eBay - pitanja i odgovori izdvojena tema

poruka: 14.403
|
čitano: 5.397.560
|
moderatori: pirat, XXX-Man, DrNasty, vincimus
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
17 godina
moderator
Re: eBay - pitanja i odgovori
dj_renny kaže...
mbaksa kaže...
dj_renny kaže...

Pozdrav! Kupio bih si idući mjesec ovaj procesor http://goo.gl/xdFypS pa me zanima iduće. Budući da je paket skuplji (850 kn) Kada plaćam porez? Pri preuzimanju pošlijke ili pri ulasku navedene u HR?

Zašto nisi pročitao: http://www.bug.hr/forum/topic/internet/ebay-cesto-postavljana-pitanja-faq/167189.aspx ?

Jesam ali nigdje nisam vidio odgovor na to...

Malo pažljivije čitaj - to ti je odgovor na pitanje P: Kako ću znati hoće li mi paket cariniti ili ne?

15 godina
mbaksa kaže...

Malo pažljivije čitaj - to ti je odgovor na pitanje P: Kako ću znati hoće li mi paket cariniti ili ne?

Fak.. nisam čitao to jer mi neće lupit carinu već samo PDV...Znači poštar kad dođe plaćam PDV. Hvala

R.I.P. EnlightenedPhoenix 24.6.2011 / - / beta.bassfeverfm.com - / http://www.universe-hosting.com/
Poruka je uređivana zadnji put ned 28.7.2013 4:04 (dj_renny).
17 godina
moderator
Xboxn00b kaže...

Imam jedno pitanje : ako se npr na ebay licitira folija za ekran i ostalo je oko 10 minuta do kraja i nema nikakvih ponuda i tamo di dajem ponudu pise enter US $ 0.01 or more i ja ponudim 0.02$ i to bude najveca ponuda, dali to znaci da sam ja kupio foliju za 0.02$ ako je free shiping.

Na eBayu ne daješ ponude nego maksimalne ponude. Znači, ako ti daš maksimalnu ponudu 0.02 dolara, a nitko drugi ne licitira, onda si kupio taj predmet za 0.01. Ako daš maksimalnu ponudu 5 dolara, a nitko drugi ne licitira, kupio si taj predmet za 0.01 dolara. Ako ti daš maksimalnu ponudu 5 dolara, a netko da maksimalnu ponudu za 3 dolara, ti si kupio taj predmet za 3 dolara. Ako netko da maksimalnu ponudu 5 dolara, ti si kupio taj predmet za 5 dolara. Ako netko da maksimalnu ponudu 5.01 dolar, onda je on kupio taj predmet za 5.01 dolara.

dj_renny kaže...
mbaksa kaže...

Fak.. nisam čitao to jer mi neće lupit carinu već samo PDV...Znači poštar kad dođe plaćam PDV. Hvala

Carinjenje ne znači lupanje carinske stope, nego znači znači obračunavanje carinskog duga iliti duga carini. Inače nema baš tako puno teksta da čovjek ne bi mogao pročitati cijelu prvu poruku. {#}

15 godina
mbaksa kaže...
Xboxn00b kaže...

Imam jedno pitanje : ako se npr na ebay licitira folija za ekran i ostalo je oko 10 minuta do kraja i nema nikakvih ponuda i tamo di dajem ponudu pise enter US $ 0.01 or more i ja ponudim 0.02$ i to bude najveca ponuda, dali to znaci da sam ja kupio foliju za 0.02$ ako je free shiping.

Na eBayu ne daješ ponude nego maksimalne ponude. Znači, ako ti daš maksimalnu ponudu 0.02 dolara, a nitko drugi ne licitira, onda si kupio taj predmet za 0.01. Ako daš maksimalnu ponudu 5 dolara, a nitko drugi ne licitira, kupio si taj predmet za 0.01 dolara. Ako ti daš maksimalnu ponudu 5 dolara, a netko da maksimalnu ponudu za 3 dolara, ti si kupio taj predmet za 3 dolara. Ako netko da maksimalnu ponudu 5 dolara, ti si kupio taj predmet za 5 dolara. Ako netko da maksimalnu ponudu 5.01 dolar, onda je on kupio taj predmet za 5.01 dolara.

znaci ako ja stavim max ponudu 350 dolara na neku glupost, to nitko nece ni gledat platit cu samo pocetnu cijenu koja je npr 8 dolara

Ako si opalio TU, opali i HVALA da znam tko si
17 godina
moderator
domac5 kaže...
mbaksa kaže...

znaci ako ja stavim max ponudu 350 dolara na neku glupost, to nitko nece ni gledat platit cu samo pocetnu cijenu koja je npr 8 dolara

Zašto to nitko drugi ne bi gledao? Drugi ne znaju da si ti stavio maksimalnu ponudu od 350 dolara. Drugi ne znaju koja je tvoja maksimalna ponuda.

Kako bi to funkcioniralo da drugi znaju koja je tvoja maksimalna ponuda? Onda bi prodavač mogao sam sebi biddati da digne cijenu do tvoje maksimalne ponude.

16 godina
mbaksa kaže...
domac5 kaže...
mbaksa kaže...

Zašto to nitko drugi ne bi gledao? Drugi ne znaju da si ti stavio maksimalnu ponudu od 350 dolara. Drugi ne znaju koja je tvoja maksimalna ponuda.

Kako bi to funkcioniralo da drugi znaju koja je tvoja maksimalna ponuda? Onda bi prodavač mogao sam sebi biddati da digne cijenu do tvoje maksimalne ponude.

da ali nitko ne garantira da ne diže cijenu(ponudu, bid) do svoje granice isplativosti sa drugim accountom.

[M|C] jokaCRO ingame
Poruka je uređivana zadnji put ned 28.7.2013 16:31 (red_bull).
17 godina
moderator
red_bull kaže...
da ali nitko ne garantira da ne diže cijenu(ponudu, bid) do svoje granice isplativosti sa drugim accountom.

I time riskira da sam kupi svoj predmet i plati eBayu proviziju za to, dakle da izgubi novac. Tako je - nitko ne garantira. Biddanje je igra. U mnogim slučajevima zapravo ni nećeš mnogo profitirati, ako bi i išta profitirao (uvijek treba pogledati koja je najniža cijena identičnog proizvoda i staviti maksimalnu granicu ispod te cijene). Ali tu i tamo se nađe nešto. Primjerice, ja sam nedavno izbiddao slušalice za 28 dolara, slušalice kakve su se mogle kupiti za 40 dolara. A isto tako sam sudjelovao u biddanju za foto-kišobrane, nisam osvojio, međutim kad sam pogledao cijenu za koju su kupljeni, vidio sam da su za manji iznos mogli biti kupljeni (od drugog prodavača, ali misli da čak i od isto tog prodavača) bez biddanja.

Poruka je uređivana zadnji put ned 28.7.2013 16:56 (mbaksa).
16 godina
mbaksa kaže...
red_bull kaže...

I time riskira da sam kupi svoj predmet i plati eBayu proviziju za to, dakle da izgubi novac. Tako je - nitko ne garantira. Biddanje je igra. U mnogim slučajevima zapravo ni nećeš mnogo profitirati, ako bi i išta profitirao (uvijek treba pogledati koja je najniža cijena identičnog proizvoda i staviti maksimalnu granicu ispod te cijene). Ali tu i tamo se nađe nešto. Primjerice, ja sam nedavno izbiddao slušalice za 28 dolara, slušalice kakve su se mogle kupiti za 40 dolara. A isto tako sam sudjelovao u biddanju za foto-kišobrane, nisam osvojio, međutim kad sam pogledao cijenu za koju su kupljeni, vidio sam da su za manji iznos mogli biti kupljeni (od drugog prodavača, ali misli da čak i od isto tog prodavača) bez biddanja.

Pa da, ali njemu je bolje platiti proviziju nego dati proizvod daleko ispod cijene. Po meni je najvise sanse da se dobije dobra cijena na aukciji kupovina rabljene robe. nekako logično je da iza njega nema 15 korisnika koji svake sekunde imaju kontrolu nad bidanjem tj, nije možda stalno online.

Slažem se da ima šanse za dobro proći, ali u danšnjem svijetu trgovine vrlo malo toga je prepušteno slučaju. Nažalost.

[M|C] jokaCRO ingame
17 godina
moderator
red_bull kaže...
Pa da, ali njemu je bolje platiti proviziju nego dati proizvod daleko ispod cijene.

Ovo sad već prerasta u dosađivanje. Za sve imalo popularnije proizvode postoji dovoljno interesanata da se ne prodaju značajno ispod cijene.

12 godina
neaktivan
eBay - pitanja i odgovori

bok,zanima me ima li itko iskustva sa naručivanjem odjeće poput jakni,majci,vesti i slično preko ebaya a da stiže iz kine/koreje? dali bi me ocarinili ako bih narucila odvojeno? i u kojem obliku bi stigla npr jakna? mislim stave li ju u neku originalnu kutiju ili ? 

0 1 hvala 0
17 godina
moderator
askpshinee kaže...

dali bi me ocarinili ako bih narucila odvojeno?

Pročitaj http://www.bug.hr/forum/topic/internet/ebay-cesto-postavljana-pitanja-faq/167189.aspx

askpshinee kaže...

i u kojem obliku bi stigla npr jakna? mislim stave li ju u neku originalnu kutiju ili ? 

Jakne inače dolaze u kutijama? Uglavnom, detaljno pročitaj opis konkretnog proizvoda kojeg misliš kupiti. Ako ne piše kako je zapakirano, onda će valjda doći u vreći s mjehurićima s unutarnje strane. Ako te doista interesira kako dolazi konkretni komad odjeće, a ne piše na stranici tog proizvoda, onda kontaktiraj prodavača i pitaj ga.

14 godina
neaktivan
askpshinee kaže...

bok,zanima me ima li itko iskustva sa naručivanjem odjeće poput jakni,majci,vesti i slično preko ebaya a da stiže iz kine/koreje? dali bi me ocarinili ako bih narucila odvojeno? i u kojem obliku bi stigla npr jakna? mislim stave li ju u neku originalnu kutiju ili ? 

Kao što mbaksa kaže, kontaktiraj prodavača.

Obzirom da često naručujem djevojci hrpu odjeće i materijale, evo ti nekoliko primjera: cipele - najčešće u kutiji, nekoliko puta u koverti sa mjehurićima; šeširi - kutija; kape - koverte; haljine,majice i sl. - najčešće u koverti, kod skupljih nerijetko u plitkoj kutiji; materijali za krojenje i ostale sitnice (cvjetovi za DIY projekte, nakiti) - koverte.

Dakle, varira od prodavača do prodavača i od proizvoda do proizvoda, te naravno cijeni (no i ako je u kutiji, to ne znači da će doći čitava).

A sada pazi, ako naručuješ nešto od umjetne kože ili sličnog materijala kojeg nije lako popeglat, bolje pronađi alternativu negdje kod nas, takva odjeća/obuća nerijetko završi nepovratno zgužvana (postoje trikovi, no najćešće traže kupnju posebnih proizvoda).

Please state the nature of the tehnical emer... oh, it's you. Have you tried turning it off and on again?
Poruka je uređivana zadnji put pon 29.7.2013 11:16 (xhopeon).
16 godina
mbaksa kaže...
red_bull kaže...
Pa da, ali njemu je bolje platiti proviziju nego dati proizvod daleko ispod cijene.

Ovo sad već prerasta u dosađivanje. Za sve imalo popularnije proizvode postoji dovoljno interesanata da se ne prodaju značajno ispod cijene.

ja tebi dosađujem?

ako ovo nisu relevantne informavcije za potencijalne korisnike onda neznam.

Ot:

upravo dobio tracking broj za pujač koji mi je kinez poslao besplatno nakon što sam mu javio da je prvi pregorio. Poanta:

Ako vam prodavač nudi da vam ponovo pošalje robu ponovno, kao zamjenu, inzistirajte na dokazu da je roba poslana ili nek napravi refund(ako netrebate vraćati robu)

[M|C] jokaCRO ingame
Poruka je uređivana zadnji put pon 29.7.2013 13:52 (red_bull).
17 godina

Dosađivanje dizanja cijene svog proizvoda na aukciji, mislim da je na to mislio mbaksa.

A šta ne postoje nekakvi botovi ili slično koji automatski dignu cijenu dok cijena proizvoda ne dostigne određenu minimalnu razinu koju je proizvođač odredio? Znači neki proizvod realno košta 50$, ti bidaš na 1$ i odmah nakon tebe netko drugi digne cijenu za još dolar. I tako stalno dok recimo ne dođete do cijene od 20ak $ (ovaj je toliko odredio). Mislilm da mi je netko tako davno objašnjavao, nisam siguran.

'Dvije su stvari beskonačne - svemir i ljudska glupost. Za svemir nisam siguran' - Einstein ----- www.cigoff.eu -----
17 godina
moderator
Pero Dinamit kaže...

Dosađivanje dizanja cijene svog proizvoda na aukciji, mislim da je na to mislio mbaksa.

Nisam mislio na to, mislio sam na to da pokreće raspravu o psihološkom profilu prodavača, tj. svojoj generalizirajućoj i na pretpostavkama "utemeljenoj" viziji profila prodavača, što je za kupca irelevantno. Kupac se ne mora mučiti s tim za koliko je novca prodavaču isplativo prodati dotični proizvod i razbijati glavu s tim je li izbiddao po nerealno niskoj cijeni jer se tako nešto gotovo nikad ne događa (razlozi zbog kojih se to ne događa su za kupca irelevantni - ne događa se zbog svega onoga što smo napisali - zato što su na eBayu milijuni ljudi i što za svaki proizvod postoji više interesenata, a ako prodavač ima osjećaj da će popušiti može biddati s drugog računa). Hoćemo sad voditi filozofsku raspravu o tome gdje je granica prodavačeve isplativosti, kad se on odlučuje na varanje sustava, hoće li se uopće odlučiti na varanje sustava, postoje li neki drugi načini da se osigura da proizvod ne proda po preniskoj cijeni (postoje - navođenje visoke poštarine) itd.?

Za kupca je bitno ono što sam napisao - da provjeri kolika je najmanja cijena proizvoda za koji bidda i da da maksimalnu ponudu nižu od te (i nešto što sam zaboravio napomenuti - da kod biddanja provjeri koliki je iznos poštarine!). Dobra strategija možda može biti ova: dati neki nisku ponudu, tako da imaš proizvod u popisu proizvoda za koje si biddao, i onda "napasti" proizvod u zadnjim minutama, ali pritom paziti da ne daš ponudu veću od one za koliko proizvod i inače možeš kupiti.

Stalno inače pokušavam izbiddati ove foto kišobrane i uvijek mi ih netko mazne zadnji sat za pol dolara veću ponudu. Sad pokušavam izbiddati i foto torbu, ostalo još 24 min, ali nekako mi se čini da će i za nju biti borba zadnjih minuta i da ću ostati i bez nje. Popularne stvari teško je izbiddati značajno ispod cijene - dobro je ako ušičariš par dolara ili 5-10% cijene.

Pero Dinamit kaže...

A šta ne postoje nekakvi botovi ili slično koji automatski dignu cijenu dok cijena proizvoda ne dostigne određenu minimalnu razinu koju je proizvođač odredio? Znači neki proizvod realno košta 50$, ti bidaš na 1$ i odmah nakon tebe netko drugi digne cijenu za još dolar. I tako stalno dok recimo ne dođete do cijene od 20ak $ (ovaj je toliko odredio). Mislilm da mi je netko tako davno objašnjavao, nisam siguran.

Nisam čuo za nikakve botove - na kažem da ne postoje. Međutim, ne znam koliko realno si napisao ovo što si napisao - događalo ti se točno to ili je situacija ipak bila malo drugačija (tebi se razlika kod opisivanja možda činila nevažnom, ali je zapravo ključna stvar). Moja iskustva su drugačija - nikad nisam doživio ništa slično ovome što si ti opisao - onaj koji je u danom trenutku ponudio najviše, drži najvišu ponudu. Nije da on ili bot bidda za njega - eBay jednostavno tako funkcionira. Ti davanjem ponuda nižih od onoga koji je dao maksimalnu ponudu dižeš cijenu, a ako premašiš njegovu maksimalnu ponudu onda si ti trenutni kupac.

17 godina
mbaksa kaže...

Stalno inače pokušavam izbiddati ove foto kišobrane i uvijek mi ih netko mazne zadnji sat za pol dolara veću ponudu. Sad pokušavam izbiddati i foto torbu, ostalo još 24 min, ali nekako mi se čini da će i za nju biti borba zadnjih minuta i da ću ostati i bez nje. Popularne stvari teško je izbiddati značajno ispod cijene - dobro je ako ušičariš par dolara ili 5-10% cijene.

meni ljudi izbiju u zadnjih 10 sec. Počeo sam navijat sat da znam kad je minut do kraja da mogu u zadnjih 15 s sati konačnu ponudu (i opet rijetko uspijem)

16 godina

Može mi netko objasniti čemu čitav ovaj postupak kada paket stiže s Cipra koji je u EU?

Znači li to da iz nekog ludog razloga mogu očekivati plaćanje carine/PDV-a?

www.damagehigh.com // Don't fix what ain't broken!

0 0 hvala 1
17 godina
moderator
DamageHigh kaže...

Može mi netko objasniti čemu čitav ovaj postupak kada paket stiže s Cipra koji je u EU?

Kak oni znaju da ti ne švercaš travu? Moraju provjeriti, ne?

16 godina
mbaksa kaže...

Kak oni znaju da ti ne švercaš travu?

Ah, kvragu...

Znači o tome se radi, hvala...Namigiva

16 godina
DamageHigh kaže...
mbaksa kaže...

Kak oni znaju da ti ne švercaš travu?

Ah, kvragu...

Znači o tome se radi, hvala...Namigiva

Znači, ništa od naručivanja paketa iz Amsterdama :)

Mali korak za čovjeka, velik za stonogu
17 godina
mbaksa kaže...
...

Vjerojatno se radi o ovome - automatsko biddanje.

Iako google daje dosta rezultata vezano za ebay i te neke botove.

'Dvije su stvari beskonačne - svemir i ljudska glupost. Za svemir nisam siguran' - Einstein ----- www.cigoff.eu -----
16 godina
mbaksa kaže...
Pero Dinamit kaže...

Nisam mislio na to, mislio sam na to da pokreće raspravu o psihološkom profilu prodavača, tj. svojoj generalizirajućoj i na pretpostavkama "utemeljenoj" viziji profila prodavača, što je za kupca irelevantno. Kupac se ne mora mučiti s tim za koliko je novca prodavaču isplativo prodati dotični proizvod i razbijati glavu s tim je li izbiddao po nerealno niskoj cijeni jer se tako nešto gotovo nikad ne događa (razlozi zbog kojih se to ne događa su za kupca irelevantni - ne događa se zbog svega onoga što smo napisali - zato što su na eBayu milijuni ljudi i što za svaki proizvod postoji više interesenata, a ako prodavač ima osjećaj da će popušiti može biddati s drugog računa). Hoćemo sad voditi filozofsku raspravu o tome gdje je granica prodavačeve isplativosti, kad se on odlučuje na varanje sustava, hoće li se uopće odlučiti na varanje sustava, postoje li neki drugi načini da se osigura da proizvod ne proda po preniskoj cijeni (postoje - navođenje visoke poštarine) itd.?

Za kupca je bitno ono što sam napisao - da provjeri kolika je najmanja cijena proizvoda za koji bidda i da da maksimalnu ponudu nižu od te (i nešto što sam zaboravio napomenuti - da kod biddanja provjeri koliki je iznos poštarine!). Dobra strategija možda može biti ova: dati neki nisku ponudu, tako da imaš proizvod u popisu proizvoda za koje si biddao, i onda "napasti" proizvod u zadnjim minutama, ali pritom paziti da ne daš ponudu veću od one za koliko proizvod i inače možeš kupiti.

Pero Dinamit kaže...

Nisam čuo za nikakve botove - na kažem da ne postoje. Međutim, ne znam koliko realno si napisao ovo što si napisao - događalo ti se točno to ili je situacija ipak bila malo drugačija (tebi se razlika kod opisivanja možda činila nevažnom, ali je zapravo ključna stvar). Moja iskustva su drugačija - nikad nisam doživio ništa slično ovome što si ti opisao - onaj koji je u danom trenutku ponudio najviše, drži najvišu ponudu. Nije da on ili bot bidda za njega - eBay jednostavno tako funkcionira. Ti davanjem ponuda nižih od onoga koji je dao maksimalnu ponudu dižeš cijenu, a ako premašiš njegovu maksimalnu ponudu onda si ti trenutni kupac.

Namjerno nisam kratio citat da se vidi tko "filozofira".

Najbolje od svega mi je što me upravo ti nazivaš filozofom i pokretačem psiholoških raspava.

Molim te pročitaj svoj post i iskreno reci tko pokreče rasprave temeljene na iskustvu ili predpostavkama.. Mora ti biti jasno da nisi jedini koji kupuje na e-bay-u, isto tako moraš shvatiti da nisi na svakom području najpametniji.

Ja sam ovdje pokušao ljudima objasniti zašto nema realne šanse da se bilo koja roba kupi značajno ispod cijene, što i sam priznaješ.

Bavim se prodajom raznih vrsta robe najmanje 15 godina, kupujem na e-bay-u, dealextremu i nekoliko raznih drugih kineskih stranica već 7-8 godina i iz iskustva govorim da nećeš dobiti robu jeftinije nego je to moguće u 99.9% slučajeva.

Neke od stranica koje su povoljnije od e-baya. Razne stvari elektronika, odjeća alati, sve podržavaju paypal i njihov sustav zaštite.

Banggood

pandawill

geekbuying

[M|C] jokaCRO ingame
12 godina
neaktivan

Koliko čekamo da stigne ono što smo naručili?

0 3 hvala 0
15 godina
odjavljen
DamageHigh kaže...

Cipar ti je samo djelomično u EU.

Svi smo mi Mentalist.
17 godina
moderator

Ovo se tiče ekipe koja nije iz Zagrebačke županije - jesu i vama možda paketi, sad kad smo u EU, završili na carinjenju u Zagreb CUV-u? Meni su slušalice stigle tamo pred par dana i danas mi došlo pismo nek dostavim račun. Zanimljivo je kako sad nisam platio onih 9,5 kuna za poziv za carinjenje (doduše, poštar me nije ni čekao nego mi je pustio žuti listić u sandučić) i omogućena mi je dostava računa putem e-maila (dosad sam morao ili faksirati ili slati poštom). Tako da što se mene tiče - super. Samo ne znam je li možda carina u Varaždinu na godišnjem ili je ovo trajna promjena.

0 0 hvala 0
17 godina

Više ne postoje carine u Rijeci, Varaždinu, Splitu i ostlaim gradovima koje otvaraju poštanske pakete već od sada se svi paketi otvaraju u Zagrebu.

Nekoć se moglo odmah u carini i podignuti taj predmet, danas to nije moguće i obavijesti se šalju iz Zagreba za bilo koji grad.

Šteta, po meni priej je bilo lakše.

-Super potpis.Mora da je nov! -Ma ne,opran je s Perwollom.
17 godina
moderator
Ag008 kaže...
Šteta, po meni priej je bilo lakše.

Lakše u kom smislu? Misliš zbog toga jer si sam mogao podignuti u lokalnoj carinarnici?

Meni je ovo sad bolje, zbog slanja računa mailom. Nije mi se isplatilo ići u varaždinsku carinu jer tamo-vamo imam 50 kilometara, s ozbirom da nisam iz grada.

17 godina

Samo oni ni mailove ne čitaju odmah. Previše posla i nepotrebno centraliziranje. Meni koji sam iz grada je lakše otići u carinu i preuzeti to. A uvijek možeš faks poslati iz neke tvrtke gdje ti prijatelj radi.

-Super potpis.Mora da je nov! -Ma ne,opran je s Perwollom.
17 godina
moderator
Ag008 kaže...

Samo oni ni mailove ne čitaju odmah. Previše posla i nepotrebno centraliziranje. Meni koji sam iz grada je lakše otići u carinu i preuzeti to. A uvijek možeš faks poslati iz neke tvrtke gdje ti prijatelj radi.

Ima majka na poslu faks, no to je nepotrebna gnjavaža, pogotovo u današnje vrijeme - račun dobiš u digitalnom obliku, trebaš ga isprintati, ubaciti u faks, koji ga skenira i potom šalje putem telefonske parice. Ludilo. Apsurd. Sramota u 21. vijeku. Što je s "uredom bez papira"? Mislim da bi zapravo trebali to još modernije urediti, a to je da se onima koji to žele omogući da im se pozivi za carinjenje šalju putem e-maila, a ne običnom poštom. Ovako em bezveze troše papir i novac na poštanske usluge, em troše i svoje vrijeme i vrijeme osobe kojoj šalju poziv.

Što se tiče centraliziranja - realno gledajući to je potrebno, barem za sve to što avionom dolazi izvana, s obzirom da sve dolazi u Zagreb. Pa svakako ima više smisla da se to riješi tamo, a ne da imamo carine po cijeloj državi, jer je to državi i praktičnije i ekonomičnije. Druga je sad stvar što (još) nemaju kapacitete da carinjenje obave ekspresno. Da su pootpuštali ljude koji su radili u lokalnim carinama i s istom lovom plaćali dodatnu radnu snagu u Zagrebu mislim da bi se učinkovitost podigla ili bi pak za istu učinkovitost država morala manje platiti. Decentralizirano carinjenje poštanskih pošiljki koje dolaze u centar (Zagreb) nema smisla. Samo lakše omogućava lokalno šerifovanje. I "veze" na carini (što doduše nekima odgovara).

16 godina
DamageHigh kaže...

Samo da javim da iako je paket bio na carini ništa nije carinjeno...

E-mail:
Lozinka:

vrh stranice