Hitachi DeskStar na 4 TB

poruka: 41
|
čitano: 8.267
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
Ovo je tema za komentiranje sadržaja Bug.hr portala. U nastavku se nalaze komentari na "Hitachi DeskStar na 4 TB".
16 godina
Hitachi DeskStar na 4 TB

Ček, zadnji najveći disk šta san vidia na tržištu je bia WD od 2 TB prije godinu dana?! Kud već 4? O.O

Potentiale boy
Moj PC  
1 0 hvala 0
14 godina
protjeran
Re: Hitachi DeskStar na 4 TB
Ja u kući imam WD Caviar od 880mb :-)
Gaming is my drug.The more i take it the more i am addicted
17 godina
neaktivan
Hitachi DeskStar na 4 TB
pa za servere nikad dosta...
Mjera čovjekova stvarna karaktera je ono što bi učinio kada za to nitko ne bi saznao...
Moj PC  
2 0 hvala 0
18 godina
LogicusMPS kaže...

Ček, zadnji najveći disk šta san vidia na tržištu je bia WD od 2 TB prije godinu dana?! Kud već 4? O.O

WD ima modele od 2.5TB i 3TB već duže vremena

It is our duty as men and women to proceed as though the limits of our abilities do not exist - Pierre Teilhard de Chardin
17 godina
odjavljen
Hitachi DeskStar na 4 TB

Najbrži su Caviar Black sada? Za ove količine podataka, brzina diskova je postala kritična - 100-tinjak megabajta po sekundi za prijenos 1 TB podataka je jednostavno malo.

Moj PC  
1 0 hvala 0
16 godina
Hitachi DeskStar na 4 TB

Šta mislite za koliko i koliko će past cijene WD-a od 3 TB?

Potentiale boy
Moj PC  
0 0 hvala 0
18 godina
Tonči kaže...

Najbrži su Caviar Black sada? Za ove količine podataka, brzina diskova je postala kritična - 100-tinjak megabajta po sekundi za prijenos 1 TB podataka je jednostavno malo.

Ali sasvim dovoljno za skladištenje podataka. Zato je sa HDD-ovima najpametnije kombinirati SSD-ove.

Na žalost je HDD tehnologija na svom vrhuncu, i daljnji pomaci (u brzini) se baš i ne nadziru. Eventualno kakvi hibridi, no i oni pate kad je riječ o velikim količinama podataka.

Svakom poklopcu lonac!
16 godina
neaktivan
Trollzor kaže...
Ja u kući imam WD Caviar od 880mb :-)

:-) Preveliko;-) Neki dan sam u ormaru našao WD 2,5" od 40Mb koji je prije skoro 20 godina pogonio moju A1200.

Back2Topic:

S obzirom na kapacitete mehaničkih diskova, izgleda da  će još dugo biti obavezni dio gotovo svakog kompa. Strah me i promisliti koliko bi koštao SSD od 4Tb;-)) 

14 godina
protjeran
Još malo i eto ti ssd od 1tb
Gaming is my drug.The more i take it the more i am addicted
18 godina
Trollzor kaže...
Još malo i eto ti ssd od 1tb

Ma već ima, HP ti može isporučiti rack sa 36TB prostora na SSD diskovima

za $1.124.910

Ako si zainteresiran, pošaljem ti adresu di možeš naručiti {#}

It is our duty as men and women to proceed as though the limits of our abilities do not exist - Pierre Teilhard de Chardin
16 godina
neaktivan
luka_cro kaže...

u serverima diskovi idu u raid polja pa se kapacitet postiže povećanjem broja diskova

kod mene normalno radi.....
14 godina
neaktivan

Lol...

Povećanjem broja diskova? Ja inače povećavam kapacitet tako da izvadim disk iz računala... {#}

Kako bi drugačije povećao kapacitet sustava? I kakve to veze ima sa RAID poljima?

Dajte ljudi pročitajte to što napišete prije nego postate!

18 godina
neaktivan
cekpi kaže...
luka_cro kaže...

u serverima diskovi idu u raid polja pa se kapacitet postiže povećanjem broja diskova

ne nuzno... ovisi u koje raid polje ga stavis, i dok za OS servera jos mogu zamislit da ide u raid0, za podatke mi je to nezamislivo, ide raid1, raid5, raid6, raid10, ovisno o broju diskova i namjeni...

16 godina
neaktivan
Malisa1 kaže...

Lol...

Povećanjem broja diskova? Ja inače povećavam kapacitet tako da izvadim disk iz računala... {#}

Kako bi drugačije povećao kapacitet sustava? I kakve to veze ima sa RAID poljima?

Dajte ljudi pročitajte to što napišete prije nego postate!

aj ti čitaj o čemu pišemo

wifi kaže...
cekpi kaže...
luka_cro kaže...

ne nuzno... ovisi u koje raid polje ga stavis, i dok za OS servera jos mogu zamislit da ide u raid0, za podatke mi je to nezamislivo, ide raid1, raid5, raid6, raid10, ovisno o broju diskova i namjeni...

kad me se povlači za jezik

prvo par činjenica (vezanih uz servere, serverske raid kontrolere i općenito raid polja):

- serverski diskovi koštaju puno više od "klasičnih desktop" diskova

- osim raid 1 polja (u koje ide maksimalno dva diska) sva ostala polja dopuštaju dodavanje diskova

- puno je jeftinije u postojeće raid 5 polje (koje je u pravilu najbolje po pitanju value for money) dodati još koji disk i na taj način proširiti polje (i to bez ikakvog downtime-a) nego maknut sve diskove iz polja i stavit nove većeg kapaciteta

- isto tako matematički gledano povećanjem broja diskova u raid 5 polju povećava se i maksimalna iskoristivost pojedinog diska

- povećanjem broja diskova unutar raid 5 polja se povećavaju performase samog polja*

- raid0 se ne koristi u produkciji

*performanse ovise o brojim faktorima a broj diskova je samo jedan od njih

17 godina
odjavljen

"Serverski diskovi" ne postoje. Možda misliš na SAS diskove? SCSI? Sve to možeš i na desktop staviti, kao i SLC SSD-ove uostalom.

RAID0 se koristi u "produkciji". Recimo, u produkciji video sadržaja RAID0 je vrlo simpatično polje. Na serverima koji trebaju (doduše, to zovemo "processing plant") obraditi veliku količinu podataka brzo, RAID0 je također koristan. RAID0 nitko neće staviti na server za podatke koji trebaju biti maksimalno sigurni, naravno.

16 godina
neaktivan
Tonči kaže...

"Serverski diskovi" ne postoje. Možda misliš na SAS diskove? SCSI? Sve to možeš i na desktop staviti, kao i SLC SSD-ove uostalom.

RAID0 se koristi u "produkciji". Recimo, u produkciji video sadržaja RAID0 je vrlo simpatično polje. Na serverima koji trebaju (doduše, to zovemo "processing plant") obraditi veliku količinu podataka brzo, RAID0 je također koristan. RAID0 nitko neće staviti na server za podatke koji trebaju biti maksimalno sigurni, naravno.

SCSI je zastarjeli standard, naravno da se još uvijek koristi ali ga je naslijedio SAS/SATA standard koji u "serverskim diskovima" koristi i isti konektor pa se samim time na backplane servera mogu istovremeno spajati i SAS i SATA diskovi.

isti takav "serverski disk" s odgovarajućim kablom možeš spojit na desktop računalo no recimo razlika je u tome što za cca 250$ dobiješ desktop disk od 2TB (sata 7200) ili "serverski disk" od 500GB (isto sata 7200; o cijenama sas diskova bolje i ne pričati)

s druge strane klasičan desktop disk nije namijenjen da radi 24/7/365 a sam wd za svoje diskove (wd black) kaže da im je namjena u consumer (r0/r1) okruženjima a da se za ostale situacije i okruženja koristi njihova enterprise serija

mislim da jako dobro znaš kaj sam mislio pod produkcija i raid0

18 godina
Tonči kaže...

Možeš, ali ne na jednostavan način, tj. bez dodatnog kontrolera (a i nema neke svrhe)

17 godina
odjavljen
Hitachi DeskStar na 4 TB

Naravno, to sam i napisao. Što se "jednostavnosti" tiče, nema tu ničeg kompliciranog. Ploča ili SAS kontroler i to je to. Ne govorimo o igračkama za 5000kn pa da je sad kontroler "preskup", nego o radnim stanicama gdje ima i potrebe za time.

Moj PC  
0 0 hvala 0
18 godina
Tonči kaže...

Naravno, to sam i napisao. Što se "jednostavnosti" tiče, nema tu ničeg kompliciranog. Ploča ili SAS kontroler i to je to. Ne govorimo o igračkama za 5000kn pa da je sad kontroler "preskup", nego o radnim stanicama gdje ima i potrebe za time.

A pisalo je "desktop", a ne "workstation", pa sam pretpostavio da je HP Compaq od 1800kn u pitanju {#}

17 godina
odjavljen

Workstation je desktop, barem sam tako to zamislio u dilemi: server - desktop. Workstationom sam zamislio samo podvrstu desktopa{#}

18 godina
Hitachi DeskStar na 4 TB

Tonci zapravo postoje "serverski" diskovi. Mogu biti isto SATA (II, III) ili SAS, nebitno. Oni su ipak radjeni na malo visem nivou od "obicnih diskova" (provjera kvalitete/kvalitetnije komponente, drugaciji firmware, bolji error discovery za RAID polja, drugaciji powermanagament radi green sranja za kojim svi pate etc etc ). Nije da se ne mogu staviti u "kucno racunalo" ali to im zapravo nije namjena. Namjena su im ipak datacentri.

Computer games do not affect kids: I mean if Pacman affected us as kids we'd all be running around in darkened rooms, munching magic pills while listening to repetitive electronic music!
Poruka je uređivana zadnji put uto 13.12.2011 19:56 (tnakir).

1 0 hvala 0
15 godina
neaktivan
Tonči kaže...

Tonci, naravno da postoje "serverski" diskovi.

Pogledaj Seagate Constellation ES seriju ili Hitachi UltraStar . To su Enterprise level diskovi i duplo  su skuplji od "obicnih" diskova za isti kapacitet.

http://www.seagate.com/www/en-us/products/enterprise-hard-drives/constellation-es/constellation-es-1/

http://www.hitachigst.com/internal-drives/ultrastar

Primjeti da spadaju u enterprise kategoriju diskova.

Sa nekoliko stotina diskova u produkciji, vjeruj mi, osjeti se razlika u brzini i kvaliteti diskova; pod kvalitetu mislim na broj kvarova, ispadanja iz polja, itd... ( usporedba sa desktop i enterprise level diskovima ).

EDIT - naravno da ima skupljih i brzih diskova; ovi koje sam spomenuo su "entry level" od enterprise serije.

Poruka je uređivana zadnji put uto 13.12.2011 20:11 (Alesandro).
18 godina
Hitachi DeskStar na 4 TB

WD ima cini mi se RE serije...

Computer games do not affect kids: I mean if Pacman affected us as kids we'd all be running around in darkened rooms, munching magic pills while listening to repetitive electronic music!

0 0 hvala 0
15 godina
neaktivan

da, upravo tako. Njih dobijamo u dellovim serverima i zasad nam jos nijedan nije crkao/ispao iz polja.

18 godina
Hitachi DeskStar na 4 TB

Mi vecinom vrtimo hitachije. Crkaju redovno :P

Svaki disk sa kojim moj sef ima posla crkne u roku od odma :)

Jedino mu je jos SSD doma ziv :)

1 0 hvala 0
17 godina
odjavljen
Hitachi DeskStar na 4 TB

Pitanje semantike. Želim izbjeći naziv "serverski disk", jer mnogi serveri nemaju potrebu za enterprise level diskovima koje bih ja radije zvao heavy duty diskovima koje sam koristio na render farmi koja je bila sve, samo ne server. Dok s druge strane, na većini servera koje sam koristio, nema opravdanja za takav model jer traju dovoljno dugo da ih prije zamijeniš zbog promjene tehnologije ili brže/veće/bolje solucije.

No, to opet povlači što je to server i kako to definirati, a tu nema baš jednoznačne definicije pa je možda lakše reći serverski disk, umjesto disk za ozbiljnije namjene.

Moj PC  
0 0 hvala 0
18 godina
Hitachi DeskStar na 4 TB
A cuj, kad je reliability u pitanju onda ovi desktop nemaju sto raditi tu. Zapravo se cak preporuca svakih godinu dvije sve diskove zamijeniti novima, bez obzira jesu li zdravi ili ne. Imao sam situaciju da su mi u raidu 10 crkla 3 diska u 3 dana. What are the odds?

0 0 hvala 0
17 godina
odjavljen
tnakir kaže...
A cuj, kad je reliability u pitanju onda ovi desktop nemaju sto raditi tu. Zapravo se cak preporuca svakih godinu dvije sve diskove zamijeniti novima, bez obzira jesu li zdravi ili ne. Imao sam situaciju da su mi u raidu 10 crkla 3 diska u 3 dana. What are the odds?

Oo

18 godina
Hitachi DeskStar na 4 TB
Ne pitaj.

0 0 hvala 0
16 godina
protjeran
tnakir kaže...

To ja zovem FFFFFFFFFFFFFFUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUU efekt.

Do sada mi ni jedan disk sa previše bitnim podatcima nije "odapeo".

SMART gledam svaki dan, jednom tromjesečno HDTune i WD Toolse.

Uglavnom, veoma sam oprezan sa diskovima...

Gigabyte Superman, ASRock Kryptonite http://www.mein-pc.eu/Profil/Don-Kihoty-/14184
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice