Jedan dan koji je postao sinonim za borbu protiv imperijalizma,te megalomanskih korporacija koje su sam njegov kotač.Taj dan u povijesti je obiljezen kao pokusaj guy-a fawkesa da digne u zrak engleskog kralja i parlament.Uzrok,odvajanje engleske crkve od katolicke te sami prijezir koji je se skupljao prema katolicima u ono vrijeme u engleskoj,te odnos prema njima kao prema građanima drugog reda.Inspiriran tim događajem napravljen je i film V for Vendetta koji se bavi problemom socijalne politike i totalitarne vlasti.Naravno velik utjecaj u tome igra i nasilna osveta osobne prirode.
A kako se ovo sve nas tiče?
Pa eto njegova maska je postala simbol pokreta sa slobodu interneta,za borbu protiv ACTE, isto tako veci dio skupina koje su dizale prasinu od 2008 (hint anonymousi) koriste njegovu masku.
A sama maska je danas simbol građanskog otpora...
Iskreno prvi put sam cuo za ovaj događaj a gdje drugo vec na tv-kalendaru jos prije 15 godina,i od tada me vise manje sami događaj interesirao...
A mogli bi malo obnoviti i hrvatsku wiki stranicu o Guidu Fawkesu,nasi su uvijek bili sturi...
http://www.lupiga.com/vijesti/tko-je-guy-fawkes-kako-je-i-zasto-postao-lice-gradjanskog-otpora