svakako zreo i veleuman komentar...a naravno kuul si kao pušiš travu,svakako,onda ti imaš problem sa kompleksom manje vrijednosti..pametnima droga nije potreban da budu sigurni u sebe..
Ovo sa umjetnoscu i Appleom je stereotip. Pravi umjetnici ne gledaju kako im izgleda alat, jesi li kada bio u slikarskom ateljeu? Samo zato sto je netko umjetnik ne znaci da je njegova okolina i ono sto na sebi nosi umjetnicko djelo.
Zabiti noz u ledja kolegama? Nepriznatoj kceri? Zaposlenicima? Hmmm...
Ovdje je ipak Gates u prvom planu i njegova "velikodušnost". Jobs je imao svojih 5 min slave u ostalim temama
U svakom slucaju mislim da film Pirates of silicon valley dobro ocrtava tadašnja događanja kao i samog Gates-a, Jobs-a i ostalu ekipu.
Ali jesi li svjestan da ne opisuje Jobsa bas u najboljem svjetlu...
Da, svjestan sam i zato sam to rekao. Daleko je i Jobs od sveca. Ali to i dalje ne umanjuje njgove ostale sposobnosti.
Dakle ukratko: Jobs kao poslovnjak, uzor mladima( u smislu od nicega postati netko, spasiti tvrtke pred krahom, prpoznati važnost ideje i trenutka), covjek sa stilom i nekom vrstom karizme, vizionar, covjek "koji ima žicu" i petlje -DA
kao otac, obiteljski covjek, uzor mladima (pritom mislim na dio s drogom, duhovnocu, ljubavi, vlastitom obitelji i faxem), potpuno moralna i nevina osoba - NE
[quote]Stevica je ljut zato sto Bill nije uzeo trip sa njime.Bill je smokljan bio i ostao.[/quote]
Oces reci da je Bill smokljan zato sto nije uzeo hebeni trip? Bravo trollcino idiotska, po tebi ako uzmes lsd onda si cool?!! Troll bio, troll ostao.........(sto je vidljivo iz tvojih poruka)
S prvim dijelom posta se nikako ne slažem. Mogao si to ljepše izreci, ali s boldanim se slažem.
Cool nemože biti nitko tko mora uzimati bilo kakvu vrstu sredstava da bi se osjecao cool.
Takvi "cooleri" nažalost završe život prilicno brzo, a ako ne, u vecini slucajeva ostanu samo teret i obitelji i društvu.
Cast iznimkama koji se nekako još i uspijevaju nositi sa tim svojim ovisnostima.
A "analize"...
Kakve veze ima Bill Gates s dizajnom PC-a? Kako je to povezano s "razumijevanjem umjetnosti"?
Bože sačuvaj...
Procitaj knjigu, pa ces shvatiti kakve.
Zoki mozes ti meni lupati TD, ali cinjenice su cinjenice. Pravom je umjetniku stalo do djela a ne do alata kojim ga je izradio. Zapravo pravom umjetniku cesto nije stalo ni do sebe samoga, ali to je vec neka druga prica...
Ukratko umjetnik zivi za umjetnost, a ne za gadgete.
Steve je samo govorio da treba isprobati i druge stvari koje nisu "normalne" ostalim ljudima da bi donio u posao nove stvari.
Zoki mozes ti meni lupati TD, ali cinjenice su cinjenice. Pravom je umjetniku stalo do djela a ne do alata kojim ga je izradio. Zapravo pravom umjetniku cesto nije stalo ni do sebe samoga, ali to je vec neka druga prica...
Ukratko umjetnik zivi za umjetnost, a ne za gadgete.
Steve je umjetnicko djelo bilo i kuciste racunala i mis, pa cak i spojevi na maticnoj ploci. Netko je umjetnik u slikarstvu,, netko u kiparstvu, a netko u dizajnu namjestaja, zgrada, mostova, pa i kompjtutera, mobitela i sl.
dijelom se slažem. premda ne bih brkao ukus sa umjetnošću.
Al Jobs je zaista bio jedan od rijetkih koji je unosio toliko strasti i sebe u proizvod. Opsjednutost detaljima na granici sa ludilom. To i jest jedini pravi razlog "Apple kultu" Pojedinci vide tu strast, tu razliku i taj pokušaj približavanja savršenom. Ti proizvodi to zrače dalje. Zvuči smješno kad nemaš to u sebi ... emocije / razum ... Nije za svakoga.
A "analize"...
Kakve veze ima Bill Gates s dizajnom PC-a? Kako je to povezano s "razumijevanjem umjetnosti"?
Bože sačuvaj...
Procitaj knjigu, pa ces shvatiti kakve.
Pa baš je čituckam i ne vidim vezu.
Daj objasni, molim te, kad si već krenuo "ex cathedra" nastupom "objašnjavati" svima koji "ne razumiju".
Dovrši posao.
Pa dobro onda, je li Apple linija proizvoda umjetnicko djelo ili uredaji koji su namjenjeni obavljanju nekog konkretnog posla?
Svi znamo da su umjetnicka djela cesto bezrazlozno skupa (tj. njihova vrijednost dolazi od iracionalne komponente). Ako pogledamo recimo cijenu materijala ulozenu u izradu mona lise, u usporedbi sa slikom tamo nekog anonimusa sa likovne akademije ustanovit cemo da su veoma slicne. Da stvar bude jos gora, buduci da je rijec o umjetnosti koja je podlozna osobnoj interpretaciji, netko bi mogao sliku tog anonimusa drzati vrijednijom od mona lise.
Tako i Apple proizvodi imaju tu nekakvu iracionalnu komponentu u vrednovanju, dok PC ima crno na bijelom troskove izrade, marze i ostale gluparije, nije zasnovan na nekakvoj misticnosti i magli. Moglo bi se reci da je PC hladan metalno/plasticni uredaj koji bez izazivanja emocija obavlja sve ono za sto je namjenjen. Pravi alat.
Pa dobro onda, je li Apple linija proizvoda umjetnicko djelo ili uredaji koji su namjenjeni obavljanju nekog konkretnog posla?
Svi znamo da su umjetnicka djela cesto bezrazlozno skupa (tj. njihova vrijednost dolazi od iracionalne komponente). Ako pogledamo recimo cijenu materijala ulozenu u izradu mona lise, u usporedbi sa slikom tamo nekog anonimusa sa likovne akademije ustanovit cemo da su veoma slicne. Da stvar bude jos gora, buduci da je rijec o umjetnosti koja je podlozna osobnoj interpretaciji, netko bi mogao sliku tog anonimusa drzati vrijednijom od mona lise. Tako i Apple proizvodi imaju tu nekakvu iracionalnu komponentu u vrednovanju, dok PC ima crno na bijelom troskove izrade, marze i ostale gluparije, nije zasnovan na nekakvoj misticnosti i magli. Moglo bi se reci da je hladan metalno/plasticni uredaj koji obavlja sve ono za sto je namjenjen. Pravi alat.
To je Zen ... to nije umjetnost u pravom smislu te riječi ... Jobs je bio Zen budist, praktičar. Dobar dizajn je blizak Zenu filozofski. Dizajn nije umjetnost. Jobs je strastveno prakticirao Zen i obožavao je dobar dizajn ... sve skupa je ugradio u svoje proizvode i u svoju firmu.
Steve je umjetnicko djelo bilo i kuciste racunala i mis, pa cak i spojevi na maticnoj ploci. Netko je umjetnik u slikarstvu,, netko u kiparstvu, a netko u dizajnu namjestaja, zgrada, mostova, pa i kompjtutera, mobitela i sl.
Ma daj uzmi neku knjigu o estetici i umjetnosti ako već ideš filozofirati. Industrijski dizajn je povezan s umjetnošću, ali nije umjetnost.
Svejedno - OT. Vrati se na temu.
Tako i Apple proizvodi imaju tu nekakvu iracionalnu komponentu u vrednovanju, dok PC ima crno na bijelom troskove izrade, marze i ostale gluparije, nije zasnovan na nekakvoj misticnosti i magli. Moglo bi se reci da je PC hladan metalno/plasticni uredaj koji bez izazivanja emocija obavlja sve ono za sto je namjenjen. Pravi alat.
Ako dvoje jednako dobrih majstora krenu raditi predmet, alat, hoće li biti isti rezultat ukoliko je jedan strastven oko posla koji radi, a drugi ga obavlja da zaradi plaću i korektno odradi posao?
Kad pročitaš Jobsa, shvatiš da mu je posao bio on sam ... dakle ljubav prema proizvodu, strast ... dati će ono nešto više u to, što se nije nužno tražilo ali na kraju pravi razliku.
Ako dvoje jednako dobrih majstora krenu raditi predmet, alat, hoće li biti isti rezultat ukoliko je jedan strastven oko posla koji radi, a drugi ga obavlja da zaradi plaću i korektno odradi posao?
Sklon sam vjerovati da obojica imaju sansu za jednako kvalitetan rezultat. Osoba koja je strastvena oko toga ce trebati puno vise vremena koje ce izgubiti na nepotrebne detalje i poliranje, osoba koja to radi samo zato da obavi posao ce napraviti funkcionalan proizvod bez pretjerane sminke.
Recimo da je rijec o grabljama :D
Prvi ce napraviti nekakve ispolirane grablje, sa posebno istokarenom drskom i kojekakvim gravurama i to po mogucnosti sto vise rucni rad, grablje ovog drugoga ce biti relativno neugledne (strojne izrade gdje god je bilo moguce). Ali pogodi sto, u konacnici ce i jedne i druge grablje jednako dobro grabljati lisce.
Sad ja sam naklonjeniji ovim drugim grabljama, ove prve bi mi bilo zao unistavati na grabljanje lisca jer su tako lijepe i ispolirane, tako da bih svakako uzeo ove druge kad god bih trebao grablje dok bi ove prve stojale u garazi i opcenito skupljale prasinu. Bile bi mi realno beskorisne jer bi mi ih bilo zao prljati liscem i blatom. To je ta iracionalna komponenta kod takvih "umjetnickih djela".
Slicna je stvar i sa onim paradnim sabljama recimo u usporedbi sa pravima koje su vidjele krvi.
Dakle da rezimiramo, priznajem ja vrijednost Appleovog dizajna. To su veoma oku ugodni proizvodi. Ali mi cesto bas zbog tog dizajna ne izgledaju kao nesto velike prakticne vrijednosti. Mozes li zamisliti podrum prepun Apple racunala, otvorenih kucista jer se cesto nesto cacka po komponentama, ispackanog monitora i tipkovnice, kako obavljaju nekakav dugotrajni zadatak. S druge strane za PC takvo nesto ne bi bio totalni sablazan, jer ga se gleda kao radni stroj a ne nesto lijepo...
Sklon sam vjerovati da obojica imaju sansu za jednako kvalitetan rezultat. Osoba koja je strastvena oko toga ce trebati puno vise vremena koje ce izgubiti na nepotrebne detalje i poliranje, osoba koja to radi samo zato da obavi posao ce napraviti funkcionalan proizvod bez pretjerane sminke.
Recimo da je rijec o grabljama :D
Prvi ce napraviti nekakve ispolirane grablje, sa posebno istokarenom drskom i kojekakvim gravurama i to pomogucnosti sto vise rucni radi, grablje ovog drugoga ce biti relativno neugledne (strojne izrade gdje god je bilo moguce). Ali pogodi sto, u konacnici ce i jedne i druge grablje jednako dobro grabljati lisce.
Sad ja sam naklonjeniji ovim drugim grabljama, ove prve bi mi bilo zao unistavati na grabljanje lisca jer su tako lijepe i ispolirane, tako da bih svakako uzeo ove druge kad god bih trebao grablje dok bi ove prve stojale u garazi i opcenito skupljale prasinu. Bile bi mi realno beskorisne jer bi mi ih bilo zao prljati liscem i blatom. To je ta iracionalna komponenta kod takvih "umjetnickih djela".
Slicna je stvar i sa onim paradnim sabljama recimo u usporedbi sa pravima koje su vidjele krvi.
da, takav bi bio rezultat kada bi taj strastveni uz to bio sklon kiču i nepotrebnim detaljima. Tvoja priča dobro ilustrira kako neki ( ne kažem ti ) shvaćaju dizajn, kao ornament ili dekoraciju.
Ukoliko bi sa druge strane bio dobar majstor/dizajner, dodao bi nešto korisno ili bi bolje izbalansirao grablje, napravio ih lakšim i slično.
Dobar dizajn svodi se na oduzimanje nepotrebnih detalja. Ostaje samo osnovno i očigledno. Estetika je samo jedna komponenta, nikako najvažnija. Funkcionalan oblik je najčešče lijep sam po sebi ako je materijal i obrada kvalitetna.
Tema su Gates i Jobs, ne teorija umjetnosti. Vratite se OT.
Mali lock i hlađenje teme na par sati.
Tema su Gates i Jobs, ne teorija umjetnosti. Vratite se OT.
Stvari su povezane.
Netko je usporedio Gates-a sa Jacom vidim. U tom svjetlu je Jobs Osama bin Laden. Patent terorist, ugnjetavač zaposlenika, zaljubljen sam u sebe, čisti kapitalist u duši. I to onaj najgori koji gazi sve pred sobom.
I on je imao obraza sebe zvati budistom. Ali ok, u americi si svakakve budale dodjeljuju "titule" o kojima pojma nemaju, a kamoli zaslužuju.
I dalje me fascinira da je takav lik idol nekom. Strašno.
Dakle, da se vratim knjizi. Iz nje se jasno vidi da je Bill Gates puno bolji manager od Stevea, ali isto tako nekreativniji. Da smo ostali samo na njima dvojici imali bi ili DOS dan danas ili fantasticne kompove koji bi kostali najmanje 20.000 US$ svaki. Mozda je nabolja kombinacija imati oboje, jednog za kreativnog direktora (Stevea) i drugog za direktora proizvodnje (Billa).
Bez obzira tko je kome ukrao "ideju" za grafičko sučelje, svojevremeno je Bill Gates uvidio stvar zbog koje je najbogatiji čovjek. To je činjenica da je Apple imao bolji stroj i bolji vlastiti operacijski sustav, preskup za takmičenje u cijeni sa jeftinim hardwareom s istoka, pa je Gatesov cilj bio na tu istočnu jeftinjavu, koja će narednih godina preplaviti svijet, uvaliti svoj OS i pobrati vrhnje. Po principu: bolje prodati 1000 pilića (kopija windowsa) nego jednu svinju (skupi kompjuter sa vlastitim OS-om).
Gates mi je uvijek bio nekako draži, zbog te neke note ljudskosti u njemu.
PS To što je šmokljan i nije tolki intelektualac ili perfekcionist ga i spašava od ispada i gluposti koje je govorio i radio Jobs. Bolje se spušta "među ljude".
Po principu: bolje prodati 1000 pilića (kopija windowsa) nego jednu svinju (skupi kompjuter sa vlastitim OS-om).
E tek ovo je najpametnija dosad.
Gates mi je uvijek bio nekako draži, zbog te neke note ljudskosti u njemu.
PS To što je šmokljan i nije tolki intelektualac ili perfekcionist ga i spašava od ispada i gluposti koje je govorio i radio Jobs. Bolje se spušta "među ljude".
kakvo "spuštanje među ljude"? Pa tip je hladan ko stroj, u životu se valjda nije nasmijao niti kuži zafrkanciju, a dok mu je glavna faca u firmi
bio na smrt bolestan on je smišljao kako mu pokupiti dionice a da obitelj ne skuži
Woow šokantni članak i još šokantniji neki komentari.
Htio bih naglasiti da je riječ o Jobsovoj biografiji, a ne autobiografiji i nepostoje luđački Jobsovi napadi na Gatesa nego jedino mnogostruke djelomično iz konteksta izvučene reakcije. Da Jobs Microsoft smatra neinventivnim i copy-catom to znamo oduvjek.
Jedini luđak je Balmer, svi znamo o čemu govorim.
Sramotan je ovaj post mortem započeti rat Jobs-Gates, pa ti su ljudi ODUVIJEK surađivali, pa prvi basic je bio microsoftov na apple-u, IE je bio prvi web preglednik, a mac office paket je oduvijek bio poznat po svojoj uglađenosti, dorađenosti i stabilnosti na macu.
Molim vas nemojte, pa čak i ako doista postoje, prenositi takve vijesti, jer ako več netko tamo preko velike bare nije dovoljno zreo za odraslu konverzaciju barem možemo biti mi.
Sramotan je ovaj post mortem započeti rat Jobs-Gates, pa ti su ljudi ODUVIJEK surađivali, pa prvi basic je bio microsoftov na apple-u, IE je bio prvi web preglednik, a mac office paket je oduvijek bio poznat po svojoj uglađenosti, dorađenosti i stabilnosti na macu.
Mali ispravak, prvi basic na Apple II modelu je bio Integer Basic koji je napisao Woz, a tek dvije godine kasnije kad je stigao Apple II Plus,
imao je Applesoft Basic koji je Apple licencirao od Microsofta
Mali ispravak, prvi basic na Apple II modelu je bio Integer Basic koji je napisao Woz, a tek dvije godine kasnije kad je stigao Apple II Plus,
pa to u videu i govore oboje ;) nikad nisam vidio ovaj početak ...
predobri su ovdje lol, geekovi.
Da, ali Wozniakov nije imao floating point, samo cijele brojeve, pa je Steve inzistirao da Microsoft napravi Basic za Maca kako spada.
- IBM. Tek pojavom navedenog dvojca, Compaq, Intel, (pa i AMD..) itd. su se stvari počele mijenjati (u korist korisnika.. ako je to korist? =dostupnost).
MS je obavio večinu posla, širenje i standarde, bez DOSa, kasnije windowsa (kao XP koji je tu već 10god..), bez toga nebi bilo ni CDa, VGA, Audia.. tj bilo bi ali samo na institutima. Ostali bi imali Amige i Atarije.
- IBM. Tek pojavom navedenog dvojca, Compaq, Intel, (pa i AMD..) itd. su se stvari počele mijenjati (u korist korisnika.. ako je to korist? =dostupnost).
MS je obavio večinu posla, širenje i standarde, bez DOSa, kasnije windowsa (kao XP koji je tu već 10god..), bez toga nebi bilo ni CDa, VGA, Audia.. tj bilo bi ali samo na institutima. Ostali bi imali Amige i Atarije.
Eh da je Jobs bio CEO Commodore-a umjesto Irvinga Goulda and Medhi Alia, svijet bi bio možda još ljepši
Svi znamo da su umjetnicka djela cesto bezrazlozno skupa (tj. njihova vrijednost dolazi od iracionalne komponente). Ako pogledamo recimo cijenu materijala ulozenu u izradu mona lise, u usporedbi sa slikom tamo nekog anonimusa sa likovne akademije ustanovit cemo da su veoma slicne. Da stvar bude jos gora, buduci da je rijec o umjetnosti koja je podlozna osobnoj interpretaciji, netko bi mogao sliku tog anonimusa drzati vrijednijom od mona lise. Tako i Apple proizvodi imaju tu nekakvu iracionalnu komponentu u vrednovanju, dok PC ima crno na bijelom troskove izrade, marze i ostale gluparije, nije zasnovan na nekakvoj misticnosti i magli. Moglo bi se reci da je hladan metalno/plasticni uredaj koji obavlja sve ono za sto je namjenjen. Pravi alat.
To je Zen ... to nije umjetnost u pravom smislu te riječi ... Jobs je bio Zen budist, praktičar. Dobar dizajn je blizak Zenu filozofski. Dizajn nije umjetnost. Jobs je strastveno prakticirao Zen i obožavao je dobar dizajn ... sve skupa je ugradio u svoje proizvode i u svoju firmu.
o čemu ti trabunjaš?Govorimo li o običnom hardwareu i softwareu ili Glavi U Oblacima..?? Fućka me se za tukca Đobsa i koliko god mu se ti kao Jabučar klanjaš.Mene interesira za moj novac,što ja dobijam.Priče tipa :to je stajling,Zen i ostale guposti me ne zanimaju..Đobs je vrhunski manipulant,market-master,a što je složio priču o Zenu i umjetnosti,koju svi gutate,je samo dokaz,da vas je pokupio na jeftin maretinški trik,koji govori:kupite to što vam dajemo,bit ćete netko,bit ćete Mi..patka za budale..