Opera manje i od Netscape-a?
Stvarno tragedija, kako je ovaj kvalitetni browser slabo zastupljen...
Opera manje i od Netscape-a?
Stvarno tragedija, kako je ovaj kvalitetni browser slabo zastupljen...
Nikako mi nije jasna ovako slaba zastupljenost Opere.

Nema ovo veze sa stvarnošću. Bez veze rade ove statistike!
Znamo svi da IE gubi i svi znamo da odavno već ima manje od 60%.
A Opera je popularna u Europi, u SAD i drugdje se i ne koristi. Npr najpopularniji je browser u istočnoj i srednjoj Europi.
Evo danasje bila automatska nadogradnja na IE8, gledam kakve funkcije ima, i ima dosta novosti....
Netscape se konstantno "oživljava" zbog nostalgičara, inače je prepakovana Mozilla.
Popularnost Opere se drastično razlikuje od regiona do regiona. U Evropi valjda ima oko 7%, s tim što u nekim srednjo i istočnoevropskim zemljama ima i preko 10%, a relativno je popularna i u Austraiji, ako se ne varam, dok je u SAD praktično nepoznata osim među tehnološki naprednim korisnicima. Pošto rezultati zavise pre svega od uzorka sajtova na kojima se rade a mnogi izuzetno prometni američki sajtovi su potpuno irelevantni za ostatak sveta, brojke bivaju pomalo iskrivljene.
IE 8 je ionako osuđen da izgubi utrku s ostalim puno boljim browserima a udio ce mu i dalje padat i to je tak nema tu nista cudno, cemu uopce IE 8 kad je tu Firefox ili Opera to je ko voda u cipeli nepotrebno kak god pogledas!
IE je tu da neki mogu biti "alternativa" i pisati kako je on bolji od konkurencije i čemu "natrpavati" OS bespotrebnim stvarima. Dakle FF, Opera.. etc.
Nema ovo veze sa stvarnošću. Bez veze rade ove statistike!
Znamo svi da IE gubi i svi znamo da odavno već ima manje od 60%.
A Opera je popularna u Europi, u SAD i drugdje se i ne koristi. Npr najpopularniji je browser u istočnoj i srednjoj Europi.
I šta sam falio?
Prebaci izbor regiona na Worldwide, trenutno (ili po defaultu) je izabrana Evropa.
EDIT: Pogledao sam zastupljenost pojedinih browsera tokom proteklog meseca u zemljama regiona, zanimljivi rezultati. 
Da. Gledat ćemo treći svijet? Računala u ministarstvu vodnog gospodarstva Surinama koja vrte Win 2000 i IE 6?
WTF želiš reći?
Ovo ispitivanje je stvarno bezveze,sigurno te stranice koje oni promatraju nikad nisam niti posjetil,a 40000 stranica je stvarno jako malo.
Da. Gledat ćemo treći svijet? Računala u ministarstvu vodnog gospodarstva Surinama koja vrte Win 2000 i IE 6?
WTF želiš reći?

Gledao sam ja ove stats davno. I mislim da treba u prepirke ko je više korišten uvrštavati stats iz pismenog svijeta. Dakle bez amerika i afrike, azije.
Šta misliš da prosječan amer zna koji proc ima u svom najnovijem macu? U nas je situacija koliko toliko drukčija. Narod voli sve znati i u svašta "šupati".
Sa tehnološke strane se slažem, ali kad se radi bilo koja vrsta tržišnog istraživanja, onda je ekonomski aspekt na prvom mestu, a tu se jedan prosečan Amer računa više nego ti i ja zajedno. Valjda će i to jednog dana da se promeni...
Gledao sam ja ove stats davno. I mislim da treba u prepirke ko je više korišten uvrštavati stats iz pismenog svijeta. Dakle bez amerika i afrike, azije.
Šta misliš da prosječan amer zna koji proc ima u svom najnovijem macu? U nas je situacija koliko toliko drukčija. Narod voli sve znati i u svašta "šupati".

:D
Ma dobro me kako je. Mene služi moj OS, moj browser, moj audio player i moj IM klijent.
Dok me god neko ne uvjerava da je njegovo bolje radi toga što je korištenije unatoč 1000 argumenata protiv s moje strane... Sve je ok
Kakve veze sta statistike kazu, ionako nikada nisam gledao i pratio modne revije te poslije njih nosio odjecu koju tamo nose modeli, jeli mozda tko od vas.Svi mi koristimo ono sto nam se u datom momentu dopada i odgovara,za mene je na prvom mijestu FF pa IE, za nekog drugog je to obrnuto itd...stvarno glupo....Mozila se digla u zadnje vrijeme i dira boga u mu..a sa svojim postotcima,i juce citajuc kako navaljuju na microsoft zbog onog sranja sa deafultnim brovserom nekako mi se zgadila i sada malo vise cackam sa IE8 i koji mi se za sada pokazao cak brzim od firefoksa iako sam ga bio pozaboravio...
Pozz svima i sretno sa napucavanjima-----.....
mislim da IE nikako nece izgubiti prevlast bez obzira sta vi tu pisete, jer su Win i dalje najrasireniji OS, a kada tvrtke koriste Win i imaju Win server onda im je IE najbolje rjesenje jer ga se moze dobro kontrolirati kroz group policy.
opera je sigurno najbolji browser, ff ima genijalnu stvar (silne add-on ove), IE ide dobro uz serverske OS-ove, Chrome je brz....
svaki ima prednosti i mana, a doma mozete koristiti sto god zelite.. na poslu (pogotovo u velikim tvrtkama) nema izbora!
Pa neka gubi, čemu priča, ka da će MS propast zato?
Moje je mišljenje da nakon par godina najpopularniji browser na Windowsima ce biti Chrome i IE, dok će popularnost Firefoxa opasti.
IE iz razloga jer ga Microsoft forsira i zato jer dolazi s hrpom tih fensi "naprednih" opcija kojima se vesele ti Ameri.
Chrome iz razloga jer mu je vlasnik Google, a Google je vladar weba. On je taj koji ima AdSense i koji stavlja reklamice na ogromnom postotku web stranica i on je taj koji će itekako izreklamirati svoj browser. S tim da Google nastupa s Chrome-om jako oprezno. Izdao je Chrome tako da je to trenutno browser koji se najbrže pokreće na računalu i troši najmanje resursa (jer ni ne posjeduje mnogo naprednih opcija) zbog čega je jako privlačan nezahtijevnim korisnicima, a nema nikakve sumnje da će ga Google s vremenom nadograđivati naprednim opcijama i ponuditi neke "ekskluzivno" vezane za Google-ove tehnologije i web.
Tako da je moje mišljenje da će Firefox (o kojemu danas u informatičkim vijestima redovito čitamo kako su otkriveni novi sigurnosni propusti) izgubiti prevlast na Windowsima, iako će naravno na Linuxima uvijek biti broj 1.
Ono što Firefox drži danas su hrpa nadogradivih opcija u obliku add-onova i plug-inova, no konkurencija napreduje i pitanje je dokad će Firefox biti najzanimljiviji u tom pogledu.
Malo sam se igrao sa Stat Counterom, neki rezultati su baš zanimljivi:

koristio sam sve popularnije internet preglednike i zadržao se na operi.
kada sam napravio ACID3 test sa brovzerima IE je jedva dobio saramotnih 15/100 bodova (verzija 6.) Firefox 3.01 72/100, opera 9.92 75/100, Opera 10alpha 100/100. meni je opera definitivno glavni preglednik a neznam dali će se IE uopće održati u svijetu velikih browzera jer Windows 7 može i bez njega
FF 3.5b4 acid3 93/100. Midori, Arora 100/100.
Nema IE šanse.
Ne znam čemu tolika rasprava oko browsera - svi su besplatni i možeš ih mijenjat kako ti se svidi. Uopće ih nema smisla uspoređivati, jednostavno 'baciš' onaj koji ti ne odgovara i uzmeš drugi.
Jao koji thread. Kao da gledam one homoseksualce na TV-u kako paradiraju gradom. Ima ih 1-5% ali kad se tako skupe na hrpu onda pocnu pljuvati po svemu, traziti neka prava...
Dakako, ovo je samo usporedba, ne kazem da vi... 
Evo kojim browserima pristupate BOL-u, statistika za 4. mj. 2009 i 4. mj. 2008 radi uspredbe.
(iz Google Anaytics statistike za www.bug.hr, zajedno s forumom):
4/2009 4/2008 Firefox 62,29% 62,15% IE 24,33% 28,87% Opera 6,51% 7,00% Chrome 4,62% 0% Safari 1,53% 1,32%
Evo kojim browserima pristupate BOL-u, statistika za 4. mj. 2009 i 4. mj. 2008 radi uspredbe.
(iz Google Anaytics statistike za www.bug.hr, zajedno s forumom):
4/2009 4/2008 Firefox 62,29% 62,15% IE 24,33% 28,87% Opera 6,51% 7,00% Chrome 4,62% 0% Safari 1,53% 1,32%