(Polu)profesionalna HD kamera

poruka: 4
|
čitano: 12.435
|
moderatori: DrNasty, XXX-Man, vincimus, pirat
1
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
15 godina
neaktivan
(Polu)profesionalna HD kamera

Pozdrav!

Nadam se da mi netko može pomoći oko odabira relativno skupe opreme, bar za naše standarde. Naime, jedan niželigaški nogometni klub skupio je neki novac (50-ak tisuća kuna, maksimalno 2-3 tisuće više-manje, s time da je najbolje ne izlaziti iz budžeta) i odlučio kupiti opremu kojom bi snimao utakmice. Ta oprema bi se trebala sastojati od jedne odlične 1080p glavne kamere (ona koja snima teren) i bilo bi poželjno da je ta kamera nešto kao profesionalna ili barem poluprofesionalna, dakle da je slika dobra, da se fokus ne gubi, da nema nekakve artefakte dok snima... Jednom riječju, tražim nešto slično pravim televizijskim kamerama kakve koriste na televiziji. U toj opremi bi bilo poželjno da još bude jedna kamera nešto slabije kvalitete (preporučeno 1080p ipak) za snimanje izjava igrača, montiranje kadrova iz drugog kuta s terena, za kadrove publike i slično. Bilo bi poželjno da isto ima relativno solidnu sliku, ali ona nije toliko bitna koliko ona glavna kamera koja snima isključivo teren. Ti materijali bi se montirali u 1080p i stavljali na YouTube i eventualno davali na korištenje jednoj lokalnoj televiziji. Eh da, idealno bi bilo da se snima i na SD karticu, ali prihvatljivi su i drugi načini (jer nisam upoznat kako profi kamere snimaju).

Gledao sam malo po Njuškalu i došao do ovih kamera:

Panasonic HPX 500 E -P2 HD - sviđa mi se jer je očito riječ o pravoj televizijskoj kameri, ima mali ekran (digitalni viewfinder) s kojim bi se lako kadriralo, uz nju se dobiva sve što je potrebno i spremna je za rad. Ne sviđa mi se što je vjerojatno nešto teže raditi s njom pa bi našem snimatelju trebao proces navikavanja, ali mislim da to nije nepremostiva prepreka.

SONY DSR500 - ovo je također prava televizijska kamera, dobije se s njom sve što treba (piše čak da ima i kabanica koja je štiti od kiše - dobra stvar), u dobrom je stanju i kupujem od prvog vlasnika. Uz to, marka je Sony, vjerojatno nije sklona kvarovima i dobro bi služila.

JVC-GY-HD200e - opet je očito riječ o profesionalnoj kameri, doduše nešto manjoj (koliko vidim po slici) što je čak prihvatljivije i ekonomičnije. Piše da se uz nju dobiva disk od 60 gigabajta i nekakav zoom i focus kontroler, iako ne znam čemu služi ovo potonje. Također ima torbicu, a ima i digitalni viewfinder koliko vidim.

Vjerojatno ih ima još dobrih na Njuškalu, ali mene su ove tri privukle. Te tri su kandidati za one glavne kamere. Što se tiče one druge, jeftinije kamere, stvarno nisam upoznat s tržištem, ali za oko su mi zapele ove:

Sony HDR-AX2000E - cijenovno je relativno prihvatljiva, izgleda robusno i piše da je full hd. Ima LCD viewfinder, solidan objektiv i solidan broj gumbića, znači vjerojatno je bogata opcijama.

Sony HDR-AX2000E - opet ista takva, slična i cijenom, čini se da je prihvatljiva.

E sad, ovo su samo moji prijedlozi, molio bih nekog od iskusnijeg da napiše neki pametni post i malo me uputi u cijeli taj svijet kamera.

0 0 hvala 0
15 godina
neaktivan
Re: (Polu)profesionalna HD kamera

Kamera koja bi Vam mogla odgovarati je SONY EX 1 R.Radi se o vrhunskoj profesionalnoj kameri sa velikim 1/2" čipovima (  3 senzora koji razdvajaju boje na primarne crvenu,zelenu i plavu ) Zbog toga kamera daje vrhunski oštru sliku u svim uvjetima osvjetljenja,sa također odličnim brzim fokusom...jedino što snima na dosta skupe SxS KARTICE ...ali to je tako kod profesionalne opreme...Ako ne želite baš vrhunske pro kamere poput one koje sam naveo,odlično može i poslužiti Panasonic TM 900,X 900 ili najnovija XC 920 model kamere koji snima odličan video i također ima  3 senzorski sustav snimanja,a snima u full hd 50 p formatu što je jako dobro kod snimanja sporta,jer sprečava zamućivanje i daje vrhunsku oštrinu pri snimanju brzih pokreta...i što je najbolje te kamere nisu skupe /cca 1000 eura/ a za taj novac daju zaista mnogo...ovu gore Sony AX 2000 ne bih preporučio jer nema full HD 50 p mod i nema nativne full hd čipove već do pune rezolucije dolazi interpolacijom,radije ići na Panasonic AG AC 90 koji je profesionalna verzija ove Panasonic HC  X 920 ( razlika je u profesionalnijem snimanju zvuka ) ...Sony DSR 500 je vrhunska kamera ali ne dolazi u obzir jer je zastarjela tehnologija snimanja, naime ona snima u narodski rečeno DVD rezoluciji a ne full HD što znači da je rezolucija snimanja 5 puta manja ...Nadam se da sam bar malo pomogao ...Lp !!!

Poruka je uređivana zadnji put pet 9.1.2015 16:16 (thunderstreak).
15 godina
neaktivan

Kao prvo, hvala na javljanju!

Kameru Sony EX1R preporučujete kao glavnu kameru koja bi snimala teren ili kao sekundardnu kameru? Gledajući malo specifikacije, zapalo mi je za oko da je to nešto kao kamkorder, tj. da je to kamera koja se nosi u šaci i koja je manjih dimenzija. Nisam znalac pa možda govorim gluposti, ali meni kamere koje su veće ulijevaju povjerenje - uostalom, takve glomazne kamere na kakve sam dao link kada sam davao prijedloge za ovu glavnu kameru koriste i televizije. Brine me i kako se takve male kamere ponašaju sa skupim stativima jer mi je bitno da okretanje kamere ide glatko, da nema onog neprofesionalnog poskakivanja kamere ili trzavog okretanja. Također, opet kažem da nisam znalac, ali mislim da mi nije bitan autofokus za tu glavnu kameru, bitno mi je samo da se dobije fokus na teren i tako se snima cijela utakmica, ona druga kamera bi zumirala eventualno na igrača da se u montaži doda grafika i sl. Ovo što ste naveli vezano uz dobro snimanje pokreta je pogođeno jer je to jako bitno, što više sličica u sekundi to bolje za kasniju montažu i eventualne usporene snimke. Sony AX 2000 sam htio iskoristiti za onu sekundarnu kameru, ali kad kažete da nema Full HD čip, onda je bolje uzeti ovu koju preporučujete. Sony DSR 500 s DVD rezolucijom onda isto otpada a ostaju one dvije na koje sam dao link.

Onda sam za sekundarnu kameru našao rješenje, ovu XC 920 jer je cijenom prihvatljiva a specifikacijama i više nego dobra. Jasno, možda se nađe i nešto novca pa da se uzme i EX1R, no i ovo bi bilo i više nego OK. No, još tražim neku glavnu (tv) kameru.

15 godina
neaktivan

Sony EX 1R bez problema može biti glavna kamera,to što ona nije glomazna i prevelika je nebitno...radi se o vrhunskoj ENG kameri ( to su kamere koje koriste vrhunske tv produkcije diljem svijeta npr.BBC koristi ovu kameru za javljanje novinara sa lica mjesta nekog događaja ili za snimanje dokumentaraca i sl.) Iako bi Vama čak bolje odgovarala za glavnu kameru ova Panasonic AG AC 90 ako bi Vam pomoćna bila HC X 920 zato što obje koriste AVCHD kodek i snimaju progresivni full hd pri 50 fps,dok ova SONY jeva koristi profesionalni MXF codec i snima 50 fps progresivno samo u nižem HD modu (1280 x 720) a ne full hd (1920 x 1080) ...zato bi Vam ipak preporučio na kraju Panasonic AG AC 90 za glavnu a HC X 920 za pomoćnu,njih dvije će se odlično nadopunjavati a obadvije nove možete kupiti za cca 25 000 kn ...Lp 

1
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice