27-inčni EIZO za profesionalce

poruka: 41
|
čitano: 4.029
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
Ovo je tema za komentiranje sadržaja Bug.hr portala. U nastavku se nalaze komentari na "27-inčni EIZO za profesionalce".
15 godina
neaktivan

"ukoliko se ispred monitora ne nalazi nitko, prebacuje se u štedljiv način rada." - Kakav je onda prikaz filmova u štedljivom načinu, ako ih negledaš izbliza na 27 inch-a monitoru ?

1 0 hvala 0
18 godina
RE: 27-inčni EIZO za profesionalce
bilo bi glupo da nema mogucnosti gasenja tog featurea
Demokracija je, također, kada dva vuka i jedna ovca glasuju što će biti za večeru.
18 godina

Nekako mislim da mu nije primarna namjena gledanje filmova {#}.

Btw @M4X - sta kazu recenzije :))))

Idemo kod Petre Sanader na party... nema joj staroga doma!

19 0 hvala 2
18 godina

Ljudi Eizo monitori su isključivo za grafičare, no to bi već svi trebali znati...

više se pitam zašto tako mali brightness od samo 250cd/m2

dizajn im izgleda za ocjenu 10/10

17 godina

Fenomenalno - rado bih posjedovao takvu zvjerčicu.

Moj PC  
4 0 hvala 0
15 godina
protjeran

kod nac ce kostati 13-14k kn. pa nek sad neko kaze da je imac27 skup.

sad imam za sto skupljat lovu!

2 0 hvala 0
18 godina

Hm, 27" iMac koji je isto IPS (2560x1440) dođe 1699$

1 0 hvala 0
15 godina
neaktivan

Hm pa tko voli nek izvoli, ovaj monitor je prvenstveno namjenjen grafičarima.A što se cijene tiče apsolutno opravdava kvalitetu jer ime Eizo ipak nešto znači u svijetu monitora.

16 godina
odjavljen
geleee kaže...

"ukoliko se ispred monitora ne nalazi nitko, prebacuje se u štedljiv način rada." - Kakav je onda prikaz filmova u štedljivom načinu, ako ih negledaš izbliza na 27 inch-a monitoru ?

Nečeš valjda na profi monitoru gledat filmove?!{#}

@Sasoon;

Da, dođe u USA, onda ovdje sa svim porezima, trošarinama, cestarinama i sa čimeveč košta 3000$, tako da ti tvrdnja baš i ne stoji.

18 godina
Sasoon kaže...

Hm, kolega kakve veze ima iMac s Eizo monitorom?

Isto tako "isto IPS (2560x1440)" ne znači isti panel, isti software i elekotroniku. :)))

Većina ljudi zna tko kupuje Eizo monitore i zašto oni toliko koštaju...

Poruka je uređivana zadnji put pet 4.2.2011 10:52 (gkelekov).
15 godina
protjeran
alankish kaže...
geleee kaže...

@Sasoon;

Da, dođe u USA, onda ovdje sa svim porezima, trošarinama, cestarinama i sa čimeveč košta 3000$, tako da ti tvrdnja baš i ne stoji.

pa i ova cijena za Eizo je u USA. ne mislis valjda da ce se u Hr prodavati za 1530$?

kakav ti je ovo argument?????

15 godina
protjeran
gkelekov kaže...
Sasoon kaže...

Isto tako "isto IPS (2560x1440)" ne znači isti panel, isti software i elekotroniku. :)))

ne znaci i Eizo je sigurno kvalitetniji, samo s imac-om uz monitor dobijes jos neke sitnice za skoro isto novca, a ekran mu je itekako dobar  :)

18 godina
odjavljen
tnakir kaže...

čekaj nisam još

{#}

WM-Titel: 7 GP-Starts: 269 GP-Siege: 91 Podiumsplätze: 154 Pole-Positions: 68 Schnellste Runden: 76 WM-Punkte: 1.441
16 godina
gkelekov kaže...
Sasoon kaže...

Meni dok sam bio klinac to nikako nije išlo u glavu, međutim kako sam još pred kraj osnovne škole upoznao AutoCAD, pa se igrao sa njim, na svom, tada nekom philips 14" CRT-u. Kada sam krenuo u srednju školu uspio sam si kupiti 22" SONY CRT (sakupio lovu od 3 projekta koja sam radio drugima za maturalni rad u ACAD-u) i to me je oduševilo, međutim nakon nekih 2 godine (taman nakon isteka garancije) on meni fino crkne. I šta sad, u to vrijeme nekako niej bilo neke ponude za te velike monitore, i meni kaže jedan frend pa ja imam doma neku staru kramu, donio mi ga stric iz tvornice u kojoj je radio. Uglavnom, njemu nije stao na stol, jer je bio predubok.

I rekao ja ajde super, bar za prvu ruku će bit, a znam da mu je stric radio u švabiji negdje kao neki tehničar.

I donoese on meni taj monitor, a ono EIZO, 21", okomito je flat, vodoravno zaobljen, star tada dobrih 10ak godina, a sa strane pločica zalijepljena sa imenom neke tvornice i brojem inventara.

Poanta priče je: taj više od 10 godina star monitor je imao sliku u odnosu na sve ove moje prijašnje, uključujući i zadnjeg Sony-a kao da gledaš HD film u odnosu na CGA grafiku uparenu sa Tandy-em....

Dobro, pretjerujem, ali stravično bolje, lijepše, ugodnije i produktivnije je bilo radit za tim monitorom nego na bilo kojem kojeg sam imao prije a i kasnije.

18 godina
alankish kaže...
geleee kaže...

@Sasoon;

I jedna i druga cijena su u USA, tako da su direktno usporedive

18 godina
neaktivan
makopos kaže...

Ljudi Eizo monitori su isključivo za grafičare, no to bi već svi trebali znati...

Zato što bi ti i 250cd/m2 požderalo oči. Većina to drži na 120-180 maksimalno, a uglavnom oko 100.

zitzko kaže...

Hm pa tko voli nek izvoli, ovaj monitor je prvenstveno namjenjen grafičarima.A što se cijene tiče apsolutno opravdava kvalitetu jer ime Eizo ipak nešto znači u svijetu monitora.

NEC je meni draži... :)

Pravi znak inteligencije nije znanje, već mašta - Albert Einstein
18 godina
makopos kaže...

Samo 250cd/m2 !?! Nepisano pravilo kalibracije monitora među fotografima i onima koji se bave obradom fotografije, odn. radom s grafikom nalaže kalibriranje monitora na svjetlinu od stotinjak do 120-150cd/m2, kako ko već voli i u kakvim uvjetima ambijentalnog svjetla radi. Radim intenzivnu obradu fotografije već više od godinu dana s jednim Eizom S2232W koji ima tako jaku lampu da ti kosa vijori kad ju nafrljiš, pa sam morao spustiti brightness na 20 i kusur na skali do 100 da bi, uz ostale postavke, vrijednost osvijetljenja bila ~130cd/m2. U iznimno osvijetljenom prostoru radim s jednim HP-om LP2275w kalibriranim na osvijeljenje od 150cd/m2, i sve iznad toga izaziva zamor očiju. Ove spike s kandelima preko 150 su isključivo marketing. Friend je dovukao novi Samsung FX2490 24" monitor na kalibraciju, tvornički je palio oči na ~240cd/m2, boje u totalno hladnoj banani, kontrast u području gdje sakati detalje. To su trgovačke fore kojima se privuku nadobudni. Tako da, vjeruj mi, da koristiš na suncu takav monitor ne treba ti više od 200cd/m2, pogotovo na takvoj površini, a zna se kome je takav monitor namijenjen i u kakvim se ambijentima radi.

Deckard
15 godina
neaktivan

EIZO monitori jesu jedni od najkvalitetnijih, ali ako na monitoru piše "EIZO", to NE znači automatski da su za grafičare.

CG serija monitora je namijenjena grafičarima.

Inače, EIZO je valjda jedini proizvođač koji ne laže kad su tehničke karakteristike u pitanju. Ono što napišu, to i stoji. Nema mi goreg, nego kad za kontrast netko prosere 1:30000000000000000000000000000000, pa za osvjetljenje itd....

Modeli sa PVA matricama koje je btw patentirao Samsung su recimo 100x bolji od bilo kojeg Samsunga. Za vektorsku grafiku i tekst su savršeni.

Poruka je uređivana zadnji put pet 4.2.2011 12:15 (nibble).
18 godina
nibble kaže...

Modeli sa PVA matricama koje je btw patentirao Samsung su recimo 100x bolji od bilo kojeg Samsunga. Za vektorsku grafiku i tekst su savršeni.

Je, istina, 1:beskonačno je najbolje da pišu po monitorima {#} . A glede teksta na PVA matricama, pa baš se i nebih složio da su za tekst dobri. Zapravo nisu loši ako ne radiš s cleartype procesiranjem slova, ali to rade i Vista, i sedmica, a ni tekst pod Ubuntuom mi nije izgledao sretnije. U tekstu PVA panele šibaju i IPS i TN. Čitao sam o dosta korisnika koji su vratili PVA monitore kad su vidjeli na što tekst pod sedmicom liči. Ja sam kupio svog Eiza i nakon tjedan dana sam se morao riješiti Samsunga 2233BW na kojem je tekst bio majka mila prema Eizu, samo da se prilagodim na Eizo :-).

Deckard
15 godina
neaktivan
nibble kaže...

EIZO monitori jesu jedni od najkvalitetnijih, ali ako na monitoru piše "EIZO", to NE znači automatski da su za grafičare.

CG serija monitora je namijenjena grafičarima.

Inače, EIZO je valjda jedini proizvođač koji ne laže kad su tehničke karakteristike u pitanju. Ono što napišu, to i stoji. Nema mi goreg, nego kad za kontrast netko prosere 1:30000000000000000000000000000000, pa za osvjetljenje itd....

Ja nisam rekao ako piše Eizo da su automatski za grafičare(ovaj model da) već je ime Eizo sinonim za kvalitetu,naravno ima i modela za multimediju itd...

15 godina
neaktivan

Pa sto fali pogledat koji film na njemu ako je vec 27 inch-a? ...jeste to za graficare ali zar graficari nedrze tako sta kod kuce?

18 godina
geleee kaže...

Pa sto fali pogledat koji film na njemu ako je vec 27 inch-a? ...jeste to za graficare ali zar graficari nedrze tako sta kod kuce?

Onaj koji ima para za tu klasu monitora uglavnom ima i za 37"/40"/46" 16:9 LCD ili plazmu za gledanje filmova {#} .

Deckard
16 godina
neaktivan
deckard kaže...

Je, istina, 1:beskonačno je najbolje da pišu po monitorima {#} . A glede teksta na PVA matricama, pa baš se i nebih složio da su za tekst dobri. Zapravo nisu loši ako ne radiš s cleartype procesiranjem slova, ali to rade i Vista, i sedmica, a ni tekst pod Ubuntuom mi nije izgledao sretnije. U tekstu PVA panele šibaju i IPS i TN. Čitao sam o dosta korisnika koji su vratili PVA monitore kad su vidjeli na što tekst pod sedmicom liči. Ja sam kupio svog Eiza i nakon tjedan dana sam se morao riješiti Samsunga 2233BW na kojem je tekst bio majka mila prema Eizu, samo da se prilagodim na Eizo :-).

Ovo s cleartypom mi nije jasno. Zar nebi on trebao pomagati u prikazu slova? I nisam do sad uspio shvatit koja je matrica bolja za prikaz teksta i koja manje zamara oci, IPS ili PVA? Pretpostavljam da je TN lošiji od obije i u tom podrucju..

Ugl.citao sam negdje da PVA manje zamara oci pa mi je sad cudno da nije baš za tekst? :S

Mi osjećamo da je sve što radimo samo kap u oceanu. Ali ocean bi bio manji da nema te kapi.
17 godina

Uh volio bih mijenjati svoj Dell 2408WFP za ovu mrcinu...  

24" mi je postalo malo xD

Moj PC  
0 0 hvala 0
18 godina
alen-c kaže...
deckard kaže...

Ovo s cleartypom mi nije jasno. Zar nebi on trebao pomagati u prikazu slova? I nisam do sad uspio shvatit koja je matrica bolja za prikaz teksta i koja manje zamara oci, IPS ili PVA? Pretpostavljam da je TN lošiji od obije i u tom podrucju..

Ugl.citao sam negdje da PVA manje zamara oci pa mi je sad cudno da nije baš za tekst? :S

Cleartype pomaže kod zaglađivanja slova na TN i IPS panelima, ali na S-PVA panelima zbog specifičnog dizajna piksela (raspored podpiksela) odmaže. Upiši u googleovo pretraživanje slika pojam PVA ili S-PVA, pa pogledaj kako izgleda piksel PVA matrice, pa upiši pojmove PVA i cleratype u pretraživač, pa pogledaj malo o čemu se konkretno radi. PVA matrica u kombinaciji s cleartypeom daje mutnjikava slova u odnosu na prikaz slova s cleartypeom na TN i IPS panelima gdje su slova oštra. Nažalost, boljka PVA panela koja ih ne čini baš idealnim za tekst. Ali su zato boje, kontrast i dubina crne daaaaaleko ispred TN-a, a kontrast i crna osjetno bolje od IPS-a. Postoje neki alati za kalibraciju cleartypea, Win7 čak imaju kalibrator u okviru postavki prikaza, ali to je sve li-la. Zamaranje očiju ima veze s jačinom pozadinskog osvijetljenja i veličinom fonta. Evo nabrzaka sam iskopao jedan "blogerski" review Eiza S2231W koji ima S-PVA panel, ima i fotka kako izgledaju pikseli na S-PVA panelu pod povećalom, i posebno pogledaj osvrt na kvalitetu teksta na monitoru:

http://blog.szynalski.com/2009/04/30/review-of-the-eizo-s2231w-22-lcd-monitor/

Deckard
16 godina
neaktivan
geleee kaže...

Još problematičniji je senzor svjetla... Radiš u osvjetljenoj prostoriji, prođe ti netko iza leđa, baci sjenu na senzor i monitor automatski smanji pozadinsko osvjetjenje?! Kod mene u firmi su taj "modni dodatak" mahom svi pogasili jer su nakon par dana ljudi naprosto izluđivali:-))

16 godina
neaktivan

Kada će napokon ova rezolucija postati standard? Nema ni jednog monitora rezolucije 2560 pixela po horizontali a da mu cijena nije manja od 10.000 kn. Dell U2711 ne računam jer taj monitor i sa sadašnjom cijenom od cca 5.500 kn ne vrijedi tih novaca s obzirom da zbog svoje nekvalitete teško može služiti svrsi (barem ovi preostali primjerci u RH). Mislim da ćemo se još dugo načekati... {#}

Moj PC  
1 0 hvala 0
18 godina
neaktivan
tnakir kaže...

Hahhahah

Cim sam vidio naslov teme pomislio sam na njega ;)

Ceka sliku u bugu ;)

:)
16 godina
neaktivan
deckard kaže...
Cleartype pomaže kod zaglađivanja slova na TN i IPS panelima, ali na S-PVA panelima zbog specifičnog dizajna piksela (raspored podpiksela) odmaže. Upiši u googleovo pretraživanje slika pojam PVA ili S-PVA, pa pogledaj kako izgleda piksel PVA matrice, pa upiši pojmove PVA i cleratype u pretraživač, pa pogledaj malo o čemu se konkretno radi. PVA matrica u kombinaciji s cleartypeom daje mutnjikava slova u odnosu na prikaz slova s cleartypeom na TN i IPS panelima gdje su slova oštra. Nažalost, boljka PVA panela koja ih ne čini baš idealnim za tekst.

Postoji riješenje (tweak) i za to. Po defaultu u Win "zaglađivanje" ide u RGB, ali kad obrnes striping u BGR, kod PVA monitora mahom dobije bolji rezultat. Naravno, ovo je subjektivni dojam...

18 godina
odjavljen
logic kaže...
tnakir kaže...

Hahhahah

Cim sam vidio naslov teme pomislio sam na njega ;)

Ceka sliku u bugu ;)

hahaha{#} ponavljaš se

WM-Titel: 7 GP-Starts: 269 GP-Siege: 91 Podiumsplätze: 154 Pole-Positions: 68 Schnellste Runden: 76 WM-Punkte: 1.441
Poruka je uređivana zadnji put pet 4.2.2011 22:20 (M4X).
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice