Uskoro će i Japan imati svoju verziju GPS-a, pa Velika Britanija, pa Rusija... Nećemo se moć snać, čovječe! I jedan je dovoljan!
- +/- sve poruke
- ravni prikaz
- starije poruke gore
Uskoro će i Japan imati svoju verziju GPS-a, pa Velika Britanija, pa Rusija... Nećemo se moć snać, čovječe! I jedan je dovoljan!
Ako do sad nije napravljen taj "combo" uredaj sve mi se cini da ni nece. Monopol u gps sustavima je potpuno nevazan, ne radi se tu o tome da bi recimo uredaj koji daje poziciju preko gps-a jeftiniji ili bolji od nekog koji daje poziciju preko glonass-a. Oni sluze da ti daju tocnu poziciju, a ne da ti nude neke tarife u kojima je najskuplja preciznija od najjeftinije.
Ako do sad nije napravljen taj "combo" uredaj sve mi se cini da ni nece. Monopol u gps sustavima je potpuno nevazan, ne radi se tu o tome da bi recimo uredaj koji daje poziciju preko gps-a jeftiniji ili bolji od nekog koji daje poziciju preko glonass-a. Oni sluze da ti daju tocnu poziciju, a ne da ti nude neke tarife u kojima je najskuplja preciznija od najjeftinije.
Glonass ima cca. desetak operativnih satelita u orbiti, ali se uglavnom koristi za vojsku, Galileo jedno 2 do 3, a treba ih biti barem dvadesetak da bi icemu sluzili... Zanimljivo je kako je Kina pregazila europu u izgradnji svog sustava (koji se gradi vec godinama a ima tek par satelita u orbiti).Kina je u velikoj mjeri kopirala GPS i mudro se priključila u izgradnju Galilea kako bi prikupila iskustvo za svoj GNSS tako da ne čudi ovaj napredak.
Japan ne gradi samostalan sustav već samo nadopunu za GPS. Indija također planira nešto slično.
Međutim, još najmanje 5 godina GPS će biti jedini potpuno funkcionalan i pouzdan sustav na raspolaganju. Tada bi se trebao oporaviti Glonass, a za Galileo više nitko ne želi ni predviđati.
jedva čekam da ih tolko postave da se sateliti počnu sudarat
Ak ovako nastave, jos cemo imati pomrcina na nebu uz silne satelite :)