Pakao fragmentacije Androida

poruka: 48
|
čitano: 10.715
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
Ovo je tema za komentiranje sadržaja Bug.hr portala. U nastavku se nalaze komentari na "Pakao fragmentacije Androida".
15 godina
neaktivan
Re: Pakao fragmentacije Androida
SupremeCommander kaže...
rustweaver kaže...
maxym kaže...

...

A sto sam ja rekao?

Ali to nema nikakve veze sa temom. API za igre na PC-u je DirectX, a tko pokusava koristiti nesto drugo sam si je kriv. Npr. isto tako mozes koristiti Mono na MacOS-u, i onda pricati kako je Apple losa platforma za programiranje jer je Mono na OSX-u pun bugova (samo navodim kao  primjer, pojma nemam koliko stvarno ima bugova)... {#}

Nema ničeg lošeg u korištenju DXa ako želiš izvuć maksimum, a što ako je portabilnost ono što je na pameti developera?

17 godina
Trickortreat kaže...

Ali to nema nikakve veze sa temom. API za igre na PC-u je DirectX, a tko pokusava koristiti nesto drugo sam si je kriv. Npr. isto tako mozes koristiti Mono na MacOS-u, i onda pricati kako je Apple losa platforma za programiranje jer je Mono na OSX-u pun bugova (samo navodim kao  primjer, pojma nemam koliko stvarno ima bugova)... {#}

Nema ničeg lošeg u korištenju DXa ako želiš izvuć maksimum, a što ako je portabilnost ono što je na pameti developera?

Pa o tome i govorim. Svaka platforma ima neki svoj nativni framework/API koji je podrzan. Ali kao i ovaj primjer gore sa Mono-om, ako programeri zele ici "linijom manjeg otpora", i ustedjeti na portu na druge platforme, onda to nije vise krivnja platforme, nego lijenosti programera. Ne kazem da ima nesto lose u tome, ali onda se za to ne moze kriviti "fragmentacija/nestabilnost" platforme.

Those damn scientist people have been promising global warming for years now. But when I go outside it's still very cold. I want the global warming like they promised NOW! I hate being cold...
13 godina
neaktivan

Fragmentacija Androida je zadnjih mjeseci popularna tema. Šteta što je obično prezentirana u stilu "FRAGMENTACIJA UBIJA ANDROID! Developeri bježe na druge platforme!". Ako se tema obradi na malo kompletniji način, onda se pokaže da:

Upoređujem s iOSom samo zato što je iduća najveća platforma.

0 0 hvala 0
17 godina

Nema bas previse veze s temom, ali zgodno izgleda {#}

support support
Those damn scientist people have been promising global warming for years now. But when I go outside it's still very cold. I want the global warming like they promised NOW! I hate being cold...
Moj PC  
2 0 hvala 0
16 godina
odjavljen

Zanimljiva opservacija Željko. No, kako stoje stvari, koliko god "sličan" bio raspon uređaja ili broj korisnika koji pokriva jedna rezolucija i verzija sustava, tih verzija ima poprilično s raznim modifikacijama za tablete ili mobitele. Nadalje, problem su i razlike u hardveru, koje su prisutne i među modelima s istom rezolucijom i inačicom sustava. To je ono što tjera developere od Androida, pogotovo male indie timove koji ne mogu platiti specijalizirane firme niti 50-tak uređaja, a kamoli njih 600. Osim toga, piratstvo je na Androidu drastično ozbiljniji problem nego na iOS-u, kao i malware i sl.

Supreme, itekako ima veze s temom. :)

Poruka je uređivana zadnji put pon 14.5.2012 10:41 (Tonči).
15 godina
neaktivan
SupremeCommander kaže...

Nema bas previse veze s temom, ali zgodno izgleda  {#}

O.O

Da imalo imam potrebu za smartphoneima kupijo bi Ajfon! :P

13 godina
neaktivan
Tonči kaže...

Zanimljiva opservacija Željko. No, kako stoje stvari, koliko god "sličan" bio raspon uređaja ili broj korisnika koji pokriva jedna rezolucija i verzija sustava, tih verzija ima poprilično s raznim modifikacijama za tablete ili mobitele. Nadalje, problem su i razlike u hardveru, koje su prisutne i među modelima s istom rezolucijom i inačicom sustava. To je ono što tjera developere od Androida, pogotovo male indie timove koji ne mogu platiti specijalizirane firme niti 50-tak uređaja, a kamoli njih 600. Osim toga, piratstvo je na Androidu drastično ozbiljniji problem nego na iOS-u, kao i malware i sl.

HW razlike je nešto s čim se developeri na drugim plaformama već jako dugo nose (Windows) na puno više različitih uređaja. Postoje li neke konkretne brojke koliko je npr. minimalni broj uređaja na kojima se mora testirati da bi se pokrilo 80% tržišta? Ovisi li to i o tipu aplikacije npr. Java/native, poslovna/igra i sl.?

Ima li zaista tako puno uređaja ili dobar dio čine inačice prepakirane za pojedinačne operatere? Moraju li male firme platiti telefone ili mogu koristiti usluge firmi kao ona što sam je naveo u primjeru, pa nakon par iteracija testiranja ustanoviti s kojim uređajima obično imaju problema i fokusirati se na njih?

Postoje li neke konkretne brojke o omjeru malware-a na Androidu i iOSu?

Bježe li developeri iz Androida zbog platforme ili zato što nisu uspjeli ostvariti željeni rezultat na tržištu pa će sad probati s Windows Phone?

Bez konkretnih brojki to je samo nagađanje, a tu upravo kvaliteni novinari mogu napraviti više od pobješnjelih bloggera.

16 godina
rustweaver kaže...
maxym kaže...

...

A sto sam ja rekao?

Ma sve O.K. Ali ti si prvo spomenuo AMD generalno (dakle i DirectX i OpenGL drivere), a kasnije rekao da ni DirectX driveri nisu bez greške.

Ja samo naglasih da ovi (ATI-AMD) već jaaaako dugo nisu u stanju skrpit poštene OGL drivere. Jedno vrijeme (ne znam da li je tako i sad, ne pratim više) je bolje drivere 'izbacivala' ekipa koja bi 'krpila' drivere od različitih fajlova iz različitih verzija, uz malo petljanja po konfiguracijskim paramterima.

16 godina
odjavljen
ZeljkoT kaže...
Tonči kaže...

HW razlike je nešto s čim se developeri na drugim plaformama već jako dugo nose (Windows) na puno više različitih uređaja. Postoje li neke konkretne brojke koliko je npr. minimalni broj uređaja na kojima se mora testirati da bi se pokrilo 80% tržišta? Ovisi li to i o tipu aplikacije npr. Java/native, poslovna/igra i sl.?

Ima li zaista tako puno uređaja ili dobar dio čine inačice prepakirane za pojedinačne operatere? Moraju li male firme platiti telefone ili mogu koristiti usluge firmi kao ona što sam je naveo u primjeru, pa nakon par iteracija testiranja ustanoviti s kojim uređajima obično imaju problema i fokusirati se na njih?

Postoje li neke konkretne brojke o omjeru malware-a na Androidu i iOSu?

Bježe li developeri iz Androida zbog platforme ili zato što nisu uspjeli ostvariti željeni rezultat na tržištu pa će sad probati s Windows Phone?

Bez konkretnih brojki to je samo nagađanje, a tu upravo kvaliteni novinari mogu napraviti više od pobješnjelih bloggera.

Nisam još razvijao igre za Android, ali mislim da su igre najzahtjevnije u tom slučaju zbog velike ovisnosti o svim parametrima, od ekrana do grafike. Android sam i osobno preskočio jer nisam imao niti zahtjev za njega, a prvi susret s alatima je bio inferioran XCode i VS okruženju pa me nije bilo ni briga. Dok su financijski poticaji iOS-a kakvi jesu, dobar dio nema ni potrebe za Androidom čiji je razvoj jednostavno osjetno skuplji, makar je sat iOS razvoja (objc) skuplji od sata na Javi. WP ima najbolje alate i to je jak adut kao i stabilnost platformskih gabarita.

Što se malwarea tiče, ne znam. Ne bavim se detaljno proučavanjem toga, ali siguran sam da će se Bug/Mreža kad-tad (ako već nije) osvrnuti na tako nešto u nekoj temi broja, gdje će biti i prostora i smisla za detaljne analize. Iz vlastitog iskustva mogu reći da nisam iskusio niti jedno, ali medijska pažnja je usmjerena isključivo na Android dok WP i iOS nisu spominjani. Ne znam ima li GooglePlay kontrolni sustav. Otvorenost je također problem. Mislim da je Android još relativno nezasićen u odnosu na iOS pa to bježanje ne možemo računati kao neuspjeh, a WP je očito primamljiv kao praktički netaknuto tržište koje tek nastaje.

TechCrunch jest nastao kao blog, ali mislim da nisu "pobješnjeli" jer imaju jako solidne komentare i globalno su priznati medij, tako da mislim da im nemaš zašto patronizirati.

15 godina
neaktivan
SupremeCommander kaže...

Ali to nema nikakve veze sa temom. API za igre na PC-u je DirectX, a tko pokusava koristiti nesto drugo sam si je kriv.

Pa nisam ja iskljucivo o OpenGL-u pricao, ATI mi je posluzio samo kao ekstremni primjer problematicnih drivera. Ili mislis da su D3D driveri savrseni? A driveri mi takoder nisu bili glavna tema nego brojne kombinacije svega i svacega na PC-u (pocevsi od hardvera do drivera). Imam dovoljno staza na PC-u da sam se nagledao svega i svacega.

Oscar-Mike-Golf Whiskey-Tango-Foxtrot
Poruka je uređivana zadnji put pon 14.5.2012 15:17 (rustweaver).
17 godina
Tonči kaže...

Nisam još razvijao igre za Android, ali mislim da su igre najzahtjevnije u tom slučaju zbog velike ovisnosti o svim parametrima, od ekrana do grafike. Android sam i osobno preskočio jer nisam imao niti zahtjev za njega, a prvi susret s alatima je bio inferioran XCode i VS okruženju pa me nije bilo ni briga. Dok su financijski poticaji iOS-a kakvi jesu, dobar dio nema ni potrebe za Androidom čiji je razvoj jednostavno osjetno skuplji, makar je sat iOS razvoja (objc) skuplji od sata na Javi. WP ima najbolje alate i to je jak adut kao i stabilnost platformskih gabarita.

Što se malwarea tiče, ne znam. Ne bavim se detaljno proučavanjem toga, ali siguran sam da će se Bug/Mreža kad-tad (ako već nije) osvrnuti na tako nešto u nekoj temi broja, gdje će biti i prostora i smisla za detaljne analize. Iz vlastitog iskustva mogu reći da nisam iskusio niti jedno, ali medijska pažnja je usmjerena isključivo na Android dok WP i iOS nisu spominjani. Ne znam ima li GooglePlay kontrolni sustav. Otvorenost je također problem. Mislim da je Android još relativno nezasićen u odnosu na iOS pa to bježanje ne možemo računati kao neuspjeh, a WP je očito primamljiv kao praktički netaknuto tržište koje tek nastaje.

TechCrunch jest nastao kao blog, ali mislim da nisu "pobješnjeli" jer imaju jako solidne komentare i globalno su priznati medij, tako da mislim da im nemaš zašto patronizirati.

MS je najbolji što se tiče jačine razvojnih alata (VS već debelo prekaljeni alat). Android je u početku izgledao kao izgubljena ovčica i iako se Eclipse + ADT još uvijek ne mogu mjeriti sa VS-om, polagano Google radi i na tome, razvojni alati su sve bolji, kod iOS-a najviše me odbija Objective C koji je najružniji i najnečitljiviji programski jezik koji sam vidio (valjda sam previše naučen na ljepote C#-a ili Jave).

Što se tiče provjera kod Google play-a, mislim da se zadnje vrijeme sve više rade. Jedna moja aplikacija radi na sever-client načinu, pa na serverskoj aplikaciji mogu vidjeti IP-eve sa kojih dolaze requestovi (klijentske aplikacije). Kada smo tek stavili app na market bili smo još jako nabrijani, pa smo za svaki IP provjeravali od kuda dolazi. Prve instalacije aplikacije su bile u google complex-u. I to je bilo prije nego je aplikacija još bila vidljiva na marketu. Bilo je jedno 10-tak requestova (samo osnovne funkcionalnosti), kasnije više nisu dolazili. Pretpostavljam da je to neka provjera bila.

Zašto ljudi bježe od Android-a. Zbog korisnika. Jako teško je naplatiti neki app. Ili moraš biti jako popularan (popularan app), pa da dobiješ neku lovu preko reklama ili da je bar netko kupi (ako je prodaješ). Tu je opet problem da mi ne možemo prodavati app-ove, što je bullshit od strane google-a. I na android-u se prečesto pojavljuju neki idoti koji se bune na reklame (jer misle da developeri žive od zraka, održavaju server od zraka),tvrde da je app shranje i daju loše review-eve. Tako da je Android lošija platforma za developere od ostale dvije. Još nezreli razvojni alati i teška kapitalizacija proizvoda.

Iskreno neki od nas vole platformu kao platformu i mogućnosti koju nudi, pa zbog toga još uvijek razvijam za Android.

'Genius might be the ability to say a profound thing in a simple way' Charles Bukowski
13 godina
neaktivan
Tonči kaže...

Govorio sam o izvorima na Internetu općenito, nisam mislio da je TechCrunch glavni izvor informacija jer mi se čini da nisu dosta dugo pisali o toj temi.

Pravo vrijeme za pisanje bit će oko Božića kad bude značajan broj 4.x s jedne i 2.x uređaja s druge strane.

16 godina
odjavljen
ZeljkoT kaže...
Tonči kaže...

Govorio sam o izvorima na Internetu općenito, nisam mislio da je TechCrunch glavni izvor informacija jer mi se čini da nisu dosta dugo pisali o toj temi.

Pravo vrijeme za pisanje bit će oko Božića kad bude značajan broj 4.x s jedne i 2.x uređaja s druge strane.

Slabo pratiš TechCrunch... http://techcrunch.com/2012/05/11/this-is-what-developing-for-android-looks-like/

:)

13 godina
neaktivan
Tonči kaže...
ZeljkoT kaže...
Tonči kaže...

Slabo pratiš TechCrunch... http://techcrunch.com/2012/05/11/this-is-what-developing-for-android-looks-like/

:)

Slabo kategoriziraju članke - ovaj uopće nije pod Androidom :(

17 godina
Galaxy S2 @ WanamLite 11.5 DXLP9, Abyss Kernel 3.2
Moj PC  
0 0 hvala 0
13 godina
Proizvođači mobitela s androidom su mogli izmisliti još pokoju rezoluciju ekrana :P valjda im ovo nije dosta: http://www.gsmarena.com/android_fragmentation_stats_as_reported_by_opensignalmaps-news-4255.php Sad sam tek vidio link u prethodnom postu.
Kap ljubavi je mnogo više nego ocean razuma.
Poruka je uređivana zadnji put sri 16.5.2012 17:05 (Tau).

0 0 hvala 0
13 godina
neaktivan

Android je OS koji je potpuno besplatan i naravno da ga zbog toga preferira jako puno proizvođača, pa me nebi čudilo da se počne instalirati i u mikrovalne pećnice sa pak nekom novom rezolucijom ekrana.

Greška je Google-a što nije u startu predvidio ovakav boom svog OS-a i napravio ga kako spada. Uvjeren sam da će kroz koju iduću verziju ispraviti te stvari. Navodno su planovi za JB upravo vezani uz fragmentaciju.

Osvrt s korisničke strane - http://echo1.blog.hr/
17 godina
neaktivan
EchoOne kaže...

Android je OS koji je potpuno besplatan i naravno da ga zbog toga preferira jako puno proizvođača, pa me nebi čudilo da se počne instalirati i u mikrovalne pećnice sa pak nekom novom rezolucijom ekrana.

Greška je Google-a što nije u startu predvidio ovakav boom svog OS-a i napravio ga kako spada. Uvjeren sam da će kroz koju iduću verziju ispraviti te stvari. Navodno su planovi za JB upravo vezani uz fragmentaciju.

Imam osjećaj da Google radi metodom uzaludnih pokušaja. Stalno izbacuju nove proizvode i usluge, a neki od tih mora uspjeti. ;)

Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice