Windows memorija

poruka: 7
|
čitano: 2.979
|
moderatori: pirat, XXX-Man, vincimus
1
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
17 godina
Windows memorija

Evo ovako. Zanima me par stvari sa slike. Radi se o screenshotu iz jednog programa za detekciju sklopovlja...

Znači imamo RAM memoriju. To su dakle oni keksi koje ubacujemo. To je 1533MB, to mi je jasno.

E sad dolazimo do mojih pitanja.

Što je točno ova Swap datoteka? Tih 1899MB??? To stoji i kad isključim paging file u Windowsima.

Virtualna memorija, dakle ovih 3432MB mi je isto jasno. To je RAM + Swap Datoteka. Dakle cjelokupna memorija dostupna sistemu.

I sad na kraju dolazimo do Page File koji sam sam postavio na 512, odnosno 1024MB. To mi je jasno da je to prostor na disku koji se koristi kad ostanem bez RAM memorije očito, iako u njemu uvijek ima nešto, i kad je više od 60% RAM-a slobodno.

Dakle ne razumijem što je ovo Swap datoteka i čem to sve služi??? Jer bio sam u zabludi da je Swap Datoteka isto što i Page File, a sad više ništa ne kužim...

Poruka je uređivana zadnji put uto 16.10.2012 23:26 (lllnuclearlll).
Moj PC  
0 0 hvala 0
16 godina
Re: Windows memorija

-virtualna memorija (na HDDu) se naziva swap. Može bit file ili particija.

-pod windowsima xp-7 je naziv pagefile.sys, može biti na više diskova (logičkih).

-kako će neki soft to prikazivati/nazivati ...pogotovo 'laynig bitch' Sandra ako bootaš s live medija. Tko zna. Možda je čak točno.

Vjerojatno da se odnosi na 'aktivni dio' (u upotrebi) za razliku od raspoloživog npr fixnog swapa od nekoliko GB...

C64/TurboModul-OpenSourceProject.org.cn.部分作品为网上收集整理,供开源爱好者学习使用
15 godina
neaktivan
lllnuclearlll kaže...
Što je točno ova Swap datoteka? Tih 1899MB??? To stoji i kad isključim paging file u Windowsima.

I sad na kraju dolazimo do Page File koji sam sam postavio na 512, odnosno 1024MB. To mi je jasno da je to prostor na disku koji se koristi kad ostanem bez RAM memorije očito, iako u njemu uvijek ima nešto, i kad je više od 60% RAM-a slobodno.

Po Microsoftu postoje dva različita procesa pomicanja podataka iz radne memorije na disk. Swapping i paging. Paging radi na razini memorijskih stranica (pages), koje su cca 4 kB svaka i tada se komadići memorije nekog programa koji dugo nisu korišteni bacaju na disk, dok je swapping proces koji se koristi kada neki program pod hitno treba još radne memorije a nje nema, tada se kompletni procesi bacaju u swap datoteku kako bi se oslobodilo nešto radne memorije. Zašto se za to ne može koristiti već dostupna pagefile datoteka? MS kaže zbog praktičnosti je poželjno imati razdvojene pagefile.sys i swapfile.sys datoteke.

lllnuclearlll kaže...
Dakle ne razumijem što je ovo Swap datoteka i čem to sve služi??? Jer bio sam u zabludi da je Swap Datoteka isto što i Page File, a sad više ništa ne kužim...

I je i nije, kao što vidiš. Obje datoteke imaju veoma sličnu namjenu ali se u detaljima izvedbe razlikuju. Moram priznati da sam i ja mislio da je riječ o jedno te istoj stvari, dok nisam vidio to tvoje pitanje i potražio malo odgovore.

Oscar-Mike-Golf Whiskey-Tango-Foxtrot
17 godina

Zanimalo me jer sam shvatio da page file mogu ugasiti, mjenjati veličinu datoteke, itd. u onim postavkama za virtualnu memoriju u Windowsima.

A za swap datoteku se očito ne može ništa dirati jer uvijek mi stoji koliko god se igrao s postavkama virtualne memorije.

Eto sad mi je jasnije. Hvala {#}

16 godina
rustweaver kaže...
..

I je i nije, kao što vidiš. Obje datoteke imaju veoma sličnu namjenu ali se u detaljima izvedbe razlikuju. Moram priznati da sam i ja mislio da je riječ o jedno te istoj stvari, dok nisam vidio to tvoje pitanje i potražio malo odgovore.

- ne baš. To je swap (bez obzira na naziv), kao prvi-univerzalni termin za korištenje neRAMa (diska) kao RAMa, recimo da je pandan gorivo za automobile.

Tj MSov naziv za swap je pagefile.sys (isključivo kao file) dok pod drugim OSevima može biti bilo što (jer sve je file) kao swap-particija. U raznim vezijama windowsa, swap se različito nazivao (win.3.1/w95.. 386spart.par = win386.swp postojao i win286 za 286-PCje, do NTa se naziva pagefile.sys), ali se odnosi na istu stvar kao sinonim.

-razlike su (samo?) u preciznosti kao način rada (kao da uspoređuješ cache, prolazni, back write, buffer, stack ... a pagging je samo (opet sinonim) za segmentaciju tj adresiranje memorije (tj memorijskih adreasa) uz podsjetnik na prelazak s 8-16-32-64 bita i back compatibility, PAE... Ukucaj u dosu npr smartdrv, emm386 (himem.sys).

-sve je to virtualna memorija (ne fizička), dok precizniji opis, kao način rada ovisi o OSu ili platformi x86, extenderu ili samo terminologiji.

Čak se može reči da je samo virtualna memorija ona koju CPU-OS-aplikacija može koristiti. npr može biti više fizičke memorije koja je nedostupna (nema PAE, nema dosextender-hymem.. DOSu je dostupno samo prvi 1MB tj 640KB). Staro ograničenje je 2GB, direktno povezano s PAE podjelom 2+2, odnosno na 8TB+8TB na x64. Dakle ne treba rečči da je virtualna zbroj fizičke i swapa, nego to je dostupna memorija, tj adresni prostor.

-kad u tu priču dodamo uvedeno s Vistom, flash diskove koji mogu poslužiti kao RAM, ReadyBoost, zapravo 'extra-dodatni-swap' dok je suprotni Superfetch agresivno keširanje koje kešira HDD ako imamo dovoljno RAMa, dok ga za flash treba isključiti (seek time).

To su samo razni nazivi (vjerojatno zaštićeni) kao firewire-ieee1394-ilink za istu stvar.

-btw, Adobeovi programi su koristili svoj swap, pod nazivom scratch disk/file.

To sve možemo nazvati swap, možda zamjenski RAM nasuprot 'pravog' RAMa. Dok ovisno o platformi možemo koristiti 'samo' virtualnu memoriju, koja može biti manja ili veća od fižičke količine RAMa.

15 godina
neaktivan
ihush kaže...
rustweaver kaže...
..

- ne baš. To je swap (bez obzira na naziv), kao prvi-univerzalni termin za korištenje neRAMa (diska) kao RAMa, recimo da je pandan gorivo za automobile.

http://stackoverflow.com/questions/1688962/whats-the-difference-between-operating-system-swap-and-page

http://social.technet.microsoft.com/Forums/en-US/W8ITProPreRel/thread/35351697-a1fc-4c39-9fc6-56edfe4241c9/

http://www.unix.com/unix-advanced-expert-users/22015-swap-vrs-paging.html

http://linuxshellaccount.blogspot.com/2008/04/swapping-or-paging-on-linux-and-unix.html

Nema veze koji je prvi termin bio, swapping i paging označavaju različite načine prenošenja podataka iz radne memorije na hard disk. Jedan radi u blokovima od 4 kB, dok drugi radi na razini cijele aplikacije. Za tu se svrhu koriste dvije različite datoteke. Nećemo se sada raspravljati oko teorije (znam i ja što u teoriji swapping znači), nego oko prakse. A praksa na windows sustavima kaže ovo što sam ti linkao. Tako da uopće ne vidim potrebu za ispravljanjem.

Činjenica jest da ta dva procesa imaju sličnu namjenu ali se u samoj izvedbi bitno razlikuju. Tako se za neku aplikaciju može reći da je djelomično "paged out to disk" odnosno, nekim djelovima njene memorije se ne može pristupiti bez page faulta, ili aplikacija može biti i "swapped out to disk" što znači da se niti jednom dijelu njene memorije ne može pristupiti bez page faulta, što je ogroman udarac na perfomanse ako je aplikacija aktivna, zato se swapping aplikacija radi samo u kriznim situacijama. U kontekstu windows sustava ofc.

Da rezimiram, paging na disk je swapanje pojedinih pageva na disk, dok je swapping na disk swapanje kompletnog procesa iz memorije na disk. Zbunjujuće je samo to što se swapping vrši u oba slučaja (u različitim opsezima), ali se termin swapping zadržao samo u ovom drugom slučaju. I po svemu sudeći windowsi u nekim verzijama koriste dvije zasebne datoteke za ta dva slučaja.

Ja znam da ti poludiš kada nešto nije do zadnjeg slova točno izrečeno, ali ovdje ćeš se jednostavno morati pomiriti s činjenicom da se u kolokvijalnom govoru paging ovdje odnosi na swapping pojedinih pageva, a ne na samu logičku podjelu memorije na pageve.

Oscar-Mike-Golf Whiskey-Tango-Foxtrot
Poruka je uređivana zadnji put sri 17.10.2012 15:13 (rustweaver).
16 godina
rustweaver kaže...
..

Ja znam da ti poludiš kada nešto nije do zadnjeg slova točno izrečeno, ali ovdje ćeš se jednostavno morati pomiriti s činjenicom da se u kolokvijalnom govoru paging ovdje odnosi na swapping pojedinih pageva, a ne na samu logičku podjelu memorije na pageve.

- ok. {#}

(ali nije) pa pošto je ovo baš tema koja postavlja pitanje pagefile-swap

.. idemo cjepidlačiti ili goto short verson

- paging je samo jedan od načina upravljanja, memory managment. Paging je način adresiranja slično kao što je FS na HDDu ili RAW pristup, pa blokovi-sektori..

- to je sve VIRTUALNA MEMORIJA. Swap se koristi kao termin za sve OSeve-načine, može biti disk-particija-file, dok je pagefile.sys isključivo MS-Windows (na NT jezgri) isključivo file na MSovom FSu i može biti na više diskova (ima smisla na različitim fizičkim). U korištenu npr linux-swap particije svaki linux (multiboot, liveCD..) automatski koristi particiju, dok kod MSa isključivo OS koji je kreirao kosristi svoj pagefile (kao i svoj registry, ProgramFiles etc.).

- Zato i ona usporedba s gorivom, može biti benzin, diesel, bezolovni-EU-MB95 pa i ložulje, sve su to goriva, sve je to virtulalna memorija. PageFile je način adresiranja-korištenja virtualne memorije. Swap je dio koji se koristi umjesto RAMa s HDDa, ne govori o načinu nego je 'zamjenska' memorija koja kompenzira nedovoljnu količinu fizičke memorije.

Da bi se uopće koristila (svejedno koja memorija, flopy, hdd, RAM..) mora postojati određeni menager, način adresiranja. To je pagefile.sys isključivo MS-windows, dok je jedino virtualna memorija ono što CPU može dohvatiti (ovisno o mem.manageru) bez obzira koliko je fizičkog RAMa, kako nazivamo swapove itd.).

- U kontekstu RAMa, najgore je s mješanjem termina virtualna memorija jer se automatski misli na dodatnu memoriju s HDDa (kao suprotno od fizičke memorije RAMa, pošto postoji termin logička particija, nazvao bi ovo logičkim RAMom), zapravo je to jedino dohvatljivo pocesoru, bez obzira na tip i količinu. Tip i količina ovise o memorijskom menađeru tj načinu adresiranja od kojih je jedan MS-Windowsovski pagefile.sys. Sličnost s HDDom i dalje vrijedi jer je samo formatiran dio FS dostupan OSu-aplikacijama, bez obzira na sam HDD (uz izuzetak specifičnih koji mogu koristiti RAW HDD), ali je razlika što je u odnosu na HDD (prostor koji formatiramo može biti samo jedanak ili manji od fizičkog HDDa), kod memorije je to mutno. Nije samo RAM, jer je i RAM samo dio memorije, tj adresnog prostora/memorisjkih adresa... pa se zato i naziva RAM (random access memmory). Dok iskoristivost (količina koju možemo koristiti) ovisi o memorijskom manageru i samom CPU. Može biti veći ili manji od RAMa.

Možda bi trebalo ovako postaviti:

- memorija je bilo koji tip memorije, pamti podatke privremeno-trajno, brža-sporija... to je memorija. RAM-VRAM-FP-Floppy-HDD-CD-Tape-Flash...

- CPU pristupa memoriji, koristi je, uzima podatke, obrađuje, vraća rezultat u memoriju.

Za pristup bilo kojoj memoriji potreban je odgovarjuči način adresiranja, jednako kako poštar donese pismo, to obavljaju memorijski manageri koji kompatibilni s platformom npr x86, posrednici između memorije i CPUa.

- Memorijski-Adresni prostor je ograničen platformom (i umjetnim ograničenjima, kompatibilnost itd.). Memorijske adrese, manageri, standardi su ono što ograničava npr 2GB RAMa na 32bita ili 2TB za HDD.

- memorijski prostor-adresa postoji uvjek jednako za neki CPU, dok količinu RAMa-HDDa možemo mijenjati. Time mijenjamo količinu fizičkog RAMa, ali da bi bio dostupan-iskoristiv, mora ući u menagerov adresni prostor, tj postati dio 'virtualne memorije' koja bi tad bila suma svih raspoloživih memorija.

- način je npr paging (zapravo sve adrese su neka paging tablica, kao što su sve poštanske adrese u tablici koja ima neki poštanski broj i odgovarajući naziv mjesta, ili je nazovimo tablica množenja, tablica prevođenja adrese.. ID u bazi i poveznica s podatkom je ista stvar)

- To što MS koristi 4KB segment je samo način, jednako HDDovi koriste cluster manji-veći, npr u kreiranju RAIDa se nudi izbor ovisno o veličini-oskoristivosti-brzini.. ili novi HDD AFT od 4KB dok je stari bio 512 fizički u kontroleru, nevezano za OSov FS. To su sve translacijeske tablice, kad bi ih radili u excelu nazvali bi ih excelice ili sheet umjesto page. Jednako se RAM u DIMMovima povezuje u BANKE (mada nema veze s kreditima).

- Naziv. Sam naziv govori zašto se taj tako naziva. jer je page (način adresiranja), jer je file (na FSu, ne na fizičkom disku, jer je file a ne disk, particija ili direktorij..) i ima extenziju .sys jer je sistemski. Swap nema te 'epitete', on je dio koji se na HDDu koristi kao supstitut RAMa. Swap particija pod linuxom se može mountati ili unmountati i dalje je jednako velika samo se (ne)koristi, nasuprot pagefilea koji ima alociranu i korištenu veličinu ili ga se ne koristi pa je nula. Oba su na disku (pa i virtualnom ali uvjek disk) (ne RAM) dok se u RAMu nalazi mem.manager koji pristupa svim memorijama i učitava ih u RAM jer je to jedino mjesto gdje CPU može dohvaćati podatke ograničen adresnim prostorom (izbjegavam termin memorijska adresa= adresni prostor).

: short v.

Ako netko pita što je pagefile.sys, odgovor bi bio (približan, kraći) da je to swap pod MS Windowsom. Obrnuto ne vrijedi. Zato je u infou (prvi post)  navedeno posebno swap, posebno pagefile i korišten dio pagefilea.

Za swap bi mogli reći da je to zamjenski/dodatni/virtualni RAM na disku (ništa preciznije).

Programski jezici? A-jezik, B-jezik, A=B? itd. Recimo da je u nekom slučaju-kontekstu svejdno, dok kad postavimo konkretno pitanje, tad nije svejdno. 'Imam PC', da kakav? .. ima i VGA, da koju... itd.

Tao da nije samo moje cjepidlačenje u pitanju (mada to preferiram u PC temama, jer je preciznost i terminologija često uzrok nesporazumima, potrebno je a možda i nekome pomogne).

(tko iz ovog nabacanog txta nešto korisno izvuče, možda uobliči u čitljiviju-razumljiviju formu. Neki termini se ponavljaju-preklapaju, sve je spetljano, ali to je zbog pokušaja objašnjavanja dok se gleda tv i ostale destruktivne aktivnosti kao posao.)

1
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice