Win 7 32bit ili 64bit na novom laptopu zaključana tema

poruka: 18
|
čitano: 6.509
|
moderatori: pirat, XXX-Man, vincimus
1
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
14 godina
neaktivan
win 7 32bit ili 64bit na novom laptopu?

Nabavio sam novi laptop bez iakvog OS-a gore i sada sam u dilemi što da instaliram.

Radi se o Fujitsu AH531 s Intel B950 procesorom (2,10 Ghz) i 4 Gb Rama (1333)+  integrirana grafika

http://www.emmezeta.hr/multimedija/informatika/notebook-racunala/23528/fujitsu-ah531-notebook/

S obzirom na moju konfiguraciju zanima me 

isplati li mi se više instalirati 32bit ili 64bit Win 7

Pročitao sam srodne teme, ali i dalje ne znam što da radim pa bih

želio savjet za moju konkretnu konfiguraciju.

Hvala ;)

0 0 hvala 0
16 godina
Win 7 32bit ili 64bit na novom laptopu

Moja preporuka, bez detaljisanja, 64-bitni sistem.

Life sucks... And then you die.

0 0 hvala 0
14 godina

Naravno 64bit Win!!

AUDIOFIL
Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
odjavljen

64bit u svakom slucaju...

resistance is futile
Moj PC  
0 0 hvala 0
16 godina
neaktivan
Re: Win 7 32bit ili 64bit na novom laptopu

Da 64b, inače ti neće dati svih 4 GB rama nego samo 3.

14 godina
neaktivan

Vidim da je poprilično jednostrano.....
hvala što ste me rješili dileme.... 64 bit onda ide gore

0 0 hvala 0
16 godina
Re: win 7 32bit ili 64bit na novom laptopu?
Triput kaže...

..S obzirom na moju konfiguraciju zanima me 

..

- isplativost? Isplativo je bilo što ako si na tomu zaradio.

- Svejedno, to je tvoj izbor koji je ograničen namjenom. Ako moraš vrtiti 64bit soft, tad moraš imati odgovarajući x64 OS (npr novi AE), ako pak imaš neki hardware (driver) koji ne postoji za 64bit, tad je to ograničenje na takav OS (ponekad i na stariju ver.). Ono što većina korisnika koristi je ugl. 32bitni software, tako da to nije ograničenje (inače bi već znao što ti treba).

Tako je glavni kriterij sama namjena, samo ti možeš znati što tebi odgovara... ili stavi 64bit. Radit će (vjerojatno) sve i tad imaš mogućnost korištenja 32 ili 64 bit aplikacija. Pošto je notebook u pitanju (novi) s te strane nemaš problema, jedino je neka stara periferija kao printer, scanner i sl. koja možda nema driver. Ali tad je veći problem postojanje drivera za sedmicu/vistu ili uguravanje drivera od XPa (npr wdm), ponekad se rješava XPmodom (VM).

btw, RAM nije 'problem'. Patch. Još konkretnije, ako želiš koristiti više od 2GB za neku aplikaciju, tad aplikacija mora biti 64bitna (pa tako i OS). Bez aplikacije (osim izuzetaka, koji su na drugi način rješavali korištenje više RAMa) ti je svejedno koliko OS ima bitova. OS ne koristi RAM (osim sys.requedsted potrebnog dijela za sam rad OSa), on samo posreduje između aplikacije i hardwarea. Malo aplikacija je 64bitno, sumnjam da prosječan korisnik uopće ima/treba tako nešto. (word.., ie, igre, ..).

C64/TurboModul-OpenSourceProject.org.cn.部分作品为网上收集整理,供开源爱好者学习使用
15 godina
neaktivan

Meni na mom laptopu sa 4 gb rama 32 bitni windwosi rade puno fluidnije nego 64.Moja preporuka ti je stavi 32 bitne i nebus imao problema sa usporavanjem i stekanjem.4 gb je jos uvijek premalo da 64 bitni OS radi onak kak je zamisljno.

Sad vi mozete tu lupat TD kolko ocete,ali to je moje iskustvo i nisam se poceo bavit s tim od jucer.

1 0 hvala 0
16 godina
neaktivan
kach kaže...

Meni na mom laptopu sa 4 gb rama 32 bitni windwosi rade puno fluidnije nego 64.Moja preporuka ti je stavi 32 bitne i nebus imao problema sa usporavanjem i stekanjem.4 gb je jos uvijek premalo da 64 bitni OS radi onak kak je zamisljno.

Sad vi mozete tu lupat TD kolko ocete,ali to je moje iskustvo i nisam se poceo bavit s tim od jucer.

Istina, ali sa 64bitnim, ako mu se prohtije može stavit recimo 8GB rama. 32bitni čitaju samo 3 GB...

17 godina
odjavljen
kach kaže...

Ne vidim zasto bi ti netko dao TD.

Svatko ima neko svoje iskustvo sa nekom verzijom OS-a....

Ne vjerujem da ce imati stekanja.. a uvijek ima priliku ubaciti i jos RAM-a ...bar jos neko vrijeme...dok je jos ovako jeftin :)))

resistance is futile
15 godina
neaktivan

Pa da nisam nis reko da su losi 64 bitni,sam ne rade kak spada sa 4gb rama.Stavio sam ove godine 8 gb rama na veliki komp di su mi 64 bitni windowsi i razlika je ogromna, os napokon radi kak spada i puno bolje barata s memorijom.Prije sa 4 gb kaj kod da sam upalio i nakon toga ugasio odma je sve ispraznio i vracao se na onih standardnihg 1500mb zauzeca.Sad sa 8 gb sve cuva u memoriji :) puno se brze sve pokrece i opcenito je sve fludinije nego prije sa 4 gb rama.Uglavnom sad radi onak kak je zamisljno.

Poruka je uređivana zadnji put ned 26.2.2012 11:13 (kach).

0 0 hvala 0
16 godina
flapo kaže...
..Istina, ali sa 64bitnim, ako mu se prohtije može stavit recimo 8GB rama. 32bitni čitaju samo 3 GB...

-pogrešno.

- RAMa može staviti koliko mu hardware dopušta, konkretno MBO-chipset i CPU uz broj DIMM utora. To nema nikakve veze s OSom osim zablude i umjetnih ograničenja by MS, koja se rješe jednim klikom i restartom.

- ako je na tom notebooku max-4GB tad je to max bez obzira na OS. Za više mora biti minimum 8GB, notebookovi-chipset, je u pravilu ograničen po tržišnom segmentu, tj viša ili niža kategorija. Tako da malo notebooka podržava npr 8GB. ... desktop je nešto drugo, pa je ugl max 8-16GB (tek top modeli MBO i CPU dozvoljavaju npr 32GB) tako da je količina, moguča količina, maximalna količina ... filozofiranje bez podataka.

Konkretan broj je 4GB i o tomu se treba razmišljati.

-uz to notebook nije nešto što se nadograđuje, barem ne u dogledno vrijeme i 4GB je dosta za par godina... (predviđanja iz kristalne kugle..).

C64/TurboModul-OpenSourceProject.org.cn.部分作品为网上收集整理,供开源爱好者学习使用
17 godina
odjavljen

U svakom slucaju...za kojih 350 kn uzmi 2 X 4 GB ..a te module prodaj..naravno...ako si spreman jos malo uloziti....istina..za te module od 2 GB neces puno dobiti...

resistance is futile
Moj PC  
0 0 hvala 0
14 godina
neaktivan

Ako staviš 32-bit onda ti neće gledat sve RAM-e.
Stavi 64-bit. {#} 

Watercooled CPU. KUPUJEM 120mm VENTOVE-PROZIRNI, PLAVE LED, 3-pin PRIKLJUČAK, 3 KOMADA, ISTE MARKE
Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan
Re: win 7 32bit ili 64bit na novom laptopu?
Triput kaže...

Nabavio sam novi laptop bez iakvog OS-a gore i sada sam u dilemi što da instaliram.

Radi se o Fujitsu AH531 s Intel B950 procesorom (2,10 Ghz) i 4 Gb Rama (1333)+  integrirana grafika

http://www.emmezeta.hr/multimedija/informatika/notebook-racunala/23528/fujitsu-ah531-notebook/

S obzirom na moju konfiguraciju zanima me

želio savjet za moju konkretnu konfiguraciju.

Hvala ;)

Prvo se ti osigura da:

• Ces naci drivere za 64-bit
  • Da ce tvoji 32-bit programi raditi na 64-bit opkruzenju (99,8% ce raditi) Na primjer Photoshop CS5 32-bit moze koristiti samo 2GB RAM-a dok 64-bit "papa" koliko imas
  • 64-bit OS dise punom snagom sa 64-bit aplikacijama (WinRar, WinZip....)
  • Ima i primjera gdje 32-bit aplikacije rade bolje na 64-bit OS-u. Na primjer  Microsoft Flight Simulator X, igra koja se gro "oslanja" na RAM i CPU radi bolje i brze na 64-bit OS

Dakle ako zelis iskoristiti pun potencijal (citaj zaradujes) onda 64-bit. Ako ne planiras stavljati vise od 4 GB onda za sada ostani na 32-bit

Kako prebaciti BUG DVD u DivX da mi stane na obicni CD. (probao sam sa Dr DivX ali nejde)
16 godina

Naravno 64bit windows..

Softwer
Poruka je uređivana zadnji put ned 26.2.2012 11:39 (Softwer).

0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan
World Championships: 7, GP started: 288, GP wins: 91, Podium finishes: 154, Pole positions: 68, Fastest laps: 76, Points: 1,517

0 0 hvala 0
14 godina
neaktivan

Hvala svima na odgovorima.

Ne planiram nadograđivati ram tako da ostajem na 4 Gb (za sada makar)

Isto tako nije mi faktor nedostatak drivera za 64bit verziju što se tiče starije periferije i slično.

Jedino što me zanima je sama brzina Windowsa i programa koje ću koristiti.

Ono što me malo muči je integrirana grafika. Koliko znam ona  koristi dio ram memorije, pa ukoliko

ona uzme još nekih 256-512 rama hoće li to imati utjecaja na funkcioniranje 64bit verzije Windowsa?

0 0 hvala 0
1
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice