakopec kaže...

> Fizičarima sa Sveučilišta Utah Johnu Luptonu i Christophu Boehmeu napokon je uspjelo i u praksi dokazati da je moguće napraviti plastične tranzistore i u njima upravljati

>elektronskim spinom, mijenjati ga i očitavati njegovo stanje što je ekvivalent zapisivanju i čitanju bita informacija.

Imam dojam da je doticnim uspjelo napraviti plasticnu memoriju, a ne plasticni tranzistor, buduci da iz ovog gore proizlazi da ta stvar moze samo memorirati, ali ne moze pojacavati. No dobro, sva sreca sto Bugovci sami sebe na stavljaju na Zloceste stranice.

Evo što se događa kada se ljudi koji nemaju pojma prave pametni. Uzmi si neku knjigu iz osnova digitalne elektronike i prouči malo gradivo... Tako možda i naučiš da tranzistori osim pojačavanja signala u normalnom aktivnom području mogu glumiti i sklopku kada rade u području zasićenja/zapiranja i time imaju mogućnost pohranjivanja digitalnog stanja '0' i '1'. A upravo memorija koristi to stanje tranzistora kako bi pamtila podatke. Pojačanje tranzistora tipično je za analogne signale, dok se u digitalnoj elektronici tranzistor koristi kao elektronička sklopka. Ako plastični tranzistor i nema svojstvo pojačanja, to i nije nikakav nedostatak s gledišta digitalne elektronike, jer je u ovome slučaju ta funkcija potpuno nebitna...

Don't be ridiculous, it would be pointless.
Poruka je uređivana zadnji put pon 18.8.2008 15:38 (bor4c).
17 godina

Je vidim što se događa u takvim prilikama, pa znam da je tranzisto elemenat koji osim što pojačava signal može glumiti i sklopku, ali to ti ne znači da je svaka sklopka tranzistor.

17 godina
neaktivan
rjakopec kaže...

Je vidim što se događa u takvim prilikama, pa znam da je tranzisto elemenat koji osim što pojačava signal može glumiti i sklopku, ali to ti ne znači da je svaka sklopka tranzistor.

To je istina, ali niti svi tranzistori nisu pojačala.

Don't be ridiculous, it would be pointless.
Poruka je uređivana zadnji put pon 18.8.2008 15:33 (bor4c).
16 godina
neaktivan

Da li mi neko moze objasniti razliku izmedju tranzistora i diode,posto fizicki izgledaju identicno?

0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan
Marko387 kaže...

Da li mi neko moze objasniti razliku izmedju tranzistora i diode,posto fizicki izgledaju identicno?

odkad to "obicna" dioda ima 3 izvoda ??
Poruka je uređivana zadnji put pon 1.9.2008 18:48 (entertainment).
17 godina
neaktivan
Marko387 kaže...

Diode se sastoje od p-tipa (anoda) poluvodiča i n-tipa (katoda) poluvodiča. Propuštaju struju u jednome smijeru a u drugome ne i zato se koriste za ispravljanje izmjeničnog napona. Znači imaju 2 izvoda. Tranzistori imaju 3 izvoda. Emiter,Baza i Kolektor pa prema tome imaš i 3 spoja: spoj zajedničkog emitera, spoj zajedničke baze, spoj zajedničkog kolektora.Svaki spoj ima svoju primjenu.Općenito tranzistor pojačava snagu signala koji dovodimo na njegov ulaz, te se koristi kao sklopka. Postoje i unipolarni tranzistori (FET,Field effect transistor). Imaju 3 izvoda kao i bipolarni. Source,Drain,Gate.

*edit bor4c je gore objasnio neke stvari pa si i to pročitaj.

Atheistic to the point of fanaticism, there u have me in a nutshell so kill me again or take me as I am for I shall not change.
Poruka je uređivana zadnji put pon 1.9.2008 20:15 (PROTECTOR).
1
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice