Ček, zadnji najveći disk šta san vidia na tržištu je bia WD od 2 TB prije godinu dana?! Kud već 4? O.O
Gaming is my drug.The more i take it the more i am addicted
Ček, zadnji najveći disk šta san vidia na tržištu je bia WD od 2 TB prije godinu dana?! Kud već 4? O.O
WD ima modele od 2.5TB i 3TB već duže vremena
Najbrži su Caviar Black sada? Za ove količine podataka, brzina diskova je postala kritična - 100-tinjak megabajta po sekundi za prijenos 1 TB podataka je jednostavno malo.
Šta mislite za koliko i koliko će past cijene WD-a od 3 TB?
Najbrži su Caviar Black sada? Za ove količine podataka, brzina diskova je postala kritična - 100-tinjak megabajta po sekundi za prijenos 1 TB podataka je jednostavno malo.
Ali sasvim dovoljno za skladištenje podataka. Zato je sa HDD-ovima najpametnije kombinirati SSD-ove.
Na žalost je HDD tehnologija na svom vrhuncu, i daljnji pomaci (u brzini) se baš i ne nadziru. Eventualno kakvi hibridi, no i oni pate kad je riječ o velikim količinama podataka.
:-) Preveliko;-) Neki dan sam u ormaru našao WD 2,5" od 40Mb koji je prije skoro 20 godina pogonio moju A1200.
Back2Topic:
S obzirom na kapacitete mehaničkih diskova, izgleda da će još dugo biti obavezni dio gotovo svakog kompa. Strah me i promisliti koliko bi koštao SSD od 4Tb;-))
Gaming is my drug.The more i take it the more i am addicted
Ma već ima, HP ti može isporučiti rack sa 36TB prostora na SSD diskovima
za $1.124.910
Ako si zainteresiran, pošaljem ti adresu di možeš naručiti 
u serverima diskovi idu u raid polja pa se kapacitet postiže povećanjem broja diskova
Lol...
Povećanjem broja diskova? Ja inače povećavam kapacitet tako da izvadim disk iz računala... 
Kako bi drugačije povećao kapacitet sustava? I kakve to veze ima sa RAID poljima?
Dajte ljudi pročitajte to što napišete prije nego postate!
u serverima diskovi idu u raid polja pa se kapacitet postiže povećanjem broja diskova
ne nuzno... ovisi u koje raid polje ga stavis, i dok za OS servera jos mogu zamislit da ide u raid0, za podatke mi je to nezamislivo, ide raid1, raid5, raid6, raid10, ovisno o broju diskova i namjeni...
Lol...
Povećanjem broja diskova? Ja inače povećavam kapacitet tako da izvadim disk iz računala... 
Kako bi drugačije povećao kapacitet sustava? I kakve to veze ima sa RAID poljima?
Dajte ljudi pročitajte to što napišete prije nego postate!
aj ti čitaj o čemu pišemo
ne nuzno... ovisi u koje raid polje ga stavis, i dok za OS servera jos mogu zamislit da ide u raid0, za podatke mi je to nezamislivo, ide raid1, raid5, raid6, raid10, ovisno o broju diskova i namjeni...
kad me se povlači za jezik
prvo par činjenica (vezanih uz servere, serverske raid kontrolere i općenito raid polja):
- serverski diskovi koštaju puno više od "klasičnih desktop" diskova
- osim raid 1 polja (u koje ide maksimalno dva diska) sva ostala polja dopuštaju dodavanje diskova
- puno je jeftinije u postojeće raid 5 polje (koje je u pravilu najbolje po pitanju value for money) dodati još koji disk i na taj način proširiti polje (i to bez ikakvog downtime-a) nego maknut sve diskove iz polja i stavit nove većeg kapaciteta
- isto tako matematički gledano povećanjem broja diskova u raid 5 polju povećava se i maksimalna iskoristivost pojedinog diska
- povećanjem broja diskova unutar raid 5 polja se povećavaju performase samog polja*
- raid0 se ne koristi u produkciji
*performanse ovise o brojim faktorima a broj diskova je samo jedan od njih
"Serverski diskovi" ne postoje. Možda misliš na SAS diskove? SCSI? Sve to možeš i na desktop staviti, kao i SLC SSD-ove uostalom.
RAID0 se koristi u "produkciji". Recimo, u produkciji video sadržaja RAID0 je vrlo simpatično polje. Na serverima koji trebaju (doduše, to zovemo "processing plant") obraditi veliku količinu podataka brzo, RAID0 je također koristan. RAID0 nitko neće staviti na server za podatke koji trebaju biti maksimalno sigurni, naravno.
"Serverski diskovi" ne postoje. Možda misliš na SAS diskove? SCSI? Sve to možeš i na desktop staviti, kao i SLC SSD-ove uostalom.
RAID0 se koristi u "produkciji". Recimo, u produkciji video sadržaja RAID0 je vrlo simpatično polje. Na serverima koji trebaju (doduše, to zovemo "processing plant") obraditi veliku količinu podataka brzo, RAID0 je također koristan. RAID0 nitko neće staviti na server za podatke koji trebaju biti maksimalno sigurni, naravno.
SCSI je zastarjeli standard, naravno da se još uvijek koristi ali ga je naslijedio SAS/SATA standard koji u "serverskim diskovima" koristi i isti konektor pa se samim time na backplane servera mogu istovremeno spajati i SAS i SATA diskovi.
isti takav "serverski disk" s odgovarajućim kablom možeš spojit na desktop računalo no recimo razlika je u tome što za cca 250$ dobiješ desktop disk od 2TB (sata 7200) ili "serverski disk" od 500GB (isto sata 7200; o cijenama sas diskova bolje i ne pričati)
s druge strane klasičan desktop disk nije namijenjen da radi 24/7/365 a sam wd za svoje diskove (wd black) kaže da im je namjena u consumer (r0/r1) okruženjima a da se za ostale situacije i okruženja koristi njihova enterprise serija
mislim da jako dobro znaš kaj sam mislio pod produkcija i raid0
Možeš, ali ne na jednostavan način, tj. bez dodatnog kontrolera (a i nema neke svrhe)
Naravno, to sam i napisao. Što se "jednostavnosti" tiče, nema tu ničeg kompliciranog. Ploča ili SAS kontroler i to je to. Ne govorimo o igračkama za 5000kn pa da je sad kontroler "preskup", nego o radnim stanicama gdje ima i potrebe za time.
Naravno, to sam i napisao. Što se "jednostavnosti" tiče, nema tu ničeg kompliciranog. Ploča ili SAS kontroler i to je to. Ne govorimo o igračkama za 5000kn pa da je sad kontroler "preskup", nego o radnim stanicama gdje ima i potrebe za time.
A pisalo je "desktop", a ne "workstation", pa sam pretpostavio da je HP Compaq od 1800kn u pitanju 
Workstation je desktop, barem sam tako to zamislio u dilemi: server - desktop. Workstationom sam zamislio samo podvrstu desktopa. 
Tonci zapravo postoje "serverski" diskovi. Mogu biti isto SATA (II, III) ili SAS, nebitno. Oni su ipak radjeni na malo visem nivou od "obicnih diskova" (provjera kvalitete/kvalitetnije komponente, drugaciji firmware, bolji error discovery za RAID polja, drugaciji powermanagament radi green sranja za kojim svi pate etc etc ). Nije da se ne mogu staviti u "kucno racunalo" ali to im zapravo nije namjena. Namjena su im ipak datacentri.
Tonci, naravno da postoje "serverski" diskovi.
Pogledaj Seagate Constellation ES seriju ili Hitachi UltraStar . To su Enterprise level diskovi i duplo su skuplji od "obicnih" diskova za isti kapacitet.
http://www.seagate.com/www/en-us/products/enterprise-hard-drives/constellation-es/constellation-es-1/
http://www.hitachigst.com/internal-drives/ultrastar
Primjeti da spadaju u enterprise kategoriju diskova.
Sa nekoliko stotina diskova u produkciji, vjeruj mi, osjeti se razlika u brzini i kvaliteti diskova; pod kvalitetu mislim na broj kvarova, ispadanja iz polja, itd... ( usporedba sa desktop i enterprise level diskovima ).
EDIT - naravno da ima skupljih i brzih diskova; ovi koje sam spomenuo su "entry level" od enterprise serije.
WD ima cini mi se RE serije...
da, upravo tako. Njih dobijamo u dellovim serverima i zasad nam jos nijedan nije crkao/ispao iz polja.
Mi vecinom vrtimo hitachije. Crkaju redovno :P
Svaki disk sa kojim moj sef ima posla crkne u roku od odma :)
Jedino mu je jos SSD doma ziv :)
Pitanje semantike. Želim izbjeći naziv "serverski disk", jer mnogi serveri nemaju potrebu za enterprise level diskovima koje bih ja radije zvao heavy duty diskovima koje sam koristio na render farmi koja je bila sve, samo ne server. Dok s druge strane, na većini servera koje sam koristio, nema opravdanja za takav model jer traju dovoljno dugo da ih prije zamijeniš zbog promjene tehnologije ili brže/veće/bolje solucije.
No, to opet povlači što je to server i kako to definirati, a tu nema baš jednoznačne definicije pa je možda lakše reći serverski disk, umjesto disk za ozbiljnije namjene.
Computer games do not affect kids: I mean if Pacman affected us as kids we'd all be running around in darkened rooms, munching magic pills while listening to repetitive electronic music!
Oo
Computer games do not affect kids: I mean if Pacman affected us as kids we'd all be running around in darkened rooms, munching magic pills while listening to repetitive electronic music!
To ja zovem FFFFFFFFFFFFFFUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUU efekt.
Do sada mi ni jedan disk sa previše bitnim podatcima nije "odapeo".
SMART gledam svaki dan, jednom tromjesečno HDTune i WD Toolse.
Uglavnom, veoma sam oprezan sa diskovima...