Kupujem slr fotic, do 4000 kn, pretežito za snimanje koncerti i sl. e sad neznam na kaj trebam obratiti paznju, do sad sam imal obicnog Olympus Fe 110 koji je bil fotic za kucni foto album i nije za nesto ozbiljnije.
Posto radim u novinama s vremena na vrijeme mi treba digitalac kojim budem mogel fotkati neki pretezito metal kocert iz prvog reda kad je 23422 ljudi nagurano na mene i da je neki sirokokutni objektiv kojim mogu poloviti bend ili s backstagea fotkat rulju a ujedno fotic koji bude mogel napraviti dobru fotku pod slabim osvjetljenjem kakvo zna biti na koncertima.
ujedno znam da sam s ovim obicnim idiot digitalcem imal problema sitnih zrnca prasine koja su mi kvarila sliku ak sam slikal blicem ...
prvi put gledam slr fotice, ali ako kupujem mislim da je bolje uzeti neki slr neg da kupim nekaj losije pa da za god dana kad bum stel nekaj vise da opet moram kupovat
takodjer me zanima hdr fotografija
Gledal sam
Pentax K 200 D - ali kolko sam skuzil kod njih je neka fora da nemos vidit sliku na displayu prije neg okines? ili sam krivo skuzil?
Canon EOS 450 D ( ili 1000 )
helpajte ak mozete!
a imaš ovaj canon 1000d ak se ne varam sa dva objektiva i karticom za 4299kn.. al sad ne stignem pa ču ti sutra točno objasnit di, kud sa kupnjom :P
http://www.ve-mil.hr/opis.aspx?prikaziTemplate=0&Sifra=1020379
a ovaj pentax k10 je odličan fotoaparat, pokupio je eisa nagradu itd. je odličan.. samo što ti je on više onako stručniji, i profesionalniji.. nije toliko jednostavan za rukovanje kao ovi 1000d, oly e-510 itd.
ali je stvarno dobra mašina i dosta bolji od 1000d...
olympusa odmah otpiši u startu, širokokutni objektiv ćeš platiti ko suho zlato.
pentax k10 je odličan izbor, top-end fotić ćeš dobiti po strašno dobroj cijeni, jako puno je jači i od canona 450d i od 1000d (btw, oba ta canona su jako jeftino izrađeni, pogotovo 1000d, plastika je stvarno jadna). istina, malo je stariji model, i nema live-view, ali vrijedi svake kune.
nedostatak live-viewa ćeš vrlo brzo zaboraviti, i čudit ćeš se kako si uopće ikad mogao slikati preko malog lošeg LCDa. i ja sam tako, znam kak je. :)
ako ti se K10D čini možda ipak malo prekompliciran, kupi K200D, kolko se sjećam, još je jeftiniji od K10D, a imaju identični senzor, tako da ne gubiš ništa na kvaliteti slike.
btw, baci oko na ebay, provjeri cijene polovnih objektiva za pentaxa i za ostale proizvođače, stariji modeli nisu ništa lošiji, a puno su jeftiniji. ako možeš živjeti s manual-fokusom, možeš nabaviti ultra-kvalitetne objektive za ispod 500 kn. ;)
i definitivno baci oko na moj THE ultimate SLR buying guide, imaš topic sa savjetima za kupovinu SLR fotića.
Wow, ocekival sam da budem dobil odgovor , ali nisam ocekival tak brzo i dobro
Hvala
evo, mislim da bude izbor pal na pentax k200d
jedino sad gledam u hg spotu, i malo mi je konfjuzing samo jedna stvar,,, u ponudi su dwa k200d i razlika im je 400 kn,,,
ako možeš živjeti s manual-fokusom - hm, neznam, idem s idiota prvi puta na nekaj s objektivom, tak da :)
mislim da za pocetak budem koristil objektiv koji je po defaultu gore
evo, mislim da bude izbor pal na pentax k200d
jedino sad gledam u hg spotu, i malo mi je konfjuzing samo jedna stvar,,, u ponudi su dwa k200d i razlika im je 400 kn,,,
ako možeš živjeti s manual-fokusom - hm, neznam, idem s idiota prvi puta na nekaj s objektivom, tak da :)
mislim da za pocetak budem koristil objektiv koji je po defaultu gore
ewo, budem jos videl kaj mi kolege fotografi budu rekli, posto ti ljudi ne gledaju nist ispod 10 000 pa ne prate owu klasu:D
pa vam javim kroz koji dan nowosti:D
neka te kompliciranost nikako ne plaši.. nećeš ništa znati, istina, ali uz malo truda, vremena i isprobavanja će sve biti okej
live view je zgodna stvar no ja još niti na jednom koncertu nisam zaplakala za njim pa pretpostavljam da nećeš niti ti.. malo privikavanja na način fotkanja i zaboravit ćeš da live view postoji :)
dilema canon-pentax?
ako želiš nešto lagano i plastično (jadno plastično, dobar izraz), onda canon
vidjela ja u dućanu taj canon 1000 i uzela u ruke i završila tisuću puta pogledavajući zbunjeno okolo da mi netko kaže da kakav je to fotić prelagano i prenespretno za držati čak i za moje ženske prstiće, dovoljan razlog da kažem - bezvezeee, bježiii
(ako tražiš mali model, k-m je bolja solucija)
a i 450d, blabla, isto ne oduševljava..
ostaje ti...hm...pentax? :D
čekam da vidim šta će kolege fotografi reći, baš me zanima :)
prvi put gledam slr fotice, ali ako kupujem mislim da je bolje uzeti neki slr neg da kupim nekaj losije pa da za god dana kad bum stel nekaj vise da opet moram kupovat
S obzirom na ovo kaj si govoril Tebi treba fotic koji radi dobre slike s visokom osjetljivoscu, te da imas veliki izbor kvalitetnih objektiva s velikim otvorom blende ( to znaci 2.8 i manje). U tom slucaju mislim da bi trebal birati izmedu Canona i Nikona. Iako se Canon cini preplastican, ima odlican senzor koji ima manje suma od ostalih prilikom visoke osjetljivosti. Ak se odlucis za Canona u tom slucaju je bolje uzeti dvocifreni Napr EOS40d. Ali oni su puno skuplji. Ak nades napr Canona EOS400d po povoljnoj cijeni, isto ga se isplati kupiti. U obzir dolazi napr i Fuji S5 koji je na akciji u HG spotu
Kaj se optike tice za fotke u takvim uvjetima trebaju objektivi cjenovnog razreda 5000 - 6000 kuna. Ali ih mozes naci i polovne po povoljnijoj cijeni.
Sad se odlucujes za sistem i vrlo je skupo mijenjati firmu.
hmm...ako ti jako svidi svijet dSLR-ova i onoga što nude, kad-tad ćeš htjeti nešto više od onoga što imaš jer se često dogodi da prerasteš model koji imaš, nisu to samo trgovci krivi ;) (recimo da si godinu, dve sigurno miran sa nekim slabijim modelom)
canon 40d svakako je bolji izbor od 400d, problem jedino što i dosta skuplji... prilično velik fotić, sa gripom ogroman ali svejedno fino leži u ruci, kombinacija canon 40d i 50mm objektiv (isprobala ja) daje odlične rezultate - da ne kaže netko da samo pentax hvalim.
ali ako ćemo ipak ostati na fotićima ranga 450d, izborom definitivno ostajem pri pentaxu (k200d, k-m, k10d su bili spominjani)
pentax ima bolje kit objektive od canona (dokazano-potvrđeno-testirano-blabla)
općenito gledajući ostajem pri pentaxu zbog vrlo široke ponude manualnih jeftinih objektiva (pretpostavljam da nećeš slikati isključivo koncerte pa će ti ovako nešto dobro doći, svi se boje manualnog fokusa ali potrebno je samo malo prakse i da vidiš kak sve super ide)
i da, nije ti potreban objektiv za 5-6 tisućica, npr. 50ica 1.4 dušu dala za koncerte (pentaxova 2200 kn, canonova isto tu negdje)
odluka je pala na
Pentax K200D SLR digitalni fotoaparat, 18-55 mm + battrey grip
4.399,00
Ujedno HVALA svima koji ste pomogli, od velike pomoci ste bili:D
čestitam!
dobrodošao u klub! :)
javi se kad odlučiš da ti zatreba novi objektiv, imam par ideja i savjeta kako proći jeftinije od konkurencije. ;)
S obzirom na ovo kaj si govoril Tebi treba fotic koji radi dobre slike s visokom osjetljivoscu, te da imas veliki izbor kvalitetnih objektiva s velikim otvorom blende ( to znaci 2.8 i manje). U tom slucaju mislim da bi trebal birati izmedu Canona i Nikona. Iako se Canon cini preplastican, ima odlican senzor koji ima manje suma od ostalih prilikom visoke osjetljivosti. Ak se odlucis za Canona u tom slucaju je bolje uzeti dvocifreni Napr EOS40d. Ali oni su puno skuplji. Ak nades napr Canona EOS400d po povoljnoj cijeni, isto ga se isplati kupiti. U obzir dolazi napr i Fuji S5 koji je na akciji u HG spotu
Kaj se optike tice za fotke u takvim uvjetima trebaju objektivi cjenovnog razreda 5000 - 6000 kuna. Ali ih mozes naci i polovne po povoljnijoj cijeni.
Sad se odlucujes za sistem i vrlo je skupo mijenjati firmu.
oho! :D pa ovo je divno vidjeti!! :)
čestitam na novom prijatelju, želim puno sreće i radosti i međusobnog razumjevanja u zajedničkom druženju! ;)
Evo, zahvaljujuci svima vama na savjetima odabrah zvjerku, i sad je tu:D slikano je mobitelom tak da je mejbi malo mutno i to, ali ono
zadnji koji je bil u ve-mil-u, (kompelt s 18-55 i batery gripom) i to dosel iz splita:D
Hm, ovaj mj je sve kaj kosta vise od 20-30 kn puno:D jer ovo me izmuzlo:D
ali vrijedi:D
ja sam u vz, i svaki objektiv od 150-200 kn me kosta jos nekih 100 kn kaj trebam dati za put, tak da ofc, objektiv je u planu, samo onda kad pem bum uzimal vise njih
nego preporucate nekaj?
btw kolko su cjene za sirokokutne tam?
hm, siguran sam da će netko iz Vž ić na taj fotosajam, probaj se utrpati nekom. :D
preporučam ti definitivno bilokoji 50mm f/2 (i brži) objektiv - f/2 je okej za početak, dobiješ puno bolju kontrolu DOFa od kit objektiva.
dalje, kit objektiv na 18mm je blendu i pol sporiji, što je 2.5 puta više svjetla. na 50mm, kit ima blendu f/5.6, što je 8 puta manje svjetla.
za 150-200 kn nećeš dobiti autofokus niti automatsku kontrolu blende (sve moraš sam), al za tolko love se definitivno isplati uzeti i poigrati.
širokokutne ćeš već osjetno teže naći za malu lovu, pogotovo ako želiš široki kut na digitalcu - na analognom je 28mm široko, na digitalcu to daje kut vidljivosti ko objektiv od 42mm, što uopće nije široko. a sve ispod 28mm je osjetno skuplje, ne sjećam se više cijena od prošlog puta.
Okej, hvala
nego daj mi reci s kojim jos proizvodjacima je pentax kompitabilni, tj cije jos objektive mogu gledati?
imaš hrpetine proizvođača koji su proizvodili objektive kompatibilne sa svim i svačim. ricoh, vivitar, cosina i zenit još i danas proizvode analogne fotiće s pentax-K mountom.
generalno paziš samo da su za pentax K-mount. isto tako, postoji i "pentax screw mount", što je M42 navoj (ne bajonet), kojeg je pentax koristio do 1975., kompatibilan je sa starim yashicama, prakticama, zenitima, fujicama, minoltama, olympusom FTL, cosinama, i čim sve ne. M42 je poznat i kao univerzalni navoj, preko odgovarajućeg adaptera možeš staviti na skoro sve (osim nikona, koji traži posebni adapter s korektivom optikom koja degradira kvalitetu slike, jer inače ne može fokusirati na beskonačno), al jedino pentax proizvodi službeni M42 adapter - upravo zbog hrpetine starih ("takumar") objektiva.
od modernih proizvođača, odgovaraju ti carl zeiss ZK (i ZS uz adapter), sigma, tamron, cosina, vivitar, zenitar K, polar, samyang objektivi. jedino bitno je da imaju K-mount. (ili kako znaju pisati - PK, PK/A, i kombinacije, iako može i ricoh RK/RK-A).
znaci nista od nikona, olympusa i sl objektiva? pocetnik sam, sori kaj pitam tolko:D
a-a
krivi mount ;)
nikkori idu na nikone, olympusi (zuiko digital) idu na olympuse, canoni EF idu na canone, sonyji idu na sonyje. minolte AF idu na sonyje.
olympusi OM (zuiko) idu na analogne olympuse, canoni FD idu na analogne FD canone. minolte MC/MD idu na analogne minolte.
kompatibilnost između proizvođača je umrla 1975. kad je pentax kao zadnji veliki proizvođač odustao od M42 navoja. jedino kaj je ostalo su nezavisne firmice - sigma, tamron, cosina, vivitar, carl zeiss, zenitar, jel...
to i pretpostavih,,, steta, mogel bi fotografima na poslu krasti teleobjektive :D
hehe, hvala:D
np.
btw jos jedno pitanje,,, zanima me podesavanje duljine ekspozicije, posto si ti pentax-as (jesi li?) kak se to rjesava?
imaš dvije opcije, ovisno o situaciji....
prva je Tv - podesiš vrijeme koliko ti treba a on će sam namjestiti blendu kolika treba biti da bi slika bila pravilno eksponirana. ako blinkaju brojkice biti će preeksponirana ili podeksponirana.
(ponekad ne najbolje rješenje ali kažem, ovisi što slikaš.)druga M - podešavaš i duljinu eksp. i blendu (igranje namjestim-kliknem-pogledam-nije okej-promjenim na više ili niže-kliknem-pogledam-dobro?nije?)
također si možeš priskočiti u pomoć smanjenjem ISO vrijednosti.
na kraju se sve svodi na situaciju i isprobavanje :)
Moral budem malo poraditi na igranju po postavkama:D okej, imam ga 24 h, a sad bi odma sve :D
pa baš! :D morate se upoznati a za to treba vremena ;)
probaj si simulirati određene situacije u sobi, za početak.
npr. ugasi svjetlo i upali neku lampicu i isprobaj postavke od prve do zadnje u svim ISO kombinacijama, uključi metering u to, wb - da vidiš kako se koja ponaša pri slabom svjetlu.
to će ti koristiti pošto misliš koncerte slikati ;)