S obzirom da doma imam kompjuter i dva laptopa, te hrpu slika, glazbe i filmova, čini mi se da je trenutak da posložim jedan kućni server.
Gledao sam malo mogućnosti koje ima Windows home server i čini mi se da bi to bilo dobro rješenje, a istovremeno jednostavno za konfiguraciju i održavanje.
Ima li netko iskustva s tim?
Proučavao sam i druga rješenja (Linux i samba), ali nisam baš vješt s linuxom pa se ne usudim upuštati u takvu avanturu.
Ili je to možda jednostavnije nego što mislim?
Vidim da se otvaraju i neka druga rješenja kao što je Ubuntu Home Sever Edition (još je u izradi) http://www.ubuntuhomeserver.org/, pa vas molim za mišljenja i savjete kako najbolje postaviti to što mi treba.

Mozda ga sad i nabavim u full verziji, ima je vani za nabavit, neznam kakva je kod nas situacija. Sto se tice samog servera, bio sam prilicno zadovoljan s njim. Osim sto ima standardno sharenje koje radi prilicno dobro i jednostavno, jedna od najboljih stvari mu je backup. Dnevni backup, vrlo brz, ne trebaju ti ni kompovi bi upaljeni, sami se upale/ugase kad im dodje vrijeme za backup. Backup je inkrementalni i ak ne instaliras brdo toga nakon inicijalnog backupa traju vrlo kratko i zauzimaju malo mjesta na disku od servera. Konfiguracija je bolesno jednostavna, nikakve veze nema sa standardnim admin alatima iz MS Servera2003 na kojoj je baziran. Ono sto mi je jako nedostajalo je bila podrska za backup viste x64, ali to bi trebalo dodji ko zakrpa ovih dana. Zgodan feature je i remote desktop i pristup fajlovima sa neta, sto nisam ima prilike isprobat jer ti treba stalna veza na net kao adsl da bi imalo smisla.