Ne očekujte previše od nasljednika Phenoma

poruka: 14
|
čitano: 1.752
|
moderatori: XXX-Man, vincimus
1
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
15 godina
neaktivan
GPU je (skoro) sve

Turski web sajt DonanimHaber, poznat i po prethodnim leakovima AMD informacija, objavio je dva slajda sa podacima o nadolazećim desktop procesorima baziranim na sljedećoj generaciji AMD mikroarhitekture kodnog naziva Bulldozer.

Do sada je poznato da će procesori biti prodavani unutar high-end FX (Zambezi) i mainstream A (LLano) porodica, te da neće naslijediti Phenom brend. Ono što je na njima prvi put prikazano su performanse, iz kojih je vidljivo da će AMD nastaviti sa strategijom povećanja broja jezgri, a ne toliko efikasnosti samog x86 jezgra, te da će sve karte baciti na tzv. balanced computing, odnosno prednost u snazi integrisanih GPU procesora ugrađenih na Llano APU procesore.

Ako su informacije na slajdovima tačne, jasno je da AMD neće uspjeti dostići performanse aktuelnih Sandy Bridge procesora, kada se posmatra samo x86 procesorska snaga, a čak ni najbrži 8-jezgreni FX model neće biti brži od Core i7-2600 procesora (da ne spominjemo da će pred kraj godine Intel predstaviti još brže višejezgrene Sandy Bridge E modele). Ništa bolja situacija nije ni u donjem dijelu ponude, gdje je Core i3-2100 daleko brži od svih AMD A procesora, kada se ne posmatra grafička snaga.

S obzirom da se informacije sa slajdova podudaraju sa prethodnim javnim istupima AMD-a, ove prve informacije ne ostavljaju puno nade u x86 snagu Bulldozer procesora. Ipak, s obzirom da se radi o preliminarnim i nepotvrđenim informacijama, za finalni sud ćemo se strpiti još malo.

Prema još uvijek nepotvrđenim informacijama, AMD bi mogao iskoristiti Computex i 1. juna predstaviti Lllano i Sabine mobilnu platformu, dok će 7. juna na E3 sajmu u Los Angelesu moguće biti predstavljena serija 900 čipseta i FX serija AM3+ procesora.

sto reci na ovo?

Moj PC  
5 0 hvala 0
14 godina

sta god kazen o ovome moze bit krivo...ja se kao i vecina jedino nadam padu cijena kad izadu bullyi...

Ne brinite se oko toga što ljudi misle, oni to rijetko rade.

2 0 hvala 0
17 godina
Re: GPU je (skoro) sve
Almin94 kaže...
sto reci na ovo?

Da si mogao bez brige to postat ovdje.

Druga stvar, cekaju se rezultati poznatih reviewera i dok Bulldozeri sluzbeno ne izadju, ne vjerujem (a niti zelim) ovakvim negativnim komentarima.

http://www.mediafire.com/?er4ng2zenhm
17 godina
Re: Ne očekujte previše od nasljednika Phenoma
Ne razumijem u cemu je problem. Brzina i snaga jedne jezgre je malo bitna ako ih imas 6 ili 8. Brzine procesora ce vrlo sporo napredovati, sada se ide prema multithreadingu i iskoristavanju veceg broja jezgri. Ono sto bi mene veselilo jest vece ukljucenje GPUa u svakodnevne radnje - ne samo rendanje GUIja i povremenog kodiranja videa, nego i recimo izracun kompleksnijih stvari u Excellu...
I thought my Uncle Tommy was wearing black socks, but when I looked at them closely, they were just very, very, very, very, very, very, very, very, very dark blue.
15 godina
protjeran

za excel cekaj win 8 kako se pise win 8 ce imati opencl (neznam dal ima dx verzija tog pa pise opencl) ukljucen nativno

pa ce na os razini biti koristen gpu al kako su zabrljali s vistom nebi se cudio da i to otpile

ukratko run na ms site i kvocaj njima da to ukljuce u excel :)))

17 godina
ccfly kaže...

za excel cekaj win 8 kako se pise win 8 ce imati opencl (neznam dal ima dx verzija tog pa pise opencl) ukljucen nativno

pa ce na os razini biti koristen gpu al kako su zabrljali s vistom nebi se cudio da i to otpile

Excel sam samo uzeo kao primjer, ne koristim ga :)

I thought my Uncle Tommy was wearing black socks, but when I looked at them closely, they were just very, very, very, very, very, very, very, very, very dark blue.
17 godina
neaktivan
ccfly kaže...

O's reci da ce Windows 8 koristiti CUDA?

Naravno da necu imati djece, najvise zbog toga jer znam da bi imali moje gene. Zasto unistavati zivote? by Mentalist
17 godina
Lazarus Long kaže...
ccfly kaže...

O's reci da ce Windows 8 koristiti CUDA?

Da bar, barem ću je imati gdje koristiti, osim ova 2 programa

Ja sam manijak iz gimnazijskog parka
14 godina
protjeran

Taj amd puši u CPU arhitekturi a nvidia u GPU arhitekturi.

Božja pravda je svugdje prisutna...

Ne dirajte mi Osamu, uspomenu u meni....

0 3 hvala 0
14 godina
Mustafa kaže...

Taj amd puši u CPU arhitekturi a nvidia u GPU arhitekturi.

Božja pravda je svugdje prisutna...

ne pusu tu niko nista...istina je da intel ima bolju arhitekturu od amd-a al zato je i skuplji...nema tu nikakve bozje pravde...

Ne brinite se oko toga što ljudi misle, oni to rijetko rade.
15 godina
neaktivan
Znam samo da kad god neko od velikih igrača puši u arhitekturi mi pušimo po novčaniku od onog drugog.Zato od sveg srca navijam da svi budu podjednaki i kolju se cijenama.
15 godina
odjavljen

Koko ja znam Bulldozeri nece imati jezgra kakve danas poznajemo, to je potpuno nova arhitektura. Imati ce nekave module, a ne jezgre.

Pinky je zakon I ♥ π ⇓ tu klikni :)

0 0 hvala 0
16 godina

Nekako mi se poslije ovog smiješi Phenom II X6... Nadam se da će cijene pasti pa da kupnju tog proca toliko ne osjetim na džepu. :)

Kada se kunem majkom možda lažem, ali kada se kunem ocem govorim istinu, majke mi!
Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
felonterx kaže...

Nekako mi se poslije ovog smiješi Phenom II X6... Nadam se da će cijene pasti pa da kupnju tog proca toliko ne osjetim na džepu. :)

ako ti se toliko smijesi phenom x6, onda se meni vise smijesi 6-jezgreni IB

R.I.P. EnlightenedPhoenix 24.6.2011.
1
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice