HP 6820s ... 2Core 1.6, 2GB rama. ATi x1350,17" lcd,... PC Benchmark...razlika 4,8% između XPa i Viste...sve je rečeno...
Zamolio bi krpelja nexeema da se ne pravi važan jer vista radi dosta sporije od XP-a a to možeš pitat bilo koga ko zna sta je PC. Uz to, prema zadnjim istraživanjima, Microsoft vjerovatno odustaje od Viste i kreće u novi OS jer su rezultati poražavajući, upravo zbog ove gladi prema resursima, koja je prema mom mišljenju, namjerno izvedena kako bi morali uzimati , ne samo novi OS nego i novi hardware.
U mom kraju kažu da , kad kupiš dvojezgreni Intel Core 2 onda jedna jezgra pogoni Vistu a druga je za ostatak sustava .
Pozdrav!
Pozdrav larvi petrolu:).
Čuj, ne pravim se važan.
Hajdemo neke brojke koje mogu testirati odmah i koje sam testirao prije nego sam ovo napisao:
Q6600, 4GB, 3870X2
Vista x86-64 : XP SP2 x86-32
Igre:
World of Warcraft, 1920x1200 - 59 : 51 FPS.
World of Warcraft OpengGL, 1920x1200 - 60 : 57 FPS
Crysis 1.2, 1920x1200 DX9 - 27 : 29 FPS
COD4 1920x1200 55 : 58 FPS
Posao:
VS2008, kompilacija solucije s 11 projekata (full rebuild) - 23s : 51s (!) (ovo sam probao 3 puta jer mi nije bilo jasno)
PSCS3, Filter Brush strokes, Sprayed @ 49152x30720 - 12s : 15s
Stress test:
Upaliti: Crysis, COD4, WoW1, WoW2, WoW3, VS2008 x 5, SQLMSx3, FFox+10tabova, IE+10tabova, 10xWindowsExplorer, WMP - HD-DVD 1080p "Alexander" WMV HD demo.
pokušati alt-tabati jedan po jedan program i mjeriti vrijeme ukupnog odaziva (za svaki čekam potpuni refresh):
XP - smrznuo se kod paljenja druge instance WoW-a - mogu micati samo miša, ne reagira ni na CAD.
Vista - 71 sekunda
XP sam pokušao još jednom nakon ovoga ali se srušio kod paljenja WMP-a.
I jedna od bitnih stvari: stand by u XP-u daleko je inferiorniji Sleepu u Visti (koji gasi i pali računalo trenutno).
Eto.
Moj zaključak: u igrama je Vista očito mrvicu sporija, ali za mene zanemarivo. U nekim igrama je čak i bolja (možda slučajnost). Što se ozbiljne strane tiče, po meni je Vista definitivno superiorna XP-u u svakom pogledu.
Da, stari sve je to točno, ali ti uspoređuješ kruške i jabuke.
Prva stvar, XP nije dizajniran da može iskoristiti sve potencijle četvorojezgrenih procesora, bilo AMD ili Intel.
Druga stvar, a to vjerovatno i sam znaš, sa 32-bitnim sustavom u XP-u se ne može adresirati 4GB RAM-a.
Nadalje, pogledaj samo koji hardware si naveo, za njega treba otprilike 10000 Kn (mislim na ploču,proc.,ram,hard disk, napajanje itd.)a da instaliraš Vistu na prosječan PC današnjice, Vista bi ti radila duplo sporije nego XP.(Pod prosječan mislim ono što posjeduje većina ljudi trenutno).
Eto toliko
Previše idete offtoppic. Čovjek treba pomoć a vi se prepucavate da li je xp brži od viste.
Pa ako nisi svatio iz ovih diskusija čovjek može zaključiti u čemu je problem
Kako uspoređujem kruške i jabuke? Uspoređujem Vistu i XP, zar ne? U identičnim situacijama. Ne može biti bolja usporedba.:)
Ali kao što uvijek kažem: Vista je za nova računala, ne stara.
Da, išli smo offtopic, pa ću odvojiti rasprave (ako se može).
A i tako sam sam odlučio! Skinut ću vistu i ubacit XP Professional!I Amen!
Ne znam koliko ostali vi imate godina, ali ja imam staza na compu vise nego neki ovdje na rodnom listu (kao korisnik, da se razumijemo, mada mi je posao usko vezan za comp). Izmjenjao sam SVE windowse do sad i mogu reci da mi je vista najbolji win do danas. To da radi xp brze od viste ne stoji jer isto tako win98 radi brze i na slabijim masinama od xp-a pa ga to ne cini boljim. Vista mi je jednako brza kao xp, kad sam ubacio 4 GB rama vista x64 je legla i vise nema nazad. A kako aplikacije budu zahtjevnije svi ce preci na 64-bitni os zbog memorijskih zahtjeva. Imam slabiji comp od naxeemovog, pa opet vista leti (c2duo6400, 4GB ddr2 667 MHz, x1950pro). Sadasnji prosjecan comp je brzi od mog. SP1 isto radi perfektno i nemam nikakvih zamjerki na vistu.
Pa evo, kada se već svađamo, ja imam socket. 939 Athlon64 3200+, ASUS SLI nForce 4,1 GB RAM-a,160 GB hard disk i nVidia GeForce 6600 i da instaliram kojim slučajem Vistu moga bi slobodno bacit komp u smeće, a što se tiče ovoga da je Vista brza, ona je brza ali uzevši u obzir kojiko resursa jede mogla bi bit i duplo brža. Ako mislite da pricam price pogledajte kojom brzinom se prodavao XP a kojom Vista u prvih 6 mjeseci od trenutka opticaja na tržištu. Da ne spominjem koliko drivera, software-a i hardware-a nije podržano od Viste, a koa što sam rekao, i sam MS misli odustat od Viste
Ma ne svadjamo se, samo razmjenjujemo misljenja i stavove
Ja imam frenda koji ima athlon xp 2600+, 1GB rama, 6600gt, nforce 2 i jos uvijek govori kako ima mainstream comp. lol
Mislio sam da je na proizvodjacima hardvera da omoguce podrsku za vistu u svojim driverima a onda na microsoftu hoce li neke drivere da ukljuci u os. Ja ionako koristim drivere koje proizvodjac hardvera izbaci, a ne microsoftove. A sto se tice tvog compa, mislim da sam na tvom mjestu i ja bih ostao na xp-u al ne bih pljuco po visti (jer nije do viste nego do tebe-compa).
Pa do mene nije jer ja nisam programirao Vistu, nije ni do kompa jer je kupljen prije 2 god. ali Gospe mi, je do MS jer je napravio OS koji će potaknuti izgradnju novih elektrana u svijetu kojiko troši ''resursa''. Eto, pozdrav
Pa evo, kada se već svađamo, ja imam socket. 939 Athlon64 3200+, ASUS SLI nForce 4,1 GB RAM-a,160 GB hard disk i nVidia GeForce 6600 i da instaliram kojim slučajem Vistu moga bi slobodno bacit komp u smeće, a što se tiče ovoga da je Vista brza, ona je brza ali uzevši u obzir kojiko resursa jede mogla bi bit i duplo brža. Ako mislite da pricam price pogledajte kojom brzinom se prodavao XP a kojom Vista u prvih 6 mjeseci od trenutka opticaja na tržištu. Da ne spominjem koliko drivera, software-a i hardware-a nije podržano od Viste, a koa što sam rekao, i sam MS misli odustat od Viste
OK, nema smisla se nadmudrivat, neki više vole ovo a neki ono
Testovi su pokazali da Vista sa SP1 radi 30% sporije nego bez SP1. A vidio sam i sam, na dual core 2 na 2.4 sa 2gb rama, Vista jedva se pokrene, i to s instalacijom od tvornice. To je sramota covjece, takav os ni ne treba postojiti.
Možda nisi primijetio datume na tim člancima i ono što se provlači kroz svaki: Vista radi OK ako imaš drivere. Ako nemaš, ne radi dobro kao niti jedan sustav na ovom svijetu.
Ako čak i u tim prastarim testovima pogledaš testove, vidjet ćeš da je Vista uglavnom jednako brza.
Stvari koje se ne mogu izmjeriti precizno (iako sam ja obavio djelomično mjerenje jutros) govore samo u prilog Visti.
Dakle, kada nađeš neki realan test iz tekuće godine, tek onda ima smisla da ga postaš. Test s početka 2007 je u najmanju ruku smiješan.
Nije mi jasno kako samo netko ima živaca raditi s vistom. totalni promašaj sustava
Bah. Odustajem. Previše djece na jednom mjestu...
Nije mi jasno kako samo netko ima živaca raditi s vistom. totalni promašaj sustava
To ti je kao ono... "Ovo govno od Ferrarija je smeće od auta. Pretvrd mi je." - Nit je ikad vidio Ferrari nit' ga je sposoban vozit. Ipak je potreban neki kapacitet. :)
Nema smisla ovakva rasprava. Neznanje se liječi jedino učenjem, a prisiliti nekoga na učenje ne možeš.
I opet se ponavlja ona stara priča iz vremena prelaska sa Win 95 na Win 98, pa na ME (dobro ME je bio posebna priča), pa na XP. Računala napreduju, operativni sustavi napreduju, ne možete očekivati od Windowsa koji su izašli nekoliko godina nakon XP-a da imaju iste zahtjeve i da se jednako brzo vrte kao XP. Memorija je relativno jeftina. Procesori postaju sve bolji i bolji. Diskovi sve brži. Očito je da su MINIMALNI zahtjevi za Vistu takvi kakvi jesu i ne možete očekivati čudo na takvim strojevima.
I meni je Vista spora na laptopu iako piše na njemu Vista Capable. Ali činjenica je da ima samo 1 GB Ram-a (za svaki ozbiljniji rad sa Vistom vam treba 2 GB šta god drugi rekli) i znam da je to usko grlo. Sjetite se samo prelaska na XP i kako su svi vikali da je jadan i spor na 256 MB memorije, i kako je XP smeće itd itd. Svaki put se ponavlja ista priča. Činjenica je da Vista ima visoke zahtjeve ali je oko 2000 do 3000 Kn sasvim dosta za računalo koje će savršeno raditi sa Vistom - ne računamo igranje, nisu svima igre najvažnije. Vista je donijela hrpu dobrih stvari i dodatno zakomplicirala već komplicirani operativni sustav. Ljudi govore da se ne snalaze - isto su govorili za dijelove XP-a i 95-ice. Uostalom nitko vas ne tjera da pređete na Vistu niti ima neke velike potrebe za time sada - osim ako vam stvarno treba neki feature Viste ili DX10 (a ako vam treba DX10 i možete ga tjerati onda sigurno nemate problema sa hardverskim zahtjevima).
Osobno smatram da bi trebalo ostaviti neki sticky post sa minimalnim zahtjevima za pokretanje, te zahtjevima za normalan rad i sve postove na temu "KOMP MI JE SPOR RADI VISTE" automatski zaključavati ako osoba ne napiše svoj hardver ili je hardver na minimumu ili nedajbože ispod. A ako je hardver normalan a Vista i dalje spora onda možemo razgovarati o potencijalnim problemima i rješenjima. A ovakav pristup se može odnositi i na bilo što drugo ne samo Vistu.
V00D00 has spoken!