Savjet oko izbora objektiva za Nikon D5100

poruka: 16
|
čitano: 25.023
|
moderatori: DrNasty, XXX-Man, vincimus, pirat
1
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
13 godina
neaktivan
Savjet oko izbora objektiva za nikon 5100.

Poštovani, članovi foruma. Pišem vam prvi put i odmah sa velikim pitanjem. Namjeravam nabaviti Nikon D5100, bljeskalicu SB910, te objektive.
Mislila sam dva objektiva Nikon AF-S DX 18-55mm f3.5-5.6G VR, te Nikon AF-S DX 18-200 F3.5-5.6G ED VR II, za makro fotografiju.
Zanima me da li je to pametno ulaganje, pošto se fotografijom mislim baviti ozbiljnije (arhitektura, makro-biljke i životinje, te portreti i sl.-čisto radi novca). Kod objektiva (zbog ograničenosti budžeta 1500 eura) nisam sigurna da li je bolje izabrati Nikon AF-S DX 18-105mm f/3.5-5.6G ED VR ili nešto treće. Možda sam pitanje iznijela, pomalo konfuzno, ali u kratko:

Da li je izbor odgovarajući za moje potrebe i budžet?
Koje objektive izabrati?
Isto tako sam razmišljala o nabavci nekon slabijeg Nikon tijela fotića, za račun objektiva. Pametno?!

Unaprijd zahvalna. Na forumu nisam uspjela pronaći ovakvu temu (unaprijed se izvinjavam), ali ako postoji bilo bi mi drago da me tamo uputite.

0 0 hvala 0
14 godina
Savjet oko izbora objektiva za nikon 5100.
@Ivana1981, koliko ti ja mogu pomoći, evo slijedjećih podataka;
ako si ili ako nisi iz Zagreba, postoji tvrtka Fototeh.hr koja je ovlašteni zastupnik za Nikon u RH, pa ako je netko relevantan, to su oni, a osobu za kontakt ti preporučam gospođu Magdalenu Dedić, broj ti pošaljem u PP ako hoćeš, inače ova firma je s adresom Prisavlje 2.,
ako si Ivana android user, postoji aplikacija "Nikon Lenses" koja doduše ne pokazuje koji objektiv paše kojem tijelu, ali ima cijene u USD-ima i možeš usporediti i komparirati ono što bi ti moglo odgovarati.

Nadam se da sam barem malo pomogao i olakšao tvoj problem!
ATJ Lučko
Moj PC  
0 0 hvala 1
17 godina
moderator
Re: Savjet oko izbora objektiva za nikon 5100.
ivana1981 kaže...

Poštovani, članovi foruma. Pišem vam prvi put i odmah sa velikim pitanjem. Namjeravam nabaviti Nikon D5100, bljeskalicu SB910, te objektive.
Mislila sam dva objektiva Nikon AF-S DX 18-55mm f3.5-5.6G VR, te Nikon AF-S DX 18-200 F3.5-5.6G ED VR II, za makro fotografiju.
Zanima me da li je to pametno ulaganje, pošto se fotografijom mislim baviti ozbiljnije (arhitektura, makro-biljke i životinje, te portreti i sl.-čisto radi novca). Kod objektiva (zbog ograničenosti budžeta 1500 eura) nisam sigurna da li je bolje izabrati Nikon AF-S DX 18-105mm f/3.5-5.6G ED VR ili nešto treće. Možda sam pitanje iznijela, pomalo konfuzno, ali u kratko:

Da li je izbor odgovarajući za moje potrebe i budžet?
Koje objektive izabrati?
Isto tako sam razmišljala o nabavci nekon slabijeg Nikon tijela fotića, za račun objektiva. Pametno?!

Unaprijd zahvalna. Na forumu nisam uspjela pronaći ovakvu temu (unaprijed se izvinjavam), ali ako postoji bilo bi mi drago da me tamo uputite.

Kupiti kit 18-55 pa uz njega 18-200 nije dobro, jer se preklapaju u dosta raspona (široki kraj, normalni i blago tele područje). Ako misliš ići na 18-55 kit, onda ga dopuni sa 55-200 ili 55-300.

Ako se misliš baviti ozbiljnije arhitekturom i macro fotografijom, pametnije bi bilo da kupiš neki ultraširokokutni objektiv za arhitekturu i pravi macro za macro, kao i neki brzi prajm ili dva za portrete.

Ne znam zašto će ti SB910, on je oko 550 dolara. Ako ne misliš koristiti CLS (Nikon bežična ttl komunikacija između bliceva) i HSS (high speed sync), možeš naći modele drugih proizvođača za puno manje love, ali ako želiš baš Nikon, onda imaš i SB700 koji je oko 320 dolara.

17 godina
Savjet oko izbora objektiva za nikon D5100

Preporuka uzmi bilo koji aparat s kit objektivom koji neznatno podize cijenu kompleta,zatim ces tokom vremena vidjeti sto ti treba od objektiva i to kupovati.Svakako izbjegavati all in one objektive tipa 18-200 ili slicne.I jos jedno pitanje zasto Nikon?Logicno pitanje bilo bi kupujem dslr a ne Nikon.Mislis da je u necemu superioran ili da su objektivi za njega kvalitetniji i jeftiniji ili ti se jednostavno svida pomisao imati Nikon.

Moj PC  
0 0 hvala 1
13 godina
neaktivan
Savjet oko izbora objektiva za nikon D5100

Pa, što se tiče Nikona, šta da kažem?! U tvrtki (veća tvrtka) su rađene fotke za reklame (fotograf iz Londona). Tako da mi je on tada preporučio D5100. Ima već neko vrijeme, kako želim da pređem na DSLR, ali to nekako odugovlačim. Nakon onoga što sam vidjela na slikama zapanjena sam (naročito na plakatima). Smatram da su Canon i Nikon vodeći za DSLR, ali nikog ne preferima.  Zanima me odnos kvalitet/cijena i rok upotrebe svega što nabavim. Iskreno, ne želim sada kupiti objektiv koji ću trebati baciti, jer ga neću moću koristit na novijem DSLR-u (ne znam da ću doći do toga nivoa, ali možda i budem).
Što se tiče SB910, mislila sam da bljeskalica spada u osnovne stvari, a ovu mi je preporučio, prijateljicin dečko "...Ispod nje idi." A ovo što kaže DrNasty o
CLS-u i HSS, mislim da to neću koristiti. Glavna su mi preokupacija makro, arhitektura, tek onda portreti. Znači zanima me kvalitet (što veći :-))i cijena (što manja), te mogućnost da opremu nadograđujem, a ne da staru više ne koristim ili da je trebam prodati.

P.S.
Nadam ste da ste razumijeli, da i nisam neka stručnjakinja za fotografiju, ali se učenjem i radom želim prebaciti u profesionalnu fotografiju (znači da živim od toga).

0 0 hvala 0
17 godina
moderator
Re: Savjet oko izbora objektiva za nikon D5100
ivana1981 kaže...

Iskreno, ne želim sada kupiti objektiv koji ću trebati baciti, jer ga neću moću koristit na novijem DSLR-u (ne znam da ću doći do toga nivoa, ali možda i budem).
Što se tiče SB910, mislila sam da bljeskalica spada u osnovne stvari, a ovu mi je preporučio, prijateljicin dečko "...Ispod nje idi." A ovo što kaže DrNasty o
CLS-u i HSS, mislim da to neću koristiti. Glavna su mi preokupacija makro, arhitektura, tek onda portreti. Znači zanima me kvalitet (što veći :-))i cijena (što manja), te mogućnost da opremu nadograđujem, a ne da staru više ne koristim ili da je trebam prodati.

P.S.
Nadam ste da ste razumijeli, da i nisam neka stručnjakinja za fotografiju, ali se učenjem i radom želim prebaciti u profesionalnu fotografiju (znači da živim od toga).

Neće ti objektivi zastariti, imaš objektiva starih po 40 godina koji uredno rade, dok neki imaju ograničenja. Nikon radi zayeb kod entry level tijela kao što su D3100 i D5100, nemaju AF motor, pa se moraju osloniti na objektive koji taj motor imaju (Nikon ih zove AF-S, dok stariji AF neće autofokusirati na tim tijelima). Isto tako, još stariji mehanički AI objektivi neće pružati tijelu informacije pa neće ta tijela mjeriti svjetlo.

Za sve to ti treba skuplje tijelo, kao D7000.

Ne znam zašto ti je preporučio SB-910 i rekao da ne ideš ispod njega? Iznad njega sigurno nećeš moći jer je to trenutno top model. Ali (meni) je krajnje blesavo dati 550 $ za mali flash, kad je to već teritorij velikih svjetala, osim ako ne slikaš puno brze akcije/sporta miksane sa ambijentom, pa ti treba HSS da izbjegneš blur. Ali i tu ima jeftinijih rješenja, kao npr. Nissin di822 ili neki Metz model, ali ćeš i gubiti sve više svjetla kako povećavaš brzinu zatvarača, pa je i ta kombinacija sa jednim flashom upitna.

Ali, kako god bilo, ja ti preporučujem da uzmeš neki flash i naučiš ga koristiti ali ne na aparatu (off camera flash), fotke će ti imati taj ''profi'' look (portreti) ;)

Kad naučiš kontrolirati i oblikovati svjetlo, zaboravićeš na objektive i tijela i samo razmišljati kako osvjetliti subjekt u skladu s onim što želiš reći.

Možeš krenuti sa jednostavnim manualnim kineskim modelima od 50 $.

EDIT: Sad gledam, D5100 uopće ne podržava high speed sync - HSS, kao ni CLS putem ugrađenog skočiblica (treba mu blic koji to podržava ili SU commander). Znači SB-910 je overkill za D5100 kako god okreneš, jer ne nudi ništa više od bliceva koji koštaju 150 $.

Poruka je uređivana zadnji put uto 3.4.2012 13:54 (DrNasty).
16 godina
neaktivan

ne bi (nebi) se štel mešati, samo da napomenem da to ali baš sve kaj bi gospodićna štela ima  u drugom "sustavu/mountu/navoju"za približne peneze, pa ak misli da se ipak može fotografirati i sa drugim tijelima osim onih na kojima piše canikon bumo drage volje pripomogli sa komkretnim primjerima, ovak zbog navedene izjave (ne želim mijenjati nićije uvjerenje) ostajem samo pri opaski na navod dotićne

Poruka je uređivana zadnji put uto 3.4.2012 18:27 (struić).

0 0 hvala 0
13 godina
neaktivan

Hvala još jednom svima, na ovako dobrim odgovorima. Mislim, da sam svašta nešto 'kužnula' iz vaših odgovora. A, da samo da ponovim još jednom, ja tek počinjem, znači nemam sklonosti niti prema kojoj marki. Što se tiče Nikona, samo sam ga vidjela u čovjeka koji je radio fotke. Rekla sam ono šta me zanima makoro, arhitektura i pejzaži, te portreti. A, da naravno tu je i najbolji omjer kvalitete i cijene. To su kriteriji koje postavljam.

Ono iskreno govoreći, jesam bila došla do konfiguracije u početnom postu, ali sam počela to poprilično korigirati. Ovo što DrNasty pominje, nisam nikada čula (off camera flash), ali mislim da ću noćas malo više vremena o tome kopati po yt-u.

0 0 hvala 0
14 godina
@Ivana, u jednom trenutku sam pomislio da te možda poznam, ali te na moju žalost/na sreću, ne poznam.
Ono što sam želio kazati je da poznam jednu Ivanu, koja ima Nikon D500, i koja mi je kao profesionalac sugerirala zašto Nikon i zašto D500, makar sam do tada škicao Canon, no nakon konzultacija, izbor pada samo na Nikon kao marku.

Što se tiče objektiva, oni koji kažu da su objektivi "trajni" u pravu su 120%, obzirom sam bio prisutan u Fototeh dućanu kada je jedan malo imućniji gospodin došao i rekao kako "prodaje" D500, jer će kupiti D4, ALI samo tijelo, objektive zadržava jer idgovaraju po navoju i na super novi D4.
Ako ikako možeš, odi na konzultacije u Fototeh, nećeš nikako požaliti, a pogotovu kupnjom Nikona, ma bilo kojim!
ATJ Lučko
Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
Re: Savjet oko izbora objektiva za Nikon D5100
ATJLučko kaže...
@Ivana, u jednom trenutku sam pomislio da te možda poznam, ali te na moju žalost/na sreću, ne poznam.
Ono što sam želio kazati je da poznam jednu Ivanu, koja ima Nikon D500, i koja mi je kao profesionalac sugerirala zašto Nikon i zašto D500, makar sam do tada škicao Canon, no nakon konzultacija, izbor pada samo na Nikon kao marku.

Što se tiče objektiva, oni koji kažu da su objektivi "trajni" u pravu su 120%, obzirom sam bio prisutan u Fototeh dućanu kada je jedan malo imućniji gospodin došao i rekao kako "prodaje" D500, jer će kupiti D4, ALI samo tijelo, objektive zadržava jer idgovaraju po navoju i na super novi D4.
Ako ikako možeš, odi na konzultacije u Fototeh, nećeš nikako požaliti, a pogotovu kupnjom Nikona, ma bilo kojim!

Ajde nas prosvijetli majstore pa nam reci koji je to Nikon d500

14 godina
@Brada, mea culpa, nije D500 već D700, samo sam za 200 falio, ali mi nije za zamjeriti, nadam se!

Cijelo vrijeme ustvari pričam o D700, stvarno jaka makina, za prste polizat!!
ATJ Lučko
Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
moderator
ivana1981 kaže...

Ono iskreno govoreći, jesam bila došla do konfiguracije u početnom postu, ali sam počela to poprilično korigirati. Ovo što DrNasty pominje, nisam nikada čula (off camera flash), ali mislim da ću noćas malo više vremena o tome kopati po yt-u.

Off camera flash znači da ne koristiš flash na aparatu, već slobodno smješten po želji i potrebi, jer ti tek to otvara kreativne mogućnosti.

13 godina
neaktivan

Hvala vam na savjetima. Mislim da ću ipak sačekati još malo i razmisliti o svemu. U svakom slučaju hvala.

13 godina
neaktivan

Moj savjet: 18-105mm f/3.5-5.6G ED VR i 35mm f/1.8G. Ovaj drugi obavezno. Najbolji objektiv za te pare.

13 godina
neaktivan

Slazem se potpuno, posebno za 35mm f/1.8G. d5100 je odlicna kamera, jedino focus malo nervira inace odlicna (d5100 camera reviews). Uzivaj u kvalitetu! 

15 godina

da ne otvaram novu temu, vidim da već postoji baš ono što me interesira.

dakle, posjedujem navedeni aparat d5100, a sa njim samo kit objektiv 18-55 pa bih prešao na drugi sa malo većim zoomom. 

da li itko ima iskustva sa objektivom nikkor AF-S DX 18-135mm f/3.5-5.6G IF-ED ? 

ili da opalim do nekog tamrona ili sigme 18-200, 18-250? al konkretno me trenutno interesira ovaj nikkor pa ako se već netko susreo sa navedenim objektivom da mi pomogne...

unaprijed hvala.

Moj PC  
0 0 hvala 0
1
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice