Olympus XZ-1 prakticnost

poruka: 10
|
čitano: 6.240
|
moderatori: DrNasty, XXX-Man, vincimus, pirat
1
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
15 godina
neaktivan
Olympus XZ-1 prakticnost

Pozdrav svima.

Evo da priupitam par stvari vezano za ovaj fotic. Sve recenzije sam vise manje prosao, i zakljucak je da je fotoaparat odlican. Cijena je malo veca, ako se gledaju kompakti ali ok.

Nisam vrhunski fotograf, i vecinom mi treba point and shoot. Ali volim ponekad i raditi fotke gdje manualne kontrole dolaze do izrazaja. U tom segmentu ovaj fotic briljira koliko mogu procitati na netu.

Ono sto me brine je prakticnost u "point and shoot" prilikama zbog poklopca lece. Nisam nikada imao i koristio fotic koji ima takav poklopac, pa me zanima koliko to zapravo moze smetati?

Konkretno, dvoumim se izmedju ovog olija i ixusa 220 HS, koji je znam puno ispod ovoga kvalitetom, ali je i dosta jeftiniji i vise prilagodjen point and shoot snimanjima (i naravno dosta manji). No ukoliko olympus moze parirati canon-u u tom nacinu rada, uezo bi radije njega zbog bolje optike a i zbog toga sto je u vecini stvari jednostavno superiorniji.

Moj PC  
0 0 hvala 0
16 godina
neaktivan
Olympus XZ-1 prakticnost

Postoji nekakav aftermaket poklopac koji se sam otvara i zatvara http://www.olympus.hr/consumer/198_accessory_lc-63a_25167.htm (ne znam koliko košta, ali ga ljudi hvale). Ako ti treba za često slikavanje tokom šetnje, stalno vađenje iz džepa i skidanje poklopca može biti dosadno. Svejedno, ja bih uzeo XZ-1 (doduše trenutno čekam XZ-2).

Moj PC  
0 0 hvala 0
15 godina
neaktivan
Re: Olympus XZ-1 prakticnost

Haha... nasao sam na nekom sajtu vani to cudo kosta 25 funti... pa mislim stvarno.

Ok, problem mi se svodi zapravo na taj poklopac. Iako mozda zvuci glupavo, jer je fotic inace dobar, ta sitnica bi mi mogla gadno smetati u vecini situacija. A sraaaanje a bas sam se namjerio na taj fotic. 

Jedno pitanjce, moze li se na stock poklopac lece namontirati ona vezica tako da ne moram bas stavljati poklopac u djep/torbicu kada ga ne koristim?

16 godina
neaktivan
Olympus XZ-1 prakticnost

mislim da se to dobije u paketu...negdje sam to pročitao, ne sjećam se gdje. Ukoliko imaš želju slikavati umjetničke slike i želiš dorađivati slike u Photoshopu (i koristiti RAW format) onda je XZ-1 odličan izbor. Ukoliko ćeš više putovati i slikavati turistički, onda će ti veći zoom na Canonu i manja veličina biti praktičniji...

Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan
mile_st kaže...

mislim da se to dobije u paketu...negdje sam to pročitao, ne sjećam se gdje. Ukoliko imaš želju slikavati umjetničke slike i želiš dorađivati slike u Photoshopu (i koristiti RAW format) onda je XZ-1 odličan izbor. Ukoliko ćeš više putovati i slikavati turistički, onda će ti veći zoom na Canonu i manja veličina biti praktičniji...

XZ-1 je jedva velik kao kutija cigareta i tanji od kutije cigareta. kaj to nije dovoljno malo? sasvim komotno stane u džep košulje.

XZ-1 ima zoom  žarišne udaljenosti 6mm do 24mm što je ekvivalent žarišne udaljenosti kod 35mm filma od 28mm do 112mm, tako da je savršen za zatvorene prostore u čemu dobro dođe i f1.8 svjetlosno jak objektiv, te je odličan za uličnu fotografiju odnosno pejzaže.

ako baš želi veći zoom nek pogleda Olympus SZ-31MR koji ima 24x zoom od 4,5mm do 108mm što je ekvivalent žarišne udaljenosti kod 35mm filma od 25mm do 600mm

15 godina
neaktivan
Olympus XZ-1 prakticnost

Hvala ekipa na savjetima. Ipak sam se odlucio za XZ-1 i trebao bi danas doci. Javit cu dojmove,a u drugi thread i postat koju fotku.

Moj PC  
1 0 hvala 0
15 godina
neaktivan
Olympus XZ-1 prakticnost

Stigao je fotic.

Jedno pitanje odma u startu. Kada je fotic ugasen i lece uvucene, ako se lagano fotis klima rukom moze se jasno osjetiti kako se cijeli taj mehanizam leca klima. Cak ga je moguce i prstima lagano pomicati, mozda pola mm. Da li je to normalna pojava?

Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan
Olympus XZ-1 prakticnost

čuj, ak ti normalno radi fotić , nemoj se zamarati time, ak ne šljaka kak spada imaš garanciju pa zamijeni

Moj PC  
0 0 hvala 0
15 godina
neaktivan

Pa koliko sam primjetio radi normalno. Htio sam samo biti siguran da je to vise manje normalno, jer ako nije imam pravo povrata uredjaja u roku 7 dana. Poslje sam pogledao na svom starom canonu i tamo se isto sve skupa moze micati kad je leca izvucena. Kad nije ne moze se (leca kompletno u tijelu) a i na mrdanje fotica se ne osjeti micanje jer je leca dosta manja i laksa.

17 godina
neaktivan
Ivan_T kaže...

Pa koliko sam primjetio radi normalno. Htio sam samo biti siguran da je to vise manje normalno, jer ako nije imam pravo povrata uredjaja u roku 7 dana. Poslje sam pogledao na svom starom canonu i tamo se isto sve skupa moze micati kad je leca izvucena. Kad nije ne moze se (leca kompletno u tijelu) a i na mrdanje fotica se ne osjeti micanje jer je leca dosta manja i laksa.

imaš 7 dana povrata u trgovinu, a nakon toga se javiš olympusu i garant bi ti zamijenili fotić ak ne mogu popraviti

inače, nemre ti objektiv baš biti sto posto učvršćen da se ne mrda, ipak je to sklop koji se pomiče prilikom uporabe

1
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice