Windowsi ipak nisu sigurniji od Linuxa i Mac-a

poruka: 41
|
čitano: 6.702
|
moderatori: XXX-Man, vincimus
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
11 godina

Opet vi o nekoj fragmentiranosti u linuxu. Sve mora biti ujedinjeno, pa onda možemo zatvoriti kod i nazvati sve Prozori (da baš ne bude windows).

Ono što vi vidite kao neka tamo fragmentacija, drugi vide kao izbor. Zašto bi ja bio forsiran da koristim jedan DE ako na izbor imam 5 različitih. Danas mi dojadi gnome, pa instaliram KDE i boli me džon. 

I ne unifikacija ne bi doprinjela boljem razvoju, jer gnome developeri ne bi odjednom skočili u novi kolosjek i razvijali taj DE, kao ni KDE devovi ne bi razvijali nešto što nije KDE.Razvijaju nešto za što misle da je najbolje, i to je ta sloboda. Ako ti ne odgovara traži dalje.

@bunkermax, ne bi rekao da je ni gnome ni kde nedovršen. Koristim gnome od davnina i po meni ide samo na bolje, kao što i kde ide. Po toj logici niti windowsi nemaju dovršen UI, ni mac osx ukratko nitko nema dovršen UI i nikad ga neće imati jer 100 ljudi 100 čudi, svatko ima svoju zamisao kako bi to trebalo izgledati i kako bi bilo najbolje. Zašto ne bi imali 10 sučelja? 100? 1000? Sloboda je tu, kao što rekoh svakom njegovo.

I nemojte ni započinjati fantazije da je zbog te "fragmtacije" tako mala zastupljenost na desktop računalima. To uopće nije razlog. Ni približno.

@ihush I dalje ne mogu čitati tvoje postove. Uredi to malo bemu miša 

Samomrzeći hrvat
Poruka je uređivana zadnji put pon 20.4.2015 12:11 (Entry Point).
Moj PC  
0 0 hvala 1
12 godina
protjeran

@entry

Dobro je dok imaš 5 izbora, ali je problem kad se svaki od tih pet podijeli svaki na po pet novih pa onda imaš 25 izbora od kojih nijedan nije finiširan i ispoliran.

Nemoj reći da je dovršen ako ga nisi pravilno i obimno istestirao na par desetaka raznih hardverskih kombinacija.   Ako je gnome 3.16 vec od ožujka službeno finalan i stabilan, i onda ga ja stavim na 38 strojeva ( u dual mode, za svaki slučaj)  i onda na pol tih strojeva se gparted ruši ( a gparted je tipična gnome aplikacija)  onda to nikako nemogu nazvat final i stable...  Bude to ok nakon par tjedana i par zakrpa al tonije to...   A da ti nnevelim da kernel 3.19.3 opako zeza sa drajverima i cupsom za određene serije hp pisača....   

Nije dosta isprobati pol vure live iso i reći kak je sve super... Pusti ga u pravi rad par tjedana na par desetaka strojeva pa onda ocjenjujmo dovrsenost poliranost i stabilnost...

Bez uvrede kompa, al moja iskustva su takva...

:-)

Ps.. I svejedno bih uvjek utrpo linux di je god moguće, jer na windowsima je stoput više i problemi su daleko teži i skuplji ak te pogodi pravi rootkit i sl   :-)

Poruka je uređivana zadnji put pon 20.4.2015 13:14 (bunkermax).

0 0 hvala 0
17 godina
Re: Windowsi ipak nisu sigurniji od Linuxa i Mac-a
ihush kaže...

Ako Štefica/uredski štakor, treba zabu, eporeznu, ... što da radi?

A što radi zaba, eporezna ako se objavi kraj života njihovog omiljenog web preglednika, treba li sva jaja držati u jednoj košari? Nije li ovo način na koji bi se trebala raditi eporezna http://www.linuxzasve.com/lzs-intervju-tvrtka-ultima . I što briga Šteficu za zabu i eporeznu. Ona ima admina koji će to sve srediti bez obzira na OS.

@bunker

I meni je žao što npr. nisu nastavili s KDE3.x, a ne išli dalje radi ljepših ikona ili kako kaže ihush renderiranih recycle binova :) Jednostavno prihvati da živimo u nesavršenom svijetu. 

Uostalom cilj Linuxa nije da se svi developeri ujedine i stvore vojsku koja će raditi samo na jednom projektu, da se svi spoje u jednog velikog Voltrona i laserima iz očiju spale Redmond. Iako bi to pojedini korisnici volili, i da onda čitaju na bug.hr-u kako je njihov OS superioran. Radi načina upravljanja i radi licenci i mogućnosti forkanja i nemogućnosti jednog bossa da lupi šakom od stol, Linux na desktopu po meni nikad neće imati više od par %. Ali i za tih 1% ima vraški puno više cross-platform aplikacija nego proporcionalno s tih 1%. Android ili ChromeOS će uzeti Windowsima dio kolača, ali Linux desktop ne. 

Ali kako mi klinci igraju CutTheRope na Linuxu, tako da je apk instaliran preko Android runtime za Chrome za nekoliko godina nećeš ni znati što imaš lokalno instalirano niti ćeš znati da li se izvodi lokalno il u Cumulusima.

There is no job like cron job!
15 godina
neaktivan
Vječni izazivač na gostujućem terenu.Moj blog:http://thebluedrag.blogspot.com/ Svi smo mi jedna velika obitelj sa prezimenom Čovječanstvo
Moj PC  
0 0 hvala 0
11 godina
bunkermax kaže...

@entry

Dobro je dok imaš 5 izbora, ali je problem kad se svaki od tih pet podijeli svaki na po pet novih pa onda imaš 25 izbora od kojih nijedan nije finiširan i ispoliran.

Nemoj reći da je dovršen ako ga nisi pravilno i obimno istestirao na par desetaka raznih hardverskih kombinacija.   Ako je gnome 3.16 vec od ožujka službeno finalan i stabilan, i onda ga ja stavim na 38 strojeva ( u dual mode, za svaki slučaj)  i onda na pol tih strojeva se gparted ruši ( a gparted je tipična gnome aplikacija)  onda to nikako nemogu nazvat final i stable...  Bude to ok nakon par tjedana i par zakrpa al tonije to...   A da ti nnevelim da kernel 3.19.3 opako zeza sa drajverima i cupsom za određene serije hp pisača....   

Nije dosta isprobati pol vure live iso i reći kak je sve super... Pusti ga u pravi rad par tjedana na par desetaka strojeva pa onda ocjenjujmo dovrsenost poliranost i stabilnost...

Bez uvrede kompa, al moja iskustva su takva...

:-)

Ps.. I svejedno bih uvjek utrpo linux di je god moguće, jer na windowsima je stoput više i problemi su daleko teži i skuplji ak te pogodi pravi rootkit i sl   :-)

Gnome project, kde itd su tu oduvijek. Forkovi me ne zanimaju toliko, neki su bolji neki lošiji. Što se gnome-a tiče on je u 3 seriji sve bolji i bolji, a 3.16 donosi poboljšanja što UI-a tiče, pogotovo notifikacije i što su maknuli glupi message tray.

Gparted je aplikacija, i reći da je gnome poluproizvod zbog aplikacije koja je samo jedan dio gnome projekta je suludo. On ima svoje developere, pa se lijepo prijavi bug i zdravo. Tipičan dev ciklus bilo kojeg software-a.

Ah kernel. Svi kerneli svih os-a nešto u nekom trenutku zezaju.   Opet vrijedi bug report itd itd.

Koristim gnome 12 godina, s time da nisam na nekom drugom DE-u bio više od 3 mjeseca.   Tak da znam o čemu govorim. Neću reći da je savršen, ima svojih problema kao i svi drugi, ali neću ni reći da je nestabilan ili poluproizvod.

Po meni je problem u kratkom ciklusu koji je između dvije verzije. Kad bi produžili taj ciklus možda bi i korisnici više prihvatili sustav, kao i da bi imali više vremena za detaljnije razvijanje nekih stvari. Ali opet oni jadni prate gtk razvoj ( i ostalih toolikta, libova), cikluse distribucija pa su lijepo zaglavili na 6 mjesečnom ciklusu.

Ma kaj bi se uvrijedio, pa zato smo tu da raspravljamo 

p.s. Ja ga i trpam svugdje. Dok sam radio u jednoj firmi (IT menadžer - čitaj administrator/domar) u kojoj je sve bilo na win, ja sam si nosio laptop sa linuxom i sve radio na linuxu.  Isto tako i u jednoj poznatoj hr/usa firmi. Ne dam se ja samo tako 

Samomrzeći hrvat
16 godina
Entry Point kaže...

..

Ono što vi vidite kao neka tamo fragmentacija, drugi vide kao izbor. Zašto bi ja bio forsiran da koristim jedan DE ako na izbor imam 5 različitih. Danas mi dojadi gnome, pa instaliram KDE i boli me džon. 

..

sto ljudi.. dvjesto sisa. (i 107 političkih stranaka).

-ja npr 'ignoriram' UI kao kriterij, uopće me ne zanima. (osim što od izlaska w8-metro/modernUIa mobilni/tablet UI, kritiziram na desktopu, ispada opravdano jer je vraćen 'prirodni' desktop na desktop/minitower PC). Osnovno mi je da sys radi, aplikacija, tek nakon tog izbor/tema/GUI.. votever..

Linux je jedan, varijacije-distre su problem/fragmentiranost. Jer npr eZaba (nedavno updateali na noviji) ubuntu, osx, win. (RH i SLES preskačemo). I dalje samo win ima support za čitače.. To je za štefice bitno. Ubaci perice (gaming), opet imaš ubuntu kao zajednički nazivnik.

To je osnovni kriterij, da radi (ne sam OS) ono što korisnik koristi.

KDE, K-appsi, kao preduvijet je K, mada je source (izvršni) jedan, frontend ovisi o GUIu i tad imaš fragmentaciju koja realno ne postoji nego je izazvana 'skinovima'.

Kad to kreneš 'krpati' završiš u dll-hellu... (ili imaš sreće). Kad se uobace i ciklusi/support izlaska novije verzije, LTS .. kompatibilnosti HWa, poslagivanja svih takvih libova koje neka app traži (a geek danas ili idućih pola godine nije refreshao svoj uradak) tad imaš problem verzije, pa ti ne radi banka, igra, app.. nešto ili panic.

OSX-win nemaju taj problem. Dal im je to mana?

Dal je smisao OSa to što ti instaliraš neki DE/UI i boli te 'potplata'?.. a sam GUI je najsporednija stvar, jednako kao wintheme-background pic.. meni, najsporednije ili u rangu brige za cvijeće (kad ga moram zaljevati, obično se sjetim kad je već fosilizirano).

Linux distre savršeno funkcioniraju (meni) ovako, složim sistem, radi, radi... (ne diraš), uobičajeno za server. Što kad su ostale stvari od kišnih glista do nove jave ono što određuje potrebu, kad izbor nije moj nego zadano-kompatibilnost.. (probaj pod zabom, probaj ostale stvari koje Perica&Štefica trebaju, ne ti, ne UI nego appsi-browser-plugin..), tad moraš stalno dodavati nove verzije, appse, .. i pitanje je samo dana kad se dllhell otvori. Tako je to. Štefica&Perica, ne ja-ti, su 90%.

Možeš uzeti neku distru, koristiti neki UI, primijeniti.. ubaciti conkyja ili sisati background. Može to biti bilo koji OS/nakupina softa, pa i neki najopskurniji (C64-DOS-Mandrak..), ali tad ti ne radi ono što zadaje druga strana. To je geekovska upotreba koja radi jednoj osobi.. što s ostatkom?

Dali će (trenutni planovi velikih) npr browser preuzeti ulogu OSa za appse? LongShoot... moje (neskromno) mišljenje, neće, jer Perica ima GTX i želi 3fpsa više a načuo je da dx12 daje +500% (običan marketing pojedine funkcije), Štefica.. a geek nije relevantno mjerljiv. Ako se to i desi, što je tad OS? Nešto što kao pojačani BIOS pali PC i drži sisati desktop? Da, nevažan dio softa za korisnika. Važno je dal radi, možda i marketing itd..

Nemoj kriterij postavljati prema svojim potrebama/korištenju, nego prema P&Š. Meni je svaki OS jednak, najčešće koristim win, verziju.. pa sve, dok mi na kućnim računalima ugl w7 zbog... (igre=Perica). Što da radim s npr ubuntuom ili najavom najave steama i sl... da mijenjam UI? LOL. Ostalo što koristim, ubuntu (9-..) po starosti kad treba bootati neku stariju kantu, sles kad dižem serverak ili što mi je pri ruci/ubuntu/suse/deb, artistx stariji kad bootam kantu ali ne prastaru i želim nešto isprobati (što ubuntu restricted nema)... čekam za desetak dana kbuntu i plasma.. moglo bi napokon biti OK, možda i kao dualboot na nekom kućnom ili zamjena za artistx.. sve ostalo radno će ostati bez promjene još dugo, dugo.. beskonačno, pa i w2003-2008 ovisno o roli, dok UIe ne znam ni pobrojati jer me ne zanimaju, ne određuju mi izbor.

Solaris sam već više puta rekao 'instlairat ću ga'.. ali taj dan još nije došao. HPUX i sl. je na specifičnim mjestima, nit ga stavljam/biram nit prigovaram. OSX/Mac služi za kompiliranje, koje se ne sjećam kad smo posljednji put tebali (podudara se s učestalim rastom BDPa), ali programko koji ga koristi ga voli nosati na kave i sl. i igra WoW.

Da instaliraš OS za juzere, tad tebi UI juzera nebi bio bitan, to bi bila stvar juzera. Admin mu pak stadndardno ne dozvoljava prčkanje i ispada da na poslovnim računalima juzer nema nikakvu slobodu izbora. Jednako na kućnom, jer to nije stvar klinca nego ćaće.. Bilo bi ti bitno da tom juzeru radi ono što je namjena konkretnog računala. Štefici bi na pitnaje za word opalio čvrgu, klincu također... naravno ako bi im to radilo pod linuxom kao što radi pod windozama pa čak i xp-vista-seven-osam.. i 10 na jesen, za čudo, teže ćeš nači verziju win na kojoj Š&P nešto ne mogu nego što ćeš naći distru na kojoj išta od tog radi.

- 7z, notepad, skype (unazad 2god fuj, al šta sad..), cygwin, ping.. to mi dozvoljava baš svaki OS, tad mogu birati, za sebe/svoje potrebe.

linuxov notepad je 'word' u odnosu na MSov, ali postoji notepad++. Svaki OS.

pod linuxom je mreža (+sve što s tim ide), pod win dovoljno + cigo. Svaki OS, linux je car.

office paket realno MSov je 'najjači', ponekad nužan, koliko meni treba može i wordpad.. ipak nebi Vi ili wordperfect.5.1. Često mora biti win.

grafilka, gimpač je pimpach u odnosu na Photoshop ali meni je dooljan i običan viewer s osnovnim mogućnostima kao FastStone. Ponekad mora biti win.

video, dovoljan, tu čak predvodi OSX iz starih vremena (+ par licenci koje ne dozvoljava na win, dok benigno dozvoljava na lin), ovisno o konkretnom requirementsu ponekad mora biti win. Ponekad samo zbog cijene kod nas Maca ispadne win/hackintosh (ali začudo, ne može postojati leglani hac, zbog licenci) ne može biti hack, pa se ipak složi win.

cd-dvd.. ako je potreban nero (multi), ako ne svaki može.

gaming, .. win, pogotovo support-driveri.

hw.. (wifi stikići, joypadovi, dodatni utilsi miša-tipkovnice ili bilo čega..) ako radi pod linuxom, ugl win. + i obrnuto vrijedi, printeri-scaneri.. igre proizvođača (ali to je grijeh drivera, ne OSa). Konzumerski dio je 90% win.

internet, browseri, stvar izbora.

online usluge, nije stvar izbora ili jako ograničeno. Sve može na win, ostalo možda..

itd..

kad to sumiraš, što je rezultat? Što ću i ja odabrati (ne samo P&Š)? Čak neću odabrati sasvim slobodnom voljom, nego ograničen tim kriterijima, proizvođačima-driverima.. i to prihvaćam jer ne mogu promijeniti (kao jednosmjerna ulica i ostala promentna pravila). Promjena UIa, kao u w10 uvođenje virt.desktopa mi je ono cvijeće...

-što mi (ne)znači fragmentiranost ili 500 distri? Plasma 5.3? Gnome2-3-33? .. još uvjek preferiram grub.97 ako planiram multiboot i često mi 'smeta' uefi. Najave što sve rade s UEFIjem bi dodatno mogle otežati korištenje/bootanje za sve ostale OSeve (pa i win, starije). Što kad npr HP ne izbaci novi firmware/BIOS koji 'slučajno' nešto zaključa tj dozvoli samo MSov boot itd.. tad mi se izbor svodi na _________ ili ubuntu. A HW ide dalje, novi SATA/USB/chipset.. koji opet treba neki geek upakirati i supportati, tad opet kašnjenje distre dok za MSov imaš 'jučer' driver... itd.

Linux je savršen kad ga složiš i radi, ne kad ga moraš natjerati da radi i usklađivati s ostatkom planete.

Za sve ostalo tu je MC (mastercard, da bi vic bio razumljiviji), M$ i MS.

Ako mi posao određuje alat, ne mogu tad kupiti peugeot305 ako trebam traktor, ne mogu enhel bušilicom miksati palačinke.. teoretski bi mogao, slično kao s distrama. Zabava/kućna/potrošačka pak ima onih 90% i tu je otpor uzaludan. Sve više se prodaje/naplaćuje sadržaj (pogotovo jednokratno plaćanje koje zamjenjuje terminsko), sve manje HW+SW.. i tad će juzer imati ''device'', plaćati uslugu. To je jedino što će znati, ne koji OS/DE.

C64/TurboModul-OpenSourceProject.org.cn.部分作品为网上收集整理,供开源爱好者学习使用
16 godina
hrvooje kaže...
..

A što radi zaba, eporezna ako se objavi kraj života njihovog omiljenog web preglednika, treba li sva jaja držati u jednoj košari? Nije li ovo način na koji bi se trebala raditi eporezna http://www.linuxzasve.com/lzs-intervju-tvrtka-ultima . I što briga Šteficu za zabu i eporeznu. Ona ima admina koji će to sve srediti bez obzira na OS.

..

-posljednja osmrtnica browseru se odnosi na chrome, 8.40 su blokirali javu.. radi ie+ff. izašla je 8.45, možda je to taj fix (nisam provjeravao, ako je 'samo mjesec dana..' sitnica za biz?).

-fiskalizacija i knjigovodstveni servisi/aplikacije i male firmice koje to održavaju (često one man band..) je kao talačka kriza, na kraju samo mrtvi i novi dan. Sve radi, ali ne baš.. Fiskal1 je primjer da može, ali vidi link na ubuntu u gornjem postu, pa dodaj probleme koje posljednjih par mjeseci (rasnom) imamo, godina prije itd.. nova java ponedjeljkom i rezultat je Štefica koja klika sumanuto.. biz trpi. Može se, ali druga strana (ne Štefica i njen admin) to mora omogućiti/napraviti. Tu bi rekao postoji neka 'tajna veza' s interesima... ali RL, next.

btw, stari text, ali nekim čudom, spominju se ključni igrači, ibm, oracle.. to je RL.

12 godina
protjeran

@ihush

daj negde u oblaku na kraju svojih postova opali kratki review,,,ovak dok dođem do kraja već zaboravim kaj si pisal u sredini i početku...hehheheheheh

No, da se vratim temi i naslovu: windowi svakako nisu sigurniji od linuxa. Moguće je dubokim editiranjem group policy i ručnim kreiranjem fw i hips pravila

donekle zaštiti windowse , ali za to je potrebno jako puno znanja i konstantnog administriranja sustava i stalnog prilagođavanja takvog načina zaštite

novim procesima i načinima rada kojeg donosi svaka nova verzija softvera kad se nadogradi ( npr chrome od 40 do 42 verzije )...

Na samom linuxu je to ipak daleko daleko bolje u startu postavljeno i nezahtijeva niti 1% posla naspram istih radnji na win da bi postigao isti nivo zaštite...

...................................

1 0 hvala 0
12 godina
neaktivan

i tako gledam ja "teoriju velikog praska" petljaju po kompovima  mislim se sigurno ti likovi s tolikom pameti u seriji sigurno rabe linux

kad naleti epizoda gdje sheldon rece wins 7 da je razlicit od viste govoreci o pameti ma bar da  je rekao mac ili ios

i sjetim se da je to nakraju samo humoristicna serija koja daje brendirane citaj tko im dobro plati proizvode za reklamirati

TD people now you are on my Death Note

0 0 hvala 0
17 godina
ihush kaže...
-posljednja osmrtnica browseru se odnosi na chrome, 8.40 su blokirali javu.. radi ie+ff. izašla je 8.45, možda je to taj fix (nisam provjeravao, ako je 'samo mjesec dana..' sitnica za biz?).

-fiskalizacija i knjigovodstveni servisi/aplikacije i male firmice koje to održavaju (često one man band..) je kao talačka kriza, na kraju samo mrtvi i novi dan. Sve radi, ali ne baš.. Fiskal1 je primjer da može, ali vidi link na ubuntu u gornjem postu, pa dodaj probleme koje posljednjih par mjeseci (rasnom) imamo, godina prije itd.. nova java ponedjeljkom i rezultat je Štefica koja klika sumanuto.. biz trpi. Može se, ali druga strana (ne Štefica i njen admin) to mora omogućiti/napraviti. Tu bi rekao postoji neka 'tajna veza' s interesima... ali RL, next.

btw, stari text, ali nekim čudom, spominju se ključni igrači, ibm, oracle.. to je RL.

Ovo za Chrome sam vidio jutros.

Ne radi  Lana na FINA- i

Kad dodam tome da Google do kraja godine ukida podršku za Chrome na Xp-u a gappsi su tu + XP = velika nevolja

There is no job like cron job!
Poruka je uređivana zadnji put pon 20.4.2015 18:20 (hrvooje).
16 godina
hrvooje kaže...
..

Kad dodam tome da Google do kraja godine ukida podršku za Chrome na Xp-u a gappsi su tu + XP = velika nevolja

- a kad na sve dodaš pitanje tko je najveći protvnik XPa..? Vjerojatno ćemo se složiti da to nije linux.

Pa kad pogledam priču od prije godinu, Java 8 koja po najavi nikad neće supportati XP i planirano gašenje supporta da nije bilo krađe, što je ostavilo nedokumnetirani support još neko vrijeme, kao i prošlomjesečnih ransoma.. ma, teorije zavjere, sused.. velim ja.

ali, još uvjek policija (ne naša, ali EU?) ne ispituje certifikate, javu kao moguće rupe? Bitno je samo da bezbroj reklama vrište o potrebi skrivanja pina..

Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice