Danas kad sam pokušao upaliti kompjuter ekran je bio crn. Pa sam kabel od ekrana isključio iz grafičkog porta te ga uključio u drugi port u kojem radi. U taj 2 port sve je radilo ali mi rezolucija nije bila dobra (sve je usporeno). Pa sam kako ja baš i nisam kompjuterski freak deinstalirao sve programe od grafičke kartice te probao popraviti situaciju kao i prošli put kad mi se je to dogodilo. Sada ako biste bi mi rekli što treba učiniti i navesti točno koje programe treba skinuti i dali trebam izbrisati ove koje već imam. Imam grafičku karticu ATI HD 3400 te nemam od nje CD-e.
TNX
koliko vidim ta kartica ima vga (plavi ulaz) i dvi (bijeli veći ulaz) na koji tie je spojen sada monitor? ako je bilo "crno" kako kažeš problem je neki do grafičke kartice, do hardwarea, dakle ne radi ti jedan ulaz.
reci mi koji ti je operacijski sustav?
Da ima vga ulaz ( sad je spojeno na isto neki plavi ulaz, al na drugi ne od grafičke) os je windows XP proffesional.Radi na ovaj drugi ulaz /plavi) koji nije od grafičke al kad stavim na ulaz od grafičke sve je crno. Prije mi je isto tako bilo pa sam popravi al sad više nzn.Ako mi možes rec koje tocno programe trebam instalirat.TNX
pojasni mi malo, koji drugi ulaz a ne od grafičke, možda si se spjio na integriranu grafiku. da li tvoja grafička ima dva ulaza kao ovdje na fotografiji ili?
moramo utvrditi neke stvari prije nego krenemo dalje.
sve mi se čini da je to matična sa integriranom grafikom u pitanju i sada radi monitor preko nje ako sam dobro prokužio 
edit: kasnim ...
sve mi se čini da je to matična sa integriranom grafikom u pitanju i sada radi monitor preko nje ako sam dobro prokužio 
edit: kasnim ...
slažem se, ali me zanima što mu je sa grafičkom, inače ta grafa ima vga i dvi, ako mu ne radi niti jedan, znači da je grafička crkla..
ili moguće riješenje glasi da mu mbo ima kontrolu prisutnosti monitora preko kabela na integriranoj grafičkoj pa ima par koraka da napravi da sve to prebaci.
1. windowsi rade monitor je spojen na integriranu grafiku i radi, uradi se reset i ide u bios 
2. u biosu se podesi da mu je primarna grafika spojena preko AGP ili PCI porta koji ima i na koji je uštekana "prava" grafička
3. ugasi se kompjuter, isključi iz struje obavezno i prebaci kabel od monitora na željeni izlaz na grafičkoj
4. podignu se windowsi i pojavi se slika na tom izlazu u početnoj rezoluciji na monitoru ( nekoj puno manjoj od željene) koja se zatim podesi
5. ako zaista nema drivera onda se sada fino skinu i instaliraju 
Da ima 2 ulaza prije je radilo ka i uvijek na ovaj plavi nikad na ovaj bijeli. A ovo što je svaramush napisao:sve mi se čini da je to matična sa integriranom grafikom u pitanju i sada radi monitor preko nje ako sam dobro prokužio. To sam sad išo vidit i je. I što sad...
ok, ako grafička ima dva ulaza da li drugi radi? vjerojatno si sada spojen preko integrirane grafičke na matičnoj, to nije loše, ali ta grafička nema niti približno takve preformanse kao ova atijeva. ako ti atijeva grafička ne radi, možeš probati ovo što je napisao gore kolega, ako ne pomogne, znači da je crkla..a ako i jest crkla, možeš se koristiti ovom integriranom grafičkom (osim ako ne planiraš igrati igre), a za nju bi trebali naći drivere..
Da ali meni se to i prije dogodilo pa sam nešto učinio ne sjećam se sada ali bilo je do tih drivera i tih ulaza od grafičke uvijek je bio taj plavi ulaz.
Da ali meni se to i prije dogodilo pa sam nešto učinio ne sjećam se sada ali bilo je do tih drivera i tih ulaza od grafičke uvijek je bio taj plavi ulaz.
čini mi se da se uopće ne razmijemo, koliko sam ja shvatio tebi grafička uopće ne radi. kažeš da je ekran je crn. tu ne pomažu nikakvi driveri. pitam te da pogledaš na onoj slici za koju sam ti gore dao link kakve konektore imaš na grafičkoj kartici, plavi i bijeli, ili samo plavi. pretpostavljam da si sada spojen preko integrirane grafičke kartice (grafika na moatičnoj ploči, koja nema nikakve vee s ovom atijevom karticom), i vjerojatno ti je rezolucija 800x600 ili nešto slično (ako kažeš da ti je sve usporeno). drivere za integriranu grafiku bi trebao imati na cd-u koji si dobo s pc-jem, ako nemaš taj cd, onda ćemo saznati koji je proizvođač matične ploče pa ćemo skinuti te drivere s neta.
ali prvo moramo dešifrirati da li ta tvoja grafička kartica sada radi ili ne radi, koliko i kakvih konektora ima, i kakve konektore imaš na monitoru - plave, bjele... (možda je problem do vga ili dvi ulaza ili kablova) ako ne znaš objasniti kako to izgleda, onda slikaj s mobitelom ili s fotoaparatom i stavi slike ovdje na forum.
Da ima i plavi i bijeli konektor kao i na slici,i sad radi preko matične ploče. Grafička sada radi.
Da ima i plavi i bijeli konektor kao i na slici,i sad radi preko matične ploče. Grafička sada radi.
dakle grafička sada radi, nema crnog ekrana više? slika ti je dobra? što se dogodilo?
Ne još je spjeno na ovaj plavo konektor od matične ploče i radi sve ali je usporeno i nemože se stavit rezolucija koja je ok, vidi idem ja nešto probat pa se javim za 10 min.
dakle, moramo ti naći drivere za grafičku od matične ploče, ti driveri bi se trebali nalaziti na cd-u koji si dobio s pc-jem, na tom cd-u su svi driveri od matične ploče (zvuk, grafika, chipset..), ako nemeaš taj cd, skinuti ćemo drivere s interneta.
htio bih da probaš spojiti monitor preko onog durgog, bijelog ulaza, na atijevoj grafičkoj kartici, tako da možemo konstatirati da je kartica neispravna ako ne bude radio.
Tu je problem jer nemam taj konektor za taj bijeli ulaz i nikad ga uopće niam ni koristio.
ako na monitoru nemaš bijeli ulaz, onda preostaje opcija da si posudiš negdje vga to dvi adapter, tako se zove, da probaš spojiti grafičku i monitor preko tog drugog ulaza. ako ne radi niti preko njega, grafička je neispravna, crkla je.
u međuvremnu, da li znaš gdje ti je taj cd a kojega sam te gore pitao?
Ima samo plavi.
evo to ti je taj adapter, plavo je vga a bijelo je dvi. vga je analogni ulaz, a dvi digitalni. SLIKA
U kompu imam oba dva a na monitoru samo plavi (taj VGA)
e, tako je, dakle u monitor je spojen vga (plavi) ulaz i taj kabel na kraju ima također vga (plavi) ulaz. na kabl se stavi taj adapter sa slike i onda se može uštekati u bijeli na grafičkoj (u dvi). kužiš?
jer, možda ti je neispravan samo plavi ulaz na grafičkoj, a bjeli radi, pa da isprobamo, ako ne radi ni bijeli, ako daje samo crnu sliku kao i kada je spojeno preko plavoga, onda je grafička neispravna.
ti možeš biti spojen preko ulaza na matičnoj ploči, preko integrirane grafike, kako si sada spojen. ali ako želiš igrati igre ili slično, morati ćeš si nabaviti drugu grafičku (ako ova atijeva ne radi).
dalje, da bi ti sada slika bila dobra, kada si ovako spojen, preko integrirane grafike, moramo ti staviti drivere za sliku. oni se nalaze na cdu-u koji si dobio kada si kupio računalo, znaš li gdje je taj cd?
Hehehe nemam ni CD ni DVI kabel,joooj
Da ja imam Cd-e ja bi to već i nekako i sredio
ajmo onda ovako, odi na OVU stranicu i skini program koji se zove cpu-z. to je mali besplatni porgram. spremi ga na hard i pokreni. odi na tab gdje piše "mainboard" i onda slikaj desktop s tipkom "print screen" (dva tri puta klikni tu tipku). tada odi u start-acesories i nađi program koji se zove paint. otovri taj program, stisni tipke control i v (istovremeno) i tada će ti se slika desktopa prebaciti u taj program. odi na save as, gore lijevo, i spremi kao format JPG. tada se vrati na forum i odi na opciju "dodaj sliku s računala", kada otovriš novu poruku, dolje lijevo se nalazi i prebaci ovdje sliku. tako ću vidjeti koju matičnu ploču imaš i potražiti drivere za nju na internetu.
dolje je slika kako izgleda taj program cpu-z
nemam pojma, to je grafička koja ide u laptop. hmm..
stavi sliku tamo gdje je mainboard da vidim tu matičnu ploču.
Jesam i plsss idem ća pa ti ako možeš samo napisat što treba dalje učiniti puno,puno ti hvala
ne vidim nigdje sliku frende, daj mi onda prepiši podatke od matičen, što piše u toj rubrici prvoj, pa ću ti potražiti te drivere i pomoći ti da to instaliraš. jer mislim da nećeš znati sam.
evo jedna tema općenito o driverima grafičkih kartica pa si malo pogledaj.
Sve je TIP-TOP i bolje da neznaš u čemu je bio problem
,puno,puno ti hvala,hvala i na onom programu baš sam onako nešto i tražio i eto nakon duugog vremena hvala Bogu da je sve riješeno.I još jednom hvala.
Tu temu sam i prvu i otvarao koju si mi dao.E i da sryyy što si tolko objašnjavao,treba te stavit za moderatora, hehehe sad znam koga treba sljedeći put kad nešto zeznem pitat.
samo pitaj, nije problem, tu sam da pomognem ako mogu. ali daj mi reci u čemu je bio problem, baš me zanima.
možeš mi javiit i privatnom porukom ako ti je bed