XP korisnici zapravo vole Vistu

poruka: 119
|
čitano: 10.365
|
moderatori: pirat, XXX-Man, vincimus
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
17 godina
neaktivan
RE: XP korisnici zapravo vole Vistu

Nikada nisam bio baš zagriženi XP-ovac,niti Linux-aš a niti sam toliko lud za Vistom iako je sad najviše koristim jer je to stvar napretka(logike),a ako mi nešto ne paše na visti jednostavno se vratim koliko mi treba na XP,a ako ni tamo nešto ne mogu ,idem na Linux kojeg vrlo malo koristim,tako da mi stavrno rasprave o tome što je bolje kad gledam s takve perspektive ,čine beznačajne....uglavnom da  mi rade neki programi koji mi trebaju....kad dođe neki drugi OS prijeći ću i na njega a koristiti ću sve ,i zato kad neki tako jako
argumentiraju za i protiv ,bilo to za Vistu ili XP...nisu mi baš previše jasni jer sve je to ili ista firma ili besplatan OS...a ja sam sretan što sve mogu koristiti.Jedva čekam dalje...jedva čekam nakon Viste,gledam naprijed jer na XP Microsoft gleda kao na prošlost,Vista je sadašnjost a vrlo brzo ide nešto za budućnost a sve možemo koristiti...e to je lijepo!!

v_maxcpp
17 godina
neaktivan

Ovo me natjeralo na registraciju... Konkretno. živim od hardveraja i dao sam si živaca vremena i novaca da sastavim sam sebi stroj na kojem vista radi ok. Dakle, da bi po mom osobnom sudu rad na Visti bio ugodan treba ti Pc od cca 1000 Eura.

Dakle moguće je da se napravi PCek koji radi ok na Visti ali to papreno košta. Isti ugođaj rada na XP-u košta daleko jeftinije.

I nešto po meni jako bitno, Vista radi dobro kad joj  daš RAM-a. x64 Vista i 4gb kvalitetnog rama je početak normalnog rada. BTW isključio sam si UAC i Aero. Vjerovatno  ću si dodati još 4 gb Corsaira i onda to bu to. Nemoram formatirati disk i ponovo sve instalirati na XP-u.Smijeh

Znači, realno je za očekivati da za godinu dvije svi budu imali računala kupljena u Konzumu pored sira i vrhnja iste snage ko i moje sadašnje, i to za sitne pare. E onda nema više gunđanja na Vistu.

0 0 hvala 0
17 godina
Roberto kaže...

@klimama, zaboravljaš da je Vista trebala izaći puno prije - 2003. A nije upravo zato jer ništa nisu uspjeli implementirati kako spada pa su na kraju od mnogih dobrih stvari odustali i mnogo toga pisali ponovo.

Pa sad ti reci zašto Dell, HP, Acer i ostala ekipa stalno traže od M$-a da produži dostupnost XP-a? Ne trebam naglašavati koliko računala prodaju te firmew.

A koliko su problema imali s računalima koje su isporučili s Vistom, a korisnici su naknadno tražili XP.

Uz sve navedeno ne vidim razlog zašto bi netko otišao u dućan i kupio Vistu dok doma ima XP.

@scorpion667, slobodno me demantiraj...

E ovo je istina. Meni se Vista vise svidja i vecina toga sta procitam loseg o njoj je BS, al mislim da ako vec imate XP da ne vrijedi kupovat Vistu osim ako imate para na bacanje.
Za te pare radje jos RAMa il bolju graficku!
AMD Athlon X2 6000+ @3Ghz HD3850 512 MB OC 2GB DDR2 Dual Channel 800 Mhz Da se Facebook server sruši 90% mladih palo bi u tesku depresiju. Ako si u onih 10% koji bi im se smijali stavi ovo u sign
17 godina
neaktivan
IgyOS kaže...

Ovo me natjeralo na registraciju... Konkretno. živim od hardveraja i dao sam si živaca vremena i novaca da sastavim sam sebi stroj na kojem vista radi ok. Dakle, da bi po mom osobnom sudu rad na Visti bio ugodan treba ti Pc od cca 1000 Eura.

Dakle moguće je da se napravi PCek koji radi ok na Visti ali to papreno košta. Isti ugođaj rada na XP-u košta daleko jeftinije.

Zašto si uopće išao sastavljat Vista konfu, ako si imao  jeftiniju XP konfu  koja je radila OK? Kažeš da živiš od toga a ovo ti je u tom slučaju bila nepotrebna investicija.

Žao mi je kad vidim da ljudi puše marketing i misle da je novije uvijek bolje. Nije. Ovo su stvari koje se događaju kad ljudi ''skidaju'' OS. Da ga moraš platiti svojom lovom nakon što si već platio XP koji ti rade OK, mislim da bi mnogi drugačije govorili.

Ponavljam, jedina velika prednost Viste je dx10 (svi znamo kako dx10 i igre stoje danas). Tko voli, nek' izvoli :)

Poruka je uređivana zadnji put uto 29.7.2008 19:54 (Roberto).
17 godina
neaktivan
Roberto kaže...

5. Nemoj molim te o sigurnosti Viste. Ne želiš ići tim putem. Ništa više ni manje sigurna od ostalih MS operativnih sustava.

Neću se prepucavati, ali ako sam sebi odgovoriš na pitanja zašto slijedeći M$ OS izlazi prijevremena, zašto se Vista loše prodaje i zašto je dx10 Vista only doći ćeš vrlo brzo do odgovora o realnoj vrijednosti Viste.

Ja se isto neću prepucavati, ali kako vidim da si laik, moram ti objasniti neke stvari: jedna od najvažnijih prednosti Viste je dinamička hrpa zbog koje je svaka injekcija 3rd party kôda prava avantura i pain in the ass za izvesti. Mrežna komponenta je također iznova napisana i 'sigurnija', ma što sigurnost značila s obzirom da su i Linux i Windows OS-ovi sada realno podjednako sigurni. Pitanje je samo osnovnih postavki sustava.

Windows 7 izlazi uskoro zato što je takva nova politika kompanije: svi veći proizvodi izlaze unutar 3 godine od izlaska prethodnika.

S obzirom da si očito tehnički vrlo 'slabašan', nema smisla da ti objašnjavam slojeve operativnog sustava i sistem na koji rade Vistini driveri, ali DX10 ne radi na XP-u iz vrlo jednostavnog razloga vezanog uz samo srce OS-a. Razvoj novog driver modela za XP preskupo je za OS star 5 godina.
Roberto kaže...

Pa sad ti reci zašto Dell, HP, Acer i ostala ekipa stalno traže od M$-a da produži dostupnost XP-a? Ne trebam naglašavati koliko računala prodaju te firmew.

A koliko su problema imali s računalima koje su isporučili s Vistom, a korisnici su naknadno tražili XP.

Uz sve navedeno ne vidim razlog zašto bi netko otišao u dućan i kupio Vistu dok doma ima XP.

Nažalost, realno objašnjenje je malo drugačije. Dostupnost XP je produžena iz razloga kompatibilnosti sa starim softverom i hardverom iz razloga što se poslovni korisnici daleko teže mogu prebaciti na noviju tehnologiju. Tu je 'pomogla' i pohlepna politika laptop vendora u slučaju trpanja Viste na vrlo slaba ili čak starija i nekompatibilna računala, što je rezultiralo lošim imidžem Viste kod onih koji su takve laptope imali nesreću koristiti.

Tebi nema potrebe za novim OS-om jer tvoje potrebe ionako zadovoljava i Windows 98, pa je i XP jednostavno overkill. A kako tek leti na novom hardveru...
"The darkest places in hell are reserved for those who maintain their neutrality in times of moral crisis." - Dante Alighieri
Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan
Roberto kaže...

Tražili su produženje prodaje XP-a iz nekoliko razloga:
1. Zbog prodaje jeftinijih računala koja svojom konfiguracijom mogu zadovoljiti potrebe dijela korisnika, ali nisu dovoljno jaka da bi se na njima moglo ugodno raditi s Vistom. Zato je i produžena prodaja Windowsa XP Home Edition do siječnja 2009. za Netbook (subnotebook) računala.
2. Zbog panike koja obuzme jedan dio pučanstva kad čuju da će im Vista biti na računalu.

Ljudi koji su imali predinstaliranu Vistu na računalima tražili su XP iz nekoliko razloga:
1. Microsoft je davao Vista ready certifikate za računala koja realno gledajući nisu za Vistu. Recimo računala s 0.5 GB RAM-a, a to je minimalna preporučena konfiguracija. Za XP je min. prep. konf. 128MB RAM-a, a s toliko RAM-a nije baš ugodno raditi.
2. Skupa s Vistom proizvođači su instalirali desetke trial i demo verzija raznih manje ili više kvalitetnih programa i naravno za to dobivali novac od proizvođača softvera. Zbog tih programa je računalo bilo usporeno, a kupci su cjelokupnu krivnju prebacivali na Vistu.
3. Zbog panike uzrokovane spoznajom da im je Vista na računalu.
4. Nekima se jednostavno XP više sviđao ili im je iz nekih njihovih razloga više odgovarao.  

17 godina
neaktivan
Roberto kaže...
IgyOS kaže...

Zašto si uopće išao sastavljat Vista konfu, ako si imao  jeftiniju XP konfu  koja je radila OK? Kažeš da živiš od toga a ovo ti je u tom slučaju bila nepotrebna investicija.

Žao mi je kad vidim da ljudi puše marketing i misle da je novije uvijek bolje. Nije. Ovo su stvari koje se događaju kad ljudi ''skidaju'' OS. Da ga moraš platiti svojom lovom nakon što si već platio XP koji ti rade OK, mislim da bi mnogi drugačije govorili.

Ponavljam, jedina velika prednost Viste je dx10 (svi znamo kako dx10 i igre stoje danas). Tko voli, nek' izvoli :)

Ovo o 1000E je smiješno jer sve ovisi o tome koji hardver kupiš. Suprotno vjerovanju, za Vistu ti ne treba bijesi hardver, već samo kvalitetan hardver s driverima (dakle noviji) i puno RAM-a, a s obzirom da ja 4GB RAM-a pojedem i popijem svakog vikenda, smiješan je komentar da je računalo za Vistu skupo.

Što se tiče DX10, Robert, s obzirom na tvoje (ne)znanje, ja bih se na tvom mjestu radije suzdržao od komentara. Zvučiš smiješno u najmanju ruku.
Naime, DX10 nije puno drugačiji vizualno od DX9. Dapače, nije uopće drugačiji, samo je puno brži.
Problem zbog kojeg je igara na tom principu malo je što je DX10 radikalno drugačija arhitektura od DX9, a za uspjeh na tržištu treba pokriti i DX9 inače je produkt osuđen na rijetke kupce.
Još jedan problem je i to što bi za pravo iskorištavanje DX10, svaka igra trebala imati posebno napisan renderer, a to je za sada skupo i jednostavno neisplativo, pa se u današnjim naslovima prednosti DX10 koriste minimalno da ne naškode budžetu i uglavnom se radi o tek malo zahtjevnijim shaderima.

Još jedan bitan problem je i tržišna utakmica velikih igrača, poput nVidije. Poznata igra "Assasins' Creed" dala je podršku za DX10.1 koji podržavaju isključivo ATi i intel. S obzirom da je 10.1 ubrzao rendering pod antialiasingom za 50% (prepolovio zahtjeve odnosno poduplao performanse), nVidia je oštro reagirala i u kratkom roku uz jeftine izlike natjerala proizvođača igre na izdavanje patcha koji uklanja 10.1 podršku, kako bi srezali skoro 25 postotnu prednost ATi-a s obzirom na tužnu činjenicu da nVidia ni u najnovijoj seriji ne podržava 10.1.

Zašto? - Zato što nVidia nema niti jedan noviji patent za razliku od ATi-a i intela, pa je čak iz DirectX-a 11 izbačena planirana podrška za vrlo zreli raytraceing rendering.

A sad da ti objašnjavam što ti patenti znače, kako radi raytraceing, kako radi DX9, DX10 itd.... izlazi iz okvira ovog članka. Google je tvoj prijatelj ako ne želiš ispadati smiješan po forumima.
"The darkest places in hell are reserved for those who maintain their neutrality in times of moral crisis." - Dante Alighieri
Poruka je uređivana zadnji put uto 29.7.2008 20:25 (naxeem).
17 godina
neaktivan
IgyOS kaže...

Ovo me natjeralo na registraciju... Konkretno. živim od hardveraja i dao sam si živaca vremena i novaca da sastavim sam sebi stroj na kojem vista radi ok. Dakle, da  bi po mom osobnom sudu rad na Visti bio ugodan treba ti Pc od cca 1000 Eura.

Evo moga novoga računala
1. MBO ABIT, AN-M2 Čipset: Nvidia® Geforce7025/NF630a - 499 KN 
2. AMD Athlon 64 X2 4200+, 2200 MHz - 369 KN
3. HDD WD Caviar 250 GB - 279 KN
4. DVD pisač,   PIONEER DVR-215DBK, SATA - 189KN
5. Midi Tower, AOPEN Component Pro KA45B02, 400 W - 356KN
6. DDR2 RAM Kingmax PC-6400 6GB - 760 KN
Ukupno 2452 KN, odnosno 330€

Instalirana Vista SP1 x64 i s njom mi je ugodnije raditi nego s XP-om. Aero radi bez problema i sa integriranom grafičkom.

Naravno da se može bolje, jače i skuplje, za što već kome treba računalo.

Poruka je uređivana zadnji put uto 29.7.2008 20:37 (klimama).
17 godina
neaktivan

@naxeem, možda sam i laik za neke stvari, ali kao laik znam zbrojiti dva i dva, a ti to očito ne znaš čim pušiš sranje poput ''politika kompanije je da OS izlazi svake 3 godine''. Da je, to je politika kompanije, kao što je u vrijeme izlaska Viste bila politika kompanije da im slijedeći OS  izađe za 5 godina. Zašto se to promijenilo nije teško pogoditi. I onda prije mjesec dana Bill kaže kako će Win 7 biti dostupan još ranije. Vista je razočaravajuća i zato se loše prodaje bez obzira na sav marketing i koliko god vam to teško padalo.

Tehnički vidim da nisi ništa jači od mene, jer dx10 je mogao raditi i pod winxp, da je M$ to htio. Zašto nije, zaključi sam. Za mene je Vista tek beta nekog OS-a koja nije trebala postati OS, ali kad su ju već najavili morali su i izaći s njom van, a bolje od ovog nisu imali. i to nakon što su 3 godine kasnili s njom.

A o sigurnosti Viste ne bih pričao. Globalno velike firme kojima je važna sigurnost mahom ostaju na XP ili se prebacuju na linux, a Vista im nije ni na kraj pameti. Sigurno zato što su njihovi analitičari procijenili da je Vista bolja. A ''dinamička hrpa'' i sigurnija mrežna komponenta? Bah, uz par minuta podešavanja XP ima bolju sigurnost.

Što se dx10 tiče sve si krivo shvatio. Rekao sam jedina prednost, u smislu podrške, a ne u smislu da dx10 nešto vrijedi u odnosu na dx9. Dobro znam koliko ga igre danas (ne)iskorištavaju.

Neću više na ovom topicu raspravljati, vidim da nema smisla. Vi ste pametniji od  većine neutralnih stručnjaka koji su analizirali Vistu i uspoređivali ju s drugim OS-ovima, te zaključili da sucksa. Uživajte u radu na Visti, ja ću za nadogradnju čekati neki bolji OS :)

Poruka je uređivana zadnji put uto 29.7.2008 21:02 (Roberto).
17 godina
neaktivan

0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan
IgyOS kaže...

Znači, realno je za očekivati da za godinu dvije svi budu imali računala kupljena u Konzumu pored sira i vrhnja iste snage ko i moje sadašnje, i to za sitne pare. E onda nema više gunđanja na Vistu.

Točno. 
17 godina
neaktivan
Roberto kaže...

@naxeem, možda sam i laik za neke stvari, ali kao laik znam zbrojiti dva i dva, a ti to očito ne znaš čim pušiš sranje poput ''politika kompanije je da OS izlazi svake 3 godine''. Da je, to je politika kompanije, kao što je u vrijeme izlaska Viste bila politika kompanije da im slijedeći OS  izađe za 5 godina. Zašto se to promijenilo nije teško pogoditi. I onda prije mjesec dana Bill kaže kako će Win 7 biti dostupan još ranije. Vista je razočaravajuća i zato se loše prodaje bez obzira na sav marketing i koliko god vam to teško padalo.

Tehnički vidim da nisi ništa jači od mene, jer dx10 je mogao raditi i pod winxp, da je M$ to htio. Zašto nije, zaključi sam. Za mene je Vista tek beta nekog OS-a koja nije trebala postati OS, ali kad su ju već najavili morali su i izaći s njom van, a bolje od ovog nisu imali. i to nakon što su 3 godine kasnili s njom.

A o sigurnosti Viste ne bih pričao. Globalno velike firme kojima je važna sigurnost mahom ostaju na XP ili se prebacuju na linux, a Vista im nije ni na kraj pameti. Sigurno zato što su njihovi analitičari procijenili da je Vista bolja. A ''dinamička hrpa'' i sigurnija mrežna komponenta? Bah, uz par minuta podešavanja XP ima bolju sigurnost.

Što se dx10 tiče sve si krivo shvatio. Rekao sam jedina prednost, u smislu podrške, a ne u smislu da dx10 nešto vrijedi u odnosu na dx9. Dobro znam koliko ga igre danas (ne)iskorištavaju.

Nažalost, laik si i u zbrajanju 2 i 2. Ne pada meni teško što se Vista loše prodaje niti činjenica da je nadogradnja na Vistu za poslovni sektor neisplativa, ali mi teško pada posve pogrešna izjava.
Ciklus od 3 godine nije marketing nastao kao podrška Visti i gašenje požara, već je planirana strategija utvrđena i ranije i odnosi se na sve proizvode, a ne samo na Vistu... od Viste, SQL Servera, Server OS-a, Visual Studia, dizajnerskih alata... sve. Većina toga izlazit će i brže, pogotovo ako je potrebno u marketinškom smislu.

Tehnički, pogotovo kad je grafika u pitanju, mogu ti bit' tata. Da, DirectX 10 radio bi na Visti, ali bi onda XP postao Vista i još gore od Viste po pitanju problema, jer bi radikalna izmjena sustava drivera ubila svaku backward kompatibilnost čak i XP-a sa samim sobom. Daleko je jeftinije, lakše i daleko manje problema stvara jednostavno novi OS nego petljanje po starom. Na kraju krajeva, imaš izbor.

S obzirom da si tehnički jak, ne vidim razlog da ti objašnjavam zašto.

Također, očekujem da mi stručno i tehnički objasniš kako i iz kojeg razloga i s kojim postavkama i u kojim situacijama je XP sigurniji od Viste. Kada mi to objasniš (a vjerujem da nećeš jer nemaš blage veze o čemu bi pisao), onda ću ja potrošiti dva - tri sata vremena i tebi detaljno objasniti principe iza drivera i DirectX-a i razlike... i to bez ikakve naknade.

Ovo je odličan link jer pokazuje kakvu seratorsku politiku su uzeli za dignuti prodaju Viste, ali istovremeno objašnjava i najveće probleme s Vistom...

"Chong said that customers are telling HP that they simply haven't had time to do full Vista compatibility testing of all their business applications yet and that the costs of rebuilding system images wasn't worth it in the presently down economy."

To je i najveći problem... troškovi testiranja (i za vendore i consumere), prilagodbi i nadogradnji su preveliki za OS koji će trajati 3 godine. Pametnije je čekati W7 koji će biti polirana i robusnija Vista.
17 godina
neaktivan

Zašto si uopće išao sastavljat Vista konfu, ako si imao  jeftiniju XP konfu  koja je radila OK? Kažeš da živiš od toga a ovo ti je u tom slučaju bila nepotrebna investicija....

Paa iz čistog gušta. I zato što to mogu :).

Netko voli brze žene, netko brze aute, a ja volim brze kompjutere...Smijeh

Tu onda nema kompromisa. Jasno da sam mogao proći i daleko jeftinije ali to nije to. Ovo je bilo iz čistog hobija i baš mi ispalo ok. I sad znam provjereno da ono što danas ljudi prosječno imaju od hardveraja po kućama stvarno još nije zrelo za vistu. To vrijeme tek dolazi s bržim računalima.

Dakle za mene osobno, x64 je pravi put prema naprijed i uvaliti hrpetinu rama  (pa makar i jeftinjare) u svoj PC. I to onda radi ok.

0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan

// evo čitam iz svih ovih postova, pa da rezimiram: Vista je dakle OK, ali treba ti 4gb RAM-a i min. 2GHz procesor da ju koristiš "normalno". Sada ja vas pitam, a kaj je s 85% laptopa i računala kaj imaju 1 GB rama i manje? (dobro, u većini slučajeva se može kupiti nova memorija, al kaj ću sa starom?), a kaj je s 85% laptopa i računala kaj imaju procesor slabiji od 2 GHz npr. 1.4GHz, 1.5GHz, 1.6GHz itd. ..., (procesori se baš i nemogu tako lako mjenjati, pogotovo ne na laptopu.) Znači, VISTA je OK, ali ima kod nas u Hrvatskoj jako puno puno puno računala koja se koriste, ali su po konfiguracijama ultra "stare" kante. I naravno, logično je da si ljudi stavljaju gore XP-a, jer ipak onda mogu koristiti donekle sve kak treba. Mi u Hrvatskoj inače "kasnimo" par godina za našim zapadnim susjedima, pa je po meni logično da će VISTA za jedno 5 godina kod nas biti "standard" kao što je sada to XP, a XP će biti kao sada npr. Win98.

"U bezptičju i krava zvuči kao slavuj"
17 godina
neaktivan

Za 5 godina? Do tada će izaći još 2 nova OS-a... :D

Ne znam zašto bi trebao 2GHz procesor? Bilo koji noviji procesor je OK i to čak oni najslabiji od GHz i nešto sitno. Ne postoji niti jedna situacija na ovom svijetu gdje bi bilo koji OS tražio CPU snagu. Ako ti zauzeće procesora dok ništa ne radiš nije 0% onda se sigurno nešto vrti u pozadini.

Što se RAM-a tiče, može se Vista vrtjeti i na 1GB, ali gašenjem dobrog dijela servisa što na kraju nema smisla.

To što neki proizvođači stavljaju Vistu na laptop s 0.5GB RAM-a je strašno glupo, ali je razumljivo jer oni žele a im svaki model izgleda turbo-cool na papiru.

Realno, 2GB RAM-a košta cirka $40 ili nekih 180kn što je sitniš. U nas se može nabaviti za 240kn što opet nije strašno skupo.

17 godina
neaktivan
// Vista s procesorom manjim od 2GHz isto dela kao i Vista s manje od 2Gb RAM-a. Dakle, u konačnici, neupotrebljivo.
17 godina
neaktivan

Treba 1GB rama za normalno koristit vistu i 2Ghz proc + bilo kakva grafička sa SM2.0 za Aero.

Ja imam 2GB i vista leeti. Sad dok surfam i slušam muziku, koristi 28% RAM-a, 1.5 GB rama je slobodno!

Možda je previše tih 500mb-600mb koje troši, ali giga rama dođe 130KN Namigiva

17 godina
neaktivan
// surfanje i slušanje muzike nije normalno korištenje Viste. Za surfanje i slušanje muzike ti može poslužit i 486DX4 133MHz // 64MB RAM // Win98 // WinAmp 2.70 // IE 5.5 // Modem 56kb // a možda čak i nešto slabije, ja navodim ovu konfu jer je imam i koristi mi jako dobro za surfanje i slušanje muzike pa čak i za nešto više.
17 godina
neaktivan

Rekao sam "Sad dok surfam" - ne surfam cjelo vrijeme.

I zbog superfetcha programi mi se 4x brže učitavaju na visti.

Firefox mi se trenutno pokaže, photoshop se učita za cca. 4s, 3dsmax9 2.5s.

A Superfetch je:

SuperFetch is a technology that pre-loads commonly used applications into the memory to reduce their load times.

Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan
jabuka555 kaže...
// Vista s procesorom manjim od 2GHz isto dela kao i Vista s manje od 2Gb RAM-a. Dakle, u konačnici, neupotrebljivo.
 Možeš li mi objasniti to s tim gigahertzima, jer nikako ne mogu shvatiti zašto bi "Visti" trebali ti pusti gigahertzi? Evo ja uporno gledam u performance monitore na svojoj mašini i sve jezgre su na 0%... kako?
nadimak888 kaže...

Treba 1GB rama za normalno koristit vistu i 2Ghz proc + bilo kakva grafička sa SM2.0 za Aero.

Ja imam 2GB i vista leeti. Sad dok surfam i slušam muziku, koristi 28% RAM-a, 1.5 GB rama je slobodno!

Možda je previše tih 500mb-600mb koje troši, ali giga rama dođe 130KN Namigiva

Što troši tih 500-600MB?
17 godina
neaktivan

Na Firefox ode 100mb,a di je još sidebar, rocket dock, aero....

Meni tih 500-600mb nije puno.

Naxeem, jedno pitanje:

Kad task manager pokaže da se koristi 28% ram-a, dali je to sa superfetchom ili?

Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan

// gle, ja neznam zašto visti treba tak jak hardware, i nebih znao to stručno objasniti, ali zato kao laik, lijepo sam uzeo PC pa sam jednostavno eksperimentirao, i došao sam do svojih rezultata, a oni kažu da vista samo s 2Gb rama i procesorom većim od 2 GHz, i naravno minimum Dx9 grafuljom s min. 128mb rama, radi "normalno", sve ispod toga, naravno isto "radi", samo pitanje je kako i kaj radi. Napominjem, velika je razlika za kaj ti služi PC, da li za surfanje i slušanje muzike, ili za nekaj "ozbiljnije". To je velika razlika, i vjerovatno se mi zbog toga baš i ne razumijemo.

17 godina
neaktivan
nadimak888 kaže...

Kad task manager pokaže da se koristi 28% ram-a, dali je to sa superfetchom ili?

Sa.
jabuka555 kaže...

// gle, ja neznam zašto visti treba tak jak hardware, i nebih znao to stručno objasniti, ali zato kao laik, lijepo sam uzeo PC pa sam jednostavno eksperimentirao, i došao sam do svojih rezultata, a oni kažu da vista samo s 2Gb rama i procesorom većim od 2 GHz, i naravno minimum Dx9 grafuljom s min. 128mb rama, radi "normalno", sve ispod toga, naravno isto "radi", samo pitanje je kako i kaj radi. Napominjem, velika je razlika za kaj ti služi PC, da li za surfanje i slušanje muzike, ili za nekaj "ozbiljnije". To je velika razlika, i vjerovatno se mi zbog toga baš i ne razumijemo.

A ne znam, zaista...
17 godina
naxeem kaže...

Za 5 godina? Do tada će izaći još 2 nova OS-a... :D

Ne znam zašto bi trebao 2GHz procesor? Bilo koji noviji procesor je OK i to čak oni najslabiji od GHz i nešto sitno. Ne postoji niti jedna situacija na ovom svijetu gdje bi bilo koji OS tražio CPU snagu. Ako ti zauzeće procesora dok ništa ne radiš nije 0% onda se sigurno nešto vrti u pozadini.

Što se RAM-a tiče, može se Vista vrtjeti i na 1GB, ali gašenjem dobrog dijela servisa što na kraju nema smisla.

Ne znam za Vistu, ali već XP nije bilo moguće instalirati na išta slabije od K6-2 na 350MHz
Edit: pročačkao sam po netu i za Vistu, apsolutni minimum na koji se uopće hoće instalirati je 800MHz
Poruka je uređivana zadnji put čet 31.7.2008 9:38 (segregator).
17 godina
neaktivan

Samo par stvari bi rekao.

Vezano za 130 kn je gb rama i sl. Mozda vama i meni malo, no nije svima.

Operativni sustav te ne smije tjerati na kupnju novog hardware-a, treba se skalirati

Sebicno je isto tako, od Microsofta, sto u sprezi sa proizvodjacima software-a tebi uvjetuje da kupis novu verziju software-a jer starija ne radi na Visti.

Da uvjetuje, jer nema druge :) To je zaista besramno, s obzirom da starija verzija zadovoljava sve prohtjeve.

Zar je tesko slozit backwards compatibilnost ? Uz sve te novce ? Naravno da nije, al nije u interesu... valja da ljudi trose pare :)

Pricajuci o DX10 i danjim verzija.. molio bi onda objasnjenje ako je isti toliko superioran, zasto izdavachi igara ne izadju igre iskljucivo za tu verziju ?

Iako je pritisak Ms-a velik, cinjenica je i dalje da ljudi koriste XP i koristit ce i dalje.

Dotichuci se teme krive percepcije Viste zbog alphe i bete, mislim ljudi o cemu pricamo, pa vas iskreno Stevica Balmer je izjavio da se beta testira na vama.

Do SP-a, MS je na vama testirao novi operativni sustav za novce. Cinjenica je, da nakon sto je Vista krenula u prodaju, je bila beta. I to teska.

Nebi rekao nista da je djele besplatno pa se ekipi krshi i nije podrzano... No ajde, nakon godine dana je izdan SP i ispolirano je vise manje (sto je zapravo sramota nakon tolko vremena, novca i sprege sa HW vendorima)

Serverijadu uopce necu spominjat. Pa M$ se ne vrti na nicemu sto je mission critical, ako imas imalo mozga il nisi neki platinum partner pa ti vise MS-ovi 'eksperti' inkontinuo klikaju.

Jedino di ima dominaciju koju mu priznajem je Exchange. Ok prozivod za opasno velike tvrtke, za ostalo je tu Zimbra :) Koja imho jede sve vise trzista, zaista dobar proizvod.

Virtualizacija MS-ova ne donosi nista novo, sto nisu vec vmware pa cak i opensource proizvodi (kvm/qemu, virtualbox i drugi) davno implementirali.

Cijena samog servera prepaprena za ono sto nudi, jer kod koji to radi moze naci besplatno (uz placeni support). Kolko ono dojde 25k kuna neka osnova verzija.. ispravite me ako grijesim.

Sam clanak o percepciji je totalni BS, iz razloga jer ga je radio MS :) Pa nece sigurno napistat nista lose, da se i desilo :) Isto kao da Pik radi istrazivanje o kvaliteti mesa u Hrv. misljenja sam da bi Pikovo bilo najbolje :)

0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan

Ima istine u tim redovima, ali onaj kome je 130kn puno i tko ne može nadograditi hardver, taj ni ne ide na Visti niti bilo koji drugi OS jer mu je računalo ionako prestaro za bilo što novo.

Što se uvjetovanja tiče, ne bih se složio jer većina softvera na Visti radi bez novih verzija, a softver koji ne radi, uglavnom ima besplatne nadogradnje za kompatibilnost. Problem imaju uglavnom pirati jer im crack za staru verziju ne radi na novoj. Koga briga za njih ionako.

Što se tiče DX10-a, malo ti je pitanje naivno jer je sasvim jasno da izdavanje proizvoda isključivo u najnovijoj tehnologiji nije nikad bio baš najpametniji potez.

Vezano uz testiranja, odavno je tzv. early adoption bio svojevrsna beta 3 proizvoda i to svakog, a kamoli velikog poput OS-a. KDE4 je izdan u releaseu, ima hrpe problema, ali to nije MS pa nitko ne pljuca po tome.

Komentar da se ništa "mission critical" ne vrti na Serveru je smiješan.

Za virtualizaciju je već rečeno da je VMWare odavno kralj na tom polju.

A PIK-ovo meso? Hmm...

17 godina
neaktivan

Je, istina za KDE da izdan nedovrsen. Ali KDE je desktop environment, ne OS.

Izbora ima jel, pa nece biti problema.

Pa reci mi mission critical na windows serverima, prosvjetli me.

Pod tim mislim na one stvari koje ne smiju nikad imati downtime (finacijske institucije, groteskno velike baze, mega-aplikacije pisane u dzavli i sl.)

Mislim da je neozbiljno npr. u jednoj banci imat win serverijadu za lepezu poslovanja kojoj je temelj uptime. Ruku na srce jel.

Poruka je uređivana zadnji put čet 31.7.2008 23:26 (BwoonDub).
17 godina
naxeem kaže...

Ima istine u tim redovima, ali onaj kome je 130kn puno i tko ne može nadograditi hardver, taj ni ne ide na Visti niti bilo koji drugi OS jer mu je računalo ionako prestaro za bilo što novo.

Što se uvjetovanja tiče, ne bih se složio jer većina softvera na Visti radi bez novih verzija, a softver koji ne radi, uglavnom ima besplatne nadogradnje za kompatibilnost. Problem imaju uglavnom pirati jer im crack za staru verziju ne radi na novoj. Koga briga za njih ionako.

Što se tiče DX10-a, malo ti je pitanje naivno jer je sasvim jasno da izdavanje proizvoda isključivo u najnovijoj tehnologiji nije nikad bio baš najpametniji potez.

Vezano uz testiranja, odavno je tzv. early adoption bio svojevrsna beta 3 proizvoda i to svakog, a kamoli velikog poput OS-a. KDE4 je izdan u releaseu, ima hrpe problema, ali to nije MS pa nitko ne pljuca po tome.

Komentar da se ništa "mission critical" ne vrti na Serveru je smiješan.

Za virtualizaciju je već rečeno da je VMWare odavno kralj na tom polju.

A PIK-ovo meso? Hmm...

Sve mi savrseno radi, cak i update, osim Windows defendera naravno ^^
AMD Athlon X2 6000+ @3Ghz HD3850 512 MB OC 2GB DDR2 Dual Channel 800 Mhz Da se Facebook server sruši 90% mladih palo bi u tesku depresiju. Ako si u onih 10% koji bi im se smijali stavi ovo u sign
Poruka je uređivana zadnji put čet 31.7.2008 23:50 (Psiho246).
17 godina
protjeran

Evo mog računala:

Intel Celeron 2,66Ghz

2

1GB RAM DDR2

HDD 80 GB Hitachi 7200o/m 8 MB Cache

GeForce 8400GS

Imam vistu ultimate sp1, malo trza ali je dobra

0 0 hvala 0
Nova poruka