Foxconn izrabljuje 32.000 studenata,razlog iphone5

poruka: 13
|
čitano: 1.555
|
moderatori: XXX-Man, vincimus
1
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
13 godina
neaktivan

Dakle ništa novo "altruist" Foxconn iako je obećao popustiti nad radnicima na brojne optužbe shvaća koliki je mogul(nažalost) i oglušuje se na sve zahtjeve vezane za ljudska prava.Razlog je sam iphone5 i buduća potražnja točnije 8 milijuna modela po 600$.Dakle studentima je dan ultimatum ili će raditi kao dodatna snaga u tvornicama,budući da je za taj pothvat premalo ljudi ili će biti izbačeno s fakulteta.Najgore u svemu je to što je to sve dogovoreno u suradnji s kineskom vlasti.Imajte na umu da je iphone 44% puta skuplji od Lumie i da "that fruit company" uzima 71% gross margin(bruto marža).

Veoma je i zanimljivo naglasiti da iako se iphone prodaje po 649$ cijena komponenti je 190$.

Tako fanboyevi danas je 12.(u sjeni 5,znate o čemu pričam) i izlazi iphone5.Molim vas dobro razmislite o svoj toj jadnoj djeci koja žele učiti,a nemaju priliku već su izrabljivana.Zar su zaista zbog ove sudbine polagali Gaokao(jedan od najtežih pisanih ispita svijeta).Čak i ako ste osoba koja je u se,na se i poda se i nije ju briga za druge već za vlastitu dobrobit imajte na umu da se i vas vara jer je sama vrijednos dijelova koja je inače 190$ dignuta za oko 3.41 što je oko 649$.Još kad T-Mobile na to nabije 40% maržu,nitko sretniji od Mudrinića.Tako da dobro razmislite jel taj mobitel kojim se vara vas i izrabljuje druge vrijedan toga da budete faca s novim ajfonom.

Orginalan link: http://www.forbes.com/sites/petercohan/2012/09/11/32000-students-choose-build-your-iphone-5-or-get-expelled-from-school/

Proslijedite ovaj Forbesov link drugima koji su zainteresirani za nadolazeći iphone.

PS:Ne želim spam i prepirke u ovoj temi,ovo je napisano čisto u informativne svrhe,ne debatne.Cilj ovoga je podići svijest o patnji studenata i o tome kakva je uistinu firma Foxconn.

A true man is not how much liquor he can drink,nor how much asses he can whip,a true man is how he takes care of his family and handles himself in crisis.
Poruka je uređivana zadnji put sri 12.9.2012 12:40 (Ikarus01).

16 0 hvala 16
14 godina
neaktivan
Re: Foxconn izrabljuje 32.000 studenata,razlog iph
Gdje bi bilo koji poduzetnik bio da krajnji proizvod naplaćuje po cijeni koštanja materijala izrade. Ista ne bi smijela prelaziti 20% ukupne cijene budući da ima drgih čimbenika koji su daleko skuplji.

Ovaj članak je u rangu kao da ja napišem nešto tipa HT izrabljuje 1000 studenata za svoje call centre. U dogovoru su sa državom. Ali to nije istina, rade za novac, kao i studenti u kini.

Pisao sam već i o ljudskim pravima u Foxconnu. Naime radnici u navedenoj tvrtci imaju 20 i više % vecu placu od prosjecne u kini. Uz to imaju i smještaj i hranu besplatno.

Zamisli da živiš u hrvatskoj i imaš 20% veču placu od prosjecne hrvatsko, dakle aš oko 6500+ kn, placem smještaj i hranu.

Brate ja bi u ovoj krizi isti caš išao slagat ajfone da je foxconn u Hrvatskoj. Zato ne budali i primi se pametnijeg posla.
16 godina
Nikola88 kaže...
Gdje bi bilo koji poduzetnik bio da krajnji proizvod naplaćuje po cijeni koštanja materijala izrade. Ista ne bi smijela prelaziti 20% ukupne cijene budući da ima drgih čimbenika koji su daleko skuplji.

Ovaj članak je u rangu kao da ja napišem nešto tipa HT izrabljuje 1000 studenata za svoje call centre. U dogovoru su sa državom. Ali to nije istina, rade za novac, kao i studenti u kini.

Pisao sam već i o ljudskim pravima u Foxconnu. Naime radnici u navedenoj tvrtci imaju 20 i više % vecu placu od prosjecne u kini. Uz to imaju i smještaj i hranu besplatno.

Zamisli da živiš u hrvatskoj i imaš 20% veču placu od prosjecne hrvatsko, dakle aš oko 6500+ kn, placem smještaj i hranu.

Brate ja bi u ovoj krizi isti caš išao slagat ajfone da je foxconn u Hrvatskoj. Zato ne budali i primi se pametnijeg posla.

Tebe nitko ne pita 'oš li rad't il nes' nego radi i uci ili noga u guzicu.

15 godina
neaktivan

Kolika je placa radnika u Samsungovim tvornicama? 

 -- http://goo.gl/RylEA Nista ja neznam, ja sam tu s biciklom..
Moj PC  
0 3 hvala 0
15 godina
neaktivan

Ne znam zašto ste svi toliko šokirani ali u kini općenito vlada oštro komunistički režim. Prosvjednike vlasti streljaju on sight no questions asked, u pola drugih tvornica, vlasništva američkih korporacija i franšiza, su plaće užaso mizerne i općenito ljudi u kini koji su..."nižeg" socijalnog statusa rade cijeli dan kako bi platili hranu za taj dan i žive u užasnim higijenskim uvjetima bez ikakvih poroka kakve uglavnom ostatak svijeta ima.

Sad ne znam točno što rade specifično u foxconnu. Ne guglam to jer mi je pun ku*ac depresije i sranja iz lokalne samouprave. No ako sam čitajući neke odgovore dobro shvatio, ako su plaćeni za taj rad, nema problema. Jer to je kina, i s obzirom na njihovu predivnu politiku, dobro su i prošli.

If applications are created with vb.net, what created vb.net ?

0 0 hvala 0
13 godina
neaktivan
pbandov kaže...

Ne znam zašto ste svi toliko šokirani ali u kini općenito vlada oštro komunistički režim. Prosvjednike vlasti streljaju on sight no questions asked, u pola drugih tvornica, vlasništva američkih korporacija i franšiza, su plaće užaso mizerne i općenito ljudi u kini koji su..."nižeg" socijalnog statusa rade cijeli dan kako bi platili hranu za taj dan i žive u užasnim higijenskim uvjetima bez ikakvih poroka kakve uglavnom ostatak svijeta ima.

Sad ne znam točno što rade specifično u foxconnu. Ne guglam to jer mi je pun ku*ac depresije i sranja iz lokalne samouprave. No ako sam čitajući neke odgovore dobro shvatio, ako su plaćeni za taj rad, nema problema. Jer to je kina, i s obzirom na njihovu predivnu politiku, dobro su i prošli.

Izgleda da si u pravu ok je prolaziti kroz metalne detektore,spavati u sobama s rešetkama,dobivati 24 yena na 2 sata prekovremenog.I ktome još Foxconn uskoro namjerava zaposlenike zanmijeniti robotima.

Evo članak novinara Shanghai evening post u civilu.Prevedeno je na engleski.Ako ti je cijeli postupak inicijacije dosadan preskoči do 8 dana tada pravi Ministry of truth(Orwell 1984.)započinje.Uglavnom ovo je razlog zašto vidite rijetko kojeg kineza da se smiješi,i zapadnjak s ni blizu samokontrole kao neki azijci bi si pucao u glavu nakon 2 mjeseca da radi u ovim uvjetima.Nije da oni ne mogu dati otkaz(iako rešetke suprotno tvrde),već skoro cijeli dan rada bez pauza i u točnim intervalima sigurno promijeni ljudsku psihu.I ovo da im plaćaju to su djeca koja studiraju i moraju žonglirati s školom i radom u tvornici inače noga u rit s fakulteta.Vjeruj mi ne bi oni njih ništa plaćali da mogu samo ima aktivista kojima su s tom mizernom plaćom našli rupu i u ustavu i aktivističkim tvrdnjama.Foxconn je ipak shvatio da bolje prolazi s isplaćivanjem mizernih plaća nego s podmirivanjem tužbi.Također shvaćam tvoje gledište,ali ipak gledište ti je kompromitirano budući da si avid fan iphonea,isto kao što je i moje jer sam protiv njega(ne zbog uređaja koliko zbog marketinga i proizvodnje).

Uglavnom evo članak možda promijeniš stajalište http://micgadget.com/29723/the-undercover-report-on-how-the-new-iphone-5-is-made-inside-foxconn-factory/

A true man is not how much liquor he can drink,nor how much asses he can whip,a true man is how he takes care of his family and handles himself in crisis.
17 godina
neaktivan
pbandov kaže...

Pa to je strogo kapitalistički režim lol, a ne komunistički... Komunistički bi u teoriji trebao biti gdje su ljudi ekonomski izjednačeni. A ovo više podsjeća na viktorijansku Britaniju u vrijeme industrijske revolucije. Kineska partija na vlasti je samo po imenu komunistička, u stvarnosti su komunisti koliko i Rockfeller.

Ikarus01 kaže...

PS:Ne želim spam i prepirke u ovoj temi,ovo je napisano čisto u informativne svrhe,ne debatne.Cilj ovoga je podići svijest o patnji studenata i o tome kakva je uistinu firma Foxconn.

Pohvalan je tvoj napor i tvoja motivacija neupitno, svaka čast, ali da ćeš izbjeći flak u threadu gdje se makar spominje Apple, nema teorije... Ne na ovom forumu...

17 godina

Meni ovo malo smrdi. Foxconn ima preko milion zaposlenih, ali im je toliko zapelo za još 32000 (iliti 2,7%) za rad na pokretnoj traci i u onolikoj Kini nema gde da ih nađe, nego pretvaraju studente u roblje?

BTW, nije nečuveno da ne možeš diplomirati bez neke obavezne stručne prakse. Jedino što kod nas studenti "uhvate krivinu" i često odu kod nekog koga znaju (ili koga im roditelji znaju) i tamo ne rade ništa 2 meseca i dobiju potvrdu o odrađenoj stručnoj praksi. Cenim da u Kini toga nema, nego fakultet ima saradnju sa kompanijama iz odgovarajućeg sektora, i ideš tamo gde ti se kaže i stvarno radiš. Oh, noes! A novinari k'o novinari (redakcijo Buga, izvinjavam se).

Mada stoji da Kina zna da bude surova (a ne Foxconn kao jedna firma), znam jednu malecku Kineskinju, završila filološki i onda su njenoj generaciji samo došli nalozi iz vlade "Ti ideš tamo, ti ideš tamo, a ti, mala, ideš u Srbiju da učiš Srbe kineski, jer ćemo tamo da uđemo s kapitalom pa će im trebati."

BTW, ovde se priča o Kini i studentima i kako je strašno, a, ne znam kako je kod vas, ali ovde ljudi sa diplomama volontiraju u nadi da će dobiti posao, a kad istekne zakonski rok, dobiju da nisu potrebni i unajmi se nova grupa nesrećnika. Podseća me na neki film o ratu u Bosni: dvojica sede u rovu i jedan, koji čita novine, odjednom zaprepašćeno opsuje; drugi ga pita šta je, a ovaj mu odgovara: "Nećeš verovati kakav pičvajz u Bugarskoj!"

Poruka je uređivana zadnji put pet 14.9.2012 15:05 (Ivan(4)).
Moj PC  
2 0 hvala 0
17 godina
neaktivan
Ivan(4) kaže...
BTW, nije nečuveno da ne možeš diplomirati bez neke obavezne stručne prakse. Jedino što kod nas studenti "uhvate krivinu" i često odu kod nekog koga znaju (ili koga im roditelji znaju) i tamo ne rade ništa 2 meseca i dobiju potvrdu o odrađenoj stručnoj praksi. Cenim da u Kini toga nema, nego fakultet ima saradnju sa kompanijama iz odgovarajućeg sektora, i ideš tamo gde ti se kaže i stvarno radiš.

Gluposti. Nema veze stručna praksa sa robovanjem na tekućoj traci. Odi ideš na stručnu praksu da se dodatno obrazuješ, tamo oni idu u tvornicu da prisilno rade kao robovi za zaradu vlasnika tvornice, i pri tome neće naučiti ništa više nego što zna prosječan čimpanza (digni lijevu ruku, podigni predmet 1., digni desnu ruku, spoji predmet 1. i predmet 2., pojedi bananu za nagradu). No offense onima koji su prisiljeni raditi takav posao ali nema veze rad na tekućoj traci sa studiranjem na fakultetu.

Poruka je uređivana zadnji put pet 14.9.2012 17:30 (Enkidu).
17 godina

U teoriji. U praksi (i ako izuzmemo one "krivina" varijante), kad odeš na "stručnu praksu", najčešće si potrčko i usavršavaš se u kuvanju kafa i upotrebi kopir aparata - dakle besplatno (skoro) obavljaš neke banalne manuelne poslove. Jer em si "zelen", em si tu par meseci i nit si od početka na projektima na kojima rade nit ćeš ostati do kraja, tako da ni ne pokušaju da te uključuju. Ovo ne izmišljam i ne pričam na osnovu uzorka veličine 1. Eventualno, ako im se svidiš i ako si zainteresovan, mogu da ti ponude da produžite praksu i da te ubace u neki novi projekat i onda se stvarno usavršiš u poslu.

A Kina, kao što sam se složio, zna biti surova i tamo očigledno može da ti se desi da umesto kopir aparata zaglaviš za pokretnom trakom.

Poruka je uređivana zadnji put pet 14.9.2012 18:34 (Ivan(4)).
Moj PC  
0 0 hvala 0
15 godina
neaktivan
Ikarus01 kaže...
pbandov kaže...

Izgleda da si u pravu ok je prolaziti kroz metalne detektore,spavati u sobama s rešetkama,dobivati 24 yena na 2 sata prekovremenog.I ktome još Foxconn uskoro namjerava zaposlenike zanmijeniti robotima.

Evo članak novinara Shanghai evening post u civilu.Prevedeno je na engleski.Ako ti je cijeli postupak inicijacije dosadan preskoči do 8 dana tada pravi Ministry of truth(Orwell 1984.)započinje.Uglavnom ovo je razlog zašto vidite rijetko kojeg kineza da se smiješi,i zapadnjak s ni blizu samokontrole kao neki azijci bi si pucao u glavu nakon 2 mjeseca da radi u ovim uvjetima.Nije da oni ne mogu dati otkaz(iako rešetke suprotno tvrde),već skoro cijeli dan rada bez pauza i u točnim intervalima sigurno promijeni ljudsku psihu.I ovo da im plaćaju to su djeca koja studiraju i moraju žonglirati s školom i radom u tvornici inače noga u rit s fakulteta.Vjeruj mi ne bi oni njih ništa plaćali da mogu samo ima aktivista kojima su s tom mizernom plaćom našli rupu i u ustavu i aktivističkim tvrdnjama.Foxconn je ipak shvatio da bolje prolazi s isplaćivanjem mizernih plaća nego s podmirivanjem tužbi.Također shvaćam tvoje gledište,ali ipak gledište ti je kompromitirano budući da si avid fan iphonea,isto kao što je i moje jer sam protiv njega(ne zbog uređaja koliko zbog marketinga i proizvodnje).

Uglavnom evo članak možda promijeniš stajalište http://micgadget.com/29723/the-undercover-report-on-how-the-new-iphone-5-is-made-inside-foxconn-factory/

S jednim se slažem, kompanija ima vrlo bolesne radne uvjete. No opet, ti nisi shvatio baš sve. Prvo ja nemam krivo "stajalište", pročitao sam sve, i ne samo taj članak. Neću argumentirati bez malo više materijala. I sad idemo redom. Prvo i prvo, Foxconn, nema veze s appleom u užem smislu. U širem ima - Apple osmisli novi uređaj, šalje foxconnu zahtjev za proizvodnju. Zašto baš od svih tvornica foxconn? Mene iskreno boli ku*ac. Ali to nije poanta. Ovo je sada viša ekonomska logika. Prvo, foxconn posluje sa sljedećim firmama:

Acer Inc.
    Amazon.com
    Cisco
    Dell
    Hewlett-Packard
    Intel
    Microsoft
    Motorola Mobility
    Nintendo
    Nokia
    Samsung Electronics
    Sony
    Toshiba
    Vizio

Sada, po tvojoj logici, ja bih trebao baciti svoj HP laptop, i svoj stari Sony jer radnici koji su ga napravili su radili u lošim uvjetima? Give me a brake!

Znaš, ako ništa drugo, barem su plaćeni. Pa ajde pogledaj malo oko sebe, gledaj malo lokalno. Koliko Hrvata radi već mjesecima za ništa? Koliko njih uopće nije ni DOBILO plaće? Koliko njih je umjesto plaće ili jednog djela plaće dobila kupone i sl.? Sad to što su sanitarni uvjeti nešto lošiji u foxconnu i što rade nekoliko sati dulje specifično sada jer je normalno očekivana premašajna prodaja novog iPhona treba značiti da ga uopće ne treba kupiti jer je nasto na zlu? Ma daj! Pročitao sam ja članaka...izgleda da se svakom studentu isplati oko nekih 280$...nisam siguran...čuj sine, za kineski standard, gdje kutija cigara košta 7kn....to je poprilično dobra lova za posao koji dobiješ jer si zdrav. Ja sam ovdje imao već nekoliko dobrih gazdi koji su me opekli sam zato što sam očajni magarac za novcem pa ću pristati na sve. Uvjeti za dobiti posao ovdje i opet kolika muka za ne znam koliko sitne pare...

I da, 24 Yuana ti je oko 21 kune...što je za 2 sata prekovremenog otprilike kao i ovdje studentska satnica. Ali kod njih je to u vrijednosti puno više nego kod nas...što znači da studenti tamo zarađuju više nego mi...I nemoj da ti još i krenem o radnim uvjetima za studente od strane t-coma i studio moderne (govorim iz iskustva).

Zanimljivo je to što se opet najviše kod nas članci o iphonu UVIJEK pišu u negativnoj konotaciji. I ne moram ni reći da su to uglavnom oni koji nisu imali šanse priuštiti jedan. I normalno, što će hrvat nego pljuvati ono što nema i još više one koji ga imaju. Kad vam se već toliko pljuje i sere, onda budite objektivni. Eto vam sada popis ostalih firmi gdje su isti radnici kao i za apple. No zanimljivo, pa neće nitko pljuvati po sony-u, ili hp-u ili NE DAJ BOŽE nokiji ili samsungu, mobiteli koji se samo isprepliću po količini prodaje iPhona. A nastali su u istoj tvornici po jako jako sličnim radnim uvjetima.

I dajte prestanite živjeti u iluziji. Sve je u kini već godinama. Sva potrošačka elektronika. Zašto? Jeftina radna snaga. Zašto ih malo plaćati? Pa ako ih je puno nije teško naći one najjadnije koji će raditi za gotovo ništa. DA, bolesno je, DA, ne humano je. Što možeš učiniti? Odseli u šumu i zaboravi na sve što radi na struju.

Svijet je oduvijek bio okrutan, kako god da okreneš. Sad nema toliko ratova, ali eto...

@Enkidu, pardon, istina je što kažeš, to bi bio IDEALAN komunizam. Ali on nikada nije ni postojao i bome ni neće. Ali opet svaka stranka mora imatu svoju reklamu i potpis. Ako se nazivaju komunjarama, zvat ću ih komunjare. No pazi, ne bih ja baš rekao da je kina kapitalizam. Jesi li čitao možda kakva su tvoja prava u kini? Kakav je tamo život općenito...baš ne vuče na kapitalizam....iako smrdi na njega sigurno!

If applications are created with vb.net, what created vb.net ?
14 godina
neaktivan

Pbandov, mudro zboriš i u potpunosti se slažem s tobom. Pogotovo za radne uvijete studenata u Hrvatskoj. Neću ovako javno iznosit detalje, ali sa svoje kože mogu reći da su prilično loši.

Vjerujem da bi večina od 20% nezaposlenih, a radno sposobnih hrvata, pristala na uvijete rada u tim tvornicama.

lkarus01, korisnik sam Androida od 2009., dok ti vjerovatno nisi ni cuo za isti. Nemam Apple proizvoda budući da si ih ne mogu priuštiti. Poštujem Apple te pogotovo Jobsov rad i pojavu kao pionira modernog doba računarstva. Pogotovo ručnog računarstva gdje je Apple do ove godine, odnosno do izlaska Androida 4.0 bio 3 godine ispred konkurencije. Pusti se zavjera oko Appla i radi nešto pametnije sa svojim vremenom.

Moj PC  
2 0 hvala 0
13 godina
neaktivan
Nikola88 kaže...

Pbandov, mudro zboriš i u potpunosti se slažem s tobom. Pogotovo za radne uvijete studenata u Hrvatskoj. Neću ovako javno iznosit detalje, ali sa svoje kože mogu reći da su prilično loši.

Vjerujem da bi večina od 20% nezaposlenih, a radno sposobnih hrvata, pristala na uvijete rada u tim tvornicama.

lkarus01, korisnik sam Androida od 2009., dok ti vjerovatno nisi ni cuo za isti. Nemam Apple proizvoda budući da si ih ne mogu priuštiti. Poštujem Apple te pogotovo Jobsov rad i pojavu kao pionira modernog doba računarstva. Pogotovo ručnog računarstva gdje je Apple do ove godine, odnosno do izlaska Androida 4.0 bio 3 godine ispred konkurencije. Pusti se zavjera oko Appla i radi nešto pametnije sa svojim vremenom.

Molio sam bez rasprave ali neki jednostavno vole konflikt(ne mislim time ništa uvredljivo).Prvo Pbandov nisam rekao stvari poput nemaš pojma,aksiome 12-o godišnjaka poput your comment is invalid i takve stvari.Rekao sam samo da nije objektivan jer je poznat po otvaranju par tema po pitanju Applea u svrhu marketinga proizvoda iako je većina marketinga FUD.Također sam sam sebe kritizirao i rekao da je i moj komentar neobjektivan jer ne smatram Applea velikim inovatorom i ne volim što se bogati na tuđim patentima koji jesu i nisu pending.Jobs i Wozniak su bez sumnje genijalci,nema sumnje možda ipak manje nego kad su bili klinci ali ipak se dobro snalaze u tech-savy svijetu.Mnogi ni ti ne znaju da su Jobs i Wozniak prije bili vrhunski hakeri koji su ljudima prodavali kutije s mogućnošću besplatnog razgovaranja i druge stvari kad je phreaking lagano počeo.

Samo ljudi kako možete reći da je to u redu.Ne znam znate li ali skoro sva djeca koja su u Foxconnu intervjuirana mlađa su od osamnest pa neka čak i 13 i 12 godina.Dakle to je ko da sad netko ide u Teslu ima predati završni rad ili još gore prvašić je i netko mu kaže slušaj mali/a iphone probija sve rekorde trebamo dodatne snage napusti nastavu i dolazi u tvornicu inače garantiramo da nećeš maturirati.Ne samo i to već je to organizirano od strane kineske vlade i da stvari budu gore učitelji dolaze s djecom iz škola i sjede na svojim guzicama dok "nadgledavaju".Inače "nadgledavanje" je dugi niz godina/stoljeća jedna od najprosperitetnijih profesija i mogu je raditi samo najspremniji,apsolutno nadgledavatelji zaslužuju trostruko više plaće.

Sad ako se itko od vas i usudi reći da bi radio 16 sati na dan za dvadesetak yuana dok stoji u sobama s rešetkama,spavajući u prljavim krevetima s žoharima u ormariću onda OK povlačim sve što sam rekao.

Samo znajte da je maksimalno što je onaj reporter izdržao bilo 10 dana,a jedini njegov posao bilo je označavanje iphona svakih tri sekunde s četiri strane i tako 16 sati.

Molim vas nemojte braniti inferioran proizvod koji i vas kupce i djecu koja ga rade vuče za nos.Jedina obrana iphona je to što je lakši,eventualno ima A6 četiri jezgre,no to se više pokazalo više kao Snapdragon.

Evo par mudrih riječi Jobsa(pokoj mu duši,vječna svjetlost svijetlila mu)

“I will spend my last dying breath if I need to, and I will spend every penny of Apple’s $40 billion in the bank, to right this wrong,” Jobs said. “I’m going to destroy Android, because it’s a stolen product. I’m willing to go thermonuclear war on this.”

Dakle istina Samsung je "ukrao" Applove ideje,ali ne u tradicionalnom smislu.Jer Samsung je blesav javno objavljuju whitepapere i datasheetove i onda kad se Apple požuri i to u tajnosti patentira,lukavo izađe na scenu nakon par mjeseci uspjeha novog Samsungovog proizvoda i kaže to je naše želimo sav revenue.Hm zanimljivo apple ako je to "tvoje" zašto onda čekaš par mjeseci da se izjasniš,tvrtka s takvom logističkom podrškom poput tvoje sigurno to mora shvatiti već i prije lansiranja.

Al nije i samo to naime Južno Korejski sud je kaznio Samsung 30.000$ Samsung zbog krađe appleovog patenta kad skrollaš da se bounce back stranica.Dakle Apple je u biti izumio treći Njutnov zakon,Ok nisam znao fair play.Međutim kad je apple smatran krivim zbog "posudbe" trivijalne stvarčice koja nikom niš ne znači i nije revolucionarna ni blizu ko bounce-back po imenu Wi-fi dobio je kaznu od 22.000$.Mislim ipak je pošteno III. Njutnov zakon koji je apple izumio je ipak vrijedniji od Wi-fi.Nakon toga Južna Koreja je odlučila zabraniti prodaju iphonea i Samsungovih mobitela.No također jedna veoma bitna stvar se nazire,naime Samsung je također izgubio i jednu milijardu dollara u tužbi protiv applea i nije mu to lijepo sjelo.Stoga budući da Samsung drži sva prava na 4G ili ti LTE(Long term Evolution) tvrdi da će tužiti Apple ako samo i pokuša staviti 4G u telefone,čini mi se da protiv ostalih proizvođača nema ništa protiv po tom pitanju.E sad to je veoma zanimljivo jer Appleu je glavni marketing bio taj LTE za koji istina bog drži preko 400 patenata no u drugu ruku Samsung ih drži preko 800.Duboko me zanima što će avid fanovi reći na LTE tužbu koja je opravdana,iako je to po meni sucker punch move,uskoro bu se počeli stavljati patenti na stube s gelenderima i prozore s staklima kako je ovo krenulo.

Evo par "domaćih" linkova:

http://www.vecernji.hr/biznis/appleova-dobavljaca-optuzili-izrabljivanje-kineskih-ucenika-clanak-452460

http://www.vecernji.hr/vijesti/vas-iphone-napravila-su-djeca-koja-rade-kikiriki-clanak-366597

Ne pišem ovo zato da bi bi dizao frku i raspravu.već znam da ima tu i par roditelja s djecom kojima nije svejedno kad vide maloljetnu djecu od 10-17 godina kako rade na pokretnoj traci.Ne tražim da prestanete kupovati Applove proizvode niti da ih bojkotirate,već da podijelite vijest s drugima(ne moju već gizmodo ili micgadget).Eventualno će se stvoriti grupa koja će tražiti bolja prava za tu djecu.

Samo da vam opišem indoktrinaciju tamo kroz zadnju sliku,onaj reporter koji je bio u civilu kad je pogriješio tjerali su ga da stoji u kutu,tako da ga svi vide.Kad malo bolje pogledate njegovu sliku na članku čovjek je daleko u tridesetima.Očit primjer tvorničke indoktrinacije potkrepljivanjem dobrog ponašanja i kaznom lošeg.Vjerujte ta je metoda bullet-proof ma i najveći,najprkosniji i najčeličniji umovi svijeta se pokoravaju nakon par mjeseci ma i samo tjedana primjene takve psihologije.

I sad stvarno Dosta,Basta,Amen i Kaput nema više rasprave.Daljne poticanje i branjenje takvih postupaka služi da sami sebe opravdate i samu firmu.

Poruka je uređivana zadnji put pon 17.9.2012 12:36 (Ikarus01).
1
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice