I Google se rješava X-a!

poruka: 24
|
čitano: 3.224
|
moderatori: XXX-Man, vincimus
1
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
17 godina
I Google se rješava Xorg-a!

Znamo da će Canonicalov Ubuntu X11 server zamijeniti Mir-om, a osatle Linux distribucije će podržati Wayland. Znamo da Mir vs Wayland konflikt tinja, često nazvan i građanskim ratom u FOSS-u. Nije pomogao ni Mark Shuthleworth sa svojim izjavama kako će kwin, KDE-ov window manager lijepo podržavati Mir. Naravno za to nitko nije pitao kwin održavatelja Martina Graesslinga 

I sad dolazi Google sa viješću da i on konja za utrku ima, a naziv mu je Freon, i umjesto Xorg-a, koristit će ga na svojem ChromeOS-u.

http://news.softpedia.com/news/Google-Is-Ditching-the-X11-Server-for-Freon-475211.shtml

There is no job like cron job!

0 0 hvala 0
17 godina
I Google se rješava X-a!

Obzirom da su se svi uzje*bali oko zamjene sysvinita systemd-om, ovo je još malo ulja na vatru... :)

Who would have thought being hit by lightening would land you in hospital?
Moj PC  
0 0 hvala 0
15 godina
neaktivan
I Google se rješava X-a!

Zanima me kakav će licencni model koristiti Freon?

Vječni izazivač na gostujućem terenu.Moj blog:http://thebluedrag.blogspot.com/ Svi smo mi jedna velika obitelj sa prezimenom Čovječanstvo
Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan
I Google se rješava X-a!

Freon zagaduje okolis, necu to koristit.

Perhaps today IS a good day to die. PREPARE FOR RAMMING SPEED!

4 0 hvala 0
17 godina
I Google se rješava X-a!

Moja instinktivna reakcija na ovu temu: odem na AMDovu stranicu i pogledam drivere za linux i vidim dve stvari:

• dolaze u tri različite varijante, u zavisnosti od distribucije
  • sve tri varijante zahtevaju Xserver

I posle se neko čudi i ljuti što proizvođači hardvera ne podržavaju bolje Linux?! Ain't nobody got time for that!

Poruka je uređivana zadnji put čet 12.3.2015 12:36 (Ivan(4)).
Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
Re: I Google se rješava X-a!
Ivan(4) kaže...

Moja instinktivna reakcija na ovu temu: odem na AMDovu stranicu i pogledam drivere za linux i vidim dve stvari:

I posle se neko čudi i ljuti što proizvođači hardvera ne podržavaju bolje Linux?! Ain't nobody got time for that!

ne radi oni to iz ljubavi pa da nemaju vremena :))

There is no job like cron job!
15 godina
neaktivan
hrvooje kaže...
Ivan(4) kaže...

ne radi oni to iz ljubavi pa da nemaju vremena :))

Upravo to...pogotovo google će povućiu na freon.

Druga stvar koju se treba uzeti u obzir je da wayland,mir i freon će sigurno imati compatibility layer za x.U biti koliko znam o miru kao Ubuntu app developer,X server aplikacije već rade na mir-u:

Treća stvar za uzeti u obzir je da su wayland i freon nove tehnologije.Jedino wayland je za sada dosegao zrelost dovoljnu da ga neke distribucije koriste.

Vječni izazivač na gostujućem terenu.Moj blog:http://thebluedrag.blogspot.com/ Svi smo mi jedna velika obitelj sa prezimenom Čovječanstvo
17 godina
I Google se rješava X-a!

Kad pogledaš market share i fragmentaciju linuxa, i uporediš to sa Windowsom i Mac OS X-om, ispada da kompanije podršku za linux skoro da pružaju iz ljubavi. Naravno, ipak je u pitanju posao, a posao mora da se uradi, ali je prioritet tog posla iz očiglednih razlog relativno nizak.

EDIT: Koliko sam upućen, postoji compatibility layer za Mir, ali je plan da se on pojavi u jednoj verziji Ubuntua i da se posle i on izbaci. Postoji i XWayland, ali takođe kao privremeno rešenje, pri čemu će verovatno svaka distribucija koja ga bude koristila imati sopstveni period tranzicije.

Poruka je uređivana zadnji put čet 12.3.2015 13:03 (Ivan(4)).
Moj PC  
0 1 hvala 0
15 godina
neaktivan
Ivan(4) kaže...

Kad pogledaš market share i fragmentaciju linuxa, i uporediš to sa Windowsom i Mac OS X-om, ispada da kompanije podršku za linux skoro da pružaju iz ljubavi. Naravno, ipak je u pitanju posao, a posao mora da se uradi, ali je prioritet tog posla iz očiglednih razlog relativno nizak.

Misliš na ovo:
http://www.computerworld.com/article/2490008/microsoft-windows/microsoft-gets-real--admits-its-device-share-is-just-14-.html
Ili na ovo:
http://thebluedrag.blogspot.de/2014/03/os-market-shareslinux-is-winning.html

Žao mi je ali slijedeći puta ili izravnoreci da misliš na desktop ili se sjeti da Linuxa ima najviše.Tako da se barem informiraj ili nemoj lagati i govoriti poluistine i stvari iz konteksta.

Poruka je uređivana zadnji put čet 12.3.2015 13:03 (g12356).
17 godina
I Google se rješava X-a!

Mislim na onaj segment čiji korisnici kukaju kako ih proizvođači hardvera ignorišu/zanemaruju sa drajverskom podrškom. 

Moj PC  
0 0 hvala 0
11 godina
I Google se rješava X-a!

Prvi koji će biti iole upotrebljiv će biti Mir i možda Freon. Wayland se već razvija koliko godina pa nije još ni blizu da ga se može koristiti bez briga. Naravno to nema veze sa kvalitetom, wayland ima mao dev-ova i prije bi koristio wayland ali to neće biti tako.

Ali krajnjem korisniku sasvim svejedno jer može koristiti koji god želi display server, pa čak i Ubuntu-u. Koji će biti defaultni to je jedino pitanje, promjena je laka za obaviti. 

Samomrzeći hrvat
Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
I Google se rješava X-a!

Znaš kad je krajnjem korisniku svejedno da li će korititi X ili Y? Onda kad X i Y koštaju, izgledaju i funkcionišu na isti način. Kad korisnik ima da bira između A, B, C i D, a svaki od tih izbora se različito ponaša i u različitoj meri je kompatibilan sa drugim korisniku zanimljivim stvarima, onda korisniku uopšte nije svejedno.

Moj PC  
0 0 hvala 0
15 godina
neaktivan
Ivan(4) kaže...

Mislim na onaj segment čiji korisnici kukaju kako ih proizvođači hardvera ignorišu/zanemaruju sa drajverskom podrškom. 

Znam ja na kaj si mislio.Ali neki treći promatrač bi krivo iz tvog konteksta mogao zaključiti da je Linux neka  "hobistička prčija" a ne industrija u kojoj se dolari broje u milijardama u kojoj su hobisti tek manji segment(ali je uvijek dobro da ih ima IMHO).Pogotovo kada je Google u samom naslovu.

Poruka je uređivana zadnji put čet 12.3.2015 13:13 (g12356).
17 godina
I Google se rješava X-a!

Moj post je u potpunosti bio u skladu sa kontekstom cele teme. Serverske instalacije Linuxa ne instaliraju GUI (i iako ga je moguće kasnije dodati, iz mog ograničenog iskustva se to po pravilu ne radi), dakle iz prvog posta je očigledno da se priča ne odnosi na server, a ni na embedded segment. To jest, cela priča se uopšte, od prvog posta, ne odnosi na to "gde linuxa ima najviše".

Ali hvala za optužbu za laganje, iznošenje poluistina i pisanje stvari van konteksta (a ako je nešto van konteksta ove teme, onda su to statistike koje si ti naveo, al' nema veze).

Poruka je uređivana zadnji put čet 12.3.2015 13:46 (Ivan(4)).
Moj PC  
0 0 hvala 0
15 godina
neaktivan
I Google se rješava X-a!

Ako tako fakat misliš onda se ispričavam,ali zar Android ne koristi GUI,I Chrome OS koji su Googleovi proizvodi?

Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
I Google se rješava X-a!

Chrome OS je deo ovog "pičvajza", pošto i on ima sopstveno rešenje. Android se ne nalazi na popisu linux distribucija na linux.com (linux.com je u vlasništvu Linux Fondacije). Osim toga, Android ima modifikovani kernel, nikad nije koristio Xserver i generalno se nalazi u handheld uređajima i embedded sistemima, što ga opet stavlja van konteksta prvog posta.

Poruka je uređivana zadnji put čet 12.3.2015 14:25 (Ivan(4)).
Moj PC  
0 0 hvala 0
15 godina
neaktivan
Ivan(4) kaže...

Chrome OS je deo ovog "pičvajza", pošto i on ima sopstveno rešenje. Android se ne nalazi na popisu linux distribucija na linux.com (linux.com je u vlasništvu Linux Fondacije). Osim toga, Android ima modifikovani kernel, nikad nije koristio Xserver i generalno se nalazi u handheld uređajima i embedded sistemima, što ga opet stavlja van konteksta prvog posta.

Puno toga fali na tom popisu.Čak koliko sam preletio fali im i Red hat...Da bude Linux distribucija dovoljno mu je da ima samo kernel,čak i modificirani,a Google većinu svojih modifikacija daje natrag u mainline kernel Linusu na provjeru.Čak i da ne daje,koriste opet modificirani Linux kernel pa su time Linux distribucija.To što ljudi iz marketinga to ne žele spomenuti je njihov problem IMHO.

U biti čak da MS odluči u Windowse stavit Linux kernel,nebi Linux postao Windows nego bi WIndows postao Linux.Možemo sada dalje pričati kako dovoljno puta ponovljena laž(marketing=industrija laži) postaje istina,međutim to je filozofsko pitanje oko koega se jednostavno nemogu složiti.Laž je uvijek laž a istina istina.

17 godina
I Google se rješava X-a!

Red Hat je itekako na popisu (hint: enterprise). 

Ovo je offtopic, ali kad nam je već krenulo: Google (sa određenim zakašnjenjem) otvara sav kod, ali gura u svom pravcu i dosta toga nije moguće inkorporirati u mainstream linux kernel, što znači da je Androidov kernel fork linux kernela. I bez obzira na bliskost, ne postoji nivo na kome su Android i linux kompatibilni. Na dve različite distribucije linuxa ne moraju out of the box raditi iste aplikacije, ali ako hoćeš zameniš desktop onim koji ti treba i radi. Čak se i Chrome OS, koji ne dolazi ni sa Xserverom, se, koliko sam obavešten, mogu instalirati nedostajuće komponente i pokretati normalne linux aplikacije. Kod Androida ne možeš da uradiš ništa slično. Nećeš naterati nativnu linux aplikaciju da radi na njemu, kao što (bez emulatora) nećeš naterati Android aplikaciju da radi na linuxu.

Moj PC  
0 0 hvala 0
15 godina
neaktivan
I Google se rješava X-a!

Ja sam sa druge strane viđao tutorijale koji su Android pretvarali u Debian stable.

Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
I Google se rješava X-a!

Proguglah, nađoh za G1 i Android 1.0. Mislim da to više nije relevantno. Ako ima nešto što radi na novim verzijama Androida (i aktuelnim uređajima), daj link da vidim da su me lagali i a nešto naučim. :)

Moj PC  
0 0 hvala 0
15 godina
neaktivan
I Google se rješava X-a!
Moj PC  
0 0 hvala 1
17 godina
I Google se rješava X-a!

When it comes to installing Linux on a rooted Android device, one option is Linux Deploy. This open source app offers an easy way to install and run a supported Linux distribution in a chroot environment, which is basically a special directory that acts as a temporary root directory. Because the root directory is the top of the filesystem hierarchy, applications running in the chroot environment don’t access directories higher up than the root directory. In other words, chroot creates an isolated environment that doesn’t interfere with the rest of the system.

Zanimljivo, ali ako sam dobro razumeo, ovde se radi o virtualnom okruženju unutar koga funkcioniše linux, a spolja Android ostaje netaknut?

Moj PC  
0 0 hvala 0
15 godina
neaktivan
I Google se rješava X-a!

Zapravo ne.Radi se o sandboxu.

Moj PC  
0 0 hvala 0
11 godina
protjeran

Rename teme hahahahaha

www.mmo-balkan.com
1
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice