Chromebook Pixel

poruka: 34
|
čitano: 4.653
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
Ovo je tema za komentiranje sadržaja Bug.hr portala. U nastavku se nalaze komentari na "Chromebook Pixel".
14 godina
Re: Chromebook Pixel
ORB kaže...
igrali kaže...
vrhunski stroj poput X1 Carbon Touch koji ima pravi operativni sustav na sebi (bez reklama!), a ne browser, i nudi mogucnost instalacije pravih aplikacije

ozbiljnog OS-a odnosno Windowsa, ili ajde - mogu instalirati Linux,

Uz to, Pixel je i ruzan 

I Windows XP je radio na dodir

kvazi browser OS

Pixel bi realno koristan ... da vrti Windows 8.

U konacnici, mislim da ce Pixel nastaviti dobar Googleov niz - Buzz, Wave, Google+, Pixel. Ako nista drugo, bar su imena fora!

Ovakvo trolanje ni sam Ballmer ne bi odradio.

Parafrazirat ću - prijatelju, mislio si na ovaj niz:

Microsoft Bob, Kin, Bing, Zune, MSN, Passport, XNA, Silverlight, Millenium, Vista, Metro?
Kin-Bing-Zune - zvuči kao Kim-Jong-Sun - čak ni imena nisu fora.

I jedan i drugi niz je sasvim ok.

Dokle god imas slican laptop koji vrti i Win i OS X, nema se tu sto razmisljat. Ovo da kosta nekih 700-800 dolara, da dolazi s barem 8 GB rama barem u nekoj opciji bi bilo ok. I da je relativno jednostavno stavit Win gore. SSD je vjerojatno msata, to se promijeni. Meni se najvise svidja AR i rezolucija ekrana. 

13 godina
neaktivan
  • tu ne pomaže ni iskustvo, ni pamet, ni analitike, ni logika,...
  • Koji je uopce status ovog, jel vrti bar linux?
  • Mora moci vrtiti linux i onda je to prava stvar.
  • Mozda na cijenu ovog uredjaja djeluje i ekskluzivnost jer ce ih u svijetu prodati 2-3 komada.
  • Jednostavno ne mogu shvatit koji power user ce uzet 1300$ vrijedan  browser i to narocito profesionalni fotograf.
  • Neznaju ni oni sami kome bi to prodali. Kakvi poweruseri, kakvi fotografi?!?! Kako bez photoshopa prodat to fotografu?
  • Znaci li ovo da Google planira vlastitu ili port neke od profesionalnih aplikacija za obradu fotografije? Ako ne onda je ovo prdac u vjetar.
  • Nitko ne osporava hardware no software je katastrofa, chrome os je os za najnezahtjevnije korisnike, a ne za power usere, da su stavili neku "Chrome" distribuciju linuxa jos kak tak ali ovako je fail.

Molio bih vas da dobro pogledate ovaj dosadašnji "sažetak osvrta" na Chromebook Pixel, s naglaskom na Chrome OS. Pokušajte se sjetiti nakon par mjeseci ponovno pogledati ovo što je napisano.
Iznenadit će te se.
Vjerujem da se slažete kako je riječ o kolektivnom nerazumijevanju koncepta/proizvoda i uglavnom pljuvanju po istim.
Uz časnu iznimku g. keruma ("Googlu nije neophodno da svaki proizvod koji izbace u prvoj verziji pomete trziste"), koji je ipak skeptičan prema "oblačnoj logici".

S dužnim poštovanjem i bez namjere da ulazim u rasprave i prepucavanja, mislim da smo (opet) previdjeli Google.
Za nerazumijevanje koncepta postoji vrlo dobro opravdanje, međutim za linč koji slijedi nikako.
Google "Chocolate Factory" je postigao meteorski uspjeh između ostalog zato što uspijeva postaviti nove strategije i tržišne koncepte koje većina konkurencije ne razumije ili nije spremna prihvatiti.
Također, poput npr Applea ogromnu energiju ulažu u sakrivanje budućih poslovnih poteza.
Kratko rečeno, nepredvidivi su. Ili: Google ne bi bio Google kad bi lokalni forumaši isprve shvatili što i kako rade. Bez uvrede, ali riječ je o multimilijunskim studijama i istraživanjima tržišta koja prethode ovakvim projektima, mi tu naprosto ne možemo konkurirati. Toliko o opravdanom nerazumijevanju.
Glede pljuvanja, ne pada mi na pamet braniti Google: niti su dobri, niti nepogrešivi. Primjerice, Android je za mene npr. nužno zlo - najbolje od smeća koje se nudi, a ruku na srce sve je to komercijalno smeće a ne "vrhunska tehnologija".
Želim braniti razum i razumno razmišljanje, jer me boli kako se kratkim potezom nerazumijevanje pretvara u neprihvaćanje pa posljedično u pljuvanje. Uz dodatak Microsoft/Apple trolova koji onda iskoriste priliku za ispaljivanje svojih frustracija.
Htio bih još samo navesti par činjenica i podataka koji nam mogu pokazati smjer "Quo Vadis, Google" i omogućiti da kad trošimo vrijeme tipkajući to ne bude uzalud i sa barem mrvu mudrijim zaključcima od "Ipad bolje izgleda iznutra" ili "Pixel je ružan".

O izgledu i posljedično cijeni nema previše smisla raspravljati. g. hrx je to detaljno elaborirao, apsolutno se slažem.
Naprimjer, MacBook Air je vrhunski dizajniran proizvod koji ima neproporcionalno višu cijenu. Ali se odlično prodaje, jer postoji tržište za to.
Pixel vjerojatno cilja na "poslovne" korisnike, takav je izgled (Google je majstor istraživanja tržišta), hardverski je očito riječ o kvalitetnom proizvodu (većina zamjerki ide na OS).

Chrome OS je koncept koji je kod nas "na Balkanu" nezamisliv, neprovediv, nefunkcionalan... bar za dogledno vrijeme.
Ali, takva su "na Zapadu" i neka druga, civilizacijska i tehnološka dostignuća o kojima možemo samo sanjati, zar ne?
Besplatni wireless svugdje, ogromne brzine, 24/7 dostupnost mrežnih (oblačnih) servisa, standard kojim si možeš priuštiti 24/7 servise HDMI streaming najnovijih filmova, tv, muzike, multiplayer igara ili video druženja, burzovnih real-time aplikacija itd.
Samo za informaciju: "cheapo" Chromebookovi su hit na univerzitetima po Americi, tako da očito postoji tržište i izvan tzv. Bussiness / Enterprise.

Chrome OS JE Linux. okljaštren kao i Android, itd - ali Linux. Većina zamjerki se svodi na "pravi OS, pa bar Linux{#} . Samo o Google-u ovisi "koliko" će pravog Linuxa biti u odnosu na "browser". Inače, mislim da je riječ o inačici Ubuntu-a.

"Browser OS" je glupost, to je bio Googleov odličan trojanski konj kako se konkurencija ne bi prebrzo naoštrila, te kako bi ljudi prihvatili "oblačni" koncept. Nove verzije OS-a sve više gube izgled browsera/aplikacije, odn. rad se sve manje razlikuje od uobičajene paradigme rada na kompu (koja se također ubrzano mijenja!).
To je pokušaj navlačenja poput npr. "Metro" GUI koncepta, ali manje radikalan pa zato lakše prihvatljiv.

Ako se netko sjeća Larry Ellison / Oracle "network computer" koncepta: http://en.wikipedia.org/wiki/Network_Computer
To je doslovno prepisano u ChOS/Chbook konceptu, sa malim ispravkama i uz korištenje benefita današnje tehnologije. Međutim NC su, makar ostvarivi, bili preradikalni za tadašnje vrijeme. Zato u ChOS/Chbook idu "browser" i "laptop" arhetipi - koje svi poznaju.
Unix/Linux i oblačne (cloud, mrežne) aplikacije na (danas malo modernijem) terminalu - provjereni koncept već 30+ godina!
O Oblaku vs desktop OS-u / desktop aplikacijama, koji je očito najbolnija točka se može pisati tisuće strana.
Probat ću napomenuti samo klasične greške/previde:

• ne mora biti razlike u "mrežnom" OS-u i "desktop" OS-u (odn. jedno drugo ne isključuje);
  • desetljećima postoje web mrežni servisi gdje jaki stroj npr. renderira 3D animaciju, a samo generira prikaz na user hostu;
  • ideja da je "Pixel" samo za fotografe (!) je apsurdna: po tome bio to bio i npr. MacBook Air;
  • ideja da ti je potreban Adobe PhotoShop za profesionalnu obradu slika analogna je da ti je potreban Microsoft Word za pisanje emaila.
  • Pitanje je trenutka kad ćeš moći (ako to već nije implementirano) remote vrtiti npr. PhotoShop na nekom (cloud!) desktop PC-u i imati realtime prikaz na npr. Chromebooku
  • postoje već deseci webGL aplikacija za npr. obradu slika. Tek kao primjer: oblačni photoshop - Adobeov original http://www.photoshop.com/tools kao i npr. Pixlr http://pixlr.com/editor/

(opaska: vjerojatno treba imati Chrome ili noviji Firefox browser! Za Chrome Store npr. sigurno treba Chrome).

Ako se ljudi vani igraju Descent Multiplayer online, ili npr TieFighter u "browseru", ne znam zašto već ove godine Steam ne bi dao podršku za Chrome Web Store.
Canonical (Ubuntu) intenzivno surađuje i sa Google-om (Chrome OS itd) i sa Valve (Steam).

Chrome OS / chromebook produkti su ispočetka bili smeće. Ali takav je bio i Android, a da ne odem u trollanje - vjerojatno i većina drugih proizvoda u ranim inkarnacijama. Međutim na ovom forumu ljudi pišu o Androidu kao da je riječ o nekoj verziji prije 2 godine: "S. Galaxy 3 ima lag"... "dok je xx fluidan" i slično. Chrome OS je doživio još radikalnije promjene, odn. poboljšanja!
Ponovit ću, samo o Google-u ovisi koliko će Linuxa biti u Chrome OS.

(edit: formatiranje)

Poruka je uređivana zadnji put pet 22.2.2013 20:24 (ORB).
15 godina
neaktivan
BlueMax kaže...

Stvarno si opterecen. Prvo Macbook pa sad iPad. Sta je slijedece? iPhone?

Postoje bolji uredjaji i od Macbooka i od iPada pa ih nitko ne spominje u temi o Chromebooku.

Jel kuzis da ti nije dobro?

obzirom je ovo prvi laptop koji rezolucijom ( i nažalost samo tim ) konkurira appleovom, naravno da ga spominjem, po meni je ovo najobičniji marketinški spin googlea. Btw, za mene i još par sto miljuna ljudi i mnoge relevantne kuće koje se bave testiranjem trenutno ne postoji bolji laptop od macbooka, a ni bolji tablet od četvorke ... o telefonima bismo mogli raspravljati. 

Za drugi razlog postojanja ovoga laptopa još nisam čuo.

14 godina
neaktivan
Chromebook Pixel

Takodjer ne vidim neki smisao u ovom uredjaju, pogotovo u cijeni. Naravno da je ovo 3 x beskorisnija stvar od Macbooka i 4x beskorisnija od ostalih vrhunskih uredjaja.

2 0 hvala 0
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice