Polaganje vozačkog izdvojena tema

poruka: 2.915
|
čitano: 1.363.153
|
moderatori: XXX-Man, pirat, vincimus, DrNasty
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
12 godina
neaktivan
Re: Polaganje vozačkog
ivanzu kaže...
Xyloto kaže...

Polagao sam vožnju jednput i pao sam, bila me tolika trema da sam sve zeznuo . Izlazim za tjedan dana opet uz dodatna 3 sata uzeo sam jos 2 sata, nisam vozio mjesec ipo jer sam imao nekih problema sa zdravljem. Jučer sam ok odvozio, danas skroz loše jer smo išli kroz gradske uličice gdje ima dosta raskrizlja i bio mi je problem prepoznati kada prebaciti iz 2 u 1 i obrnuto. Prije mi nije to bio problem, valjda kako nisam duze vozio pa sam izgubio taj osjecaj. Je li mi dobro uvijek kada sam u dvojsmjernoj ulici, uvijek kod skretanja prebaciti iz 2 u 1, nego ostajati u 2 iako nekad mogu ući u toj brzini. Pošto imam još odvoziti 3 sata, na polaganju dali mi je greška ako vozim sporije, mislim ako je ograničenje 40 jel problem ako vozim 30, 35 ili to ovisi od ispitivača kako on to sve tolerira?

Ne "koci" prebacivanjem u prvu jer razlika u omjeru prijenosa je velika i auto ce ti prezestoko zakociti na sto ispitivac moze reci da ugrozavas promet posto se nisu upalila stop svijetla.

Skretanje se inace radi u 2 brzini osim na skretnicama od 90° , na svaki trokut stani u slucaju da jedna strana nije pregledna i gledaj u retrovizore kao lud!

Vozio sam danas i isao sam "testirati" to mjenjanje brzina u različitim situacijama. Skrenuo sam u ulici pod kutem od 90 stupnjeva u drugoj stisnuo kvačilo do kraja vukla mi ga inercija s čime je auto otislo čak brze. Naravno instruktor je prigovarao pa sam u idućoj situaciji prebacio u prvu i uspio napraviti kako treba. Rekao mi je da uvijek prebacim iz 2 u 1 radi lakseg upravljanja vozilo tj. imat ću veću kontrolu nad vozilom, i da nisam toliko iskusan da u neke ulice mogu ulaziti u drugoj brzini pa je za početak dobro da uvijek iz 2 prebacivam u 1.

14 godina
Čudno,mene je instruktor učio da skrećem u 2. brzini,nikakva prva brzina.

Što će ti prva brzina kod skretanja,samo se bezveze možeš spetljati
robimarko@gmail.com
16 godina
neaktivan
Polaganje vozačkog

Nije svaka situacija ista,no generalno prva brzina je pre zamorna za bilo što raditi (opet ovisi o tome koji auto voziš,ali generalno je tako), prva brzina je većinom samo za kretanje, u drugoj se obavlja sve ostalo,a ak se voziš iznad 15km/h nema smisla stavljat u prvu, no kao što sam rekao nije svaka situacija ista pa ti radije slušaj svog instruktora,kasnije kad budeš imao više iskustva budeš radio po svome.

--------------------------------------------------------------------------------------------

5 0 hvala 0
15 godina
neaktivan
Polaganje vozačkog

Budeš s vremenom naučio kako ti se auto ponaša u kojoj brzini i koja ti odgovara za trenutnu situaciju.

A i neki auti imaju sistem koji blokira ubacivanje u prvu iznad određene brzine. Ja npr. ne mogu ubaciti u prvu ako idem brže od 15km/h. Mogu gurati koliko hoću, ali kad padne ispod 15, upadne bez problema.

Ne predaj se nikada osim kad moraš - Grunf
Moj PC  
2 0 hvala 0
11 godina
neaktivan
Polaganje vozačkog

Ako polazes na dizelu (vjerojatno da), slobodno sve u drugoj, prva je samo za kretanje, nema sanse da ti se ugasi.

Megatr0n_HR (BF3) / MEGATRON_CRO (BF4) | Youtube: http://www.youtube.com/user/Megatr0nHR

3 0 hvala 0
15 godina
neaktivan
Polaganje vozačkog

Neka normalna skretanja možeš obaviti u 2. bez problema, ali postoje skretanja od 90 i više stupnjeva i njih bi bilo dobro u 1. obaviti. Mene samo zanima kakvo stiskanje kvačila dok skrećeš? Tako samo auto ubrza i nemaš baš kontrolu nad njim. Znači usporiti dovoljno u 2. da lijepo skreneš, a ako je skretanje oštro onda u 1. ubaciti.

Dvije stvari su beskonačne; svemir i ljudska glupost, ali što se svemira tiče nisam posve siguran.
Moj PC  
1 1 hvala 0
15 godina
neaktivan
Polaganje vozačkog

Ništa ne ubrza kad stisneš kvačilo, ali budeš imao problem sa sinkronizacijom okretaja motora i mjenjača pa će ti cugati na izlazu iz zavoja kad budeš otpuštao kvačilo.

Moj PC  
5 0 hvala 0
12 godina
neaktivan
Polaganje vozačkog

Vidio sam danas zasto mi je bas napominjao da prebacivam u prvu radi tih skretanja od 90°, u drugoj skrećem samo kada mi je veći luk skretanja to sam danas i napravio kad je bila situacija kada sam to mogao napraviti i nije bilo nikakvog problema. Za ovo kvačilo stisnuto do kraja u drugoj brzini mi je zajeb jer auto ubrza danas sam to napravio i ubrzalo mi je mislim uspio sam skrenuti ali bilo je "prebrzo" u takvoj situaciji.

Hvala na savjetima :)

0 0 hvala 0
14 godina
Polaganje vozačkog

Auto ne ubrza kada pritisnes spojku nego izgubi kocenje motorm zato dobijes osjecaj da auto "poleti" naprijed ali ono samo sporije usporava posto tockove samo usporava tezina auta i trenje u osovini sto je slabije od kompresije motora koji inace usporava auto kada pustis gas

. Pod spojkom ne smijes skretati niti voziti na viwe od par metara posto si izgubio mogucnost da izbjegnes neku opasnost koja zahtjeva brzo kretanje, a isto si izgubio mogucnost kocenja motorom sto doprinosi kracem zaustavljanju.

Moj PC  
7 0 hvala 0
13 godina
neaktivan
Polaganje vozačkog

Danas prvi cas voznje auto mi se 2 3 put ugasilo sve u svemu kaze instruktor da je dobro,samo nemam osjecaja ni za gas ni kocnicu,mozda zbog toga sto sam u cizmama na kojim je djon podebel

Moj PC  
0 0 hvala 0
15 godina
neaktivan
Tako je, malo ti je debel djon pa te zeza, ali aksnije ćeš shvatiti što i kako.
Samo ga pitaj kada budeš na poligonu da probaš malo isprobati kočenje da dobiješ osjećaj.
Ogromna je razlika u osjećajima čak i nakon 10 sati.
Optimizam je nedostatak iskustva.
15 godina
neaktivan
Polaganje vozačkog

Ja sam na istom autu napravio 30 tisuća km, a svejedno kad uđem u cokulama, vozim kao da imam drvene noge.

Zato uvijek imam tenisice dok vozim, a lako se preobujem kad stanem.

Moj PC  
1 0 hvala 0
14 godina
Polaganje vozačkog

Osjecaj za auto se ne dobije nakon 1h prije ce trebati par sati.

Moj PC  
0 0 hvala 0
12 godina
neaktivan
Polaganje vozačkog

Danas sam imao vožnju i položio sam, manja trema je bila prisutna napravio sam par manjih greski koje je ispitivac tolerirao :)

3 0 hvala 0
13 godina
neaktivan
Xyloto kaže...

Danas sam imao vožnju i položio sam, manja trema je bila prisutna napravio sam par manjih greski koje je ispitivac tolerirao :)

Čestitke! 

Samo se nemoj umisliti i ako si u autu u kojem si učio imao parking senzore, nemoj se zabiti u garažu (desilo se jednom prijatelju prošlog tjedna lol). 

Koristimo domaće proizvode za pranje zuba - Kalodont (Saponia Osijek)
13 godina
neaktivan

taj jedan cas vozio ns poligonu znaci kretsnje stajsnje prebscivsnje iz 1 u 2 i nakon taj sat odvezo se kuci jedno 10km ja vozio heh,skonto sam prebacivaje samo zanci jos kako lijepo krenut a od sad cu u patikama lakse mi ocijenit nogu na kvacilu,kocnici i gasu

14 godina

Balansiras gas i kocnicu da lagano krenes bez trzanja i brze nego inace.

Na uzbridici stisnes kocnicu i drzis, a sa spojkom trazis gdje hvata.Kada spojka uhvati auto ce ti se lagano sprijeda podici,kada se to desi pustas kocnicu i dajes gas i onda popustas spojku polako.

15 godina
neaktivan
ivanzu kaže...

Na uzbridici stisnes kocnicu i drzis, a sa spojkom trazis gdje hvata.Kada spojka uhvati auto ce ti se lagano sprijeda podici,kada se to desi pustas kocnicu i dajes gas i onda popustas spojku polako.

Ja mislim da se to većinom uči sa ručnom kočnicom, lakše je nego sa nožnom. Ja sam naučio sa ručnom, nije nimalo teško, jesam se samo 2x zafrkao na časovima i nisam spustio ručnu do kraja, ostajala mi dignuta za po jedan ili dva zupca i počelo pištati, srećom tu grešku nisam ponovio na polaganju :)

http://www.speedtest.net/result/3853013387.png Dobre hakere svi znaju, najbolje hakere niko ne zna
16 godina
neaktivan
Haker_x kaže...
ivanzu kaže...

Ja mislim da se to većinom uči sa ručnom kočnicom, lakše je nego sa nožnom. Ja sam naučio sa ručnom, nije nimalo teško, jesam se samo 2x zafrkao na časovima i nisam spustio ručnu do kraja, ostajala mi dignuta za po jedan ili dva zupca i počelo pištati, srećom tu grešku nisam ponovio na polaganju :)

na malom usponu nema smisla koristit rucnu,ustvari ni ne sjecam se kad sam je koristio od kad sam polozio. To ti dođe instinktivno kada odvozis nekoliko sati.

--------------------------------------------------------------------------------------------
13 godina
neaktivan
zerocool12 kaže...

na malom usponu nema smisla koristit rucnu,ustvari ni ne sjecam se kad sam je koristio od kad sam polozio. To ti dođe instinktivno kada odvozis nekoliko sati.

S druge strane ja uvijek koristim ručnu. Jednako instinktivno, samo izbor kojeg moraš napraviti. 

Koristimo domaće proizvode za pranje zuba - Kalodont (Saponia Osijek)
17 godina
neaktivan
Polaganje vozačkog

Isto... em ne moram brinuti gdje mi je noga i što radi, em će žaruljice u stop svjetlima dulje trajati (valjda?), em po mraku manje blještim ako ima netko iza.

Moj PC  
1 0 hvala 0
16 godina
neaktivan
Onjegin kaže...
zerocool12 kaže...

S druge strane ja uvijek koristim ručnu. Jednako instinktivno, samo izbor kojeg moraš napraviti. 

Mislio sam na količinu gasa i vrijeme otpuštanja kočnice.

14 godina
Polaganje vozačkog

Gdje je trenutno najjeftinije ići polagat vozački? U Zagrebu. 

Kako se kreću cijene uopće?

0 0 hvala 0
15 godina
stef_mrcina kaže...

Cijene su ti svugdje iste, ispod 1000 eura sa svim lječničkim pregledima, predavanjima i ispitima ti ne može biti.

EUNE: Ferritin
13 godina
Polaganje vozačkog

Ja sve iz prve ispite položio i sa svim davanjima me ispalo malo iznad 7400 kn, sa troškovima izrade vozačke, slikanja i lječničkog.

Moj PC  
0 0 hvala 0
13 godina

Ma u čižmakima vozit je užaš, ja obavezno skidam radne cipele koje su glomazne u PM i obuvam tenisice, jednostavno nemaš osjećaja, a nakon dulje vožnje te ubijaju noge.

13 godina
neaktivan
Polaganje vozačkog

Danas 3 dan vozio tj 6.ti cas imo osjecaj vec sam malo dobio prebacivanje brzina savlado jos samo malo kvacilo da skontam i to je to,onda idu polukruzni,bocno,paralelno i tako sve u svemu dobro je kako nisam nikad vozio :D..i kako kod vas vozacka 1000e u bosni ako od prvi put prodjes dodje te sve sa ljekarsim 550e 600e tako nekako a svako padanje na polaganju je 50e ponovni izlazak

Poruka je uređivana zadnji put pet 4.12.2015 15:17 (almir7356).
Moj PC  
1 0 hvala 0
12 godina
neaktivan
Polaganje vozačkog

Pozzz ljudi evo položia danas NAPOKON iz treće.Prvi put znak stop u košteli,drugi put umalo zgazija kuju neku pokraj pekare.

Jutros vozia 15min,kaže "momak možete nazad u dvorište HAK-a",bez ijedne greškice.

Pao mi je ogroman teret sa leđa koji nosim već 2g skoro otkad sam završia srednju! :D

Vozit ću Fiat Bravo HGT 2.0 na plin.

1 0 hvala 0
11 godina
neaktivan
Ferritin kaže...
stef_mrcina kaže...

Cijene su ti svugdje iste, ispod 1000 eura sa svim lječničkim pregledima, predavanjima i ispitima ti ne može biti.

Ja sam uz dogovor sa vlasnikom skole platio 6.500kn, sve sam odmah platio, pa je on sredivao lijecnicki i sve.

Megatr0n_HR (BF3) / MEGATRON_CRO (BF4) | Youtube: http://www.youtube.com/user/Megatr0nHR
Poruka je uređivana zadnji put čet 10.12.2015 14:37 (alien20).
14 godina
lukaXXkralj kaže...

Pozzz ljudi evo položia danas NAPOKON iz treće.Prvi put znak stop u košteli,drugi put umalo zgazija kuju neku pokraj pekare.

Jutros vozia 15min,kaže "momak možete nazad u dvorište HAK-a",bez ijedne greškice.

Pao mi je ogroman teret sa leđa koji nosim već 2g skoro otkad sam završia srednju! :D

Vozit ću Fiat Bravo HGT 2.0 na plin.

Samo ti ne letaj sa tim autom tek si polozii i nemas iskustva na cestama i samostalnoj voznji, a svakakvih budala ima na cestama.

Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice