Učestalo instaliranje windowsa

poruka: 27
|
čitano: 6.835
|
moderatori: pirat, XXX-Man, vincimus
1
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
12 godina
neaktivan

Ovako imam jedno pitanje,ja znam da ce nekima ovo bit smiješno ali pošto je ovo forum za te stvari pa da pitam :D

Skoro svakih dva tjedna instaliram novi windows kako bi isprobao,pa nekad 32bitni pa 64 bitni.

Jučer instaliram windows 8 i kada sam je instalirao nisam mogao naći driver za zvučnu karticu i odmah sam stavio windows 7 

Pitanje je dali učestalo formatiranje i instalacija nečemu štete ?

Hvala unaprijed.

kaikeXX
Moj PC  
0 0 hvala 0
14 godina
neaktivan
Re: Učestalo instaliranje windowsa
kaikeXX kaže...

Ovako imam jedno pitanje,ja znam da ce nekima ovo bit smiješno ali pošto je ovo forum za te stvari pa da pitam :D

Skoro svakih dva tjedna instaliram novi windows kako bi isprobao,pa nekad 32bitni pa 64 bitni.

Jučer instaliram windows 8 i kada sam je instalirao nisam mogao naći driver za zvučnu karticu i odmah sam stavio windows 7 

Pitanje je dali učestalo formatiranje i instalacija nečemu štete ?

Hvala unaprijed.

Učestalo formatiranje i instalacija, da štete, oštečuju magnetnu glavu(iglu) diska, također ukoliko koristiš SSD nije dobro jer imaju ogranicen broj ciklusa read/write, svakako nije preporučljivo, uostalom mozes koristiti virtualizator pomocu kog iz windowsa mozes stvoriti virtualni OS i tako isprobati sustav.

Never let a computer know you're in a hurry.
Poruka je uređivana zadnji put pon 8.4.2013 21:44 (IVOX).
12 godina
protjeran

Kad počnu iskakati bad sectori,bit će veselo {#}

0 6 hvala 0
12 godina
neaktivan

Znači najviše strada hard disk ?? 

kaikeXX
14 godina

Najviše HDD svakako, ovo ostalo je opterećeno i više recimo kad igre igraš. Za isprobavanje OSa imaš Virtual Machine, koristiš program tipa Vmware Workstation.

Valentin

0 2 hvala 0
17 godina
neaktivan

Ne trebaš se brinuti za zdravlje HDD-a, quick format ga neće oštetiti toliko da ćeš kroz sljedećih 10 godina to primjetiti.

Jedino što bi mogao razmisliti o isprobavanju novih OS-ova u Virtualboxu, oduzet će ti manje vremena, a i imat ćeš funakcionalno računalo dok isprobavaš druge OS-ove.

13 godina
ja svakih 6 mjeseci reinstaliram windowse ovako i onako..
Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina

Koja je razlika između instaliranja OS-a i bilo kojeg drugog pisanja po disku? Nikakva.

Znači, štetno je samo zbog gubitka vremena, disku je sasvim svejedno što se po njemu piše...

KaeR
Moj PC  
11 0 hvala 0
14 godina
neaktivan
KaeR kaže...

Koja je razlika između instaliranja OS-a i bilo kojeg drugog pisanja po disku? Nikakva.

Znači, štetno je samo zbog gubitka vremena, disku je sasvim svejedno što se po njemu piše...

Razlika je u tome kada stavljas novi OS logicno je da moras napravit format, a to ostecuje magnetnu glavu

17 godina

Ne, i format je pisanje/brisanje kao i svako drugo. Nikakve štete tu nema.

KaeR
14 godina
neaktivan

Pa dobro ako ti tako mislis, ali svakako radi toga je veca mogucnost za bad sectore!

0 7 hvala 0
17 godina

S obzirom na način rada hard diska (magnetsko zapisivanje i brisanje podataka bez fizičkog dodira magnetskih glava s površinom diska) nije moguće da to povećava rizik od pojave loših sektora. Takvo zapisivanje je jednostavno princip rada, bez obzira da li se disk formatira ili samo normalno koristi (piše/briše/čita).

Loši sektori se pojavljuju sami vremenom zbog grešaka u radu diska (budući da nijedan mehanički sustav niti uređaj nije savršen). Formatiranje diska ne utječe na to.

KaeR
16 godina
IVOX kaže...

Pa dobro ako ti tako mislis, ali svakako radi toga je veca mogucnost za bad sectore!

--. možda bi najsigurnije bilo izvaditi HDD i ne koristiti ga? Pa ni tad nije sigurno da će bit ispravan.

Disk možeš formatirati beskonaćno. Optomagnetski mediji, čak i kad se uopće ne koriste, nakon nekog vremena mogu razviti bad sectore, jednako kao što neki HDDovi rade i 10-20 godina. Mehaničke stvari ne mogu biti vječne, formatiranje je najmanji problem, čak suportno, kondicionira se disk, slično kao automobili ili osoba koja se kreće, dok auto ili osoba koja se ne kreće propada. Magnetizam. Pošto fizičkog dodira nema, samo read-write koje je jednako što god disk radio (kopiranje-formatiranje..)

SSD je nešto drugo. Na njemu proizvođači peporučaju da se ne radi npr defragmentacija, upravo zbog ogranićenog broja paljenja-gašenja memorijskih čelija. Povremeno se napravi format posebnim alatom (zbog performansi kod jeftikaner serija).

-Sve ostalo je već napisao KaeR.

C64/TurboModul-OpenSourceProject.org.cn.部分作品为网上收集整理,供开源爱好者学习使用
17 godina

citajuci prve komentare,ja sam mislio da sam poludio.  sreca njih dvojica na kraju napisu pravo stanje stvari.   brate formatiraj ako ces svaki dan.  ima jedino onaj lowlevel format za peglanje kojeg bi se moglo izvest odredjen broj puta...no u ovoj prici je nebitan.

i koja je razlika izmedju quick i onog nequick?

onaj drugi spori u stvari provjerava sektore cijelog diska na greske,a samo formatiranje je samo jedno i onako je brzo,kao prozvani quick.

expert za istrazivanje ruda i gubljenje vremena na bol-u.
Moj PC  
3 0 hvala 0
17 godina

Jos se sjecam dana kad sam svako jutro friski XP stavljal. Disk koji sam koristil za to je krepal pred 2 tjedna, nakon 6 godina sluzbe. Tolko o steti, a krepal je motorcek.

Linux, Arch Linux.
Poruka je uređivana zadnji put sri 10.4.2013 0:09 (Ante).

0 1 hvala 0
17 godina
neaktivan
IVOX kaže...

Učestalo formatiranje i instalacija, da štete, oštečuju magnetnu glavu(iglu) diska, također ukoliko koristiš SSD nije dobro jer imaju ogranicen broj ciklusa read/write, svakako nije preporučljivo, uostalom mozes koristiti virtualizator pomocu kog iz windowsa mozes stvoriti virtualni OS i tako isprobati sustav.

Ovo je totalna dezinformacija.

HDD ne strada od ucestalih formatiranja i reinstalacije OS-a.

HDD strada/moze stradati od mehanickih povreda tokom kojih magnetna glava dodirne (malo jace!) ploce i dode do fizikih ostecenja. Isto tako, fizicka ostecenja (bad sectori) mogu nastati od lose kvalitete magnetnog nanosa ali i od nasilnih prekida tokom rada (cupanje iz uticnice ili fluktacija napona iz napajanja)

Autor teme se ne treba brinuto da ce mu hardver pregorjeti zbog cestih reinstalacija vec treba da se brine od toga sto na taj nacin nece nista nauciti. Uhvati se u kostac sa problemom, googlaj-pitaj pronadi taj driver

Uguraj na silu ako treba. Nemoj se predati

Sto ces raditi ako jedan dan odes kod nekog tko insistira da se Windows ne smije brisati?

Pocni cackati i pokusaj prepoznati komponente na osnovu Hardverski ID-ova i GUID-ova o kojem se uredaju radi (ovo cisto kao primjer)

Ili na osnovu FCC kodova....

Imas i System Restore. Eksperimentiraj tako!

12 godina
protjeran
KaeR kaže...

S obzirom na način rada hard diska (magnetsko zapisivanje i brisanje podataka bez fizičkog dodira magnetskih glava s površinom diska) nije moguće da to povećava rizik od pojave loših sektora. Takvo zapisivanje je jednostavno princip rada, bez obzira da li se disk formatira ili samo normalno koristi (piše/briše/čita).

Loši sektori se pojavljuju sami vremenom zbog grešaka u radu diska (budući da nijedan mehanički sustav niti uređaj nije savršen). Formatiranje diska ne utječe na to.

Bože dragi,pa jel ti uopće imaš pojma kako nastaju bad sectori???!!!

Loši sektori nemaju veze sa hardwareom,nego sa driverima za pisanje,koji isto kao i svaki drugi driveri,mogu pobrljati,čim više,što više se piše po disku..

Dakle,Bad sectori nastaju PROGRAMSKOM greškom u pisanju,napiše se hajmo reći PODATAK,koji sustav kasnije ne može pročitati,ne može manipulirati sa njim,i zato ga proglašava Bad sectorima,izolira ga od ostatka sustava,da zaštiti kontinuitet rada..

Magnetske ploče su medij koji nije imun na greške u zapisu,isto kao i bilo koji drugi medij..Pogrešno se zapiše na DVD,moš ga baciti...

E bože,kakvih talibana ovdje ima {#}

14 godina
redneck kaže...
KaeR kaže...

Loši sektori nemaju veze sa hardwareom,nego sa driverima za pisanje,koji isto kao i svaki drugi driveri,mogu pobrljati,čim više,što više se piše po disku..

Dakle,Bad sectori nastaju PROGRAMSKOM greškom u pisanju,napiše se hajmo reći PODATAK,koji sustav kasnije ne može pročitati,ne može manipulirati sa njim,i zato ga proglašava Bad sectorima,izolira ga od ostatka sustava,da zaštiti kontinuitet rada..

Magnetske ploče su medij koji nije imun na greške u zapisu,isto kao i bilo koji drugi medij..Pogrešno se zapiše na DVD,moš ga baciti...

postoje softverski i hardverski bed sektori, ovi softverski se popravljaju formatiranjem, najbolje low level format, a hardverski bed sectori odnosno scratch nastaju isključivo udarcima, i nemogu se popraviti, mogu se izdvojiti, ali se može očekivati povečanje bed sectora te ubrzan hdd failure, svi hard diskovi imaju "kontroler" koji detektira nestanak struje, pa se u tom slučaju igla vrača u početni položaj te nemože doči do hardverskih bed sectora nego samo do softverskih koji se daju popraviti.

16 godina
odjavljen
redneck kaže...

Pravo pitanje bi bilo jel ti imaš pojma kako nastaju bad sectori...

Daklem, da počnemo. Listen carefully.

Postoje dvije vrste bad sectora - logički i fizički.

Logički bad sectori nastaju kao što ti kažeš gore - greška u zapisivanju, obično zbog firmwarea, drivera, hdd kontrolera ili pak programa koji si je uzeo (dobio) malo previše ovlasti. Ostali uzroci su nestanak struje u krivom trenutku, pad napona, gremlini itd... Takvi bad sectori su pogrešno zapisani podaci koji su nečitljivi i odmah označeni kao "loši". Stvar je u tome što u 99% slučajeva jedan obični chkdsk /f to može popraviti (ukoliko je riječ o greški u FAT tablici ili tako nekom mjestu). U ostalih 1% kao alat za popravak mogu poslužiti formatiranje (čak i quick koji briše samo tablicu) ili low-level format alat proizvođača diska koji takve sektore (koji su u ovom slučaju uzrokovani "nižim" softverom) poprave bez problema.

Fizički bad sectori su stvarna oštećenja na ploči diska nastali mehaničkim putem - udarac, pad, magnetno polje pretjerane snage, prašina nekim čudom, gremlini itd. Svaki disk ima određeni prag tolerancije koji realocira takve sektore i mapira rezervne bez upozoravanja korisnika da se išta dogodilo (jer ploče koje se vrte na 7200+ RPM na par nm od metalne igle nisu oličenje pouzdanosti). Kada se potroše ti rezervni sektori, S.M.A.R.T pali warning da je status diska Bad i onda bi bilo iznimno pametno kopirati podatke na sigurno jer tom disku više nema spasa. Nikakav repair ni format ne može popraviti fizička oštećenja. Pod pokušaje spašavanja možemo uvrstiti kreativno particioniranje diska (izoliranje grupe oštećenih sektora tako da se ostavi parsto blokova (LBA) oko njih da ih glava ne zakači koji slučajem i na taj način proširi oštećenje).

Fizički bad sectori imaju zlu naviku da se šire kao šumski požar - korištenje oštećenog diska (to uključuje pokušaje popravka HDD regeneratorom, formatiranjem i slične radnje) samo pogoršava situaciju i smanjuje šanse da se podaci spase. Što se da kopirati, da se a što ne ide, ostaje izgubljeno (osim ako nemate desetke tisuće kuna za pravi popravak kod profesionalaca, što opet nije 100% sigurno).

Dakle, da ponovimo - 2 vrste - logički i fizički - prvi se daju srediti jer su u osnovi samo loši zapisi a drugi su oštećenja koja se ne daju popraviti.

A ove 3.14zdarije o tome da formatiranje oštećuje disk (koji je inače čitav, pretpostavlja se) neću ni komentirati... Zapravo, mogao bih jer neki ne znaju što je formatiranje.

Postoji nekoliko vrsta formatiranja medija (hdd, floppy, cd-rw, flash) i za sve su iste. Najčešće korištena metoda je takozvani quick format koji (na opću radost i veselje ponekad) ustvari ne briše nikakve podatke već obriše samo FAT tablicu (malo neprecizan naziv, ali nećemo komplicirati) u kojoj su pohranjene "adrese" na kojima se nalaze pojedini fajlovi. Podaci su i dalje tamo samo što ih OS ne može pronaći. Zamislite to kao telefonski imenik u kojem je netko obrisao imena i ostavio samo brojeve. Programi za vraćanje podataka i particija mogu sa manje ili više uspjeha presložiti tablice natrag i podaci su opet dostupni. Osim ako ih netko nije u međuvremenu prepisao...

Iduća vrsta je low level format. Osim što obriše tablicu, ovaj postupak prepiše čitav medij nulama. Dakle, podaci su izgubljeni (osim za profiće i njihove mikroskope). Gore sam spomenuo da su quick-formatom obrisani podaci dostupni neko vrijeme. Pa, kada nema tablice, OS taj prostor popunjen fajlovima koristi za zapisivanje novih - jer ne zna gdje su stare datoteke. Isto vrijedi za shift-delete - fajl je nestao iz tablice ali je i dalje tamo. Ukoliko ga OS ne prepiše sa nečime (jer je ta pozicija na disku slobodna), podatke je moguće vratiti.

Da se vratimo na low level. Formatiranje odrađeno iz OSa (quick ili ne) je samo brisanje po FAT tablicama (journalu ili što već koji FS koristi) dok low level briše po sektorima i ne ostavlja ništa. Opet primjer sa imenikom - "obično" formatiranje bi bilo brisanje imena i ostavljanje brojeva, adresa, poštanskih brojeva i sl. dok low level obriše baš sve podatke - ostane praznih 500tinjak stranica i nigdje traga da je bilo riječ o imeniku jer je obrisao i korice.

Osim low levela, tu su ekstremi sa višestrukim ponavljanjem brisanja kako bi podaci bili što temeljitije obrisani ali to je za neku drugu temu.

Poanta svega je da je disku totalno svejedno jel mi na njega zapisujemo umotvorine sa foruma, brišemo umotvorine jer nam je zlo kad ih vidimo ili ga svaki dan "operemo" low-level formatiranjem - mijenjaju se samo 0 i 1 po pločama, ništa drugo. Izjava da je formatiranje štetno je u rangu sa time da kažemo da je instaliranje programa, surfanje ili bilo kakva druga I/O operacija po disku štetna jer na kraju, magnetna glava proleti nad tim sektorom što god mi njemu radili - čitali ga ili pisali po njemu. A kao što smo danas naučili, formatiranje je većinom pisanje 0 po većem ili manjem dijelu diska.

Kao što ihush kaže, valjda bi bilo najbolje da disk onda stoji u ladici. Ali tamo vreba opasnost od udarca, prašine, stat. elektriciteta, zalutalog magneta, gremlina ili gluposti Smijeh

http://nighthawk-software.blogspot.com/
14 godina
Sum_of_all_fears kaže...

Poanta svega je da je disku totalno svejedno jel mi na njega zapisujemo umotvorine sa foruma, brišemo umotvorine jer nam je zlo kad ih vidimo ili ga svaki dan "operemo" low-level formatiranjem - mijenjaju se samo 0 i 1 po pločama, ništa drugo.

have my like, sir, ma djeca počela dolazit na forum i misle da sve znaju i još uvjeravaju druge da su u krivu, umjesto da samo na tren upali google ili wiki uvidio bi odma kolka je munjara, baš prestrašno

14 godina
Valentin17 kaže...

Najviše HDD svakako, ovo ostalo je opterećeno i više recimo kad igre igraš. Za isprobavanje OSa imaš Virtual Machine, koristiš program tipa Vmware Workstation.

bože me sačuvaj.

13 godina
neaktivan

Sta je vama ljudi?Kakve gluposti se ovdje mogu procitat??Pa to je za nevjerovat? Cesta instalacija/deinstalacija windowsa unistava HDD? Glava ga unistava? Ma koj k? Dajte molim vas ne pisite ako neznate, a forumas iznad vam je objasnio logicko i fizicko pa si malo to procitajte jos koji put prije nego krenete pisat nešto šta kao "znate". A za forumasa koji stalno "mjenja" windowse, zar nije lakse virtuala ili dual/triple/xxx boot ako ima dovoljno mjesta za sve to? Ustedi se vrijeme...

A za ove bisere, znate vi uopce kako se brisu stvari i pisu na HDD? Ce vam bit novo ako vam kazem da vecinu stvari koje FORMATIRATE obicnim putem moguce je vratit bez problema u nekom razumnom razdoblju i u zavinosti od koristenja HDD-a...

FIFA 13 FUT Team: http://www.ea.com/intl/football/fifa-ultimate-team/show-off#gEex0KsOnIHku:pc
14 godina
neaktivan

o kaj neću sve pročitat ... epic , dajte još!!!

Croatian Maniacs
13 godina
disk je osjetljiv na vibracije, pogotovo kod laptopa ako oadnu na pod.. nedavno je frendu krepo hard na lapu.. pao mu je na pod za vrijeme rada i bum, neda se upalit, bios ne prepoznaje hard disk.. spojila se glava sa bubnjem i gotovo..
Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan
Sum_of_all_fears kaže... 

Kao što ihush kaže, valjda bi bilo najbolje da disk onda stoji u ladici. Ali tamo vreba opasnost od udarca, prašine, stat. elektriciteta, zalutalog magneta, gremlina ili gluposti Smijeh

Gremlini su svuda oko nas  {#}

Tek za informaciju. Gremlini mogu imati neodimium magnet u ruci i pobrisati sadrzaj diska.

Suma sumarum, najcesce HDD strada od udarca odnosno premestanje kucista tokom rada i naravno od vibracija zvucnika/basova na stolu. Sklonite zvucnike/subwoofere i radite backupe.

Na ovom planetu jos nije izmisljen 100% pouzdan medij za pohranu podataka.

Iza backupa se krije cijela grana  IT nauke.  

15 godina
neaktivan

Mislio sam da su sapunice na TV-u vrhunac gluposti u hrvata, ali vidim da ovdje pojedini forumaši bez beda prelaze i taj vrhunac. Zaista se svašta ovdje može naći. U moje vrijeme nije bilo google-a pa nisam bio ovoliko zatupljen glede bad sectora {#}

Moj PC  
0 0 hvala 0
16 godina
redneck kaže...
.

..

E bože,kakvih talibana ovdje ima 

-da, ima talibana...

Srećom Sum je već natipkao..

Lazarus Long kaže...
..

Na ovom planetu jos nije izmisljen 100% pouzdan medij za pohranu podataka.

..

...ali (začuđujuće), niti za brisanje. Jedino sigurno je fizički uništiti disk.

C64/TurboModul-OpenSourceProject.org.cn.部分作品为网上收集整理,供开源爱好者学习使用
1
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice