High end grafičke kartice

poruka: 63
|
čitano: 12.921
|
moderatori: DrNasty, pirat, XXX-Man, vincimus
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
15 godina
neaktivan

Pozdrav!

U ovoj temi pokušat ću malo razjasnit odnose high end grafa na tržištu i usporediti performanse istih.

Kriteriji za odabir grafičkih kartica bili su:

-cijena iznad 2000 HRK

-podrška za DirectX11 API

Tako sam došao do konačnog odabira:

ATI kartice: HD5850, HD5870, HD5970

nVIDIA kartice: GTX465, GTX470, GTX480

Usporedit ću grafičke po cjenovnom rangu, dakle 5850-GTX465, HD5870-GTX470 te na kraju HD5970-GTX480

Uvod:

Nakon što su krajem rujna prošle godine izašle prve grafičke kartice s podrškom za DX11 iz serije ATI HD5000, narednih pola godine proteklo je u potpunoj dominaciji ATI grafičkih kartica. I tako sve dok nVIDIA krajem ožujka napakon nije izbacija kartice s podrškom za DX11 kodnog imena Fermi. Kartice GTX470 i 480 kartakterizirale su visoko zagrijavanje, velika potrošnja i suprotno najavama, tek malo bolje performanse od konkurenata iz crvenog tabora. No, ubrzo su stvari sjele na svoje mjesto i sad možemo reći da imamo nešto ravnopravniju borbu u high end segmentu. Pa krenimo s performansama kartica.

1.GTX465 vs HD5850:

GTX465 kartica je koja je izašla tek nedavno s ciljem da bude konkurent ATIjevoj 5850 kartici. Cijenom to svakako jest, no opravdavaju li performanse tu cijenu?

microman i ja potrudili smo se da to saznamo te smo testirali obje grafe. Testove možete pogledati OVDJE

Kao što i samo vidite, HD5850 je bolja kartica i tu nema dileme. Iako su fermi kartice vrlo dobre u obradi teselacije (DX11 feature), smanjenje sabirnice kod GTX465 rezultiralo je manjom propusnošću, što je vrlo bitno kod teselacije. Čak i u Metro 2033 , igra koja nosi nVIDIJIN logo, HD5850 ima prednost. Tako da tu nema dileme oko pobjednika.

POBJEDNIK: HD5850

2.GTX470 vs HD5870

GTX470, uz bržeg brata GTX480, prva je kartica koja je izašla iz serije GTX400. U početku činila kao potpuni promašaj jer imala je tek malo bolje performanse od 5850, a cijenom konkurirala HD5870. Međutim, kako je vrijeme prolazilo, GTX470 sve je više opravdavala svoju cijenu. Svaki mjesec sve bolji i bolji driveri i paf - eto je u rangu 5870. Kolega microman napravio je jedan zgodan review koji opisuje kako se GTX470 sve više i više uzdizala.

TEST 1. stranica

TEST posljednja stranica

Evo ovdje se najbolje oslikava kako se GTX470 dizala iz ponora. Prema mom mišljenju, GTX470 trenutno je bolja kupnja od 5870 iz sljedećih razloga:

Drži stabilniji FPS (manja razlika od min do avg FPS) što rezlultira fluidnijim gameplayom, bolje vrti teselaciju i DX11 features te redovito ima veći minimalni FPS, tj. ima manje framedropova od konkurenta iz Atija. Još bih kao prednost nVIDIE dodao podrške za Physix te CUDA koja je bitna poslovnim korisnicima. Međutim, ATI se manje grije i manje troši. Pa kome je to važno svako je ATI bolja opcija. Na kraju bih naglasio da obje grafičke kartice imaju vrlo dobre performanse i nećete pogriješiti ni sa jednom ni s drugom.

Dakle, kao što sam već rekao, zbog bolje podrške za DX11 features i stabilnije FPS-a, moj pobjednik je GTX470.

POBJEDNIK: GTX470

3. GTX480 vs HD5970

Eh, došli smo i do toga da moramo direktno uspoređivati dual GPU i single GPU karticu. No, cijene kažu tako i druge nam nema :)

GTX480 (nVIDIA) i HD5970 (ATI) vrh su ponude u oba tabora. No dijeli ih jedna velika razlika: GTX480 je single GPU, tj sastoji se od samo jednog grafičkog čipa kao i većina kartica, a 5970 je pak dual GPU i sastoji se od 2 grafička čipa. Ono što vas može zbuniti su neki GPU-Z podaci kod 5970. Naime, iako po svim reviewima i forumima čitate da HD5970 ima na raspolaganju 2GB videomemorije (VRAM), GPU-Z kaže drugačije. Kako to? Evo da vam razjasnim. 5970, kao što sam rekao, sastoji se od 2 grafička čipa od kojih svaki na raspolaganju ima po 1GB VRAMA. Tako da je pravilnije reći 2X1 GB, a to GPU-Z donekle i kaže jer na dnu piše ATI CrossFire - Enabled. Dakle, oba grafička čipa su u upotrebi i svaki od njih ima na raspolaganju po 1GB VRAMA. Slično vrijedi i za 256-bitnu sabirnicu. Sad kad smo to razjasnili, krenimo na direktnu usporedbu.

