Onemoguciti upad na Win XP

poruka: 12
|
čitano: 2.777
|
moderatori: pirat, XXX-Man, vincimus
1
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
12 godina
protjeran

Dobar dan. Zanima me kako bi mogao onemoguciti upad na administratorski account na Win XP Pro. Brat od moje cure je zaludjen igricama. Njegova mater me pitala dali mogu blokirati da ne moze vise koristiti komp za igranje nego samo za internet. Napravio sam mu limitirani account a na administratora stavio lozinku. Probio je iduci dan preko BIOS-a. Jucer sam maknuo brzu prijavu, znaci trebalo je upisati username i lozinku. Promjenio username i pass, ali on je opet probio i posto nije znao kako je bilo ime accont-u administratoru, upisao je staro i tako sam shvatio da je opet mrdao. Zanima me dali mogu nekako blokirati pristup kompjuteru. Da ne moze nikako ponovo upasti ili instalirati svojevoljno. Hvala.

Moj PC  
0 0 hvala 0
16 godina
neaktivan
Re: Onemoguciti upad na Win XP
Matijasever kaže...

Dobar dan. Zanima me kako bi mogao onemoguciti upad na administratorski account na Win XP Pro. Brat od moje cure je zaludjen igricama. Njegova mater me pitala dali mogu blokirati da ne moze vise koristiti komp za igranje nego samo za internet. Napravio sam mu limitirani account a na administratora stavio lozinku. Probio je iduci dan preko BIOS-a. Jucer sam maknuo brzu prijavu, znaci trebalo je upisati username i lozinku. Promjenio username i pass, ali on je opet probio i posto nije znao kako je bilo ime accont-u administratoru, upisao je staro i tako sam shvatio da je opet mrdao. Zanima me dali mogu nekako blokirati pristup kompjuteru. Da ne moze nikako ponovo upasti ili instalirati svojevoljno. Hvala.

Napravi još jedan administratorski account (ovdje ''User'' ,za primjer) i postavi jaku lozinku.

Onda u Local Users and Groups (desni klik na My Computer -> Manage) disableaj built in Administratora.

Disableaj Administratora Disableaj Administratora
Za kraj ,sa Tweak UI programom SAKRIJ ''User'' account sa Welcome screena.
Makni kvačicu i sakrij ''Usera'' sa Welcome screena. Sada ,da bi ušao u njega ,moraš dva puta kliknuti na Ctrl Alt Del na Welcome screenu da bi ti se prikazao ''User''. Makni kvačicu i sakrij ''Usera'' sa Welcome screena. Sada ,da bi ušao u njega ,moraš dva puta kliknuti na Ctrl Alt Del na Welcome screenu da bi ti se prikazao ''User''.
Iako ni to nije 100% garancija da opet neće probiti zaštitu.

Stavi noviji Windows (7?) koji ima veći stupanj zaštite.

Naravno ,valjda ne moram reći da postaviš i password na BIOS?

If it ain't broken, you're not working hard enough ...
Poruka je uređivana zadnji put pon 22.4.2013 17:56 (kizo2703).
12 godina
protjeran

Znaci pored mog admin account-a i limitiranog, napravim taj User admin? Znam da je 7 bolji po tom pitanju. Curi, njenoj sestri i sebi sam stavio 8 po onoj povoljnoj cijeni (14,99$) posto smo svi troje nedavno kupili laptope sa 7. Ovaj komp sa XP rabi otac moje cure koji je prof na faksu, i on takodjer ima laptop, ali kad je doma mu je draze sjesti pred PC. Taj isti rabi mater od moje cure i tako i brat (provalnik). To je komp koji stoji u dnevnome i totalno je neuredan. Njima nista ne znaci sto ce biti gore XP ili 7 a meni se ne da bakciti oko toga jer bi imao hrpu posla.

Moj PC  
0 0 hvala 0
16 godina
neaktivan
Matijasever kaže...

Znaci pored mog admin account-a i limitiranog, napravim taj User admin? Znam da je 7 bolji po tom pitanju. Curi, njenoj sestri i sebi sam stavio 8 po onoj povoljnoj cijeni (14,99$) posto smo svi troje nedavno kupili laptope sa 7. Ovaj komp sa XP rabi otac moje cure koji je prof na faksu, i on takodjer ima laptop, ali kad je doma mu je draze sjesti pred PC. Taj isti rabi mater od moje cure i tako i brat (provalnik). To je komp koji stoji u dnevnome i totalno je neuredan. Njima nista ne znaci sto ce biti gore XP ili 7 a meni se ne da bakciti oko toga jer bi imao hrpu posla.

Ako već imaš jedan sa administratorskim ovlastima ,ne trebaš.

Bitno je onemogućiti ''pravog'' Administratora (i obrisati bilo koji drugi sa admin ovlastima ako postoji) i staviti dobru lozinku na postojeći ,te ga sakriti na Welcome screenu.

12 godina
protjeran
kizo2703 kaže...
Matijasever kaže...

Ako već imaš jedan sa administratorskim ovlastima ,ne trebaš.

Bitno je onemogućiti ''pravog'' Administratora (i obrisati bilo koji drugi sa admin ovlastima ako postoji) i staviti dobru lozinku na postojeći ,te ga sakriti na Welcome screenu.

ahaaa...a jel cu moci onda ja upasti na taj user?

16 godina
neaktivan
Matijasever kaže...

ahaaa...a jel cu moci onda ja upasti na taj user?

Pa opisal sam ti postupak! Dva klika na Ctrl Alt Del na Welcome screenu i ''User'' će ti se prikazati. Sada samo ukucaš lozinku.

12 godina
protjeran

Bio sam na faksu, pa sam brzo procitao i izbjeglo mi je. srry. hvala za uputstva.

Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan

Mali vrlo vjerojatno citavo vrime pristupa preko built-in Administrator accounta, na koji prilikom instalacije WinXP vjerojatno nije postavljena lozinka, a isto tako kasnije nije dodana... i onda je uzalud sto se minjaju lozinke na vidljivom administratorskom accountu kad mali koristi built-in.

Osim toga, ako se mali imalo kuzi, vjerojatno u pricuvi ima koji liveCD za iscitavanje administratorskih lozinki, pa samim time otpada ikakva zastita... a da roditelji ipak sidnu i popricaju s malim, mozda je to pametnije...

1 0 hvala 0
17 godina
Matijasever kaže...

Disable CD/USB boot, dobar pass na BIOS, jedan admin account s dobrim passwordom, limitirani account.

12 godina
protjeran
wifi kaže...

Mali vrlo vjerojatno citavo vrime pristupa preko built-in Administrator accounta, na koji prilikom instalacije WinXP vjerojatno nije postavljena lozinka, a isto tako kasnije nije dodana... i onda je uzalud sto se minjaju lozinke na vidljivom administratorskom accountu kad mali koristi built-in.

Osim toga, ako se mali imalo kuzi, vjerojatno u pricuvi ima koji liveCD za iscitavanje administratorskih lozinki, pa samim time otpada ikakva zastita... a da roditelji ipak sidnu i popricaju s malim, mozda je to pametnije...

Nije problem do roditelja...mali ima 15 godina i u fazi je toj da nikakve price njemu ne drze vodu. Mali OT: Sestra moje cure, 92. god, trenira daljinsko plivanje (5 sati treninga dnevno), plivala je na olimpijadi u londonu i zauzela 12. mj. polozila je prvu godinu kinezioloskog fakulteta. Moja cura takodjer trenira plivanje, takodjer pliva maratone (ultra maratone od 57, 88 km itd), bila je 5. na svjetskom grand prixu prosle god i na prvoj godini medicine prolazi sa 5. Mali je isto drzavni prvak u bazenu i prolazi sa 4 u skoli. Roditelji su usadili rad i disciplinu. Problem je sto je mali zaludjen tim igrama (kao sto sam i ja bio kad sam imao 12 god, pa mi je mater razbila playku sa cekicem). Ne vjerujem da ima LiveCD jer nije znao da cu ja stavljati password i ne vjerujem da je otisao toliko daleko.

16 godina
neaktivan
wifi kaže...

Zato i velim da se built-in stavi na disable. I naravno ,i na njega se stavi lozinka.

Old Iggy kaže...

Disable CD/USB boot, dobar pass na BIOS, ...

Dobar password na BIOS je sasvim dovoljan.

Matijasever kaže...

Ne vjerujem da ima LiveCD jer nije znao da cu ja stavljati password i ne vjerujem da je otisao toliko daleko.

Nikad ne znaš šta mu sve može pasti na pamet ....

16 godina
Old Iggy kaže...
...

Disable CD/USB boot, dobar pass na BIOS, jedan admin account s dobrim passwordom, limitirani account.

-to je jedini način (tj boot-HDD pass), naravno i lokot na kućište.

C64/TurboModul-OpenSourceProject.org.cn.部分作品为网上收集整理,供开源爱好者学习使用
1
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice