AMD pada na tržištu procesora

poruka: 60
|
čitano: 8.331
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
Ovo je tema za komentiranje sadržaja Bug.hr portala. U nastavku se nalaze komentari na "AMD pada na tržištu procesora".
14 godina
neaktivan
Re: AMD pada na tržištu procesora
Crotiger kaže...
Proči će još jako dugo dok velike firme tipa Dell, Siemens, HP, Acer ne počnu nuditi ali agresivno desktop uredska računala bazirana na AMD u

Nije to samo njihova greska, Dell je vec imao namjeru prebaciti svoja uredska racunala na AMD-ove proce, ali AMD nije u mogucnosti isporuciti toliko procesora. {#}

Ima tu puno puno stvari koji utjecu na odnos AMD-a i Intela, kao npr zasto se u 90% slucajeva (bzvze bubam cifru, ali tu je negdje) uredska intel bazirana racunala prodaju sa starijim komponentama?? jednostavno, da se isti ti kupci prisile na sto brze ponovno kupovanje starih konfiguracija. Sve je to jedan veliki cirkus, ali cinjenica je da AMD nije u mogucnosti izbaciti na trziste toliku kolicinu procesora kao i Intel, a procesori su jako trazena roba. OK je za krajnjeg kupca koji trazi jedan procesor (i tu je amd u najvecoj prednosti), ali sta je sa velikim firmama, javnim ustanovama ili sta ja znam komu jos koji kupuje po neznam koliko procesora mjesecno?? Nije se AMD bvzvze okrenio GPU-u, i imaju svoju politiku koja funkcionira dobro.

I tako to biva
15 godina
Batista kaže...

Kad vec govorimo o segmentu di je i3 i Liano. Kazes da vecinu korisnika zadovoljava intelova grafika, jel si pomislio da bi te korisnike zadovoljila Lianova CPU snaga ? Vrlo vjerovatno. Cim netko kupuje i3 ili Liano - nije zahtjevan korisnik.

Po meni Intel je najbolji izbor za poslove tipa renderiranja, enkodiranja i sl ozbiljnije (kompliciranje) radnje, naravno i zesci overklok. Za ljude koji zive od toga.

Svi ostali koji nemaju prave koristi od svojih proceva, a zestoko stoje u obrani za AMD/Intel su obicna laprdala - doduse humoristicna laprdala :)

@dinamit - AMD sa svojim Opteronima drzi puno veci dio procesora u serverskom djelu nego sto drzi u desktop and others sa Athlonima, Phenomima...

(i ja se nadjem mnogo puta u njima jer ne mogu odoljet ne ubacit se u raspravu:)

Apsolutno, ali problema su tu za AMD dva, tj dva su najočitija meni, sigurno ima i drugih:

1. Najjači Llano je nešto slabiji od najslabijeg Core i3 SB.

2. Nije preokrenuo situaciju u svoju korist, tj Intelov 0položaj ostaje isti: jači proc, slabija grafa. Dakle za krajnjeg korisnika koij niš ne kuži nego samo ovu žutu izjavu njemu je sve ostalo isto, i kako je takav korisnik i do sada kupovao intela, velika je mogućnost da će ga opet uzet. Pogotovo što Llano neće biti osjetno jeftiniji.

Inače, ja sam malo pobrkao teme, jer sm ose u ovoj temi prebacili na Llano, a danas smo raspravljali o njemu i u jednoj drugoj temi, i tamo sam napisao što mislim: Llano serija, barem ovi sa 100W tdp modeli će biti dovoljni za 90% kućnih i uredskih korisnika računala. A ovi modeli sa 65w tdp om će zadovoljiti nešto manju postotnu brojku svih korisnika, recimo oko 80ak% Dakle apsolutno ako gledamo potrebe to je ultimativni proc. Iako ista se stvar može reći i za core i3 SB, ako ih gledamo svakoga odvojeno, kao da onaj drugi ne postoji to su procevi za mase. Međutim kako su oni konkurencija tako ih uspoređujemo. Kako će najjači Llano sa MB koštati nešto više od najslabijeg i3 SB-a, ameri govore o razlici od cca 50ak usd, vidjet ćemo kako će ljudi reagirati na to. Llano ima dosta bolje GPU performanse, lošije CPU performanse, i njegove MB imaju dosta bolje specke, ali koliko je to bitno i poznato ljudima kojima su namijenjeni to je već drugo pitanje.

Isto tako ja jedva čekam da vidim na kojoj će razin biti CPU  iGPU ovih slabijih Llano modela, i gdje će smjestiti cijenu...sve je otvoreno, APU je odlična stvar, i AMD-ov i Intelov, kako će se sve razviti - vidjet ćemo.

15 godina
neaktivan

Može li najjači Llano biti bottleneck onoj HD6550 koju ima na sebi-NE!

Pa što traži taj "zahtjevni" korisnik koji kupuje Llano i SB i3?

Zar taj A8 i SB i3 nemogu dekodirati jedan te isti video istom brzinom ali da korisnik ne primjeti da ijedan

zaostaje?

To su samo benchmarci,koji doslovno nemaju niti s od stvarnog života.

I da,ako bude htio pokrenuti igricu neku,koju s Llanom sigurno hoće na fullHD uz med/low detalje,može li sanjati

da će to s onim tkz čudom od grafike na SB?

Rođak mi mislio slagati konfiguraciju do 3k kuna,i rado mu ubacim A8 Llano.

Jeftiniji,grafički nekolicinu puta jači, i pri tome jeftiniji.

Ne briga mene piše li AMD,Intel ili Lada,glavno da obavlja svoj posao uz prihvatljivu cjenu!

I have not failed.I've just found 10,00 ways to do it wrong.
Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina

Kad smo kod toga, za htpc mi jako primamljivo izgleda ova nova inelova G850tka? kod nas nekih 600-njak kuna već u ponudi,

a prema testovima, izgleda vrlo dobro. Neznam kako će Liano s time?

Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
miki1981 kaže...

Inače, ja sam malo pobrkao teme, jer sm ose u ovoj temi prebacili na Llano, a danas smo raspravljali o njemu i u jednoj drugoj temi, i tamo sam napisao što mislim: Llano serija, barem ovi sa 100W tdp modeli će biti dovoljni za 90% kućnih i uredskih korisnika računala.

Da, vidim da se saltas iz jedne teme u drugu :)

Truth in engineering.
15 godina
Batista kaže...

Da, vidim da se saltas iz jedne teme u drugu :)

Hehe, da, i šta je najbolje, još sam prije tražio di mi je jedan post, mislim si ja ma za koji vrag m iga je netko pobrisao, pa napisao sam ga pred sam o2 minute i ni bilo niš uvredljivo...i onda se sjetim...ah da, druga tema...

Ah, jedva čekam sve to isprobat u živo pa da vidimo kako će izgledat.

overhaul kaže...

Kad smo kod toga, za htpc mi jako primamljivo izgleda ova nova inelova G850tka? kod nas nekih 600-njak kuna već u ponudi,

Ovo je istina, ali ja taj proc nebi gledao sam oiz jednog jedinog razloga, 2 jezgre su polako stavrno počele ići prema kraju karijere, i sve više i više programa dolazi sa podrškom za veći broj jezgri. I kao neko dugoročno HTPC riješenje mislim da je bolji izbor Llano ili neki i3 SB.

Naravno cijena je odlična, nema dvojbe, ali čekamo i cijene slabijih llano modela, i njihove performanse. Performanse će sigurno biti slabije, dok će GPU biti dosta jači, ali koliko i kako to ćemo tek vidjeti.

Poruka je uređivana zadnji put čet 30.6.2011 16:23 (miki1981).
17 godina
overhaul kaže...
Najlavovskiji dio prodaje u tim grafikonima čine integrirani mali pasivni procesori... Intel je već par godina u tome na svojem terenu sa Atomom, no ARM je i njima trn u oku, zbog tržišta tableta koji gutaju postotak računalima (budimo realni, i tako većina ljudi i netreba računalo za išta više no što pruža prosječan tablet). Nastranu to, AMD bi moguće uskoro mogao na bolje, ne zbog naših flamewarsa oko Bulldozera, nego zbog Liano platforme. To je dos moćan sklop, lijepo integriran, pa bi ako bude sve skupa jesftino, skladno i efikasno, laganini mogao popunjavati zamjenu uredskih računala po firmama, gdje tableti a ni netbookovi ipak ne predstavljaju opasnost. Naravno, ima i intel tu klasu grafičko procesorskih integriraca, samo dosad kao i obično su bili brži pa i stoga bez konkurencije.

Meni se cini da to nisu tocni, rezultati ko zna kak su oni to ukalkulirali bez da su za svaki dio tržišta znači Mobilni pa Desktop naveli tocne podatke to je sve malo zbrda zdola izgleda složeno. No nebitno sad oni pravi rezultati, dugogodišnja AMD politika prvenstveno kaj se tice APU procesora ce se vidjet tek za godinu dana kakva je situacija.{#}

Kak se u taj rezultat uklapa na tom linku u toj temi, prodaja 5 milijuna APU procesora do 30.5 ove godine velikim djelom to je AMD E-350 APU Zacate i drugi slabiji APU procovi iz APU E serije. Samo u prvom kvartalu znaci do kraja 3 mjeseca 2011, je prodano ili isporuceno 3.5 milijuna APU procesora to su službeni podaci AMD-a.{#}

Dok je Intel Atom bio sam na tržištu, i bez konkurencije recimo prošle godine onda si mogel kupit recimo 12 Netbook sa Intel Atom procom sa zastarjelom dx9 grafom i to je to nema druge. Danas i ovi novi Intel Atom procersori, opet dolaze sa zastarjelom dx9 grafom bez 3D akceleracije( to nije samo za igrice kak misle neupučeni)to je famozna GMA 3150 koju je vrjeme pregazilo odavno a kakav je AMD E-350 APU mališan to znaju več i vrapci na grani.{#}

Uglavnom APU procesori su buducnost, za sve normalne korisnike tj veliku vecinu ljudi itekak Liano A ili Zacate E ili C Serija su tek početak u tom djelu leži velika zarada za AMD normalno to je rezultat posla koji je trajal nekoliko godina. Oni predstavljaju prvi vlak koji je pocel vozit u tom pravcu, i ne bu se zaustavil sigurno tu ce uskoro bit i Desna APU Z serija za Tablete pa onda Trinity sljedece godine ode ta APU koncepcija jako daleko za par godina i bit ce vrlo močna bez greške.{#}

http://www.reliastream.com/cast/start/niorozco/
17 godina
Crotiger kaže...

Zašto intel drži puno veču prodanost od AMD? Evo jedan praktičan primjer.

Kada ste vidjeli da neka firma , recimo naša državna vrti AMD? Hrvatska lutrija kupuje računala, kupuje Intela. Ali nitko ne kaže da su to več u samome startu računala koja nebi večina Vas ni pogledala jer su recimo ploča najadnijeg mogučeg chipseta, udarni prco za taj socket i recimo 512 ili 1 Gb rama. Znači kanta koja jedva može nešto vrtjeti , ali kupili su brand komp imena IBM, HP ili Siemens ili sl. To što je to večinom posastavljano od izbora prepunih skladišta zaliha i složeno da radi to nije bitno jer oni su uzeli 1200 računala.

Kada ste bili kod doktora opče prakse i vidjeli da vrti AMD? Nikada. zašto ? Jer onaj koji im prodaje program istovremeno JAKO sugerira kupovinu sličnog kompa kao u gornjem primjeru.

INA, Državna uprava, opčine, benzinske, bolnice tko vrti AMD a? Nitko! Zašto? Pa zato jer ljudi su kao i recimo kao kod automobila kada su se gastarbajteri vračali kupovali samo Opel, WV, i sl. Robovi su navike ni neznaju da postoji drugo a da o podmazivanju ni ne govorimo.

Koliko sam vidio, dosta Vas gleda kako je to moguče kada znamo da velika večina gamera koje znamo vrti AMD konfe zbog dobrog omjera cijene kvalitete, i sada nam nejde u glavu kako je to tako malo zastupljeno. Proči će još jako dugo dok velike firme tipa Dell, Siemens, HP, Acer ne počnu nuditi ali agresivno desktop uredska računala bazirana na AMD u , i dok se to ne napravi nezamisliv broj računala na intelu če i dalje ići po državnim firmama i primjerima iz prvog dijela. Samo bih volio vidjeti koliki je chart prodaje recimo SB procova u tom omjeru od izdanja SB procova, a koliko je 2-3 generacije starijih procova/ploča koje se još jako naveliko prodaju u ureska desktop računala. Vjerujem da kada bi se gledao omjer u gaming konfiguracijama da bi omjer bio ubitačno manji , vjerujem još uvijek na strani intela ali ni blizu tako velik.

Moja keva je dotoresa i ima dva kompa, jedan je sa abit nf7-s i bartonom a drugi je nekakva asrokica sa athlon x2, tako da ipak doturi imaju AMD ;-)

I mislim da je cak bila prica koju ti kazes da joj je frajer koji stavlja program reko da je intel bolji (takve kad zoves za podrsku i velis da nesto ne radi, i onda on nezna rjesenje, pita te koji proc je gore, ti velis AMD a on pa znao sam zato nis ni ne radi....a onda ga ti pitas a kako je dosad radilo...i tako u krug)al sam joj ja objasnio da mu kaze nek sise frulu i da kupi ovo.

Isti taj junak joj je sugerirao da kupi cjeli novi monitor jer nije cuo za vga/dvi pretvarac....

Poruka je uređivana zadnji put čet 30.6.2011 17:38 (disco).
14 godina

flame war...citam i smijem se "genijalcima"...

R.I.P. EnlightenedPhoenix 24.6.2011 Ne brinite se oko toga što ljudi misle, oni to rijetko rade.
Poruka je uređivana zadnji put čet 30.6.2011 17:57 (zoharbizo).

0 0 hvala 0
16 godina

Amd je kralj samo na ovim našim prostorima pa zato nije čudan tako nizak %.

koliki mi je da ga pola moran držat u živideru
Poruka je uređivana zadnji put čet 30.6.2011 18:24 (dery).
Moj PC  
0 2 hvala 0
14 godina

Nisam ni iznenađen previše s ovakvom informacijom, iako sam mislio da negube udio. Intel je ogromna korporacija i tehnološki i financijsku jača od AMD-a dosta, a sa Sany Bridge procesorima i neshvatljivim i katastrofalnim kašnenjem AMD-a sa novom generacijom procesora  je došlo do toga da gube udio. A ovo što je neko komentirao, kod nas su cijene takve da stvarno praktički svi trebaju kupovat AMD. Al nas ima tako malo da neutječemo na situaciju nimalo {#}.

17 godina
overhaul kaže...

Ja imam E350 u HTPC-u, sve vrti savršeno, a čitav komp me koštao 1300kn {#}

It is our duty as men and women to proceed as though the limits of our abilities do not exist - Pierre Teilhard de Chardin
16 godina
protjeran
renoboXX kaže...
ma sto se mene tice mene nedira ako ce amd propast ali nece jer uvijek nekome krepa proc ako nesto prcka po njemu sto nezna...a takvih ima bar 60%......a za mene je intel najbolji qproc koji postoji......

Mislim da si upao medju AMD fanove :D

born to be gamer
15 godina
protjeran
brhgzugfewu kaže...
renoboXX kaže...
ma sto se mene tice mene nedira ako ce amd propast ali nece jer uvijek nekome krepa proc ako nesto prcka po njemu sto nezna...a takvih ima bar 60%......a za mene je intel najbolji qproc koji postoji......

da izgleda da svi vole amd, a ovo gore nema smisla jer sam pisao s moba, nema ni točke ni zareze jer mi se nije dalo.

ljudi koji vole amd nek se neuvrede jer je amd šrot......xd......INTEL JE ZAKON......xd....... :P

14 godina
neaktivan
renoboXX kaže...

da izgleda da svi vole amd, a ovo gore nema smisla jer sam pisao s moba, nema ni točke ni zareze jer mi se nije dalo.

ljudi koji vole amd nek se neuvrede jer je amd šrot......xd......INTEL JE ZAKON......xd....... :P

Sorry, ali to može reći samo jedan Intel fanboy...

Garfield - Život je kao Ferrari, prolazi prebrzo... Ali to je u redu, jer ionako nemaš dovoljno novaca za njega...
17 godina
protjeran
renoboXX kaže...
brhgzugfewu kaže...
renoboXX kaže...

Ak ti se nije dalo pisat ni točke ni zareza, a niti rečenicu smisleno napisat, kako ti se dalo uopče pisat?

Postotak na tržištu je uvjek približno isti, i kad je amd bio jači bio je isti postotak na tržištu, intel ima puno puno veče kapacitete te može zadovoljit i plasirat na tržište puno veču količinu procesora.

I don't need sex, T-com fucks me every day
17 godina
neaktivan
i mene je zacudio malen udio amd-a u odnosu na intel... mislio sam da je puno veci... nadam se da ce amd krenuti na podrucju cpu-a onako kako mu ide na podrucju grafickih kartica...
It s me against the world
14 godina
renoboXX kaže...
brhgzugfewu kaže...
renoboXX kaže...

samo ovo

R.I.P. EnlightenedPhoenix 24.6.2011 Ne brinite se oko toga što ljudi misle, oni to rijetko rade.
16 godina
neaktivan
renoboXX kaže...

hahahhaha............are you nuts?!.....xd,,,,,,,,,,:P

EnlightenedPhoenix R.I.P. 24.06.2011.
15 godina
neaktivan
renoboXX kaže...

Pogrijesio si stranicu, evo da ti olaksam:

http://www.facebook.com/

17 godina
segregator kaže...
overhaul kaže...

Ja imam E350 u HTPC-u, sve vrti savršeno, a čitav komp me koštao 1300kn {#}

Za HTPC je taj E-350 super da a kaj se tiče tog gore, linkanog Intel proca znaci košta 600kn samo procesor ali to je puno previše love ulagat itekak da bi složil jedan dobar HTPC.{#}

Zakaj je to previše pa vrlo jednostavno, taj Intel proc ima gore Intel HD 2000 grafu za one koji ne znaju a di je još cijena matične ploče koju treba kupit za HTPC fuckaj ga.{#}{#}

Ovo ispod je cijela kombinacija, za HTPC AMD APU E-350 i njegova HD 6310 grafa i maticna ploča sve to za 750kn i to je to sve jasno ko dan.{#}

http://www.protis.hr/products/details/maticna-ploca-asrock-e350m1-amd-a50m-chipset-miniitx-2-x-ddr3-1066/40978

http://www.reliastream.com/cast/start/niorozco/
16 godina
protjeran

Kako moze netko SRAT,kada se moram tako izraziti.Ponasate se ko da ima jos 500

tvrtki koje proizvode CPU-e.Oba 2 su dobra.Pokupit ce nam pare tik tak.Svi sretni

i zadovoljni.Jedino NL,koji kada im na mili sekundu zasteka igra polude.To su ljudi

kojima treba pomoc.Ovako u globalu, oni su odlicne tvrtke koje ce nam vjecno uzimati

pare za neki komadic hardvera.

born to be gamer
Poruka je uređivana zadnji put čet 30.6.2011 23:14 (brhgzugfewu).
Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
brhgzugfewu kaže...

Kako moze netko SRAT,kada se moram tako izraziti.Ponasate se ko da ima jos 500

tvrtki koje proizvode CPU-e.Oba 2 su dobra.Pokupit ce nam pare tik tak.Svi sretni

i zadovoljni.Jedino NL,koji kada im na mili sekundu zasteka igra polude.To su ljudi

kojima treba pomoc.Ovako u globalu, oni su odlicne tvrtke koje ce nam vjecno uzimati

pare za neki komadic hardvera.

Gle, koliki mi uzimaju i veće pare svaki mjesec a za nagradu me i omalovažavaju i ponižavaju u redovima za kojekakve potvrde (porezna uprava, gradski prirez, vodna naknada,

garažni prostor, mjesečna karta za prijevoz/parkiranje, zaštita spomeničke baštine, razlika za vodu struju, plin, cestarina, obavezno osiguranje, grobna naknada(!), eko naknada,

zdravstveno dopunsko za starce, ....) od ovih nešto zauzvrat i dobijem. I to fakat nije prodavanje magle, stvarno je štogod se kupilo, lijepi komad najnaprednije i potencijalno korisne tehnologije.

Dapače, svakom novom revizijom dobijam za isti novac više. Zato smo i ovdje na forumu, jer nas eto veseli

što novog možemo potencijalno dobiti za neki novac. To što su ljudi navikli na to je druga stvar. Meni je drago da hajend računalo ne košta više kao prosječan novi BMW.

15 godina
itomic009 kaže...

Nisam ni iznenađen previše s ovakvom informacijom, iako sam mislio da negube udio. Intel je ogromna korporacija i tehnološki i financijsku jača od AMD-a dosta, a sa Sany Bridge procesorima i neshvatljivim i katastrofalnim kašnenjem AMD-a sa novom generacijom procesora  je došlo do toga da gube udio. A ovo što je neko komentirao, kod nas su cijene takve da stvarno praktički svi trebaju kupovat AMD. Al nas ima tako malo da neutječemo na situaciju nimalo{#}.

Mi smo lani, a i ove godine do sada, prodali više konfiguracija sa Intelom nego sa AMD-om. Dok kod laptopa je situacija još gora za AMD, tek svaki 10ti prodani nam je sa AMD-om.

Vjerujem da će se stvari sad malo poboljšavat polako za AMD, ali ne puno sigurno.

gamer2 kaže...
i mene je zacudio malen udio amd-a u odnosu na intel... mislio sam da je puno veci... nadam se da ce amd krenuti na podrucju cpu-a onako kako mu ide na podrucju grafickih kartica...

Opet ponavljam, ovaj tekst uopće ne spominje udjele AMD-a i Intela u prodaji proceva po komadu, nego udjele u profitu. Ako je jedna firma zarađuje prosječno po prodanom primjerku više il imanje od one druge onda je sasvim jasno da postoci sudjelovanja u profitu nisu nikako jednaki postocima sudjelovanja u samoj prodaji procesora.

14 godina
miki1981 kaže...
itomic009 kaže...

Nisam ni iznenađen previše s ovakvom informacijom, iako sam mislio da negube udio. Intel je ogromna korporacija i tehnološki i financijsku jača od AMD-a dosta, a sa Sany Bridge procesorima i neshvatljivim i katastrofalnim kašnenjem AMD-a sa novom generacijom procesora  je došlo do toga da gube udio. A ovo što je neko komentirao, kod nas su cijene takve da stvarno praktički svi trebaju kupovat AMD. Al nas ima tako malo da neutječemo na situaciju nimalo{#}.

Mi smo lani, a i ove godine do sada, prodali više konfiguracija sa Intelom nego sa AMD-om. Dok kod laptopa je situacija još gora za AMD, tek svaki 10ti prodani nam je sa AMD-om.

Vjerujem da će se stvari sad malo poboljšavat polako za AMD, ali ne puno sigurno.

gamer2 kaže...

Opet ponavljam, ovaj tekst uopće ne spominje udjele AMD-a i Intela u prodaji proceva po komadu, nego udjele u profitu. Ako je jedna firma zarađuje prosječno po prodanom primjerku više il imanje od one druge onda je sasvim jasno da postoci sudjelovanja u profitu nisu nikako jednaki postocima sudjelovanja u samoj prodaji procesora.

Nespominje prodaju po komadu to si dobro rekao, ali nespominje ni udjel po profitu nego po prihodu. A velika je razlika  između prihoda i profita.

15 godina
itomic009 kaže...

Nespominje prodaju po komadu to si dobro rekao, ali nespominje ni udjel po profitu nego po prihodu. A velika je razlika  između prihoda i profita.

Da, krivo sam pročitao, pa i napisao...po prihodima, ali razlog iz kojeg to govorim je isti, znamo da su AMD-ovi većinom jeftiniji, te da u manje prihoda prodaju više komada proceva od Intela. Bubam sad brojke bezveze sam oda bi se vidjela razlika: Intel proda 1000 komada i uprihodi 1000 novaca, AMD proda 1000 komada i uprihodi 750 novaca.

Po tome bi tablica prihoda bila na strani Intela, ali broj prodanih proceva je jednak. Naravno jednostavno zato jer Intel ima u prosjeku skuplje proceve od AMD-a, pa su samim time i prihodi po komadu viši.

Tak da iako AMD ima 10% od ukupnog prihoda CPU tržišta, AMD ima i sigurno više od 15% udjela u prodanim procevima, ja bi rekao oko 18ak% ako bi morao gađati, ali lijen sam tražiti tako da može biti bilo koji postotak, ono što je 100% sigurno je da je taj postotak veći od tih 10% sa koliko sudjeluje u globalnim prihodima od CPU-a..

14 godina

Negdje sam bio pročitao da je postotak oko 20 posto. Vjerojatno je to bilo onda za udio oko prodaje po komadu. Zaradi Intel i puno više od 25% više po procesoru nego AMD, ipak su puno skuplji Intelovi od AMD-ovih.

14 godina
neaktivan
miki1981 kaže...
itomic009 kaže...

Da, krivo sam pročitao, pa i napisao...po prihodima, ali razlog iz kojeg to govorim je isti, znamo da su AMD-ovi većinom jeftiniji, te da u manje prihoda prodaju više komada proceva od Intela. Bubam sad brojke bezveze sam oda bi se vidjela razlika: Intel proda 1000 komada i uprihodi 1000 novaca, AMD proda 1000 komada i uprihodi 750 novaca.

Po tome bi tablica prihoda bila na strani Intela, ali broj prodanih proceva je jednak. Naravno jednostavno zato jer Intel ima u prosjeku skuplje proceve od AMD-a, pa su samim time i prihodi po komadu viši.

Tak da iako AMD ima 10% od ukupnog prihoda CPU tržišta, AMD ima i sigurno više od 15% udjela u prodanim procevima, ja bi rekao oko 18ak% ako bi morao gađati, ali lijen sam tražiti tako da može biti bilo koji postotak, ono što je 100% sigurno je da je taj postotak veći od tih 10% sa koliko sudjeluje u globalnim prihodima od CPU-a..

U tu matematiku moras uvrstiti jos neke varijable da bi dobio pravu sliku o broju komada. Nije prodajna cijena jednog procesora razlog  Intelovog veceg profita nego upravo broj prodanih komada.

Kod proizvodnje procesora najmanji dio cijene otpada na materijal pa taj dio u ovoj matematici mozemo i zanemariti. Najvise otpada na istrazivanje i na opremanje tvornice tehnologijom koja omogucava proizvodnju. Recimo da ti troskovi kostaju 1 000 000 novca. Kada pocme proizvodnja i prodaja procesora oni moraju taj novac vratiti. Ako proizvedes i prodas 1 000 000 procesora njihovom cijenom pokrivas onih 1 000 000 novca. No ako prodas 2 000 000 procesora zarada po jednom je puno veca od duplo jer su troskovi po procesoru puno manji. Na drugi nacin opisamo: ako si sa 1 000 000 procesora pokrio sve troskove onih slijedecih milijun koje prodas su cista zarada.

Intel upravo zbog toga ima ovako ogroman primat u profitu jer je svaki slijedeci prodani procesor profitablilniji od onih prodanih ranije.

Znaci, ako AMD i Intel moraju prodati 1 000 000 procesora da bi isplatili troskove i poceli zaradjivati: AMD proda 1 500 000 a Intel proda 2 000 000. Intel je prodao 25% vise procesora ali je zaradio 100% (tj duplo) vise novca. Intel sad ima puno vise novca koji ulaze u istrazivanja i u nove pogone iako je prodao samo 25% komada vise.

Zato su veliki veliki a malima je tesko postati veliki i kad naprave konkurentan proizvod.

15 godina
BlueMax kaže...

U tu matematiku moras uvrstiti jos neke varijable da bi dobio pravu sliku o broju komada. Nije prodajna cijena jednog procesora razlog  Intelovog veceg profita nego upravo broj prodanih komada.

Kod proizvodnje procesora najmanji dio cijene otpada na materijal pa taj dio u ovoj matematici mozemo i zanemariti. Najvise otpada na istrazivanje i na opremanje tvornice tehnologijom koja omogucava proizvodnju. Recimo da ti troskovi kostaju 1 000 000 novca. Kada pocme proizvodnja i prodaja procesora oni moraju taj novac vratiti. Ako proizvedes i prodas 1 000 000 procesora njihovom cijenom pokrivas onih 1 000 000 novca. No ako prodas 2 000 000 procesora zarada po jednom je puno veca od duplo jer su troskovi po procesoru puno manji. Na drugi nacin opisamo: ako si sa 1 000 000 procesora pokrio sve troskove onih slijedecih milijun koje prodas su cista zarada.

Intel upravo zbog toga ima ovako ogroman primat u profitu jer je svaki slijedeci prodani procesor profitablilniji od onih prodanih ranije.

Znaci, ako AMD i Intel moraju prodati 1 000 000 procesora da bi isplatili troskove i poceli zaradjivati: AMD proda 1 500 000 a Intel proda 2 000 000. Intel je prodao 25% vise procesora ali je zaradio 100% (tj duplo) vise novca. Intel sad ima puno vise novca koji ulaze u istrazivanja i u nove pogone iako je prodao samo 25% komada vise.

Zato su veliki veliki a malima je tesko postati veliki i kad naprave konkurentan proizvod.

Apsolutno, ali to nema potpuno nikakvog značaja u ovom slučaju jer se ovdje gleda prihod od prodanih proceva, a ne profit. Ja sam to prije krivo pročitao i napisao.

Ako gledamo samo prihod onda tu nije uračunat nikakav trošak baš ničega. Nego samo isključivi prihod. Ovo što si ti napisao bi bilo ok da se radi samo o profitu, i to onom krajnjem profitu, nakon svih troškova, i proizvodnih i istraživačkih.

Ono što sam ja htio naglasit svojim postom je da zbog razlike u prosječnoj prodajnoj cijeni Intela i AMD-a AMD ima manji postotak prihoda nego postotak prodanih proceva.

Očito postotak prihoda ima 10% u globalu, dok prodanih proceva ima okvirno 18-20 ili tako neki slični postotak. Dakle jasno je da je tu prihod po kkomadu manji nego kod intela.

14 godina
neaktivan

Pisao sam o profitu koji si ranije spomenuo. A kod prihoda je situacija jos puno jasnija. Em su neprikosnoveni u podrucju prenosnika (50% ukupnog trzista), em proizvode za Apple (jos 10% ukupnog trzista) pa da su u desktop segmentu 50:50 (a nisu) to je dovoljno za 90% ukupnog. 

0 0 hvala 0
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice