@kristijan696
Malo više informiranja ... jedino točno što si naveo je dugovječnost i atraktivnost LGA 1366 x58 platforme. No to je bilo i najavljeno u samom početku, s obzirom da se radi o premium workstation platformi.
LGA 1156 -> 1155 je ili klasična muljaža da se kupce prisili na promjenu platforme, ili Intel nije gledao dovoljno daleko kad je dizajnirao LGA 1156.
Što se tiče LGA 775, tu je bilo raznih situacija. Osim socketa treba gledati i čipset (s obzirom da se njemu nalazi memorijski kontroler), te samu izvedbu ploče (regulacija napona). C2D nije bio podržan na svim LGA 775 pločama, pa čak ni na nekim koje su imale odgovarajući čipset (npr. prve revizije ploča s i975 čipsetom) jerbo nije bila odgovarajuća regulacija napona (power management). Klasični primjer: Intel BadAxe I gdje su ljud lemili po ploči da bi dobili podršku za C2D.
Kompatibilnost na AM socketima je ovisila isključivo o power managementu i memorijskom standardu, čipset nije bio problem s obzirom da je mem. kontroler na procesoru. Najveća promjena je bilo uvođenje odvojene regulacije za NB i x86 jezgre sa AM2+, a sada je slična situacija i sa AM3+. AM3 (DDR3) je nosio samo promjenu memorijskog standarda. Kompatibilnost unazad nikad nije bila problem.
Uglavnom sa LGA 775 i AM(2/2+/3/3+) su se i Intel i AMD trudili održati maximalnu kompatibilnost u prijelaznom razdoblju. AMDu je to nešto bolje polazilo za rukom čisto iz razloga što je iz jednadžbe bio izbačen čipset.
Bitno je napomenuti i da dolazi sve teže i teže vrjeme za paralelizam, i da je sve teže isprogramirati igre koje će koristiti više od 4 jezgre pravilno i da daju ubrzanja. Zbog toga je napredak usporenij i jedan i5 750 as 1156 platforme ili još bolje i7 920 će držati dugo razdoblje.
U cjeloj priči nevidim zašto bi to zanimalo krajnjeg korisnika. Evo, ja imam sAM3 i AMD 955 i čisto me briga dali će Bulldozer biti kompatibilan sa mojom pločom. Jer, svoj procesor planiram nemjenjati barem još 3 godine.
Kada ga budem mjenjao onda će ići cjela platforma nanovo.
I stoga čemu toliko kukanje, jadanje o promjeni socketa.