Pozdrav!
Nadam se da mi netko može pomoći oko odabira relativno skupe opreme, bar za naše standarde. Naime, jedan niželigaški nogometni klub skupio je neki novac (50-ak tisuća kuna, maksimalno 2-3 tisuće više-manje, s time da je najbolje ne izlaziti iz budžeta) i odlučio kupiti opremu kojom bi snimao utakmice. Ta oprema bi se trebala sastojati od jedne odlične 1080p glavne kamere (ona koja snima teren) i bilo bi poželjno da je ta kamera nešto kao profesionalna ili barem poluprofesionalna, dakle da je slika dobra, da se fokus ne gubi, da nema nekakve artefakte dok snima... Jednom riječju, tražim nešto slično pravim televizijskim kamerama kakve koriste na televiziji. U toj opremi bi bilo poželjno da još bude jedna kamera nešto slabije kvalitete (preporučeno 1080p ipak) za snimanje izjava igrača, montiranje kadrova iz drugog kuta s terena, za kadrove publike i slično. Bilo bi poželjno da isto ima relativno solidnu sliku, ali ona nije toliko bitna koliko ona glavna kamera koja snima isključivo teren. Ti materijali bi se montirali u 1080p i stavljali na YouTube i eventualno davali na korištenje jednoj lokalnoj televiziji. Eh da, idealno bi bilo da se snima i na SD karticu, ali prihvatljivi su i drugi načini (jer nisam upoznat kako profi kamere snimaju).
Gledao sam malo po Njuškalu i došao do ovih kamera:
Panasonic HPX 500 E -P2 HD - sviđa mi se jer je očito riječ o pravoj televizijskoj kameri, ima mali ekran (digitalni viewfinder) s kojim bi se lako kadriralo, uz nju se dobiva sve što je potrebno i spremna je za rad. Ne sviđa mi se što je vjerojatno nešto teže raditi s njom pa bi našem snimatelju trebao proces navikavanja, ali mislim da to nije nepremostiva prepreka.
SONY DSR500 - ovo je također prava televizijska kamera, dobije se s njom sve što treba (piše čak da ima i kabanica koja je štiti od kiše - dobra stvar), u dobrom je stanju i kupujem od prvog vlasnika. Uz to, marka je Sony, vjerojatno nije sklona kvarovima i dobro bi služila.
JVC-GY-HD200e - opet je očito riječ o profesionalnoj kameri, doduše nešto manjoj (koliko vidim po slici) što je čak prihvatljivije i ekonomičnije. Piše da se uz nju dobiva disk od 60 gigabajta i nekakav zoom i focus kontroler, iako ne znam čemu služi ovo potonje. Također ima torbicu, a ima i digitalni viewfinder koliko vidim.
Vjerojatno ih ima još dobrih na Njuškalu, ali mene su ove tri privukle. Te tri su kandidati za one glavne kamere. Što se tiče one druge, jeftinije kamere, stvarno nisam upoznat s tržištem, ali za oko su mi zapele ove:
Sony HDR-AX2000E - cijenovno je relativno prihvatljiva, izgleda robusno i piše da je full hd. Ima LCD viewfinder, solidan objektiv i solidan broj gumbića, znači vjerojatno je bogata opcijama.
Sony HDR-AX2000E - opet ista takva, slična i cijenom, čini se da je prihvatljiva.
E sad, ovo su samo moji prijedlozi, molio bih nekog od iskusnijeg da napiše neki pametni post i malo me uputi u cijeli taj svijet kamera.