movie, jel tebi jasno da je HG Spot novac imao, ali ga je izvukao iz firme i prebacio u druge. Jasno?
(moram se složiti, mada nisi u podsljemenskoj zoni, imaš dobar pogled na neke stvari)
movie, jel tebi jasno da je HG Spot novac imao, ali ga je izvukao iz firme i prebacio u druge. Jasno?
(moram se složiti, mada nisi u podsljemenskoj zoni, imaš dobar pogled na neke stvari)
Sve u svemu, osim samih zaposlenika, kraći kraj ćemo izvući i mi kupci, jer kada konkurencija počne tonuti, monopolizam uzima maha, a time i divljanje cijena. :/
daj pogledajte nebuloze u vemilu,posebna ponuda i5 750 samo 2084kn,i7920 samo 2627kn šta je njima
Sve u svemu, osim samih zaposlenika, kraći kraj ćemo izvući i mi kupci, jer kada konkurencija počne tonuti, monopolizam uzima maha, a time i divljanje cijena. :/
Ma nema tu previše monopolizma, ali ima podizanja marži. Klasično se radilo sa maržama od 15-20%, a sada će ići na 40% da bi male firme opstale. Onaj ko bude išao niže rizikuje da prođe kao Vemil i HGSpot. Vrijeme jeftine IT opreme je prošlo.
daj pogledajte nebuloze u vemilu,posebna ponuda i5 750 samo 2084kn,i7920 samo 2627kn šta je njima
Najgore što će neki noobovi tamo kupovat i popusit.
Gospodo, vidim razlazete stvari po meni u krivom smjeru. Svaka cast vemilu i hg spotu. No oni su prije svega trgovine. Moja mala tvrtka bavi se proizvodnjom. Jest da je rijec o preradi drveta i da ce neki reci da nema bas veze sa djelatnostima gore dvije navedene tvrtke, ali proizvodnja je uvijek bila zadnje govno u ovoj drzavi. Lako je bilo prije par godina baviti se trgovinom...
Proizvodjaci uvijek pljuju po trgovini kao da trgovci nista ne rade jer eto nista ne proizvode. Vrijedi li to i za novinare, programere, frizere, auto praone i sl.?
To sto netko ne proizvodi nista materijalno ne znaci da ne doprinosi drustvu. To sto se roba uvozi, a ne izvozi nisu krivi trgovci vec vi proizvodjaci koji se ne znate boriti sa stranim proizvodjacima i koji ste nedovoljno sposobni da budete konkurentni na svijetskom trzistu.
To sto jos MediaMarkt nije usao u Hrvatsku samo govori da su hrvatski trgovci bili prekonkurentni i ocito predobri za njih da bi se usudili uci. Nazalost, ta pretjerana konkurentnost je i dovela do ovoga da propadaju firme jedna za drugom (neki dan Pevec, a sad Vemil, a evo danas i Magme na listi) jer se nitko od njih nije pripremio i na losa vremena. Svi su mislili da ce uvijek biti dobro i da ce kamate uvijek biti niske.
Klasično se radilo sa maržama od 15-20%, a sada će ići na 40% da bi male firme opstale
Dajte nemojte ovakve neprovjerene i nepromišljene gluposti pisati....Znaš li ti, dragi moj, koliko bi tebe koštala prosječna grafička kartica koja dođe, recimo, 700-injak kn da netko na nju lupi maržu od 15-20%???
Nisu marže visoke, nego su visoka davanja državi, uvoz se itekako plaća, a za sve to se mora namiriti prvo proizvođač, onda država, zatim distributer, a tek na kraju retailer kojem na kraju ide najmanji dio kolača...
Izuzeci su brandovi koje sam maloprodajni dućan uvozi i na kojima preskače jednu kariku u tom lancu - a to se ponajbolje vidi po tome jer se taj brand gura u prvi plan. Najbolji primjer toga je Vemil i njihove konfiguracije koje su sve izgrađene na bazi Chieftecovih kučišta kojima su oni generalni zastupnici. E tu Vemil ima visoku maržu, ali ona je opet daleko od ovih 15-20% s kojima se tako olako razbacujete.
Pitaj bilo koji dućan IT opremom koliki im je RUC pa ako budu toliko pristupačni da ti to otkriju vidjet ćeš koliko je stvarno zarada na svemu ovome...
Pozdraf....
Ja radim u jednoj IT firmi. Doduše ne u Hrvatskoj nego u BiH, ali se stvari tu ne razlikuju mnogo. I kod nas je glavni veletrgovac zastupnik MSan-a (Kimtec iz Viteza), mada ima i onih iz Srbije (PAKOM) i domaćih (NTCHS, Genelec)
Evo ti par primjera obračuna cijena iz moje firme pa sam zaključi.
Artikl Ulazna cijena Marža% PDV% MPC
Kingston 1GB DDR2 800MHz 79,695 23,87 17 115,50
HDD Hitachi 500GB SATA 304,535 29,66 17 462,00
MSI N9600GT 512MB PCI-E 465,627 19,44 17 650,65
Cijene su preračunate na HRK (KM:HRK = 1:3,85). Na neke specifične artikle marže su i do 70%.
I ove marže će ići naviše jer se u situaciji smanjene tražnje i loše naplate treba preživjeti. Ali će onda za plaćanje kešom ili avansno virmansko ići popust i do 15%.
Marže od 10-15% su dobre dok firma ima veliki promet i solidnu naplatu jer može da podmiruje fiksne troškove (plate, zakup, prevoz, rate kredita itd).Zato su firme sa velikom maloprodajnom mrežom posebno osjetljive na pad prometa. U Hrvatskoj Vemil i HGSpot, a u BiH IT Computers. Iste priče.
Ja radim u jednoj IT firmi. Doduše ne u Hrvatskoj nego u BiH, ali se stvari tu ne razlikuju mnogo. I kod nas je glavni veletrgovac zastupnik MSan-a (Kimtec iz Viteza), mada ima i onih iz Srbije (PAKOM) i domaćih (NTCHS, Genelec)
Evo ti par primjera obračuna cijena iz moje firme pa sam zaključi.
Artikl Ulazna cijena Marža% PDV% MPC
Kingston 1GB DDR2 800MHz 79,695 23,87 17 115,50
HDD Hitachi 500GB SATA 304,535 29,66 17 462,00
MSI N9600GT 512MB PCI-E 465,627 19,44 17 650,65
Cijene su preračunate na HRK (KM:HRK = 1:3,85). Na neke specifične artikle marže su i do 70%.
I ove marže će ići naviše jer se u situaciji smanjene tražnje i loše naplate treba preživjeti. Ali će onda za plaćanje kešom ili avansno virmansko ići popust i do 15%.
Marže od 10-15% su dobre dok firma ima veliki promet i solidnu naplatu jer može da podmiruje fiksne troškove (plate, zakup, prevoz, rate kredita itd).Zato su firme sa velikom maloprodajnom mrežom posebno osjetljive na pad prometa. U Hrvatskoj Vemil i HGSpot, a u BiH IT Computers. Iste priče.
Odlično....blago vama...a sad mi navedi tri aktualna artikla i marže za njih, vjerujem da ćeš i tu pronaći primjera od 15-20% marži, ali mi onda budi iskren do kraja i reci s kojim RUC-om poslujete ako znaš i vidjet ćeš o čemu pričam....
Neznam kako je tamo u bosni ali ovdje webshopovi tipa diskont, protis, vixus i dr. rade s 4-5% za cash a ducani rade s cca 10% (jer moraju dati istu cijenu za keš i kartice) ili ako imaju vlastiti uvoz necega onda mogu dici marzu na kojih 20-30% i to je maximum.
E sad od toga bi se dobro zivilo da ima posla ali ovako s tim marzama nece dugo izdrzati. Da li dizati cijene? vrlo tesko jer je web konkurencija full jaka... morat ce se drasticno restruktuirati da opstanu.
HG je u malo laksoj poziciji jer ih podrzava MSAN... koji je sad u upravu stavio svog covjeka... a Prpic i Stipo su dugogodisnji prijatelji tako da ce i to pomoci... a Verica... neznam, neznam...
Tesko im se pise... i ne samo njima.
Ovdje (BiH) su webshop-ovi vrlo malo zastupljeni. Mislim najviše zbog male (mnogo manje nego u Hr) upotrebe platnih kartica. Ali ima naravno i drugih razloga kao što je nepovjerenje kupaca, problemi sa garancijama itd. U bivšoj firmi gazda je nešto tako pokušao, ali ne znam da je iko kupio nešto na taj način.
Čisto sumnjam da dućani mogu da prežive sa samo 10%. Možda u nekoj idealnoj varijatni. Što bi značilo vlastiti prostor, veliki promet, mali broj bijedno plaćenih zaposlenih, u servisu rade klinci za džeparac ili nema servisa nikako itd.
Cijene će sigurno ići gore, pitanje je samo koliko. Mi od početka ljeta stalno imamo problema sa dobavljačima, svaki put sve veće cijene i manji izbor artikala. Znam recimo da smo Foxcon kućišta čekali više od mjesec dana, ATA diskova i DDR400 memorije se skoro ne može ni naći itd. I svaki put veće cijene i najave za nova povećanja.
S ovim sadašnjim cijenama jeftinije je otići u SAD, kupiti i vratiti se, nego kupiti računalo u nas. Nedavno je moj frend samo zbog toga otišao na 5 dana, platio kartu, kupio 3 laptopa, odspavao s curom, vratio se i ukupni trošak bio je manji, nego da je sve kupio u nas. Kako? Pa našima je očito skuplji uvoz na veliko, nego uvoz maloprodajno kupljenih proizvoda. (sarkastičan sam).
Onaj ko bude išao niže rizikuje da prođe kao Vemil i HGSpot. Vrijeme jeftine IT opreme je prošlo.
Šta pričaš ti?
Kad je to ona bila jeftina??Podsjeti me!!
Odlično....blago vama...a sad mi navedi tri aktualna artikla i marže za njih, vjerujem da ćeš i tu pronaći primjera od 15-20% marži, ali mi onda budi iskren do kraja i reci s kojim RUC-om poslujete ako znaš i vidjet ćeš o čemu pričam....
Na ove cijene nema popusta tako da je to to. Imamo dogovor sa konkurencijom u gradu i otprilike imamo iste cijene.
Nisam baš siguran šta smatraš pod RUC-om, realizovanu maržu? Ako na to misliš obračunata i realizovana su iste (nema popusta).
Naravno postoji problem sa naplatom, ali to je standardno kod svih.
Proizvodjaci uvijek pljuju po trgovini kao da trgovci nista ne rade jer eto nista ne proizvode. Vrijedi li to i za novinare, programere, frizere, auto praone i sl.?
To sto netko ne proizvodi nista materijalno ne znaci da ne doprinosi drustvu. To sto se roba uvozi, a ne izvozi nisu krivi trgovci vec vi proizvodjaci koji se ne znate boriti sa stranim proizvodjacima i koji ste nedovoljno sposobni da budete konkurentni na svijetskom trzistu.
To sto jos MediaMarkt nije usao u Hrvatsku samo govori da su hrvatski trgovci bili prekonkurentni i ocito predobri za njih da bi se usudili uci. Nazalost, ta pretjerana konkurentnost je i dovela do ovoga da propadaju firme jedna za drugom (neki dan Pevec, a sad Vemil, a evo danas i Magme na listi) jer se nitko od njih nije pripremio i na losa vremena. Svi su mislili da ce uvijek biti dobro i da ce kamate uvijek biti niske.
A što to to tocno trgovci rade???
Mozda nesto i naucim danas. Koliko ja znam, kupe 100000 tona nekog proizvoda od najboljeg ponuđača. Ako i kada uvezu to u državu plate pdv carinu i sva ostala davanja koja su obavezna zakonom. Zatim izračunaju trošak po jedinici proizvoda. Znaci koliko ce ispasti fiksni i varijabilni torškovi. Zatim kazu dobro trosak mi je sve skupa toliko a ja cu si s obzirom na proizvod o kojem se radi i stanju tržišta odrediti cjenu prozivoda sa nekakvim dobitkom ili mozda cak gubitkom. No sigurno ce gledati da mu proizvod donosi dobit. Sada kakva ce biti politika cijene? Radi li se o trzisnom lideru izazivacu ili sljedbeniku, to su sve opcije koje ce utjecati na parametre cijene. No jedno je sigurno da ce on za određenu naknadu prodati nečiji proizvod.
A koliko treba da nastane novi proizvod?
Oprosti, ali probaj ti nesto proizvesti u ovoj drzavi. Nismo konkurenti. Hmm pitam se zasto... Zato sto smo glupi? Ne imamo pametne koji nesto probaju ljude, razocaraju se i odu. Zato što smo ljeni? Ne, moji radnici se narade(jeste za vecu placu) puno vise nego onaj koji se pravi pametan u nekakvom HG spotu. Zato što smo na Balkanu? Najlakse je okriviti Balkan.
Stari koliko si ti izgubio eura na tecanjoj razlici i na fiktivno jakoj kuni?
Sjecam se kada sam dizao kredit od puuuno eura poznanik u banci mi je rekao da napisem da je kredit namijenjen za uvoz a zapravo se moja cijela proizvodnja temelji na izvozu. Jer da sam napisao izvoz... nikad ga nebi dobio.
Zasto se seljaci bune? A zemlja smo koja bi mogla hraniti 16 milijuna ljudi? Mi uvozimo hranu... Znaci krivi su proizvodjaci hrane koji ne stavljaju sranje u svoju hranu jer kako moze hrana biti tako jeftina da joj nitko u zemlji nemoze konkuriati.
Osim toga gle ja te javno pozivam da dodjes kod mene raditi za šaku riže dnevno jer priča o nekakvoj hrvatskoj konkurentosti to si octio procitao u nekakavoj Futuri ili vidio u najnovijoj epizodi Star Treka. To je isto kao da ti zavezem čeličnu kuglu za nogu i posaljem te da preplivas La Manche i onda cemo se svi cudom cuditi kako si se utopio na pola puta, a onaj mali kinez koji i ne zna plivati je stigao prvi. Pogledaj malo što su poljaci napravili da si povečaju konkurentnost u doba krize.
Vjeruj mi svi mi zelimo biti konkurentni, ali nas previše toga guši i ubija. A njihov posao je toliko dobar da smo na ljestvici konkurentnosti 71 sa tendencijom daljneg pada.
Jos nesto ovo gore su ti usluge (frizer,auto parona itd), novinar je grana za sebe, a programere smatram proizvodnjom. I ne nisu trgovci krivi... Krivi su oni ljudi koji su dopustili da se svi zivi pocnu baviti trgovinom. Pa na kraju krajeva Pevec Vemil Hg Spot koliko su tisuća obrtnika oni uništili svojom robom cesto upitne kvalitete??
MediaMark, Ikea... samo zato sto znaju da bi im preveliki dio novaca morao odlaziti na plačanje koje kakvih spice boysa.
kaj ste svi pametni ! Pa da je mogao stvoriti novce samo od hdd i procesora ne bi širio ponudu. osim toga da je mogao naplatiti svoja potraživanja ne bi u kompenzacije uzimao vešmašine i slične gluposti. prijatelj mi je zastupnik za jednu renomiranu marku televizora i kada mu nisu mogli platiti preuzetu robu kompenzirali su je preko printera i fakseva koje sada prodaje. kaže bolje uzeti i to nego ostati bez ičega. I sada kada neki pametnjaković uđe u njegov dućan vjerojatno isto komentira kaj prodaje među televizorima prinetere i fakseve. Kao da je to htio ali bolje uzeti i to nego ne dobiti ništa.... Ljudi , kriza je i ko toga nije svijestan vrijeme je da se osvijesti ...
Obozavam te kvazi firme koje prodaju robu prije nego im se plati barem odredeni dio, pa onda kompenziraju krovnim crijepom i ciglom, pa kad listas ponudu onda uz CPU imas i Cigle, pa koju velicinu bloka cigle zelis i tako to. Ali to je sve na razini drzave. Zakonski bi se moralo platiti u roku od ~60dana, ali obzirom da nam je drzava iskarana na siroko i napoprijeko nikog nije briga da li radnik dobiva placu i koliku placu dobiva i kakav je odnos prema tom radniku.
Ajmo se sad svi probudit i shvatit da smo u supljoj hrvatskoj gdje nema morala, postenja i ljubavi. Cisti okrutni kapitalizam/novac.
1) A što to to tocno trgovci rade???
2) Oprosti, ali probaj ti nesto proizvesti u ovoj drzavi. Nismo konkurenti. Hmm pitam se zasto... Zato sto smo glupi? Ne imamo pametne koji nesto probaju ljude, razocaraju se i odu. Zato što smo ljeni? Ne, moji radnici se narade(jeste za vecu placu) puno vise nego onaj koji se pravi pametan u nekakvom HG spotu. Zato što smo na Balkanu? Najlakse je okriviti Balkan.
3) Stari koliko si ti izgubio eura na tecanjoj razlici i na fiktivno jakoj kuni?
4) Zasto se seljaci bune? A zemlja smo koja bi mogla hraniti 16 milijuna ljudi? Mi uvozimo hranu... Znaci krivi su proizvodjaci hrane koji ne stavljaju sranje u svoju hranu jer kako moze hrana biti tako jeftina da joj nitko u zemlji nemoze konkuriati.
5) Jos nesto ovo gore su ti usluge (frizer,auto parona itd), novinar je grana za sebe, a programere smatram proizvodnjom. I ne nisu trgovci krivi... Krivi su oni ljudi koji su dopustili da se svi zivi pocnu baviti trgovinom. Pa na kraju krajeva Pevec Vemil Hg Spot koliko su tisuća obrtnika oni uništili svojom robom cesto upitne kvalitete??
1) Trgovci se brinu da proizvod koji proizvode proizvodjaci stigne do krajnjeg kupca. Trgovci se brinu za marketing proizvoda, za kvalitetne i uredne ducane, za logistiku, za pristojne trgovce, za dostavu vecih predmeta u kuce, za njihovu montazu i sl.
2) Sta znaci "imam pametne radnike"? Mozes li ti proizvesti nesto konkurentije od stranaca?
3) Kako ti odredjujes fiktivno jaku kunu? Gdje pise koliko kuna mora biti? Radi u Eurima ako ti se kuna ne svidja. Uzmi dolare, oni su najslabiji.
4) Seljaci se bune jer su proizvodjaci, a nisu trgovci sto pokazuje da je trgovina vrlo vazna grana. Ako vec imaju proizvode koji su kvalitetniji od uvoznih onda ih takve treba i prodavati, a ne konkurirati jeftinim. Ako napravis kvalitetno kuciste za komp onda ne dolazis na natjecaj gdje se trazi najjeftinije kuciste nego ga prodajes na drugaciji nacin i potenciras svoju kvalitetu, a ne cijenu.
5) I trgovci su usluge. Koliko su usluge vaznije od proizvodnje govori cinjenica da u USA 89% ljudi se bavi uslugama, 9% proizvodnjom i 2% poljoprivredom. Ne znaci da mozemo bez ovih 9% i bez ovih 2%, ali znaci da nam ne trebaju hrvatski postoci nego americki.
kako ove nase trgovine mogu propast akonas tako deru ?
mozda vise nitko i ne kupuje u hr,ja od pocetka ove krize nism ni prazni cd kupio.
Krade se na veliko unutar samih firmi, a i loš menedzment je uvelike krivac za takvo stanje!
Edit: nekim slučajem sam na svoje oči vidio kako radi Msan tj. na koji način uvoze raznu IT opremu ( roba se većinom tovari u NL,B,D), a da ne govorim da se roba plaća ne neke offshore kompanije koje su registrirane na kajmanskom otočju, ali duga je to priča
4) Zasto se seljaci bune? A zemlja smo koja bi mogla hraniti 16 milijuna ljudi? Mi uvozimo hranu... Znaci krivi su proizvodjaci hrane koji ne stavljaju sranje u svoju hranu jer kako moze hrana biti tako jeftina da joj nitko u zemlji nemoze konkuriati.
4) Seljaci se bune jer su proizvodjaci, a nisu trgovci sto pokazuje da je trgovina vrlo vazna grana. Ako vec imaju proizvode koji su kvalitetniji od uvoznih onda ih takve treba i prodavati, a ne konkurirati jeftinim. Ako napravis kvalitetno kuciste za komp onda ne dolazis na natjecaj gdje se trazi najjeftinije kuciste nego ga prodajes na drugaciji nacin i potenciras svoju kvalitetu, a ne cijenu.
Malo će biti offtopic, ali na ovo moram odgovoriti.
Seljaci jesu proizvođači, a trgovina je tako važna grana da jadnog seljaka moraju dovesti na rub propasti. Zašto? Zato što ima puno kvalitetniju robu (i više traži za nju jer je imao velika ulaganja i mora seljak biti na bilo kakvoj dobiti) nego ovi iz vana (uzmi za pr. mlijeko, janjetina itd.), ali se ostalima bolje isplati uvesti ˝šrot˝ od mlijeka izvana i janjetina sa Novog Zelanda stara 25 godina nego od seljaka kupiti mlijeko koje je provjerene kvalitete, dok ovo iz vana ne znaš odakle je došlo.
Pozdrav svima posto je ovo ipak moj prvi post na ovom forumu, citao sam postove tu i prije ali nisam do sada imao volje nista pisati. Ova tema me podosta zaintrigirala te navela da se registriram.
Ono sto me narajcalo da idem tu pisati su neki postovi nekih ocito neupucenih ljudi koji vole ostavljati svoja misljenja na forumima obicno popracena spamom i pljuvanjem njima nepoznatih stvar,i ali ajde dobro, nista novo za forume.
Netocni podaci kojima baratate su spekulacije o zaradi u it ducanima, centrima i web shopovima te drugim slicnim trgovinama u toj bransi. Nebih htio nikoga uvrijediti ili ispljuvati, jer uostalom forum ni nije primjenjen za te stvari.
Dakle marze o kojima pricate su neosnovane i proizlaze iz nekih boljih vremena u IT trgovini, današnje marze su nekih 2%-max 5% u web shopovima do nekih 15 % u centrima tipa vemil i hg spot dok 20 % mogu biti eventualno u techno maxu i ipercoopu koji su ipak malo drugaciji od glavnih aktera ove teme. Ovdje govorim o prosjecnoj marzi takvih ducana ne da je sve na toj zaradi..dakle cd medij ima vecu laptop ima manju i kako to vec ide.
Dugo se bavim ovim poslom i garantiram vam da su to stvarne marze ne neke moje izmisljotine. Iako mozda izgleda da onda svi osim web shopova imaju ok zaradu to ipak nije tocno jer ti ducani za razliku od web shopova imaju iste cijene za kartice i za gotovinu sto automatski skida zaradu i navedene ruc-ove(skracenica od razlika u cijeni, za one koji nisu upoznati)..Kako to? Pa tako sto je koristenje kartica zarada za banke koje su ih izdale(jer kao sto znamo i banke su trgovina samo je njihova roba novac), maestro i takve karticice, one koje kupci zovu, "pa to je ko keš" uzimaju od trgovaca izmedju 2%-5% od provucenoga iznosa, dok svaka kreditna kartica uzima 5% na vise...i ono najzanimljivije je da krediti na te iste kartice uzimaju !!10%+!! od iznosa koji se plati na rate(trgovini odmah a kupcu naknadno još 10%+ ako nije beskamatni kredit) dakle preracunato cak ni te 10%-15% marze nisu te vec umanjene kad se uzme u obzira da je koristivost kesa u centrima nikakva...
Kao zakljucak ovoga iscrpnog posta za mene i za citace je da je vrijeme u Hrv. takvo da ce neminovno SVI ducani koji trenutno postoje biti zatvoreni, dali odlukom direktora ili banaka koje im zablokiraju racune(te iste od kojih sada zive puno bolje nego oni sami).
Ono sto je meni najzanimljivije da kroz sve te godine ja i dalje ne razumijem kako je moguce da mi imamo tako velike cijene u odosu na susjede jer kao sto sam naveo, tu stvarno ducani nisu krivi...da li je to do uvoza ili do skupe drzave ili do cega vec ja i dalje nisam uspio prokuziti...ali znam da su za ovakvo propalo trziste krivi ducani i to ne zbog previsokih cijena nego(i tu je sada ironija) nego zbog preniskih koje su im jos i prolazile dok su bila divlja vremena i trosilo se ko ludo, no onog trenutka kada se stegnuo remen kupaca svi su bankrotirali i puknuli ko balon.
Iskreno, meni je zao samo ljudi koji su radili u tim "velikim" firmama, a za te dise i menadjere me boli ona stvar.
Sto se mene tice i bolje da propadnu, tak i tak su smece...kraj ADMa ne trebam niti jedan drugi IT ducan sto se mene tice...
S ovim sadašnjim cijenama jeftinije je otići u SAD, kupiti i vratiti se, nego kupiti računalo u nas. Nedavno je moj frend samo zbog toga otišao na 5 dana, platio kartu, kupio 3 laptopa, odspavao s curom, vratio se i ukupni trošak bio je manji, nego da je sve kupio u nas. Kako? Pa našima je očito skuplji uvoz na veliko, nego uvoz maloprodajno kupljenih proizvoda. (sarkastičan sam).
ja sam tako otisao po iphone.
i vidio grada i amerke
vemil u sibeniku od ponedjeljka zatvoren
Na ove cijene nema popusta tako da je to to. Imamo dogovor sa konkurencijom u gradu i otprilike imamo iste cijene.
Nisam baš siguran šta smatraš pod RUC-om, realizovanu maržu? Ako na to misliš obračunata i realizovana su iste (nema popusta).
Naravno postoji problem sa naplatom, ali to je standardno kod svih.
Tako je...RUC - razlika u nabavnoj i prodajnoj cijeni.
Prosječni RUC na razini cijelog prodanog asortimana u većim firmama koje se bave prodajom IT opreme u Hrvatskoj je između 7% i 10%. Naravno da se može naći artikala koji imaju velike marže (najbolji primjer su ti kojekakvi kineski mp3 player i usb stickovi koji imaju marže i po 150-200%) no većina proizvoda koji ti donose stvarni promet imaju mizerne marže.
Tužna je činjenica da trgovac zaradi više novaca prodavši 10 torbica za mobitel/fotoaparat nego prodavši jedan laptop od 4000kn ili recimo tv iste cijene....
Pozdrav svima posto je ovo ipak moj prvi post na ovom forumu, citao sam postove tu i prije ali nisam do sada imao volje nista pisati. Ova tema me podosta zaintrigirala te navela da se registriram.
Ono sto me narajcalo da idem tu pisati su neki postovi nekih ocito neupucenih ljudi koji vole ostavljati svoja misljenja na forumima obicno popracena spamom i pljuvanjem njima nepoznatih stvar,i ali ajde dobro, nista novo za forume.
Netocni podaci kojima baratate su spekulacije o zaradi u it ducanima, centrima i web shopovima te drugim slicnim trgovinama u toj bransi. Nebih htio nikoga uvrijediti ili ispljuvati, jer uostalom forum ni nije primjenjen za te stvari.
Dakle marze o kojima pricate su neosnovane i proizlaze iz nekih boljih vremena u IT trgovini, današnje marze su nekih 2%-max 5% u web shopovima do nekih 15 % u centrima tipa vemil i hg spot dok 20 % mogu biti eventualno u techno maxu i ipercoopu koji su ipak malo drugaciji od glavnih aktera ove teme. Ovdje govorim o prosjecnoj marzi takvih ducana ne da je sve na toj zaradi..dakle cd medij ima vecu laptop ima manju i kako to vec ide.
Dugo se bavim ovim poslom i garantiram vam da su to stvarne marze ne neke moje izmisljotine. Iako mozda izgleda da onda svi osim web shopova imaju ok zaradu to ipak nije tocno jer ti ducani za razliku od web shopova imaju iste cijene za kartice i za gotovinu sto automatski skida zaradu i navedene ruc-ove(skracenica od razlika u cijeni, za one koji nisu upoznati)..Kako to? Pa tako sto je koristenje kartica zarada za banke koje su ih izdale(jer kao sto znamo i banke su trgovina samo je njihova roba novac), maestro i takve karticice, one koje kupci zovu, "pa to je ko keš" uzimaju od trgovaca izmedju 2%-5% od provucenoga iznosa, dok svaka kreditna kartica uzima 5% na vise...i ono najzanimljivije je da krediti na te iste kartice uzimaju !!10%+!! od iznosa koji se plati na rate(trgovini odmah a kupcu naknadno još 10%+ ako nije beskamatni kredit) dakle preracunato cak ni te 10%-15% marze nisu te vec umanjene kad se uzme u obzira da je koristivost kesa u centrima nikakva...
Kao zakljucak ovoga iscrpnog posta za mene i za citace je da je vrijeme u Hrv. takvo da ce neminovno SVI ducani koji trenutno postoje biti zatvoreni, dali odlukom direktora ili banaka koje im zablokiraju racune(te iste od kojih sada zive puno bolje nego oni sami).
Ono sto je meni najzanimljivije da kroz sve te godine ja i dalje ne razumijem kako je moguce da mi imamo tako velike cijene u odosu na susjede jer kao sto sam naveo, tu stvarno ducani nisu krivi...da li je to do uvoza ili do skupe drzave ili do cega vec ja i dalje nisam uspio prokuziti...ali znam da su za ovakvo propalo trziste krivi ducani i to ne zbog previsokih cijena nego(i tu je sada ironija) nego zbog preniskih koje su im jos i prolazile dok su bila divlja vremena i trosilo se ko ludo, no onog trenutka kada se stegnuo remen kupaca svi su bankrotirali i puknuli ko balon.
Približno točan post koji odražava stanje maloprodaje i IT i konzumnoj elektronici. Svi se sjećamo kada je HG Spot i vemil počeo prodavati asortimane audio videa te poslije bjele tehnike. To je bio potez očajnika (Uprave ) da sa proširenjem asortimana robe poveća prosječne marže i pobjegne od prosječnih 5% RUCa u IT i sa RUCom od bjele tehnike i audio video digne to sve na 20%.Matematički gledano, sa trgovačkom logikom, to je imalo smisla jer ako lancima konzumne elektronike( tipa MediaMarkta) to hoda zašto ne bi hodalo i jednom IT dućanu?. Ali nekomplementarnost brandova u IT sa jedne strane i bijele tehnike sa druge, odvratilo je IT kupce od kupnje u takvim dućanima i kiruška operacija je propala. Hg spot je galopirao prema padu prometa sa IT maržama ispod 10% i hrpom nezadovoljnih kupaca. IT dućani moraju izabrati hoće li se transformirati u jedan Mediakart i sa drugim artiklima podignuti prosječne marže, ili se specijalizirati i raditi sa minimalnim troškovima kao bi opstali.
da se vratimo na IT maržu. Ono što tu nedostaje je druga strana priče a to su dobavljači robe i principali. Trenutno se dogadja paradoks u IT industriji, a to je da su se izjednačile marže maloprodaje i veleprodaje. Drugim rječima, principali (koji diktiraju gornje nabavne i MP cijene) ne dozvoljavaju veleprodajnim trgovcima da prebace veći dio marže na Maloprodaju i dozvole im da rade sa vćim maržama. Evo jednom nedavno sam pitao distributera zašto postavlja tako niske MP cijene noviteta na It proizvodima na koje čak imaju i eksluzivno pravo uvoza? Rečeno mi je da je to politika principala i da sve dok oni ne dostignu komadnu prodaju konkurenta, MP cijena je niska. Znači svi u tom lancu prebaciju rizik prodaje artikala sa niskim maržama na krajnjeg u lancu, a to je pogađate maloprodaja sa svim svojim rizicima prodaje i zavisnim troškovima.
Evo...
Uh. nije provjerena informacija ali navodno je Vemil na Vrbanima ZG i u Sl brodu zatvoren.
Napominjem nije provjerena informacija!!!
u SLO veči su prodavači IT več odavno počeli prodavati svašta, jer se samo od tih sitnih marži ne da preživjeti. recimo enaa.com i mimovrste.com prodaju sve živo, čak auto gume...ja do pred mjeseci uopče nisam kupovao IT stvari kod nas, nego sve via internet, jer su cjene toliko niže, da mi se uvjek isplati sa poštarinom (neki kurirski servis), jer je svaki komad 10 - 15% jeftiniji. Absurd hrvatske maloprodaje doživio sam prije par godina, kad smo sa kolegama iz zagreba bili na tajvanu - sva trojca kupili su Asusove 13' prjenosnike i zajedno platili ko za jednog u zagrebu!
Evo i potvrda informacije. Vemil je zatvorio sve svoje centre i banka je pruzela imovinu a dobavljači robu. I pak je to tužan dan za It maloprodaju.