Mirrorless/CSC do 3500

poruka: 16
|
čitano: 5.219
|
moderatori: DrNasty, XXX-Man, vincimus, pirat
1
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
16 godina
neaktivan
Mirrorless/CSC do 3500

Došlo vrijeme da su kupim novi fotić, trenutno imam kompakt koji me dobro služi, ali sam planirao preći na neki mirrorless do 3500kn.

Nakon malo istraživanja potragu sam suzio na par modela, koji svi redom imaju pozitivne reviewove pa me zanima Vaše mišljenje:

Panasonic Lumix GF5

Olympus E-PL5

Olympus E-PM2

Pentax K500 (ovaj je tu samo zato što upada u cjenovni rang, a čuo sam jako pozitivno o njemu na ovom forumu)

Novi fotoaparat bi mi bio prvi ne-kompakt, tako da u početku ne bih kupovao dodatne objektive, ali želim imati tu opciju u budućnosti. Ciljana cijena je oko 3000, max 3500 ako nađem nešto baš jako dobro. Naravno, sugestije drugih fotića su dobrodošle jer može biti da sam previdio neki jako dobar, makar bio ispod 3k.

Now the only thing a rambler needs is a suitcase and a gun. The only time he’s satisfied is when he’s on the run.
Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan
Mirrorless/CSC do 3500

između dva Olympusa preporučio bi E-PL5

Moj PC  
0 0 hvala 0
15 godina
Mirrorless/CSC do 3500

Razmislio bih i o Sony Alpha 5000 zbog znatno većeg BSI-CMOS senzora (3500kn). 

Moj PC  
0 0 hvala 0
15 godina
neaktivan
Re: Mirrorless/CSC do 3500
Ako ti nije bitno da je mirrorless, definitivno uzmi k-500, brzi je, ima puno vise direktnih opcija i ne moras ceprkati preko izbornika i opticko trazilo je miljama ispred bilo cega sto mirrorlessi imaju. Ako su ti bitne male dimenzije, uzmi bilo koji od Olympusa. Bolji su od tenutne panasonicove ponude, epl5 i epm2 su bazirani na istom senzoru pa ti je izmedu njih jedina razlika velicina i broj direktnih izbornika na tijelu aparata i Olympus ti ima najvecu ponudu objektiva medu mirrorless sustavima. Da mene pitas, od olypmusa bih uzeo epm2 i za razliku u cijeni bih kupio neki kvalitetan prime objektiv.
Poruka je uređivana zadnji put sub 26.4.2014 11:01 (Trickortreat).
17 godina
neaktivan
Trickortreat kaže...
 Da mene pitas, od olypmusa bih uzeo epm2 i za razliku u cijeni bih kupio neki kvalitetan prime objektiv.

ak kupi epm2 u kitu sa 14-42 objektivom, može si za razliku kupiti rabljeni 40-150 za kojih 800-900kn, taj objektiv za tu cijenu daje iznenađujuće dobre rezultate. tako će imati dobro pokriven raspon od 14 do 150mm, a kasnije si može nabavljat primeove kad vidi koje fokalne dužine najčešće koristi

od primeova best buy je 45mm/1.8

Poruka je uređivana zadnji put sub 26.4.2014 11:54 (Wolverine).
16 godina
neaktivan
Mirrorless/CSC do 3500

E-PL5 je u principu isti kao E-PM2 sa pomičnim ekranom i boljim kontrolama tako da bih vjerojatno uzeo E-PM2 radi razlike u cijeni.

Sad sam suzio na dvojbu Olympus - Pentax. Za nešto višu cijenu Pentax nudi pravo DSLR 'iskustvo': bolje slike na većim ISO i manje chromatic aberrationa, praktičnije upravljanje postavkama i sl, dok Olympusi imaju više objektiva i možda su pristupačniji cijenom (objektivi i fotić), imaju brži autofokus i bolji video.

Ne znam sad isplati li mi se tih 500-600kn više za Pentax za što dobijem optićko tražilo i ovo gore navedeno, ili se kvaliteta može nadoknaditi drugim objektivom na Olympusu? Isto tako, koliko je optičko tražilo presudno?

Now the only thing a rambler needs is a suitcase and a gun. The only time he’s satisfied is when he’s on the run.
Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan
crazy_luđak kaže...
Sad sam suzio na dvojbu Olympus - Pentax. Za nešto višu cijenu Pentax nudi pravo DSLR 'iskustvo': bolje slike na većim ISO i manje chromatic aberrationa, praktičnije upravljanje postavkama i sl, dok Olympusi imaju više objektiva i možda su pristupačniji cijenom (objektivi i fotić), imaju brži autofokus i bolji video.

chromatic aberration nije pitanje aparata nego objektiva

15 godina
neaktivan
Da, chromatic aberation ti ovisi iskljucivo o objektivima. Sto se tice objektiva, tu su negdje... pokrivene su sve zarisne duljine. Pentax ce zbog veceg senzora uvijek dati bolje fotke sa objektivima jednake kvalitete. Meni je opticko trazilo jako vazno. Ne umara oci i jednostavno je jako prirodno gledati kroz njega. Iako to govorim sa vlastitog gledalista (imao sam aparate i sa optickim i elektronickim trazilom). Mada nekim se ljudima svida elektronicko trazilo zbog kolicine dodatnih informacija koje ima u njemu. Pa i nemaju bas brzi autofokus olympusi. Koliko god je CDAF napredovao, jos uvijek se u brzini ne moze mjeriti sa PDAF u DSLRima. Ako te zanima iskljucivo fotografija, uzmi pentaxa, ako te zanima i video razmisli o olympusu....
Poruka je uređivana zadnji put sub 26.4.2014 21:23 (Trickortreat).
17 godina
neaktivan
Trickortreat kaže...
Da, chromatic aberation ti ovisi iskljucivo o objektivima. Sto se tice objektiva, tu su negdje... pokrivene su sve zarisne duljine. Pentax ce zbog veceg senzora uvijek dati bolje fotke sa objektivima jednake kvalitete. Meni je opticko trazilo jako vazno. Ne umara oci i jednostavno je jako prirodno gledati kroz njega. Iako to govorim sa vlastitog gledalista (imao sam aparate i sa optickim i elektronickim trazilom). Mada nekim se ljudima svida elektronicko trazilo zbog kolicine dodatnih informacija koje ima u njemu. Pa i nemaju bas brzi autofokus olympusi. Koliko god je CDAF napredovao, jos uvijek se u brzini ne moze mjeriti sa PDAF u DSLRima. Ako te zanima iskljucivo fotografija, uzmi pentaxa, ako te zanima i video razmisli o olympusu....

za video je bolji neki panasonicov aparat.

elektroničko tražilo omogućuje preciznije fokusiranje kroz magnify opciju na olympusovim aparatima

kvaliteta fotki na olympusovim aparatima zadnje generacije je itekako visoka. ovdi možeš vidjet fotke napravljene sa E-M5 koji ima isti senzor kao E-PL5 (većina ih je napravljena sa manualnim objektivima sa analognih fotoaparata) https://www.flickr.com/photos/domagoj-b/sets/

15 godina
neaktivan
Ali opet treba gledati da panasonic nema stabilizaciju slike u tijelu pa ce kod vecine primeova trebati povecavati iso vrijednosti kod manje osjetljivosti. Treba uzeti i u obzir da koliko god dobro fotke s novim olimpusima ispadaju, s pentaxovima su ipak za klasu iznad zbog velicine senzora. Lakse je i izolirati subjekt sa vecim senzorom pri istom otvoru blende... na flickru su ionako jako obradene fotke da cak i sa kompaktima ispadaju jako dobre kada se gledaju u velicini primjerenoj za monitor. Ovako bih stavio za fotografiju: pentax>olympus>panasonic A za video: panasonic>olympus>pentax
17 godina
neaktivan
Trickortreat kaže...
Lakse je i izolirati subjekt sa vecim senzorom pri istom otvoru blende... na flickru su ionako jako obradene fotke da cak i sa kompaktima ispadaju jako dobre kada se gledaju u velicini primjerenoj za monitor. Ovako bih stavio za fotografiju: pentax>olympus>panasonic A za video: panasonic>olympus>pentax

i na Olympusu se da itekako dobro izolirati subjekt, stavi 50mm manualac sa 1.4 blendom ili 1.2 i bez problema se da izolirati subjekt.

fotke na linku koji sam stavio su minimalno obrađene i odlično ispadaju isprintane na foto printeru do veličine a3

15 godina
neaktivan
Ne kazem da ne mogu, ali ako stavis isti otvor blende sa istom zarisnom duljinom, koji ce bolje izolirati? Koji ce omoguciti kracu ekspoziciju?
17 godina
neaktivan
Trickortreat kaže...
Ne kazem da ne mogu, ali ako stavis isti otvor blende sa istom zarisnom duljinom, koji ce bolje izolirati? Koji ce omoguciti kracu ekspoziciju?

da je u pitanju full frame aparat onda bi razlika bila veća, no k-500 je aps-c aparat i razlika nije tolika, a i sudeći prema dpreviewu kvaliteta fotografije mu pada kod osjetljivosti od ISO 1600 na više http://www.dpreview.com/articles/7526513643/consumer-slr-camera-roundup-2013/4. duljina ekspozicije ovisi o postavljenoj ISO osjetljivosti, a kako kod Olympusa u zadnjoj generaciji fotke ne gube puno na kvaliteti do iza ISO 3200, Olympus može dobro pratiti APS-C aparate

Poruka je uređivana zadnji put sub 26.4.2014 22:38 (Wolverine).
15 godina
neaktivan
Razlika u velicini je 25% sto je puno. I stvarno se vidi, bas na dpreviewu ima mnogo primjera fotografija pa mozes i tamo provjeriti. Ono sto na gornjem linku pise je nesto sasvim drugo, ne pada kvaliteta fotografije nego se e pocinje primjenjivati NR algoritam, ali to nikako ne znaci da je kvaliteta fotografije niza od Olympusovih. Ono sto treba primjetiti je da Olympus, takoder primjenjuje NR algoritme pri visim iso postavkama sto se vrlo lako vidi na grafu prikazanom na linku: http://www.dpreview.com/reviews/nikon-d3300/10 I opet fotografije i realna rezolucija izgledaju cisce sa istim postavkama na Pentaxovom aparatu... Uzeo sam k-30, jer k-500 nije recenziran, a senzori i tehnologija iza njih im je jako slicna... Isto potvrduje i dxomark gdje je pentax u svim kategorijama bolji http://www.dxomark.com/Cameras/Compare/Side-by-side/Pentax-K-500-versus-Olympus-PEN-E-P5___891_883 Isto tako i snapsort http://snapsort.com/compare/Olympus-Pen-E-P5-vs-Pentax-K-500 Koliko god da su mali senzori dobri, ne mogu se nositi sa vecima... fizicki je jednostavno nemoguce...
Poruka je uređivana zadnji put sub 26.4.2014 23:00 (Trickortreat).
16 godina
neaktivan
Mirrorless/CSC do 3500

Hvala vam obojici na informacijama, još uvijek se dvoumim. Postoji li negdje trgovina gdje bih mogao isprobati upaljene fotiće, kao što su npr. mobiteli izloženi u T-Centrima?

Moj PC  
0 0 hvala 0
15 godina
neaktivan
Pogledaj na stranicama proizvodaca koji su ovlasteni distributeri pa probaj kod njih...
1
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice