Bavim se računalima i inom tehnikom već godinama (desetljećima, usudio bih se reći), servisiram, prodajem, koristim... Ali mi nikako ne ide u glavu zašto su grafičke kartice (oduvijek) toliko skupe?
Ako jedna hardverska zvijer PS3 npr. košta 2000 kn, XBOX i manje, kako je moguće da samo jedna pločica sa nešto tranzistora i puno elektrolita i plastike košta skuplje od njih? Više i od npr. LCD televizora od 40 inča, ili pak od sasvim solidnog laptopa?? Zar se one rade od srebra ili zlata? Ne. U srži je isti postupak proizvodnje kao i za bilo koji drugi proizvod koji u sebi ima tiskanu pločicu, tj. matičnu ploču.
Također im proizvodni proces nije puno teži ni skuplji (pogotovo ne od nekog laptopa, mobitela ili Tv-a), ni vremenski duži a i proizvede ih se ogromna količina tako da visoku cijenu ne mogu pravdati ni manjom produkcijom...
Tu nešto ne štima. Simplificirani odgovor glasi da cijene određuju proizvođači i mi blesavi konzumenti koji pristajemo na te njihove (u)cijene...
Ali opet, mene i dalje kopka, taj odgovor me ne zadovoljava.
Kako je moguće da npr. mogu kupiti jednu solidnu matičnu za 500kn, dovoljno brz procesor za 1000kn, memoriju za 200kn, hard za 400 i napajanje za 200 kn, plus pržilica i kućište - a sve za cijenu JEDNE PROSJEČNE GRAFIČKE KARTICE, koja će zastarjeti za 6 mjeseci?
Kompletan kompjuter, koji će mi trajati dulje nego ta kartica stoji manje od nje??
Imam neku svoju teoriju, ali dok je bolje ne obradim (''izbrusim'') volio bih pročitati vaša razmišljanja.

"Nikad necu protiv toga imat nesto protiv"