Pošto na BOL-u nema direktne usporedbe ove dvije kartice, prisiljen sam potražiti review na ostalim stranicama. Odabrao sam OverclockersClub jer mi djeluju dosta iskreno i fer u svojim testovima.

TEST

Kao što vidite, ATI ja u većini slučajava dosta brži od GTX480. Iako je to test s prvim i najslabijim driverima, 5970 je ipak trenutno bolja kartica, kao u DX10, tako i u DX11 igrama. Tako da je moj pobjednik ovog testa 5970. No, neki možda ipak preferiraju single GPU kartice kako bi izbjagli moguće probleme s driverima i nekompatibilnosti u igrama, kao i CUDA za poslovne korisnike. Tako da je za te GTX480 bolji izbor. Međutim, što se tiče performansi u igrama, HD5970 je tu ipak bolja tako da ona nosi pobjedu u ovom testu.

POBJEDNIK: HD5970

REZULTATI U MULTI GPU SUSTAVIMA:

Kako bi se povećale performanse grafičkih podsustava računala, ATI i nVIDIA, kao i proizvođači matičnih ploča omogućili su rješenje da se više grafičkih kartica (do 4) s istom čipom može ugraditi na istu MBO i tako poboljšati performanse. To je kod ATI-ja CrossFire(X),akod Nvidie SLI (Scalable Link Interface). Ako planirate uparivanje više grafičkih kartica, vaš je izbor definitivno nVIDIA. SLI nudi mnogo bolje skaliranje od CrossFirea što u konačnici rezultira odličnim performansama. Dakle, pobjednik ovog testa je Nvidia SLI.

POBJEDNIK: Nvidia SLI

ZAKLJUČAK:

Iako se tek po izlasku Fermija to nije nagovještavalo, GTX400 kartice, posebno GTX470 itekako su sposobne voditi ravnopravnu borbu s konkurentima iz ATI-ja. Sad nam se nameće pitanje što kupiti. Znamo da već duže vrijeme kod nas boravi gospođa recesija i zbog nje cijene kartica su previsoke za ono što nude. Kod prijašnjih serija kartica, najnoviji proizvodi ubrzo su pojeftinili, no trenutno je situacija baš suprotna. Grafičke kartice od svog izlaska su poskupile i trenutno nema nagovještaja da bi se cijene mogle sniziti. Tako da vam je moj savjet da sačekati iduću seriju ATI i Nvidia kartica ukoliko imate dobre kartice iz prijašnjih serija (HD4870, 4890, GTX260, 275, 285). DirectX 11 još nije u potpunosti zaživio tako da vas taj support kod GTX400/HD5000 kartica ne treba pretjerano uzbuđivati. Isto tako ne bi bilo loše pričekati GTX460 koja se nameće kao budući best buy, no ona cijenom ipak spada u mainstream sekciju. Ukoliko ipak sad kupujete, izbor vam je ovakav:

Ako želite dobru karticu koja je u mogućnosti pokretati sve igre na maksimalnim detaljima na 1680x1050 rezlouciji, vaš izbor je HD5850. Za max detalje i Full HD rezoluciju tu su GTX470 i HD5870, a za one željne maksimalnih performansi i vrha ponude tu su primarno HD5970, te GTX480 za one koji ne vole dual GPU sustave. Ako planirate uparivanje više kartica, vaš izbor je definitivno nVIDIA SLI koja ima dosta bolje performanse od ATI-ja zbog boljeg skaliranja.

Evo, nadam se da sam pomogao.

Poruka je uređivana zadnji put ned 18.7.2010 22:45 (ATiGamer).
Moj PC  
37 0 hvala 20
18 godina
neaktivan

Znam da si se trudio ali mislim da ti to nitko nece citati :D

Every time two people have sex, an angel gets a boner
Moj PC  
2 25 hvala 0
15 godina
neaktivan
RE: High end grafičke kartice
AA-d00d kaže...

Koga zanima će pročitati :)

15 godina
neaktivan
AA-d00d kaže...

Ja recimo ne mogu procitati jer ce me ovaj zub raskinit, sorry vidim da si se potrudio i tema ti je dosta dobra, sigurno procitam iduci put do kraja, "but tnx anyway".............

The quieter you become, the more you are able to hear / where there is a shell , there is a way R.I.P...
17 godina
neaktivan

Uspio si mi promjenit mišljenje s 5870 na gtx 470.

Ali što je s 5870 vaporx-om OC naspram normalne 470?

FAIL

0 0 hvala 0
16 godina
neaktivan

Evo ja sam procitao do kraja.

Svaka cast na trudu.

Moj PC  
4 0 hvala 1
15 godina
neaktivan
PoToKTM kaže...

ista stvar, samo bolje hlađenje kod vapor-x verzije. dobivene performanse su vrlo male.

17 godina
protjeran
PoToKTM kaže...

Uspio si mi promjenit mišljenje s 5870 na gtx 470.

nista vapor x je isto brza ko i referentna 5870 kartica i po meni nevredi niti lipe davat za tako nesto..em da nepricam o cjeni koja je i do 300-400 kn visa 

16 godina
Ja sam upravo procitao cijeli post,ideja je dobra ali sve sto sam ovdje procitao sam manje-vise znao.
Nadam se da ce ovaj tekst pomoci nekome tko kupuje neku od navedenih kartica.
Death has a thousand faces,evil only one.
15 godina
neaktivan
luckyluke kaže...
Ja sam upravo procitao cijeli post,ideja je dobra ali sve sto sam ovdje procitao sam manje-vise znao.
Nadam se da ce ovaj tekst pomoci nekome tko kupuje neku od navedenih kartica.

Upravo to ja bio i cilj - da se pomogne onima koji kupuju grafu, a ne znaju za koju bi se odlučili.

17 godina

Ja bi i dalje uzeo HD5870 naspram GTX470, al to je moj odabir.

@dokly - možda zato što vapor-x ima bolji cooler? No ja nebih uzeo ako joj se nemre regulirat napon kao na referentnoj, onda bolje HD5870 + aftermarket cooler no ni on nije previše potreban.

MSN - drazen016@net.hr , e-mail - drazen018@email.t-com.hr | FAN of Neon Genesis Evangelion and Star Trek | Downloading High Definiton Video
Poruka je uređivana zadnji put ned 18.7.2010 22:40 (Hyperion).
Moj PC  
3 0 hvala 0
16 godina
neaktivan

Ja definitivno uzimam 5870.

Moj PC  
1 0 hvala 0
15 godina
neaktivan

Pa napisao sam da ni s jednom ni s drugom nećete pogriješiti. Ali činjenica je da GTX470 ipak bolje vrti teselaciju i drži stabilniji FPS.

Moj PC  
2 0 hvala 0
16 godina
neaktivan

Sve je super obješnjeno, svaka čast na trudu. No ja bi stavio i gtx 460 1GB koja je po svemu sudeći novi best buy 

17 godina
mrog 33 kaže...

Sve je super obješnjeno, svaka čast na trudu. No ja bi stavio i gtx 460 1GB koja je po svemu sudeći novi best buy 

No ona nije high end već zalazi u mainstream (1600kn)

MSN - drazen016@net.hr , e-mail - drazen018@email.t-com.hr | FAN of Neon Genesis Evangelion and Star Trek | Downloading High Definiton Video
15 godina
neaktivan
mrog 33 kaže...

mislio sam i to, ali ipak je kriterij grafe iznad 2k kn, a gtx460 je jeftinija od toga. isto tako bih onda trebao 5850 uspoređivati s dvije grafe.

BTW editirat ću zaključak pa spomenem i gtx460.

16 godina
neaktivan

Znam samo što je preformasama skoro iznad GTX465 a košta manje pa ju to čini best buy karticom i nebi bilo loše koju riječ reći o njoj

Edit: ok

Poruka je uređivana zadnji put ned 18.7.2010 22:43 (mrog 33).
16 godina

Mislim da će GTX460 kod nas ipak biti nešto od skuplja od 1600kn. 

Ne vjerujem da će dobavljive biti ispod 1850kn.

Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
mrog 33 kaže...

Znam samo što je preformasama skoro iznad GTX465 a košta manje pa ju to čini best buy karticom i nebi bilo loše koju riječ reći o njoj

citiram:

"Kriteriji za odabir grafičkih kartica bili su:

-cijena iznad 2000 HRK

-podrška za DirectX11 API"

mystik kaže...

http://www.nabava.net/trazilica.php?q=gtx+460&x=0&y=0

Sjedi i plači.

Ipak će biti oko 1800-1900kn kada dođu u poznatije trgovine tipa links, adm, diskont, protis no za sada je ovako.

16 godina
neaktivan
Hyperion kaže...
mrog 33 kaže...

citiram:

"Kriteriji za odabir grafičkih kartica bili su:

-cijena iznad 2000 HRK

-podrška za DirectX11 API"

mystik kaže...

http://www.nabava.net/trazilica.php?q=gtx+460&x=0&y=0

Sjedi i plači.

Ipak će biti oko 1800-1900kn kada dođu u poznatije trgovine tipa links, adm, diskont, protis no za sada je ovako.

1GB verzija bi mogla doseći cijenu od 2000kn, u malo skupljim dućanima, kad 768MB ima za 1850kn najskuplja.

16 godina

sorry hyperion, krivo se izrazio. nisam napisao da mislim na jači model sa 1GB memorije i 256bitnom sabirnicom.

Ovaj slabiji model je tu negdje sa 5830, dok je ovaj jači točno između 5830 i 5850. 

U nekim igrama je bolja od 5850, no to su 3-4 igre. 

Moj PC  
0 0 hvala 0
16 godina
odjavljen
Slobodno stisni thumb down ako te to toliko pali [ZETOR Black Edition-SADA SA NOVIM GEFUFNAMA]
Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
protjeran

Mislim da je odabir relevantne cijene high-end grafike od 2000kn na više malo pogrešan.

Ispravite me ako se varam.

Po meni barem 200-300kn gore.

Od 2300+.

Što i dođe na HD5850 jer je to ipak skoro pa klasa više znači high-end.

Po meni je 2000 ipak viši mainstream.

free speech for the dumbxD
Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina

Nemoj se ljutiti, ali po meni imaš promašene usporedbe. Bilo bi logičnije uspoređivati the best single ATI vs the best single nV, odnosno

5870 vs 480

5850 vs 470

5970 nema konkurecije trenutno (eventualno 295 ili neki SLI), ali... Jednostavno nV još nije dala odgovor na tu karticu.

465 sa... 5830? 5770?

Cijena kartice može varirati i do 1000 kn, zavisi što / kako / gdje / od koga i ostalo...

Every hole is a goal!
16 godina
odjavljen
Bukva kaže...

Nemoj se ljutiti, ali po meni imaš promašene usporedbe. Bilo bi logičnije uspoređivati the best single ATI vs the best single nV, odnosno

5870 vs 480

5850 vs 470

5970 nema konkurecije trenutno (eventualno 295 ili neki SLI), ali... Jednostavno nV još nije dala odgovor na tu karticu.

465 sa... 5830? 5770?

Cijena kartice može varirati i do 1000 kn, zavisi što / kako / gdje / od koga i ostalo...

Kriterij za usporedbu hardvera je uvjkek bila cjena, a ne specifikacije na papiru.

Po tome onda Core i7 nebi imao konkurencije, jer je na papiru daleko daleko kompleksnij i moćnij od Phenoma II. A u perfomansama ni blizu toliko.

Slobodno stisni thumb down ako te to toliko pali [ZETOR Black Edition-SADA SA NOVIM GEFUFNAMA]
16 godina
neaktivan
Weky kaže...

Kriterij za usporedbu hardvera je uvjkek bila cjena, a ne specifikacije na papiru.

Po tome onda Core i7 nebi imao konkurencije, jer je na papiru daleko daleko kompleksnij i moćnij od Phenoma II. A u perfomansama ni blizu toliko.

Po mome to je sve relativno, što je onda konkurencija i7980x, neznam koji AMD dođe toliko. Tržište određuje cijenu. Dokel god intel ima prevlast na tržištu, tj. više je tražen od konkurencije može dizati cijene procesora. Dok je kod grafičkih kartica malo drugačija situacija. Obje su podjednako tražene tako da su i cijene slične tj. konkurentne.

16 godina
neaktivan

ja mislim da 2 ati 5970 u crossu su bolje od 2 gtx 480 sli

Moj PC  
0 0 hvala 0
15 godina
protjeran
Weky kaže...
Bukva kaže...

5870 vs 480

5850 vs 470

465 sa... 5830? 5770?

nebi baš rekao da je i7 920 jači od phenoma II X4 955/965 jer obadvojica se kidaju samo tako

16 godina
i7 je puno bolji od phenoma u stvarima za koje je namjenjen,moze li se gtx460 staviti u 3way sli?
Bolje ispasti kreten nego iz aviona
Moj PC  
3 0 hvala 0
17 godina

za koje je je stvari i7 namjenjen a za koje phenom ?

www.gricni.com
Moj PC  
0 0 hvala 0
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice