no pumpa goriva sigurno nije kriva kada npr dizem stakla da vidim da mi se svijetlo malo izgubi svoju jačinu
To nije ništa strašno imho, sa takvim identičnim scenarijem se susrećem već osmu godinu/100tkm+ sa svojim autom. Mijenjam aku svake 2.5 - 3g., stavljam prilično snažne modele, čak i overkill-e po speckama, do toga nije sigurno.
Alternator sam mijenjao odmah po kupnji auta za novi originalni, vjerujem da ni do toga nije. Prvo što meni pada na pamet su el.instalacije u komandnoj ploči ali i autu općenito, kod mene to nije takva drama no može se jasno razaznati noću dok dižeš prozore, da u trenutku podizanja pozadinsko osvjetljenje table - privremeno oslabi, pa se vrati na razumnu jačinu. Čak bi rekao da je izraženije dok je auto hladan, dok radi duže - najbolje nakon dulje neke relacije, ZG - more, nije toliko izraženo.
Ja bi čak rekao da tu i starost auta igra priličnu ulogu, vezano uz instalacije što sam naveo. Al kažem, ako meni nije ništa na toliko km bilo, to sa dizanjem stakla i svjetlom bi zaboravio.
EDIT: Mogu ti ja pitati svog električara/mehaničara sad kad ću ići ulje mijenjati, pa ti šibnem PM, ako ništa drugo bar još neko mišljenje da imaš. A ipak nemjerljivo stručnije od forumaškog pripovijedanja.

oko toga, kažu da ima jedna vudu caka, da provjeriš stanje alternatora. Dakle auto mora raditi, za početak, biti upaljen. Odspojiš klemu + na akumulatoru, i ako se auto ugasi, alternator je 99% defektan.
I moja opcija bi u svakom slučaju bili mjerni instrumenti i električar, iako načelno nisam protiv ovakvih DIY testiranja, ukoliko nisu štetni za auto.

za entuzijaste čak dobar pick