za 1500 kuna nemožeš kupiti bike sa svim stvarima koji želiš, jedino ako kupiš polovan
Ako nije aluminij ja odmah gunđam. Nekih jeftinih legura (stvarno neznam kojih). Iako mislim da su novije bicikle većino su rađene od aluminije (možda ne baš najfinije izrađenog). Čuj ja vozim XC (cross country MTB) bicikl iz 1999. Uskoro kupujem novi pa sada ponovno gledam tehničke specifikacije i zato sam malo zarđo.
najvažnije stvari kod kupnje bicika (bar kod mene) su gume, mjenjač i kočnice... eventualno kvaliteta kostura... pitaš jednostavno prodavača u nekom poznatijem bike dućanu i on ti preporuči...
super, super, ali ljudi plz jel može koji određeni model, a ne pitaj ovog pitaj onog. thx.
Da samo recimo Deore XT radi loše na nekoj jeftinijoj kaseti, dok na kvalitetnoj radi kak spada. Zato treba sve gledati od pogona, kaseta, mjenjača, vilice i kostura, kočnica, i važo veličina okvira. Meni koji sam 1.95m paše samo XL veličina, na manjima (m, s) krivim tijelo i to nije uredu (nije zdravo) zato i tu trebamo posvetiti pažnju. Samo S i XL koriste iste gume 26"
Za 1500 ne očekuj dobar bic, nego neki prosječni.
Nemaš šta tu puno razmišljati... Disk kočnice ti apsolutno ne trebaju jedino ak ne želiš biti faca među bike-n00bovima. Obične kočnice se ne kvare ni ne trgaju, a ionako ti ne treba snaga disk kočnica.
Rama ti se nemre strgati il tak nešto, kvaliteta se procjenjuje jedino prema materijalu. Što je materijal lakši, rama je skuplja.
Amortizeri su bitni, nemoj uzeti neki bike sa šrot amortizerima jer amortizeri ti najviše doprinose udobnosti tijekom vožnje.
Jedino na što trebaš paziti je sustav prijenosa. Na tome nemoj štediti jer s lošim prijenosom zaboravi ugodnu vožnju (od samog mjenjanja brzina pa do škripavih zvukova, a na kraju i do padanja lanca). Probaj uzeti bilokoji Deore prijenos - najbolji za mountain bikeove...
Ja imam bike sa Deoreovim prijenosima i cijeli proces mjenjanja brzina teče fluidno, normalno okrećem pedale i dok mjenjam brzine, a može prebaciti i 3 brzine odjednom bez problema. Lanac ni jednom nije pao...
1)Za 1500 ne očekuj dobar bic, nego neki prosječni.
Nemaš šta tu puno razmišljati...2) Disk kočnice ti apsolutno ne trebaju jedino ak ne želiš biti faca među bike-n00bovima. Obične kočnice se ne kvare ni ne trgaju, a ionako ti ne treba snaga disk kočnica.
Rama ti se nemre strgati il tak nešto, kvaliteta se procjenjuje jedino prema materijalu. 3)Što je materijal lakši, rama je skuplja.
4)Amortizeri su bitni, nemoj uzeti neki bike sa šrot amortizerima jer amortizeri ti najviše doprinose udobnosti tijekom vožnje.
Jedino na što trebaš paziti je sustav prijenosa. Na tome nemoj štediti jer s lošim prijenosom zaboravi ugodnu vožnju (od samog mjenjanja brzina pa do škripavih zvukova, a na kraju i do padanja lanca). Probaj uzeti bilokoji Deore prijenos - najbolji za mountain bikeove...
Ja imam bike sa Deoreovim prijenosima i cijeli proces mjenjanja brzina teče fluidno, normalno okrećem pedale i dok mjenjam brzine, a može prebaciti i 3 brzine odjednom bez problema. Lanac ni jednom nije pao...
1)Za 1500 ne očekuj dobar bic, nego neki prosječni.
Nemaš šta tu puno razmišljati...2) Disk kočnice ti apsolutno ne trebaju jedino ak ne želiš biti faca među bike-n00bovima. Obične kočnice se ne kvare ni ne trgaju, a ionako ti ne treba snaga disk kočnica.
Rama ti se nemre strgati il tak nešto, kvaliteta se procjenjuje jedino prema materijalu. 3)Što je materijal lakši, rama je skuplja.
4)Amortizeri su bitni, nemoj uzeti neki bike sa šrot amortizerima jer amortizeri ti najviše doprinose udobnosti tijekom vožnje.
za 1500 kuna nemožeš kupiti bike sa svim stvarima koji želiš, jedino ako kupiš polovan
Imao sam prosle godine dilemu kao ti, limit mi je bio nekih 2k kuna. Kupio sam Merida matts sub-10.
Ima kvalitetan aluminijski ram sa meridinim shotgun oblikom i zbog toga je cvrst i lagan. Buduci da nisam zahtjevan biciklist a i limit je bio nizak, ovo mi je bila idealna kupovina.
V brake je odlican, mjenjaci su neprecizni samo dok ne odvojis pola sata i ne ustimas im hod, nakon toga su odlicni i nemam zamjerke (al opet kazem, nisam zahtjevan).
Prednja vilica je suntour, sto zahtjevniji bajkeri odmah popljuju, ali meni i ne treba vise od toga.
Bitno mi je da je kvalitetan ram (cito sam recenzije, kazu da se ovaj ram mogao prije par godina naci i na skupljim modelima), ako razvalim nesto od opreme, lako cu zamjeniti skupljim/kvalitetnijim dijelom.
Par savjeta (koje su već drugi naveli), ako tražiš najjeftiniji bicikl a želiš da te služi bez problema za veći broj kilometara:
- zaboravi diskove, uzmi V-brake
- zaboravi bilo kakve suspenzije (i prednje i zadnje) - za te novce prednje suspenzije su smeće i nemaš skoro nikakve koristi od njih
- uzmi ramu koja ti je odgovarajuća veličini, a materijal nije toliko bitan. Čak i stare krom-moli rame nisu loše. Težina isto nije toliko bitna, ako se ne penješ puno
- uzmi kvalitetne mjenjače, pogone, kasete i dobar sic
Puno ti se više isplati kupiti dobar polovni bicikl (koji je nov koštao 5000 kn ili više), nego loš novi. Na polovnom biciklu često treba promijeniti samo prednji pogon i gumice na kočnicama, te dobro poštelati mjenjače.
Ako gledaš novi bicikl, na popustima se ponekad može nešto solidno naći za 2800-3200 kn, sve ispod toga se ne isplati kupovat.
Ali najbitniji je način kako češ koristiti bicikl, tj. da li ćeš voziti tjedno po par stotina km ili ćeš ga koristit za otić na posao ili u dućan. Ako želiš jednom mjesečno s ekipom otići na dužu biciklijadu, po 50-100 km, onda ipak razmisli o malo više novca.
Evo malo linkova za slinjenje: Bike 1 - jednom sam ga vidio kod svog profe, uvezen iz Češke i to polovni. Bilo me strah dotaknut ga, a KAMOLI ga provozat. Na kraju i nisam, šmrc, šmrc
Budući se približava početak ljeta, a kraj školske godine - ja već 3 mjeseca "kupujem" bike - budući da je to veoma ozbiljna stvar - Bike 2 , Bike 3 , Bike 4 , Bike 5 .
Bicikli su jako ozbiljna stvar, haha
Evo u novom broju Bikera (4. i 5. mjesec) imaš turbo sprot katalog i ima par bicikala od 1000-2000. Kupi ga pa pogledaj
ovako izgleda da će komp malo pričekati s nadogradnjom.
ova dva su opcionalna, pitanje je koji:
prema opremi pitam, ostatak ću uzeti na svoju osobnu procjenu. lol
ovako izgleda da će komp malo pričekati s nadogradnjom.
ova dva su opcionalna, pitanje je koji:
prema opremi pitam, ostatak ću uzeti na svoju osobnu procjenu. lol
ovaj prvi definitivno
dovoljan je pogled na zadnji mjenjač
acera...to govori sve
na onom 200 kn jeftinijem je dosta lošiji altus
ovaj prvi definitivno
acera...to govori sve
ovaj prvi definitivno
acera...to govori sve
Ma kakvi inače Shimano je poznat po svojoj finoj mehanici pa tako i Acera (Altus) su dobar izbor za takav bicikl.
uzmi drugi kanditat to je moj izbor
uzmi drugi kanditat to je moj izbor
ok izgleda da će biti 2.
Ovako: tražim bic koji nije baš pevecikl, koji je kvalitetan, i ne košta preko 1500 kn. koristio bih ga za vožnju po šljunku i cesti, 26", po mogućnosti, ali ne i obavezno:
disk kočnice
prednji suspenzor
blatobrani
metalne pedale
18 brzina
ručice na volanu
mekani podlošci za ruke na volanu
to bi bilo to. ako dobijem sve to i još nešto gore, super, ako ne pogledat ću.
btw. po mogučnosti da je shop u zg, ili ima besplatnu dostavu za zg. thx.
Pa MTB imaju maksimalno 9x3. Najjeftiniji mjenjači za 27 brzina su Shimano Deore ili SRAM x7. Samim time kako su finije mehanike koštaju više i oni i sami prijenosni mehanizmi. Jednio cestovi sportski bicikli imaju 10 (10x2 najčešće) zupčanika na kaseti (stražnji zupčanik). Imače ako želiš kvalitetnije imaš Shimano Alivio ali i on ti ima 8x3